Zobacz pełną wersję : 1D Mark II N - jednak tylko LCD...
snowboarder
22-08-2005, 15:59
No coz, sprawdzila sie gorsza wersja, slynne "tylko wieksze LCD"...
Szczerze, jestem mocno rozczarowany. Wydaje mi sie, ze to oznacza
w praktyce ostatni aparat z cropem 1.3, nastepca prawie na 100%
bedzie hybryda. Czyli,ze Canon zmusi tych co chca i tych co nie chca do
zakupu apratu z bardzo dorga opcja (FF), ktorej nie beda potrzebowali.
Wczoraj wieczorem bylem na finalach mistrzostw swiata w badmintonie.
Udalo mi sie (w kilku probach ;-)) przeszmuglowac moj aparat i dlugie
szkla i fotografowalem przez pare godzin chyba najszybszy sport,
jaki do tej pory mialem okazje pstrykac. W tej perspektywie musze
napisac, ze 20D z czyms takim rady sobie nie daje. Mam duzo zdjec
np. z ostrymi panelami reklamowymi za zawodnikami. Probowalem
wszystkich wersji AF i nie wiem, ktora jest najlepsza na taki sport.
13MP wersje 1D kupilbym bez wahania. Teraz nie wiem... Jaka jest szansa
waszym zdaniem, ze nastepca 20D bedzie mial lepszy AF? W kontekscie
tej historii - jesli planujecie 5D do szybkiej akcji ( a ma AF z 20D), to
raczej zapomnijcie. Chyba ze szybka akcja z tych wolniejszych.
Na pocieche wrzuce tu pierwsze zdjecie z wczoraj - wychodzi, ze 20D
tez potrafi zrobic ostre zdjecia :-)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.wildlifeland.com/shuttle/badminton01.jpg)
jest jeszcze polprzepuszczalne lustro, od ktorego wziela sie literka N. to tez jest spora roznica...
a plusem pojawienia sie N jest to, ze w dluzszej perspektywie 1d mkII ma szanse potaniec.
EDIT: popatrz na tlo. Ty tu przychodzisz z artyleria bialych szkielek, a Pan bez zajakniecia malpka foci. i pewnie ma do tego lepsze foty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ja myślę, że powoli zacznę czaić się na ewentualny (i zapewne nieduży) spadek cen "starego" MkII...
snowboarder
22-08-2005, 16:10
jest jeszcze polprzepuszczalne lustro, od ktorego wziela sie literka N. to tez jest spora roznica...
a plusem pojawienia sie N jest to, ze w dluzszej perspektywie 1d mkII ma szanse potaniec.
EDIT: popatrz na tlo. Ty tu przychodzisz z artyleria bialych szkielek, a Pan bez zajakniecia malpka foci. i pewnie ma do tego lepsze foty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
1D MkII N zastepuje 1D MkII, wiec te stare potanieja jako uzywane.
Chyba, ze kupic szybko te, co sa jeszcze w sklepie, o ile sklepy
obniza cene. Z drugiej strony mimo, ze sie z tego troche smiejemy,
to wieksze LCD byloby jak najbardziej przydatne.
A te biale szkla wczoraj mi dawaly popalic. W koncu zalozylem na
aparat jedno czarne, ktore mialem, a biale schowalem i mnie wpuscili.
Jeden facet mi udowadnial, ze skoro moje szkla sa dluzsze niz jego
latarka (nie pamietam jaki model), to nie moge ich uzywac :roll:
Jeden facet mi udowadnial, ze skoro moje szkla sa dluzsze niz jego
latarka (nie pamietam jaki model), to nie moge ich uzywac :roll:
trzeba go bylo 50/1.8 (tzw. "prosiaczkiem") zaatakowac :D bylby bez szans
snowboarder
22-08-2005, 16:19
trzeba go bylo 50/1.8 (tzw. "prosiaczkiem") zaatakowac :D bylby bez szans
Albo lensbaby...
A na serio muflon to ceny starego 1D MkII jeszcze w sklepach spadna
sporo na mur, problem tylko, czy to bedzie oficjalna obnizka starego
modelu, czy indywidualne decyzje sklepu. Zalezy ile jeszcze maja tych
niesprzedanych... Warto sie pewnie rozejrzec, 1D MkII za ~$2500
byloby rozsadna decyzja.
Ke ? Znaczy myślisz że to takie jak w 1n RS ?
Bo IMHO to ten będzie miał najnormalniejsze w świecie lustro, półprzepuszczalne, jak w większości współczesnych lustrzanek... Ale zdecydowanie ruchome... EOS 1n też miał ruchome...
Ke ? Znaczy myślisz że to takie jak w 1n RS ?
Bo IMHO to ten będzie miał najnormalniejsze w świecie lustro, półprzepuszczalne, jak w większości współczesnych lustrzanek... Ale zdecydowanie ruchome... EOS 1n też miał ruchome...
no wlasnie... bo ja mam troche metlik w glowie. jak to jest z tym lustrem w 1n RS? dobrze kojarze, ze nie podnosi sie w ogole?
moze sie rabnalem czytajac specyfikacje 1D N, ale tak mi sie wydawalo, ze tam lustro nie klapie. oczywiscie, musialoby i tak byc podnoszone, zeby bylo jak przedmuchac matryce...
w takiej sytuacji 1D N bylby jakas wieksza zmiana do 1D mkII niz tylko LSD - przynajmniej pod wzgledem specyfikacji.
jesli sie pomylilem i 1D N nie ma nic takiego, to sorki za wprowadzanie w blad...
snowboarder
22-08-2005, 21:36
tylko LSD - przynajmniej pod wzgledem specyfikacji.
jesli sie pomylilem i 1D N nie ma nic takiego, to sorki za wprowadzanie w blad...
Uwazaj z tym LSD, wtedy bledy moga sie latwo przytrafic ;-)
A na serio gdyby tak bylo, to chyba by aparat przyspieszyl do jakichs
10fps...
Uwazaj z tym LSD, wtedy bledy moga sie latwo przytrafic ;-)
ale za to jak wesolo :D
A na serio gdyby tak bylo, to chyba by aparat przyspieszyl do jakichs
10fps...
1D N nie ma stalego lustra:
http://www.dpreview.com/news/0508/05082208canoneos1dmkiin.asp
"Quick-return half mirror (Transmission: reflection ratio of 37:63". jak w morde strzelil wychodzi ze klapie. takze namieszalem. sorki!
takze trzeba poczekac na testy, zeby zobaczyc co sie zmienilo do 1D mkII. bo z czystych parametrow wiele nie wynika nowego...
Może odgrzebie stray wątek:
pytanko czy 1d mark II od 1d mark II N rożnią się tlyko wyświetlaczem a wszystko inne jest identyczne?
jak ich AeFy? czy szukając 1d mark II lepiej szukac zwykłego czy z N?
czy licznik w tych jedynkach mozńa kasować czy ten co jest gdzies tamw menu do obejrzenia jest faktycznym przebiegiem migawki?
dużo złego słysze o AF 1d mark III czy rzeczywiście tak jest? i tak realnie co lepsze mark II mark II N czy mark III
trzeszcz6
10-03-2009, 01:10
Z tego co się orientuję w 1d mark IIn poprawiono też bufor i czułość ISO jest widoczna w wizjerze podczas jej zmiany. :) pzdr B.
N ma jeszcze większy lcd i jakiś kilka dodatkowych bzdetów w menu. No i wyszły później więc chyba łatwiej trafić na niezajechaną sztukę.
http://wyslijto.pl/files/download/cjh4sf6q3x - sprawdzony program do odczytywania przebiegu ze zdjęcia.
Mk3 mają czulszy/szybszy af w słabym świetle, mk2 ma wg Oskarkowego lepsze servo. W bardzo słabym świetle(iso 3200, f/1.2, 1/30) mk2 działa wolno ale zawsze trafia - nie mam zastrzeżeń.
1D(s) mk2 mają dość chorą klawiszologię ale w ciągu kilku godzin idzie się przyzwyczaić. Lcd ma słabe kąty patrzenia ale pomijając ten szczegół nie jest zły, zwłaszcza po tragedii w 40d.
oskarkowy
10-03-2009, 14:00
Mk3 mają czulszy/szybszy af w słabym świetle, mk2 ma wg Oskarkowego lepsze servo. W bardzo słabym świetle(iso 3200, f/1.2, 1/30) mk2 działa wolno ale zawsze trafia - nie mam zastrzeżeń.
Tylko, że ja mkIIN na oczy nie widziałem.
Oczywiście pisałem o 1DsII, pozajączkowały Ci się aparaty.
No ale 1d mk2, 1d mk2n i 1ds mk2 wg dpreview mają identyczne bebechy więc różnic w działaniu raczej być nie powinno - stąd ten skrót myślowy;).
1dmkII, N i 1dsII to ten sam AF. W każdym przypadku dobry.
Wokij - Can Count to nie jest narzędzie do liczenia, to badziew. Sprawdzony program to Photo Me, ściagnij, policz - wynik pewny. CC daje ,,ciekawe'' wyniki, rzadko prawdziwe.
Dzięki Himi - dobrze że Cie odbanowano - kopalnią wiedzy o jedynkach jesteś;). Wprawdzie cc daje wynik identyczny ale ten faktycznie wydaje się bardziej pewny bo przy okazji pokazuje konkretną wartość w hexach.
Link do programu: http://www.photome.de/download_en.html
w takim razie Himi powiedz mi czy mark III jest lepszy od mark II N??
chodzi o AF i ogólne działanie (szumy na identycznych iso) itp.
Dzygit-Dublin
11-03-2009, 18:23
Ja ci powiem
-Szumy ----mk3 -- 3200 miodzio vs mk2
-6400 w mk3 mogło by być jak 5dmk3 :)
-AF czułość i szybkość--- mk3
-który sprawiał mi mniej problemów w ustawieniu czułości AF mk2.
-Niecelność fot ze względu na źle dobrane parametry w menu AF mk3
i ustawienia o których mowie
http://canon-board.info/showpost.php?p=572854&postcount=1788
miniaturki ale mniej więcej widać jak działa mk3
http://canon-board.info/showpost.php?p=573831&postcount=8
Darek
Dzygit powiedział wszystko w temacie:)
Dzygit powiedział wszystko w temacie:)
Można dodać, że Mk III wymagają przez to dłuższej "learning curve" - link Dzygita, i ostatnio podany przez Canona nowy "elementarz (http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos1dm3af/index.html)", to fascynujące lektury, ale mam wrażenie, że Canon zbyt późno przeniósł paru narowistych inżynierów z AF do działu kalkulatorów ;)