Zobacz pełną wersję : adapter m42 źle ostrzy, bf/ff?
witam
zakupiłem niedawno adapter z potwierdzeniem ostrości, problem wygląda następująco otóż robiłem testy nowego szkła z adapterem i w paru portretach był widoczny bf/ff. zamiast na ostrość leciała na rękę albo w ogóle kadr nie był ostry. działo się tak na przysłonach 1.8-2.8 ale na 4 było już przyzwoicie. dodam, że ostrząc bez potwierdzenia af takie problemy nie występowały i ostrzenie "na oko" dawało nieporównywalnie lepsze efekty. czyżby 400d mi się rozkalibrowało czy może adapter za który dałem 129zł był trefny?
dzięki z góry z pomoc.
pozdrawiam
edit:
z innymi obiektywami af jakie posiadam czyli kit i 55-250mm IS takiego problemu nie było..
Dominik K
06-07-2009, 18:37
Według mnie często na rynku zdarzają się złe egzemplarze adapterów. Jeśli się da spróbuj wymienić u sprzedawcy....
Odesłałem go w piątek z powrotem, sprzedawca ma go porównać z resztą adapterów które posiada, jeśli powiedzmy przyśle nowy i problem się powtórzy zażądam zwrotu $$$ i kupie bez chipa
mieszko_1vp
06-07-2009, 19:29
te cipy to się mylą-czasami trzeba wracać i kręcić -jedyny sposób żeby zobaczyć czy dobrze wyostrzył to poruszać aparatem góra -dół na wciśniętym do połowy spuście-jak kradracik będzie potwierdzał ostrość co chwile się zapalając to jest OKi -ja swojego z cipem sprzedałem-bo dłużej zajmoało ustawianie ostrości niż w manualu bez potwierdzania.
ale jak to możliwe że ostrzył przed celem? wina czipa?
sprzedawca zwróci mi $$, chcę kupić nowy adapter z af'em ale jaki? może mi ktoś polecić jakiś w cenie do 130zł?
ja bym Ci polecił gruboziarnistą matówkę, jeżeli w Twoim aparacie można je wymieniać - cena podobna, efekty bardziej przewidywalne, a spełnia ten sam cel
w 400d nie jest to takie proste z tego co czytałem. ale porozglądam się na alledrogo. chyba, że mógłbyś mi coś polecić :)
edit: niestety nie znalazłem nic do 400d, są tylko do 40,50d
lucas_yas
07-07-2009, 12:50
Podłączę się pod temat: orientujecie się, czy w Polsce da się dostać matówkę z klinami do 300D? Znalazłem temat o tym na forum, ale polskie kontakty niestety nieaktualne :(
Ja mialem inny problem z Dandylionem nie dawal sie wogole zapiac na BODY, ale potestowalem z innym body i doszlem do wniosku ze o D... sobie potluc takie potwierdzanie ostrosci. Ufaj oku a nie "bipaniu", matowka z klinem duzo by pomogla wiecej niz to miganie ;D kwadracika.
Swojego czasu na CB byla akcja sprzedazy matowek do 300D lacznie z opisami jak samodzielnie je wymienic.
chyba tak zrobię i zakupie zwykły adapter, ale ciężko będzie bo matówka i wizjer w 400d nie rozpieszczają.
zamieszczam porównanie z potwierdzeniem i bez
https://canon-board.info/imgimported/2009/07/30xh8oo-1.jpg
źródło (http://i27.tinypic.com/30xh8oo.jpg)
Od kad kupilem przejsciowke M42/EOS jedyne na co narzekalem to w trakcie zdjec makro z pierscieniami posrednimi, strasznie ciemno sie robilo i wtedy dopiero mialem problem z ostroscia :] a nie wszystkie okazy chcialy pozowac.
Pamietam jak kiedys mialem problem z obiektywem ktory mial spore luzy, w momencie krecenia ostrosc byla wystarczylo sie zatrzymac i trzeba bylo cofnac troszke. Faktem jest ze lekkiego zycia szklo nie mialo kilka razy wypadlo z z plecaka podczas jazdy rowerem ;)
ja zamierzam cykać portrety takumarem 55 1.8, z bliska jeszcze dam radę wyostrzyć ale jak będę chciał uchwycić całą modelkę z pewnej odległości może być problem :/
mój błąd - dokładniejsza matówka ma drobniejsze ziarno, a nie odwrotnie, jak pisałem
co do klina - cudów to on też nie daje, a jeszcze zaburza go w wizjerze
rozmowa ze sprzedawcą allegro FunkyFotos u którego chciałem kupić nowy adapter :D
giebe (2009-07-08 13:10:10)
zachęcam do przejzenia tego wątku
giebe (2009-07-08 13:10:11)
http://canon-board.info/showthread.php?t=49681&page=2
giebe (2009-07-08 13:10:26)
nie chcialbym zeby ten problem sie pojawił z waszym adapterem ktory mam zamiar zamowic na dniach
giebe (2009-07-08 13:10:30)
jak odzyskam
giebe (2009-07-08 13:10:37)
od sprzedawcy poprzedniego
giebe (2009-07-08 13:19:43)
powiedzmy jesli wystapilby podobny problem nie bedzie problemu ze zwrotem w ciagu 10 dni?
181966 (2009-07-08 13:22:11)
proszę u nas nie kupować
giebe (2009-07-08 13:22:22)
poniewaz?
181966 (2009-07-08 13:22:22)
z takich pytań wynikaja TYLKO problemy
181966 (2009-07-08 13:22:30)
my i tak nie nadążamy z ich
181966 (2009-07-08 13:22:32)
pozdrawiam
giebe (2009-07-08 13:22:37)
LOL
giebe (2009-07-08 13:22:42)
niepowazny jestes?
giebe (2009-07-08 13:22:58)
skoro kupuje cos i nie spelnia moich oczekiwan mam prawo to zwrocic
giebe (2009-07-08 13:23:00)
w ciagu 10 dni
giebe (2009-07-08 13:23:08)
super traktowanie zainteresowanego
181966 (2009-07-08 13:23:29)
super traktowanie sprzedającego
super traktowanie sprzedającego
pozdr
giebe (2009-07-08 13:24:01)
jakos nie widze problemu w zadaniu paru pytan, ale widac brak ci kompetencji skoro mnie splawiasz
giebe (2009-07-08 13:24:07)
widocznie sprzedajecie tandete
181966 (2009-07-08 13:24:25)
zatem bronię Pana przed zakupem
181966 (2009-07-08 13:24:29)
i polecam zakup "L"ki
giebe (2009-07-08 13:24:36)
dziekuje za troskę
181966 (2009-07-08 13:24:37)
wtedy wszystko bedzie pracowało, jak nalezy
giebe (2009-07-08 13:24:37)
narazie
181966 (2009-07-08 13:24:38)
pozdr
giebe
jakbym widział ten wątek i ten inny na forum\m42 i zadałbyś mi pytanie tak jak temu sprzedającemu też bym Tobie nie sprzedaż żadnego sprzętu
Jesli kupujesz zabawki i nie umiesz ich obsługiwać a co trudniejsze sprawdzić czy działają poprawnie to ich nie kupuj i nie zawracaj normalnym ludzikom tyłka
Sprawdź czy działa od minimalnego dystansu do punktu i od +oo do punktu [na karcie testowej] tak jak to powinno się zrobić
zobaczysz że oba pierwsze piknięcia będą w różnych miejscach
Jeśli nie czytasz tego co ci koledzy z forum piszą to odpuść M42. Dandelion nie jest rozwiązaniem Twoich problemów. Kupuj AFy będziesz zadowolony.
Sprzedaj Takumara kup 1,8/50 Canona jeszcze ci kasa zostanie.
Matówkę kupisz wystarczy tylko poszukać aaaa a może masz Bana na Google?
Ja w 350d mam z klinem plus kilka dandów i aktualnie kilkadziesiąt szkiełek ostrzy poparawnie w każdych warunkach
Bez urazy.
BTW
zauważyłem że ostatnie [chińskie?] chipy mają większą rozbieżność w potwierdzaniu czyżby wimplementowano im inną wartość krążka rozproszenia, celem zwiększenia częstości potwierdzania przy małej ilości światła ?
W dalszym ciągu pierwsze rosyjskie chipy [dost. na ebay] potwierdzają lepiej w trudnych warunkach niż nowe programowalne
sprawdziłem jego działanie w różnych warunkach, w portretach itp. i jak wyżej na pudełku od filmu, od minimalnego do nieskończoności.takie testy są chyba wystarczające, przecież nie po to go kupiłem żeby cykać tablice testowe? do ostrzanie na oko po piknięciu też nie dało rady.. btw. nie chodzi mi nawet o celność af'u? a co z gorszą ostrością przy użyciu adaptera af niż bez dandelionu? to chyba o czymś świadczy i sądzę, że nie jest to brak moich umiejętności...
miałem 50'tke canona i nie byłem zadowolony, wolę manuala niż taki af przy którym paznokcie idzie zjeść.
szukałem na allegro i na google, może mało efektywnie. btw. katz eye są dość drogie więc ta opcja odpada.
Pudełko postawione amfas pięknie nam pokazuje w którym miejscu dandelion ustawił ostrość a w którym widziałeś w wizjerze ty - lepszego testu na sieci nie widziałem.
jeśli nie jesteś pewien czy działa poprawnie bierzesz tablicę testową i wykonujesz test zgodnie z instrukcją testu
Jeśli z AFa nie byłes zadowolony teraz nie jesteś zadowolony z MFa to może zajmij się czymś innym np prostszym, Pinholem :D ?
nikt dobrego produktu nie odda za darmo - fotografia to nie jest drogie hobby to taka studnia na $$ bez dna
robiłem również testy na krzyżówce w gazecie celując pod kątem, trafność nie była idealna, ale dalej rozchodzi się o ostrość z potwierdzeniem i bez. foto było robione na tych samych ustawieniach, głębia obejmuje prawie całe pudełeczko, lecz z af ostrość uciekła i ten problem mnie nurtuje. wykonałem z af ponad 100zdjęć testowych na różnych obiektach i ostrość była kiepska. może to wina czipu a nie sposobu mojego ostrzenia?
wiesz wolę zaufać własnemu oku niż af'owi w 50'tce którą zrobiłem coś koło 1000 zdjęć.. to że nie jestem zadowolony nie znaczy, że się całkowicie zrażę.. bez obaw ;)
dand potwierdza ostrość w granicach GO więc rozbieżność być musi i zawsze była
w dalszym ciągu nie pokazałeś fot z rzetelnego testu więc nadal twierdzę że to nie wina chipa tylko użytkownika
rozbieżność na krzyżówce była dość mała ok, to nie problem.
o nowy rzetelny test raczej ciężko, ponieważ jak wspomniałem wcześniej adapter zwróciłem.
zamieszam foto w pełnej rozdzielczości celowane krzyżowym af'em w żółtą tabliczkę, f1.8 lub 2.2 czas 1/1600, gdzie ta ostrość? http://i32.tinypic.com/2lmnedc.jpg
tutaj przykład portretu http://i29.tinypic.com/jzcfav.jpg f miedzy 1.8-2.28 czas 1/1000 celowane centralnym punktem w twarz, ostrość chyba na kolana poszła.
nie widać miejsca gdzie jest ostro
widzę że nie ma co tłumaczyć i tracić czasu
utwierdzasz mnie nadal że to nie wina sprzętu czyli powrót do mojego pierwszego postu
jak dla mnie koniec tematu
ale przecież to naprawdę może być FF/BF - w końcu jeżeli w L-kach się zdarza, to tym bardziej w chińskich przyklejanych w domu
ups wcześniej podałem nie to zdjęcie z modelką :)
http://i30.tinypic.com/312czva.jpg celowane celowane centralnym pkt. w twarz..
ale przecież to naprawdę może być FF/BF - w końcu jeżeli w L-kach się zdarza, to tym bardziej w przyklejanych w domu
chip to urządzenie pasywne
pozwala ostrzyć w zaimplementowanych granicach GO
na kilka setek adapterów i kilka ich rodzajów niektóre wykazywały większą rozbieżność tzn potwierdzały w większych granicach niż głębia ostrości ale żaden nie miał FF/BF
FF/BF w manualnym szkle przy poprawnie skalibrowanym aparacie?
Wyguglałem, że niektóre chipy mają kalibrację http://store.tagotech.com/product_info.php?cPath=22&products_id=139
Tu instrukcja, dostępne jest 17 punktów korekcji BF/FF
http://www.tagotech.com/pic/New%20chip_eng.doc
tak, to te z ostatnimi nowszymi układami
Miałem identyczny problem co autor wątku. No i chyba nadal mam.
Nie wiem czy to wina body czy dandeliona.
Ale im dłuższe szkło, im dalej punkt ostrzenia, tym większa granica błędu. Osoba stojąca ok 20-30m przede mną, i ustrzelona Jupiterem 4/200 jest nieostra. Ok, dandelion ma korekcję FF/BF, jednak po skalibrowaniu pod 4/200, a później podpięciu 50tki czy 80, problem się powtarza.
Pytanie czy dandelion może mieć faktycznie BF/FF?
Szkła nie mają na 100% wady, ponieważ testowałem na różnych sztukach.
Body? Hmm na szkłach systemowych wydaje się ok.
W czym więc problem? Dandelion?
Ktoś tutaj napisał, iż dandelion otrzy zaraz na początku GO, faktycznie.
W systemowych szkłach, AF chdzi w jedną raz w drugą stronę pierścieniem i ustrzela pośrednią wartość, tutaj mamy strzał zaraz jak tylko pojawi się ostro.
Nie wiem czy tak ma być, jednak problem jest.
Ba na pracę ma nawet wpływ szybkość kręcenia pierścienia ostrości.
Zauważyłem, że lepiej kręcić szybko i równomierne, ale z tym tez różnie bywa przy różnych szkłach...
pewnie że może mieć BF/FF
nawet by się zdziwił, gdyby nie miały, patrząc na jakość wykonania niektórych (zarówno układów, jak i przejściówek)