PDA

Zobacz pełną wersję : sigma 50mm 1.4 EX prośba o ocene ostrośi

sirgerwazy
06-07-2009, 22:04
Witam
Ostatnio zakupilel ww .
I teraz mam pytanie czy poprostu mam pozostale szkla zbyt dobre czy z ta sigma nie jest do konca ostra. To ze ma problem z bf to wiem. To zdjecie ktore zamieszczam autofocus akurat trafil. Tak wiec drodzy koledzy mam do was wielka prosbe:czy waszym zdaniem moj egzemptlarz sigmy jest troche malo ostry ?? Czy jestem juz przewrazliwiony ??
Zamieszczam link do jpg poniewaz nie chcialem go zmienijszac.
Zdjecie wykonane c40d z odleglosci 0,45m (min odleglosc ostrzenia ) na standardowych ustawieniach.

http://rapidshare.com/files/252742372/_MG_1975.JPG.html

pozdrawiam

mieszko_1vp
06-07-2009, 22:24
wrzuć na coś normalnego

sirgerwazy
06-07-2009, 22:29
wrzuć na coś normalnego

niestety siedze na teraz na net mobilnym pod lublinem wiec nie dam rady :(
ta fotke pol godziny wrzucalem...:(
uroki mobilnego interentu ...
pozdrawiam

mieszko_1vp
06-07-2009, 22:41
juz sie odebrało-jak dla mnie jest dobrze bo to w końcu robione na 1.4

sirgerwazy
06-07-2009, 22:59
juz sie odebrało-jak dla mnie jest dobrze bo to w końcu robione na 1.4

dzieki na odpowiedz. to sobie nie moge wyborazic jak wyglada fotka z 50mm 1.4 canona skoro sigma jest zdecydowanie od niego lepsza optycznie...moze poprostu jestem juz przewrazliwiony po ostatnich bojach z serwisem sigma. Na szczescie wszystko skonczylo sie dobrze.
Moze ktos jeszcze sie wypowie na temat ostrosci zeby mnie uspokoić ??

Richie
06-07-2009, 23:05
Zrób normalne zdjęcie a nie tablicy testowej.''Strzel'' portrecik na 1,4 i pamiętaj o poprawnej ekspozycji bo to foto z rapida strasznie niedoświetlone.

sirgerwazy
07-07-2009, 01:55
Zrób normalne zdjęcie a nie tablicy testowej.''Strzel'' portrecik na 1,4 i pamiętaj o poprawnej ekspozycji bo to foto z rapida strasznie niedoświetlone.

niestety obecnie nie mam mozliwosci wykonania zadnego portretu poniewaz obecnie jestem pod lublinem w hotelu...
czy ktos jeszcze moze wypowiedziec sie na temat ostrosci szkla ??
pozdrawiam

sirgerwazy
07-07-2009, 08:55
Jeszcze raz tablica testowa - w hotelu tylko takie cos mam pod reka ;)
Ustawienia puszki Neutral: 0,0,0,0
http://rapidshare.com/files/252898924/_MG_2002.JPG.html
Co o tym myslicie ??

Kubak82
07-07-2009, 09:06
wiesz co - w swoim czasie testowalem kilka tych sigm (chyba 5) i troche sampli nimi zrobilem.. powiem Ci szczerze ze potrafia byc o wiele ostrzejsze.. pisalem kiedys na forum ze szczena mi opadla kiedy na 1,4 ostrosc byla porownywalna do tego co 50'tka 1,4 canona produkowala na f4/5,6 ..

moze to kwestia kompresji - nie wiem ale jak dla mnie to co pokazales to nie jest to szklo nad ktorym tyle osob zaslinialo swoje monitory ;-)

sampli juz dawno nie mam, szkla nie kupilem ze wzgledu na af ale te zdjecia ktore byly trafione w punkt byly rewelacyjnie ostre :!: moze faktycznie jak nbedziesz mial chwile - zrob jakies zdjecie w plenerze :-)

sirgerwazy
07-07-2009, 09:16
wiesz co - w swoim czasie testowalem kilka tych sigm (chyba 5) i troche sampli nimi zrobilem.. powiem Ci szczerze ze potrafia byc o wiele ostrzejsze.. pisalem kiedys na forum ze szczena mi opadla kiedy na 1,4 ostrosc byla porownywalna do tego co 50'tka 1,4 canona produkowala na f4/5,6 ..

moze to kwestia kompresji - nie wiem ale jak dla mnie to co pokazales to nie jest to szklo nad ktorym tyle osob zaslinialo swoje ;-)

sampli juz dawno nie mam, szkla nie kupilem ze wzgledu na af ale te zdjecia ktore byly trafione w punkt byly rewelacyjnie ostre :!: moze faktycznie jak nbedziesz mial chwile - zrob jakies zdjecie w plenerze :-)

no coz pewnie masz racje. Kurcze bedzie batalia z serwisem ze af nie trafia to raz a dwa ze szklo mydlo...
No nic bede walczyc o wymiane ponownie na nowa sztuke...
Ps:a wziąłeś pod uwage ze puszka ma ustawiona ostrosc na 0 czyli neutral bo ma ostrosc 3...

Kubak82
07-07-2009, 09:33
ja wywolywalem swoje zdjecia z raw'ow wiec tam parametry takie jak ostrosc i tak sie nie licza :-)

zrob jeszcze jakies "zwykle" zdjecie ale wydaje mi sie ze po prostu trafil Ci sie mniej ostry egzemplarz :neutral:

trampek
07-07-2009, 11:13
pisalem kiedys na forum ze szczena mi opadla kiedy na 1,4 ostrosc byla porownywalna do tego co 50'tka 1,4 canona produkowala na f4/5,6 ..

Nie jest to mozliwe....

Kubak82
07-07-2009, 11:20
Nie jest to mozliwe....

w takim razie jestem slepy ;-)

wybacz, ale nie trzymam kazdego testowego zdjecia jakie robie - inaczej chetnie bym je tu wkleil.. szybko tez sprzedalem 50'tke canona - wierz mi ze bez waznego powodu bym tego nie robil.. tak wygladalo porownanie tych szkiel - nie mialem w tym zadnego "interesu" :-)

trampek
07-07-2009, 11:23
w takim razie jestem slepy ;-)

wybacz, ale nie trzymam kazdego testowego zdjecia jakie robie - inaczej chetnie bym je tu wkleil.. szybko tez sprzedalem 50'tke canona - wierz mi ze bez waznego powodu bym tego nie robil..

na dziurach ktore podales C50 robi zdjecia o ostrosci ktora nie jest osiagalna na pelnej dziurze w zadnym obiektywie.

Kubak82
07-07-2009, 11:32
na dziurach ktore podales C50 robi zdjecia o ostrosci ktora nie jest osiagalna na pelnej dziurze w zadnym obiektywie.

ja nie mierzylem linii na mm jesli o to Ci chodzi :-)

oceniałem jakosc i ostrosc chocby na rogach zdjecia.. fotografowalem np. budynki po drugiej stronie ulicy i w rogu kazdy detal byl wyrazny i ostry.. w przypadku 50'tki canona podobna jakosc osiagalem wlasnie przy f4/5,6 :-) .. zestawilem cropy z obydwu tych szkiel - gdyby ktos mi o tym napisal tez pewnie bym nie uwierzyl.. ale miałem to "czarno na bialym" na wlasnym monitorze :-)

sirgerwazy
07-07-2009, 17:39
ja wywolywalem swoje zdjecia z raw'ow wiec tam takie jak ostrosc i tak sie nie licza :-)

zrob jeszcze jakies "zwykle" zdjecie ale wydaje mi sie ze po prostu trafil Ci sie mniej ostry egzemplarz :neutral:

no coz szkoda... juz dzwonilem do serwisu sigma... jutro maja udzielic mi odpowiedzi...
moze ktos jeszcze sie wypowie na temat ostrosci ??
nie wiem dlaczego sigma ma az tak duze problemy z powtarzalnością optyczna i co wiecej w najwyzszej swojej serii EX....

x-mac
07-07-2009, 22:21
moze ktos jeszcze sie wypowie na temat ostrosci ??
Aktualnie chyba nikt więcej:

Error
This file is neither allocated to a Premium Account, or a Collector's Account, and can therefore only be downloaded 10 times.
This limit is reached.
Wrzucaj na jakiś inny serwer, RS ma spore ograniczenia.

Kubak82, S50 testowałeś na swoim 40D (chodzi o te brzegi kadru)? Przy f/1.4 to na pewno Sigma jest w stanie przebić C, ale żeby porównać to z f/4-5.6... Też mi się wierzyć nie chce, że aż tak słabe C50 miałeś - jak nie trafi AF to może:wink: Wniosek: najlepiej na własne oczy się przekonywać do szkieł, a nie czytać testy.

sirgerwazy
07-07-2009, 23:39
http://rapidshare.com/files/253180482/Kopia__MG_2002.JPG.html

tak na szybkiego jeszcze raz wrzucilem.

xsardas
08-07-2009, 10:33
Jeszcze jakby można było te zdjęcia pobrać ...

Kubak82
08-07-2009, 10:43
Kubak82, S50 testowałeś na swoim 40D (chodzi o te brzegi kadru)? Przy f/1.4 to na pewno Sigma jest w stanie przebić C, ale żeby porównać to z f/4-5.6... Też mi się wierzyć nie chce, że aż tak słabe C50 miałeś - jak nie trafi AF to może:wink: Wniosek: najlepiej na własne oczy się przekonywać do szkieł, a nie czytać testy.

wydawalo mi sie ze moj C byl ok - uzywalem go na 1,4 ale glownie w centrum kadru :-) .. ale Sigma byla po prostu o wiele lepsza :-) .. miala wszakze jeden problem - z wiekszej odleglosci trafiala w punkt, z bliska byl ogromny FF :roll:

najlepiej jak kazdy przetestuje szklo przed zakupem i sam oceni.. mnie takie porownanie zmotywowalo do sprzedania canona, 50'tki sigmy nie kupilem ze wzgledu na FF przy bliskich kadrach i koniec koncow - zsostalem z 30'tka sigmy ktora chyba najbardziej mi lezy pod wzgledem ogniskowej :-)

sirgerwazy
08-07-2009, 15:33
http://www.megaupload.com/?d=S5MHHTNP

moze teraz sie uda

dodtakowe fotki
wyostrzenie ustawione na:

0:
http://www.megaupload.com/?d=XBT8JBEH

4:
http://www.megaupload.com/?d=AR9MQCV6

7:
http://www.megaupload.com/?d=7JYZQURX

Mam wielka prosbe do Kubak82 i nie tylko.
Mianowicie wykonalem 3 zdjecia jpg na roznych poziomach wyostrzenia ustawianego w body. Czy wasze sztuki bylymniej wiecej ostre tak jak moja po podwyzszeniu ostrosci na 7 ?? czy moze na 4 ??
Przynajmniej bede wiedziec czego oczekiwac od sigmy 50 1.4 ;)
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam

koperchemik
08-07-2009, 18:25
sirgerwazy
Musze powiedzieć że naprawdę nie powinieneś mieć powodów do zmartwień. Oceniając zdjęcia przy tej przysłonie (f/1.4) które wstawiłeś, one są ostre. Po przysłonie f/1.4 nie możemy spodziewać się "żylety" takiej jak dla wyższych wartości choćby 4.0 lub 5.6. Nie posiadam Sigmy ale właśnie jestem na etapie wyboru pomiędzy Canon 50mm f/1.4 USM a właśnie Sigmą 50mm f/1.4 EX DG HSM.
Czytałem również test na optyczne.pl
Zdjęcia które są na http://www.optyczne.pl/132.4-Test_-Sigma_50_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%8 7_obrazu.html dla mnie osobiście nie różnią się wiele od prezentowanych przez Ciebie (nie wiem tylko przy jakich wartościach wyostrzenia robione były).

sirgerwazy
08-07-2009, 19:07
sirgerwazy
Musze powiedzieć że naprawdę nie powinieneś mieć powodów do zmartwień. Oceniając zdjęcia przy tej przysłonie (f/1.4) które wstawiłeś, one są ostre. Po przysłonie f/1.4 nie możemy spodziewać się "żylety" takiej jak dla wyższych wartości choćby 4.0 lub 5.6. Nie posiadam Sigmy ale właśnie jestem na etapie wyboru pomiędzy Canon 50mm f/1.4 USM a właśnie Sigmą 50mm f/1.4 EX DG HSM.
Czytałem również test na optyczne.pl
Zdjęcia które są na http://www.optyczne.pl/132.4-Test_-Sigma_50_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%8 7_obrazu.html dla mnie osobiście nie różnią się wiele od prezentowanych przez Ciebie (nie wiem tylko przy jakich wartościach wyostrzenia robione były).

powiem Ci ze chyba nie do konca moja sigma jest ostra. wlasnie wykonalem test porownojac 85 1.8 z sigma 50 1.4 uzywajac max otworow. Z testow wynika iz maja bardzo podobna rozdzielczosc na swoich max otworach. Oczywiscie w zwiazku z roznica ogniskowych wykonalem proby by zachowac takie samie proporcje wielkosci liter. I sie okazuje ze tekst z 85 jest duzo mniej rozmyty.Wydaje sie bardziej kontrastowy chociaz ma duza aberacje ;) Tak wiec chyba jednak mam troche mydlanego sigmoluxa ;)
Jutro ide powalczyc z serwisem. Dobrze ze mam go tak blisko :)))
ps:nadal czekam na poinie innych uytkownikow :)

spoon
08-07-2009, 19:15
ja dla mnie mydlasta, ale ja wole ludzkie twarze od tablic, wiec moge sie mylic. wrzuc portrecik jakis na 1.4 to poszukam sampli na dysku dla porownania.

sirgerwazy
08-07-2009, 19:38
ja dla mnie mydlasta, ale ja wole ludzkie twarze od tablic, wiec moge sie mylic. wrzuc portrecik jakis na 1.4 to poszukam sampli na dysku dla .

wrzucam fotke prosto z puszki - wyostzrenie body - 4
http://www.pascal.pl/www_ptc/zdjecia/o46a26b4b574bf.jpg

Bejobejo
08-07-2009, 20:51
wrzucam fotke prosto z puszki - wyostzrenie body - 4
http://www.pascal.pl/www_ptc/zdjecia/o46a26b4b574bf.jpg

Co to za ustawienia w aparacie dają takie efekty?:shock:

Richie
08-07-2009, 21:17
http://www.megaupload.com/?d=S5MHHTNP

moze teraz sie uda

dodtakowe fotki
wyostrzenie ustawione na:

0:
http://www.megaupload.com/?d=XBT8JBEH

4:
http://www.megaupload.com/?d=AR9MQCV6

7:
http://www.megaupload.com/?d=7JYZQURX

Mam wielka prosbe do Kubak82 i nie tylko.
Mianowicie wykonalem 3 zdjecia jpg na roznych poziomach wyostrzenia ustawianego w body. Czy wasze sztuki bylymniej wiecej ostre tak jak moja po podwyzszeniu ostrosci na 7 ?? czy moze na 4 ??
Przynajmniej bede wiedziec czego oczekiwac od sigmy 50 1.4 ;)
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam

Dla mnie szału nie ma....sztuka na 1,4 mydlana.Nie mam oczywiście porównania jakby to wyglądało w normalnej pracy (portrecik np.) dlatego po tym co widzę stwierdzam,że ta sztuka szału nie robi.

sirgerwazy
08-07-2009, 22:17
Co to za ustawienia w aparacie dają takie efekty?:shock:

kurde nie ten link wlejilem z rozpedu....
juz sie poprawiam

http://www.megaupload.com/?d=VHV4JBHT

mieszko_1vp
08-07-2009, 22:38
co chcesz-przecież jest ostre-ale z tej odległości i na takiej przysłonie to wszystko za okiem Ci ucieknie z GO ;)

sirgerwazy
08-07-2009, 23:01
co chcesz-przecież jest ostre-ale z tej odległości i na takiej przysłonie to wszystko za okiem Ci ucieknie z GO ;)

hmm chyba jest ostre tak jak w canon 50 1.4...
ale nie po to kupowalem drozsza sigme zeby miec taka sama jakosc jak w tanszym obiektywie ;)
ahh ta sigma - zrobili obiektyw teoretycznie lepszy optycznie obiektyw niz systemowy tylko ze maja problemy teraz nie tylko z af ale rowniez z powtarzalnoscia optyczna ;)

mieszko_1vp
08-07-2009, 23:47
słuchaj-zrób lasce fote z 3 metrów i dopiero porównuj-a nie z minimalnej odległości gdzie Go jest na 5 cm i całkiem możliwe że przy tendencji sigmy-wyostrzył na front

sirgerwazy
09-07-2009, 00:15
słuchaj-zrób lasce fote z 3 metrów i dopiero -a nie z minimalnej odległości gdzie Go jest na 5 cm i całkiem możliwe że przy tendencji sigmy-wyostrzył na front

no oki ale cos ostrego musialo wyjscna fotce . nie wazne czy oczy czy wolosy czy jeszcze cos innego. a pozatym wydaje mi sie ze oczy sa w GO. lecz ostrosc i tak w prownaniu do 85 1.8 pozostawia wiele do zyczenia

mieszko_1vp
09-07-2009, 01:42
ale pięćdziesiątka uwypukla-a jak sigma ma FF ?
najlepiej walnij jakiejś lasce seszyn i pochwal sie rezultatami.dla mnie 1.4 jest trudniejsze do opanowania od 1.8

spoon
09-07-2009, 11:44
mnie sie wlasnie wydaje, ze ta sigma na front focus i panie na portrecie jest juz w bokeh.

sirgerwazy
09-07-2009, 12:52
mnie sie wlasnie wydaje, ze ta sigma na front focus i panie na portrecie jest juz w bokeh.

no wlasnie ma minimalny bf. Wlasnie wracam z seriwisu. Obiektyw zostal zakwalifikowany do wymiany ze wzgleu na niska rozdzielczosc. Takze Panowie trafilem na taka sigme 50 1.4 ktora miala taka ostrosc w GO jak niektore w bokeh ;)))
pozdrawiam

koperchemik
09-07-2009, 15:51
Jak już dostaniesz nowy obiektyw to wstaw jakąś fotkę byśmy mogli porównać stary do nowego

sirgerwazy
10-07-2009, 16:17
Jak już dostaniesz nowy to wstaw jakąś fotkę byśmy mogli stary do nowego

niestety kolejny obiektyw tez mydło.
sam sprzedawca cyfrowe był zaskoczony.
nawet go nie zabierałem.
po weekendzie ma przyjść kolejna sztuka do przetestowania...
pozdrawiam

x-mac
10-07-2009, 22:49
Wlasnie wracam z seriwisu. Obiektyw zostal zakwalifikowany do wymiany ze wzgleu na niska rozdzielczosc.

sam sprzedawca cyfrowe był zaskoczony.nawet go nie zabierałem.
po weekendzie ma przyjść kolejna sztuka do przetestowania...

I tak się powinno dbać o klientów i pozyskiwać nowych. Owszem, lepiej jak wszystko pracuje bezbłędnie, ale w myśl starego przysłowia, dopiero w szkodzie widać komu zależy na kliencie a przez to budowaniu wizerunku firmy, a komu na szybkiej sprzedaży. Chociaż sprzętu firmy S nie mam to brawa dla serwisu i dystrybutora/ sprzedawcy. Fajnie macie w 3city!:|

szymekgd
10-07-2009, 23:24
I tak się powinno dbać o klientów i pozyskiwać nowych. Owszem, lepiej jak wszystko pracuje bezbłędnie, ale w myśl starego przysłowia, dopiero w szkodzie widać komu zależy na kliencie a przez to budowaniu wizerunku firmy, a komu na szybkiej sprzedaży. Chociaż sprzętu firmy S nie mam to brawa dla serwisu i dystrybutora/ sprzedawcy. Fajnie macie w 3city!:|

Zartujesz? Kolega zamiast robic zdjecia i cieszyc sie z zakupu biega i wymienia obiektyw na dokladnie tak samo spartolony, majac nadzieje, ze jak przyjdzie nastepny (jedyny) to akurat trafi sie znosny egzemplarz..Nie widze w tym nic godnego polecenia..

mieszko_1vp
11-07-2009, 00:22
a może istnieje jakaś inna dystrybucja ? coś jakby II klasa jakości ? i mam takie pytanie-gdzie trafiają te "zepsute" szkła-na śmietnik,recykling,czy do innego sprzedawcy ?

szymekgd
11-07-2009, 00:42
a może istnieje jakaś inna dystrybucja ? coś jakby II klasa jakości ? i mam takie pytanie-gdzie trafiają te "zepsute" szkła-na śmietnik,recykling,czy do innego sprzedawcy ?

Moze dobre jakosciowo szkla wedruja do UE i USA, a do polskiej dystrybucji trafiaja (w nominalnej cenie) obiektywy ktore odpadly na kontroli jakosci? Na alledrogo czasem mozna trafic na sprzet "refurbished", wydaje mi sie, ze jest to wlasnie sprzet o ktory pytasz;)

x-mac
11-07-2009, 02:26
Zartujesz?
Nie. Podejście serwisu i sprzedawcy JEST jak najbardziej godne polecenia...

i mam takie pytanie-gdzie trafiają te "zepsute" szkła-na śmietnik,recykling,czy do innego sprzedawcy ?
O, właśnie! Bardziej mnie, jako potencjalnego użytkownika, irytuje tzw. kontrola jakości i zastanawia to co się dzieje z bublami, bo to aż wręcz niemożliwe, żeby tak dużo przeszło weryfikację.
Obstawiam niestety opcję nr3.

wojkij
11-07-2009, 02:33
Moze dobre jakosciowo szkla wedruja do UE i USA, a do polskiej dystrybucji trafiaja (w nominalnej cenie) obiektywy ktore odpadly na kontroli jakosci?

Taa, Clinton był kosmitą, wszyscy jesteśmy w matriksie a wtc faktycznie zawaliły się tylko od uderzenia samolotów :mrgreen:.

Za szybko by się to "rypło" z głośnym szumem medialnym a klienci w EU wbrew mitom wcale nie są mniej wymagający czy mniej ważni niż Ci z USA.

To po prostu się kupy nie trzyma;). I by nie było - nie neguje że puszcza się na rynek buble i oszczędza na kontroli jakości - po prostu nie wierze w teorie spiskową że usa dostaje tylko wypas a eu tylko odpady.

Bardziej mnie, jako potencjalnego użytkownika, irytuje tzw. kontrola jakości i zastanawia to co się dzieje z bublami, .

Pewnie mniej więcej to bo rozbieranie to za duże koszty:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.crunchgear.com/wp-content/uploads/2008/06/canon-cameras-destruction-8.jpg)

Był gdzieś kiedyś taki fajny link ale odszukać go nie moge;).

mieszko_1vp
11-07-2009, 09:25
a wtc faktycznie zawaliły się tylko od uderzenia samolotów :mrgreen:.

nie-za dużo reporterów się modliło żeby stało się coś więcej "bad news is good news"

ja bym chciał porównać canonowską 1.4 do mojej sigmy-może umówię się z kimś z wrocławia-jak znajde posiadacza-ale wydaje mi się że sigma inaczej rysuje i daje inną barwę-taką ładniejszą i bardziej soczystą

wojkij-mam dziś seszyn w LG

sirgerwazy
11-07-2009, 21:26
hmmm
powiem wam tak.
Watpie zeby obiektywy ktore wrcaja z powodu problemu z af badz slabej rzdzielczosci wracaly do japoni... Zbyt duze koszty transportu,zbyt dlugi okres czasu itd... Raczej wracaja do innego sklepu i tyle. Zapytacie dlaczego tak sadze ?? Stwierdzenie Pana z serwisu sigma : "wybralem Panu ta sigme bo druga byla tylko troche lepsza ale focus wogole sie gubil" i co myslicie ze druga sigme ktora byla gorsza niz ta ktora posiadam poleciala jako niesprawny ?? Otoz nie... inny klient dostal ww obiektyw...
ja juz powoli trace nadzieje ... i zaczynam szukac 35 1.4 canona badz 24 1.4 II... Bo juz tyle czasu stracilem na wizyty w serwisie i sklepie cyfrowe ze...
pozdrawiam
ps:zazdroszczę wam posiadaczom ostrej i celnej sigma 50 1.4 :)))

szymekgd
12-07-2009, 10:37
Tak wiec wydaje sie, ze serwis/sklep sigmy zawiodl kolege x-mac ;) Jak dla mnie to dziwna polityka, 1 obiektyw (niesprawny, o czym wie obsluga) na polce..Rozumiem taka sytuacje w salonie samochodowym, ale tutaj nie.

Najsmutniejsze jest to, ze i tak te sprawne inaczej obiektywy wcisna innemu, mniej wymagajacemu klientowi..

x-mac
12-07-2009, 13:14
Stwierdzenie Pana z serwisu sigma : "wybralem Panu ta sigme bo druga byla tylko troche lepsza ale focus wogole sie gubil"

Tak wiec wydaje sie, ze serwis/sklep sigmy zawiodl kolege x-mac ;) Jak dla mnie to dziwna polityka, 1 obiektyw (niesprawny, o czym wie obsluga) na polce..
Zawieść to nie ...bo nie korzystam;) Ja mówiłem o czymś trochę innym (o prostej wymianie i pomocy w razie problemów), a w kwestii obiegu bubli to jesteśmy raczej w pełni zgodni. Duży sklep nie ma obowiązku sprawdzania każdej sztuki sprzętu jaki dostaje od dystrybutora, ale jeśli renomowany sklep zachowa te 2 odrzuty i opchnie je innym klientom, to duuuuży minus (taki przekreślający jego renomę!):-?
Oczywiście, że takie wpadki wpływają pośrednio na postrzeganie sprzedawcy przez klienta, dlatego niektórzy decydują się w ostateczności na zerwanie współpracy z dystrybucją, w imię dbałości o własną markę.
Był wątek (http://canon-board.info/showthread.php?t=6442&page=6) o numerach kradzionego sprzętu - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby utworzyć podobny (o uszkodzonym) dla produktów Sigmy lub C (jeśli jeszcze nie było) - najlepiej o zweryfikowanym:)

Najsmutniejsze jest to, ze i tak te sprawne inaczej obiektywy wcisna innemu, mniej wymagajacemu klientowi..

i co myslicie ze druga sigme ktora byla gorsza niz ta ktora posiadam poleciala jako niesprawny ?? Otoz nie... inny klient dostal ww obiektyw...
Prawdopodobne, ale to może być tylko w sferze domniemywań, bo świadome wciskanie uszkodzonego sprzętu jako nówka-sprawny pachnie mi nieco inaczej...:-?

tplewa
12-07-2009, 13:22
Tak ale w takim przypadku to można olać gwarancje i skorzystać z rękojmi (czy jak to się tam teraz zwie ;) ) i niech się martwi sprzedawca co z tym fantem zrobić...

A co do takiej bazy danych to dobry pomysł :) nawet jak by była wspólna oparta o jakiegoś SQL-a. Zresztą taka wspólna baza zmniejszyła by koszty jej utrzymania...

MMM
12-07-2009, 13:36
Tak ale w takim przypadku to można olać gwarancje i skorzystać z rękojmi (czy jak to się tam teraz zwie ;) ) i niech się martwi sprzedawca co z tym fantem zrobić...
Sprzedawca to ci powie że "na jego D60 wszystko dobrze działa" albo że wg jakiejś normy Sigmy czy Canona to AF trafia a 100% skuteczności to nie można oczekiwać :-)

nic nie stoi na przeszkodzie, żeby utworzyć podobny (o uszkodzonym) dla produktów Sigmy lub C (jeśli jeszcze nie było) - najlepiej o zweryfikowanym:)

Nie ma szans. Proponowałem we wcześniejszym wątku o tej Sigmie żeby ludzie wpisywali numery seryjne egzemplarzy, które mają problemy z AF. Odzew prawie zerowy z bardzo prostej przyczyny. Jeśli sklep nie przyjmie ci takiego obiektywu jako zwrot a na forum napiszesz że twój egzemplarz jest fatalny to nikt od ciebie go nie kupi i zostaniesz z bublem.

tplewa
12-07-2009, 14:18
Sprzedawca to ci powie że "na jego D60 wszystko dobrze działa" albo że wg jakiejś normy Sigmy czy Canona to AF trafia a 100% skuteczności to nie można oczekiwać :-)

I to jest właśnie błędne podejście... po prostu ludzie olewają i nie chcą dochodzić własnych praw. Potem mamy efekty że kupujemy buble za grubą kasę.

Wiele takich spraw zostało wygranych np. sprawy napraw gwarancyjnych przez Hewlett-Packard itp.

tak jak oberwało się sklepowi dla idiotów:
http://www.hacking.pl/pl/news-15484-Media_Markt_ukarany_przez_UOKiK.html

Najczęściej w drobnych sklepach skutkuje stwierdzenie faktu chęci zgłoszenia problemu do Rzecznika Praw Konsumentów który załatwia takie sprawy darmowo w większości miast. Fakt nie raz trafi się jakiś "wazon", ale możemy wtedy ruszyć wyżej...

Do tego w przypadku zakupów przez internet ma się jeszcze większe pole manewru:

http://www.uokik.gov.pl/pl/informacja_i_edukacja/informacja/komunikaty_prasowe/art468.html

tylko kwestia chęci aby powalczyć o swoje :) zwłaszcza że sprzęt nie kosztuje 5zł...

Nie chcę tutaj pisać o wszystkich sprawach bo nie znam do końca całego prawa, ale jak ma się problem warto zawsze przeglądnąć stronkę http://www.uokik.gov.pl

szymekgd
12-07-2009, 19:25
Zbaczamy z tematu, tutaj sklep wymienil, a raczej oddal pieniadze koledze..

Oczywiście, że takie wpadki wpływają pośrednio na postrzeganie sprzedawcy przez klienta, dlatego niektórzy decydują się w ostateczności na zerwanie współpracy z dystrybucją, w imię dbałości o własną markę.

Zauwaz, ze w Polsce jest tylko jeden legalny dystrybutor sprzetu sigmy;)

Ale skoro sprzet sie sprzedaje to mozna tylko gratulowac, widocznie spelnia kryteria kupujacych.

mieszko_1vp
12-07-2009, 22:37
a może po prostu są kupujący którzy myślą-"że tak ma być" i to własnie do nich jest kierowana oferta sprzedaży tych mydlących...

Cichy
13-07-2009, 13:46
Dziś testowałem 2 kolejne Sigmy 50 1.4, niestety żadna na pełnej dziurze nie dorównywała Canonowi 50 USM.

Piotr_0602
13-07-2009, 14:43
http://www.uokik.gov.pl/pl/informacja_i_edukacja/informacja/komunikaty_prasowe/art468.html

tylko kwestia chęci aby powalczyć o swoje :) zwłaszcza że sprzęt nie kosztuje 5zł...

Nie chcę tutaj pisać o wszystkich sprawach bo nie znam do końca całego prawa, ale jak ma się problem warto zawsze przeglądnąć stronkę http://www.uokik.gov.pl

Może tak jak klienci mBanku i Multibanku - sprawa do UOKiK?
Wkróce w ich sprawie będzie rozprawa i media już wróżą przegraną BRE:
http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29508,6812552,Zbliza_sie_sadny_dzien_BRE_Banku__ Nabici_beda_gora_.html

tplewa
13-07-2009, 15:45
Może tak jak klienci mBanku i Multibanku - sprawa do UOKiK?
Wkróce w ich sprawie będzie rozprawa i media już wróżą przegraną BRE:
http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,29508,6812552,Zbliza_sie_sadny_dzien_BRE_Banku__ Nabici_beda_gora_.html

Tylko widzisz u nas jest chyba inna mentalność i nie zawsze coś takiego się zdarza. Choć coraz częściej ludzie mają świadomość że można walczyć o swoje prawa. Prawo też nie jest idealne i to wielu zraża....

W USA to taki np. serwis Canona jak w PL itp. już dawno by poszli z torbami i szybko nie wyszli z sądów. Tam się potrafią sądzić o byle pierdołę, nie mówię że tak należy robić - ale nie można sobie też dawać i odchodzić ze spuszczoną głową (a sprzedam bubla na allegro).

koperchemik
13-07-2009, 15:54
Cichy porównując test http://www.optyczne.pl/21.4-Test_obiektywu-Canon_EF_50_mm_f_1.4_USM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_o brazu.html do testu http://www.optyczne.pl/132.4-Test_obiektywu-Sigma_50_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%8 7_obrazu.html jest trochę inaczej. Na pełnym otworze to właśnie Sigma jest ostrzejsza. Sam stoję właśnie przed dylematem który obiektyw.

mieszko_1vp
13-07-2009, 16:20
jeszcze wyjdzie że ta moja jest do ****...i tylko ja myślę że wszysto jest Tip Top :/
-od jutra robę sesję linijce

Cichy
13-07-2009, 16:40
No nie ma siły, żeby była ostrzejsza. Mam w domu 2 x 50 USM (jedna moja i jedna dla klienta) i robiłem zdjęcia już w sumie 4 sztukami Sigmy 50 HSM. Ostrzyły w miarę poprawnie, ale niestety mydełko większe sporo niż w Canonie na otwartej przysłonie.

Ja bardzo bym chciał kupić coś lepszego , niż 50 USM, niestety ani Lka, ani Sigma mi tego nie daje... :(

wojkij
13-07-2009, 16:44
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/7267/wv2h4879z.jpg)
Acr na standardzie, sigma na 1.4, 1:1. Wybaczcie że taki mały corp ale nie chcę publikować czyjegoś wizerunku bez pisemnej zgody.

Wg mnie ostro i całkowicie akceptowalnie, czy ostrzej niż 50usm to nie wiem i w sumie mi to lata;).

ja bym chciał porównać canonowską 1.4 do mojej sigmy (...) wojkij-mam dziś seszyn w LG

Trzeba było pisać na pw, dopiero teraz wpadłem na ten wątek;).

Cichy
13-07-2009, 16:54
Wcześniej dawałem portrety, teraz dam linijki :)

Canon 5d mkII, oryginały 100%, bez żadnej ingerencji.

Naprawde nie chce robić krzywdy Sigmie, bo chwała im za to, że próbują, ale na 1.4 moim zdaniem jest zbyt mydlana żeby móc spokojnie pracować (Canonem też rzadko robię na 1.4, raczej 1.8-2.0).

źródło (http://img269.imageshack.us/img269/7128/canonsigma.jpg)

wojkij
13-07-2009, 17:17
źródło (http://img200.imageshack.us/img200/9536/wv2h7425s.jpg)

źródło (http://img268.imageshack.us/img268/8581/wv2h7425c.jpg)
acr, standart.

Czyli co, trzeba czekać na 50 1.2 mk2? ;)

Cichy
13-07-2009, 18:14
Czyli co, trzeba czekać na 50 1.2 mk2? ;)

Raczej mk3, bo 50 1.2 L to sukcesor 50 1.0 L :)

No albo niech się szarpną na 50 f/1 L mkII :) :) :)

MMM
13-07-2009, 20:29
Ten obiektyw razem z 50/1.4USM to jest jakiś fenomen :-). Ja dla odmiany nie spotkałem 50/1.4 USM dorównującego ostrością na 1.4 Sigmie chociaż miałem ich 5-6 egzemplarzy :-). Niedawno znajomy kupił sobie wysyłkowo 50/1.4USM bez żadnego testowania i to jest pierwszy egzemplarz, który nie miał mgiełki na f/1.4 jaki do tej pory widziałem. AF całkiem przyzwoity i raczej lepszy niż w Sigmie tzn. bardziej powtarzalny.

dr11
13-07-2009, 20:55
To i ja wrzucę sampelka demo z C50 1.4 :)

crop 100% 5D, ISO 100, 1/3200, trochę pod światło, blisko oo

źródło (http://img41.imageshack.us/img41/7407/img2775j.jpg)

Jak dla mnie ok ;)

Cichy
13-07-2009, 21:22
Kolega z zaprzyjaźnionego sklepu mówił mi dziś, że ostatnio był jakiś canonboardzista maltretować Sigmy, to na 5 sztuk nic nie wybrał, wszystko mydełko.

Serio, czekam na nowe 50L :) Byle nie 1.0 bo jak dowalą 4000$ to chyba zaklaskam uszami :)

tomdz
13-07-2009, 21:25
No to i mój C50 1.4

LiveView:

źródło (http://img196.imageshack.us/img196/2074/c50liveview.jpg)

I prawie to samo z AF:

źródło (http://img196.imageshack.us/img196/4959/c50af.jpg)

Czy Sigma jest dużo gorsza? ;) Dodam, że z małych odległości ("popiersiówkowych") zrobiłem nim całkiem sporo przyjemnych zdjęć, także na 1.4 i z AF.

W każdym razie IMHO ta 50-tkowa słynna mgiełka to najczęściej chybiony focus.

Cichy
13-07-2009, 21:56
W każdym razie IMHO ta 50-tkowa słynna mgiełka to najczęściej chybiony focus.

Niekoniecznie, moja pierwsza 50 USM była mydlana jak piorun.

Kubak82
02-08-2009, 17:58
niedawno odkurzalem najstarsze zakatki dysku i znalazlem jednak zdjecie z sigmy na f1,4 o ktorym pisalem na poczatku tego watku..

miniatura tu:

źródło (http://img263.imageshack.us/i/47410361.jpg/)

a raw tu:

http://www.speedyshare.com/278332722.html

IMHO 50'tce canona do takiego obrazu na f1,4 jednak wieeele brakuje 8-)

marvv
14-08-2009, 12:56
http://img33.yfrog.com/i/img1419mrv.jpg/

tutaj zdjecie zrobione na 1.4

ostrosc powinna byc na nosie, ktos moze ocenic jak sie ono ma faktycznie?
trafilem dobra sigmencje czy nie do konca?

pozdrawiam

Richie
14-08-2009, 13:06
http://img33.yfrog.com/i/img1419mrv.jpg/

tutaj zdjecie zrobione na 1.4

ostrosc powinna byc na nosie, ktos moze ocenic jak sie ono ma faktycznie?
trafilem dobra sigmencje czy nie do konca?

pozdrawiam

To zdjęcie jest poruszone,nie widziałeś? Zrób takie by czasy były minimum 1/100 by wykluczyć poruszenie.Jeśli jest trafione w nos to myślę ze lekki FF wyszedł choć po jednym zdjęciu nie będę się podejmował ostatecznej oceny.

mieszko_1vp
14-08-2009, 13:57
ale raczej mydło-w porównaniu do tej sigmy którą ja mam

marvv
14-08-2009, 14:37
w sumie faktycznie stopke musze uzupelnic, ff wyszedl bo to 5d2 :)

tutaj jeszcze raz 5d2 i 1,4 1/125

http://img27.imageshack.us/i/img0137h.jpg/

mam nadzieje, ze 5d tez dziala sprawnie, bo tak jak nim strzelam to dla mnie wszytko gra w tym podobno mozliwie wadliwym zestawie

2
cholibka, bo w sumie moge ja jeszcze wymienic i co teraz ?
Jak w sklepie ocenic czy nie mydli i czy przy kalibracji mogliby to usunac ?

aptur
14-08-2009, 14:50
w sumie faktycznie stopke musze uzupelnic, ff wyszedl bo to 5d2 :)

tutaj jeszcze raz 5d2 i 1,4 1/125

http://img27.imageshack.us/i/img0137h.jpg/

mam nadzieje, ze 5d tez dziala sprawnie, bo tak jak nim strzelam to dla mnie wszytko gra w tym podobno mozliwie wadliwym zestawie

2

zrób zdjęcie czegoś oddalonego o ok. 2-5m to będziesz wiedział czy jest ok

Richie
14-08-2009, 14:54

Jeśli możesz wymienić to ja bym próbował bo wydaje mi się mydlana.Jeśli mieli na stanie kilka szt to trzeba było sprawdzić każdą.
Co do regulacji to przecież masz takową możliwość w 5D MKII, jeśli ewidentnie na każdej focie z Sigmą 50/1,4 masz FF to spróbuj cofnąć w body i wtedy zobaczysz czy się poprawiło.Jeśli nie to czeka Cię wysyłka zestawu do serwisu Sigmy w którym powinni od ręki wyregulować szkło pod Twoje body.

marvv
14-08-2009, 16:47
http://yfrog.com/05img2323bj

http://yfrog.com/05img2332rwxj

w razie czego z 2 zdjecia mam tez rawa.

pierwsze lapalem na lampe

drugie bylo lapane na sok

Moge zawiezc obiektyw do wymiany, choc znowu nie wiem czy bede mial pewnosc wlasciwego egzemplarza, gdzie na miejscu chyba bedzie mi to b. ciezko sprawdzic (a przejazd na trasie szczecin -krakow, to jednak kawalek).

Cholibcia, szkoda, ze wczesniej sie to nie okazalo.

Choc jezeli zmiana jest niezbedna to jestem sklonny to zrobic.
Wtedy szukalbym tez kogos kto pomoglby mi wybrac wlasciwy egzemplarz.
(krakow - poniedzialek )

marvv
15-08-2009, 20:48
Ktos sie orientuje czy jezeli zakupilem ja w sigma pro centrum krk, to moge ja rowniez w wymienic w innym punkcie sigma pro centrum, czyli np szczecinskim ?

marvv
17-08-2009, 09:26
Po kontakcie ze sklepem w ktorym nabylem sigme, pan mi powiedzial, ze na stanie jest tylko jeszcze jedna sztuka z mocowaniem canona, zebym mogl wymienic musza sciagac kolejne egzemplarze i lepszym rozwiazaniem bedzie wyslanie jej razem z body do kalibracji w gdyni.

Jezeli mialoby to permanetnie naprawic sytuacje to pisalbym sie na to.

Przepraszam za wczesniejsze wpadki z FF, faktycznie ten obiektyw ma to do siebie, ze potrafi zamglic z racji tego, ze lapie ostrosc przed ustalonym pkt.

Co w takiej sytuacji?
Prosic o sciagniecie kolejnej sztuki, czy wyslac body na chwile do gdyni i w razie czego nadal walczyc z mydlem ?

MMM
17-08-2009, 11:02
Co w takiej sytuacji?
Prosic o sciagniecie kolejnej sztuki, czy wyslac body na chwile do gdyni i w razie czego nadal walczyc z mydlem ?
Zapytaj się czy w przypadku niepowodzenia kalibracji będziesz mógł wymienić obiektyw na inny egzemplarz. Bo może się okazać że już nie i zostaniesz z bublem.

marvv
17-08-2009, 11:33
Powiedziano mi, ze kalibracja powinna dzialac, a jak dalej bedzie cos nie tak z obiektywem to idzie na serwis.
Bardzo dziwna sprawa z tymi sigmami :(

marvv
17-08-2009, 13:11
http://picasaweb.google.pl/marvel87/5d2?authkey=Gv1sRgCOO6yv3zyLjuMw#slideshow/5370834067795515890

1,6