Zobacz pełną wersję : wysyp nowosci canona na dpreview.com
5D
http://www.dpreview.com/news/0508/05082209canoneos5d.asp
1D MII N
http://www.dpreview.com/news/0508/05082208canoneos1dmkiin.asp
24-105 i 70 - 300 mm F4.0 - F5.6 IS USM
http://www.dpreview.com/news/0508/05082207canonlenses.asp
430EX
http://www.dpreview.com/news/0508/05082206canon430ex.asp
DoMiNiQuE
22-08-2005, 12:46
wysyp topicow o nowosciach Canona na canon-board.info ;-)
Właśnie mnie to zastanawia.... jak się przyjrzeć to już ich jest kilka... :/ więc po zakładać kolejny wątek pod tytułem: "nowości canona"?
ogolnie wysyp :-)....nie dlugo bedzie wysyp testow... pozniej wysyp niezadowolonych uzytkownikow a pozniej znowu wysyp nowosci i tak w kolko... zwariowac mozna :-)
a tak swoją drogą to podniecamy się jakby nas było na to stać i zaraz byśmy lecieli zamawiać.... :) ehhh... marzenia
a no po to pisac ze jest coraz bardziej oficjalnie a o lampie nikt nie pisal (albo nie dosledzilem i na 'n'-tej stronie dywagacji urwalym czytanie)
kartel, no bez jaj: na A610 a anwet S80 mnie bedzie stac :-)
a jak sie zapre i twardo odmowie zonie przeznaczenia kasy z lokaty na mieszkanie, to 1D II N tez sobie sprawie :D
ja sie nie podniecam tylko planowalem zakup 24-70 a tu prosze 24-105 .... 2.8 nie potrzebuje 4.0 wystarczy.... i pewnie po kilku pozytywnych testach na www polece i sobie kupie :-)
znacie może orientacyjne ceny nowej lampy 430EX oraz 70 - 300 mm F4.0 - F5.6 IS USM??
jesuu... to 70-300 wyglada jak tani zart znudzonych robota grafikow :-) tani plastik, gorzej wykonany niz dotychczasowy tani 75-300 IS. nie bardzo qmam po co to w ogole wypuscili :(
Wiecie może jak wpłynie pojawienie się 5d na cene 20d?? nie ukrywam sie ze ucieszył bym sie na obnizenie ceny... :)
raczej nieznacznie bo 5d to polka wyzej od 20d
Wiecie może jak wpłynie pojawienie się 5d na cene 20d?? nie ukrywam sie ze ucieszył bym sie na obnizenie ceny... :)
z pewnością cena 20D nie wzrośnie...:-)
A ja jestem ciekaw jak "nowa" jedynka wpłynie na cenę (i dostepność) starej...
a jak sie zapre i twardo odmowie zonie przeznaczenia kasy z lokaty na mieszkanie, to 1D II N tez sobie sprawie :D
No ciekaw jestem skutków twojego oporu wobec żony.... 8) Oby nie doszło do rękoczynów.... :grin:
Rozumiem że produkcja 5D będzie niezależna od 20D czyli 20D będzie nadal w sprzedaży...?
djtermoz
22-08-2005, 13:38
No i pieknie! Mamy "piatke" a to wlasciwie wszystko co potrzebuje (Idealnie byloby miec jeszcze 5 fps w 5D...)
Zeby tylko byl troche tanszy niz $3000 to byloby jeszcze fajniej, ale trend zostal zapoczatkowany i widac ze w przyszlosci mozemy sie spodziewac FF dla mas za jakies rozsadne pieniadze.
20D na pewno zostanie w produkcji bo to zupelnie inny model, dla innych ludzi.
Canon wyzylowal sie na maksa, zeby zaimponowac FF, ale za to przywalil cena za korpus, ktorego parametry nie sa niczym ciekawym.
Jezeli teraz Nikon wypusci D200 w korpusie porownywalnym z F100, z uszczelnieniami, matryca z 10-12mpx i 4-5klatek na sek. za jakies 1900-2000 Euro, to powtorzy sie historia D2X i 1Ds mkII, tzn. Nikon mimo mniejszej matrycy bedzie sie sprzedawal bez porownania lepiej niz Canon...
Jurek Plieth
22-08-2005, 13:41
...tj. Nikon mimo mniejszej matrycy bedzie sie sprzedawal bez porownania lepiej niz Canon...
A gdzie tak się sprzedaje? Chyba tylko w salonie firmowym Nikona :mrgreen:
Canon wyzylowal sie, zeby wsadzic FF, ale kosztem korpusu, ktorego parametry nie sa niczym ciekawym, za to cena powalajaca. Jesli Nikon wyda na swiat D200 w korpusie od F100 (czyli z uszczelnieniami), AFem CAM-2000, matryca z dwucyfrowa iloscia MP i powiedzmy 5kl/s powiedzmy w cenie okolo 2000 Euro to sytuacja moze sie powtorzyc jak z D2X i 1Ds mkII, tj. Nikon mimo mniejszej matrycy bedzie sie sprzedawal bez porownania lepiej niz Canon...
przeciez to sa zupelnie inne aparaty. 5D to tani FF. ze wszystkimi tego konsekwencjami. a konsekwencje sa takie, ze ten duzo mniej wypasiony korpus bedzie pod wzgledem jakosci obrazu konkurowal z D2X, a poziomu szumow mozna spodziewac sie zdecydowanie nizszego
ale to nadal inne aparaty. D2X - pro z lepsza "aparatowoscia", 5D - semi-pro z lepsza "cyfrowoscia". zupelnie rozne rodzaje klientow.
A gdzie tak się sprzedaje? Chyba tylko w salonie firmowym Nikona :mrgreen:
W Niemczech sie tak sprzedaje. Ma w tym segmencie ponad 70% rynku tutaj. Glowny powod: CENA. Canon ze swoim FF nic ciekawego wiecej nie oferuje, a kosztuje prawie 3000 euro wiecej.
ale to nadal inne aparaty. D2X - pro z lepsza "aparatowoscia", 5D - semi-pro z lepsza "cyfrowoscia". zupelnie rozne rodzaje klientow.
Watpie, zeby przy tej cenie 5D byl konkurencja dla D2X. Parametry puszki raczej takie sobie, nikt nie wybierze 5D tylko dla FF.
djtermoz
22-08-2005, 13:51
Ech poczytalem dpreview i juz mi sie mniej podoba. Nadal brak ISO w wizjerze i viewfinder wyglada podejrzanie bo tylko 96% pokrycia przy powiekszeniu 0.71x (malo)...
Dobrze ze przynajmniej mnie "posluchali" i wywalili wbudowana lampe i te tryby tematyczne "chmurka", "sloneczko", itd...
(Doszy za to dwa nowe "B" i "C" - wie ktos do czego to sluzy?)
Ale i tak prezentuje sie niezle. Poczekajmy na testy z pierwszej reki.
EDIT: Zapomnialem dodac ze waga tez nie wyglada zachecajaco. Prawie taka sama puszka jak 20D ale znacznie ciezszy? Czyzby wiecej metalu wokol matrycy? Solidniejsza konstrukcja?
I jeszcze cos ciekawego. Wg CHIPa (http://newsroom.chip.pl/news_140688.html) ten 5D kosztuje... 459 Euro!!! Panowie, kupujemy!
i pierwsze zdjecia z 5d
http://web.canon.jp/Imaging/eos5d/eos5d_sample-e.html
Watpie, zeby przy tej cenie 5D byl konkurencja dla D2X. Parametry puszki raczej takie sobie, nikt nie wybierze 5D tylko dla FF.
bynajmniej nie "tylko FF". to jest "az FF" i co sie z tym wiaze: ***... duzy wizjer. cos, co nareszcie pozwala zobaczyc co sie fotografuje, a nie tylko zgrubne zarysy. to jest ogromna zaleta w praktyce - dla kogos kto robi zdjecia.
ja wiem, ze tanie cyfrowe Nikony ucza pod tym wzgledem pokory, ale maly g... tunelik to nie jest sposob na fotografie :-) dobry, jasny, duzy celownik to cos bardzo cennego. na pewno nie wartego 3,5k$ ale jesli to pojdzie w parze ze znakomita matryca (z czym w przypadku matrycy Sony w D2X nie jest tak rozowo) to 5D jest to jak najbardziej rozsadna propozycja dla takich fotografow jak ja - przyrodnikow, landszafciarzy. jakbym mial te pieniadze to bym sie jak najbardziej zastanawial ktory z tych aparatow wybrac.
wszystko zalezy od testow i tego jak sie sprawuje matryca. po zdjeciach przykladowych na stronie Canona widac, ze to nie sa zarty i ze ta matryca moze duzo. na ile jest to konkurencja do D2X - sie okaze.
I jeszcze cos ciekawego. Wg CHIPa (http://newsroom.chip.pl/news_140688.html) ten 5D kosztuje... 459 Euro!!! Panowie, kupujemy!
Eee, wszedlem i widze, ze jak byk stoi 3459 euro...
Moze chodzi o inny numer CHIPA? Z sierpnia 2018? :lol:
a nie tylko zgrubne zarysy
E, wiesz, z tymi zgrubnymi zarysami to przesadziles, moze ci akurat okulary zaparowaly?!? :lol:
djtermoz
22-08-2005, 14:16
Eee, wszedlem i widze, ze jak byk stoi 3459 euro...
Moze chodzi o inny numer CHIPA? Z sierpnia 2018? :lol:
Ech, poprawili. A tak fajnie bylo bez tej trojki na poczatku. Szkoda ze screenshota nie zrobilem...
E, wiesz, z tymi zgrubnymi zarysami to przesadziles, moze ci akurat okulary zaparowaly?!? :lol:
powiem tak...
mam 10D z niezlym jak na cropa 1.6 wizjerem. jakos sobie radze.
dosc czesto korzystam z celownika katowego od Pentacona, ktory dodatkowo zmniejsza obraz. w rezultacie robi sie cos rzedu cropa 2.5. daje sobie rade z ustawianiem ostrosci przy szklach manualnych
ale...
ale tez czesto robie fotki wody - bladym switem czy poznym wieczorem. czesto korzystajac z polara i szarych filtrow. w tak ekstremalnych warunkach w celowniku naprawde g... widac i maly rozmiar wcale nie pomaga. w zyciu bym nie pogardzil mozliwoscia przeskoczenia na wiekszy wizjer. bezwzglednie jest to cos, co uwazam za pomocne w fotografowaniu. bardziej niz pomiar spotowy (ktorego brak mnie w 10D boli), bardziej niz n klatek na sekunde i bardziej niz bog jeden wie ile megapikseli.
fotografia to robienie zdjec, nie pikseli. to opowiadanie o tym co sie obserwuje. aparat powinien dawac szanse jak najlepiej obserwowac swiat. celownik jest dla mnie cholernie waznym skladnikiem sukcesu.
zobacz celownik Dynaksa 7(D) albo Olympusa OM-2. potem popatrz w D70 czy 300D... niebo a ziemia :D
ale tez czesto robie fotki wody - bladym switem czy poznym wieczorem. czesto korzystajac z polara i szarych filtrow. w tak ekstremalnych warunkach w celowniku naprawde g... widac i maly rozmiar wcale nie pomaga.
Qui, qui, tu musze Ci przyznac racje, z polarem to mozna kota dostac, g*** widac.
W Niemczech sie tak sprzedaje. Ma w tym segmencie ponad 70% rynku tutaj.
Jakis dowod prosimy? Link do wiarygodnego artykulu albo raportow sprzedazy?
Jakis dowod prosimy? Link do wiarygodnego artykulu albo raportow sprzedazy?
Fotomagazin 04/2005 Spezialausgabe, Seiten 48-64
DoMiNiQuE
23-08-2005, 08:44
Hej Panowie Moderatorzy nie spac :mrgreen: Kurcze tyle jest tych watkow o nowosciach Canona, ze nie wiadomo w ktorym odpisac ;)
na stronce http://www.outbackphoto.com/news/canon_5d/essay.html
mozna przeczytac:
EF 70-300 f/4-5.6 IS USM
Although not an L lens (about $650) this could be a great travel lens if the image quality is good.
Calkiem niezla cena jak na szkielko z IS. Oby jakosciowo nie byl zblizony do starszego brata 75-300/4-5.6 IS USM - czas pokaze ;)
P.S.
Jesli ktos juz podal orientacyjna cene tego szkla w ktoryms z watkow o nowosciach to bardzo przepraszam ...ale jest ich za duzo ;)
']Hej Panowie Moderatorzy nie spac :mrgreen: Kurcze tyle jest tych watkow o nowosciach Canona, ze nie wiadomo w ktorym odpisac ;)
na stronce http://www.outbackphoto.com/news/canon_5d/essay.html
mozna przeczytac:
EF 70-300 f/4-5.6 IS USM
Although not an L lens (about $650) this could be a great travel lens if the image quality is good.
a czym ono sie istotnie rozni od takiego szkla: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60362474
gdzie jest ta rewolucja optyczna, ktora mi jakos umyka.
bo ja tu widze odgrzewanego kotleta. na rynku, na ktorym cropowcy placza o budzetowego zooma (kit 18-55 to nie jest budzet tylko porazka), Canon z pelna nonszalancja serwuje lekko moze zmodyfikowana odrzewke z zupelnie innej beczki :(
a czym ono sie istotnie rozni od takiego szkla: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60362474
No jak to czym? Ma "nowej generacji stabilizator" :lol: Pewnie że to odgrzewany kotlet - ale nie samymi puszkami za 3.5k i L-kami marketing żyje ;-)
No jak to czym? Ma "nowej generacji stabilizator" :lol: Pewnie że to odgrzewany kotlet - ale nie samymi puszkami za 3.5k i L-kami marketing żyje ;-)
jesli to bedzie mialo taka jaka optyczna jak ten nieslawny 75-300 IS, to ja dziekuje...
a tymczasem 350D i 20D sa w kicie sprzedawane z denkami od butelek, a Canon kompletnie nie wykazuje checi zmiany sytuacji.... :( rece opadaja
DoMiNiQuE
23-08-2005, 10:57
gdzie jest ta rewolucja optyczna, ktora mi jakos umyka.
Czym sie rozni to jeszcze nie wiemy ...no bo skad? ;) Poza tym po co mieliby wypuszczac znow tak samo kiepski obiektyw, w ktorym nie poprawiliby jakosci optycznej? :roll:
bo ja tu widze odgrzewanego kotleta.
faktycznie z zewnatrz to sa praktycznie identyczne kotlety ;)
na rynku, na ktorym cropowcy placza o budzetowego zooma (kit 18-55 to nie jest budzet tylko porazka), Canon z pelna nonszalancja serwuje lekko moze zmodyfikowana odrzewke z zupelnie innej beczki :(
skad u Ciebie to zdecydowane przekonanie, ze masz racje? posiadasz szklana kule? ;)
Ja nie stwierdzilem 'kurde, jakie zaj***e nowe szklo ze stabilizacja' i sie z Toba nie kloce ...jestem po prostu ciekaw co w nim poprawili.
'] Calkiem niezla cena jak na szkielko z IS. Oby jakosciowo nie byl zblizony do starszego brata 75-300/4-5.6 IS USM - czas pokaze ;)
']Czym sie rozni to jeszcze nie wiemy ...no bo skad? ;) Poza tym po co mieliby wypuszczac znow tak samo kiepski obiektyw, w ktorym nie poprawiliby jakosci optycznej? :roll:
dla mnie to jest oczywiste, dla Ciebie tez, ale dla marketingu Canona niekoniecznie. cena jest podobna wiec nie oczekiwalbym wielkiej rewolucji jakosciowej
']
skad u Ciebie to zdecydowane przekonanie, ze masz racje? posiadasz szklana kule? ;)
nie. moze faktycznie nie doceniam Canona. prawda jest, ze od dluzszego czasu tkwia widelki 18-55 i 17-85 (jedno beznadziejne optycznie, drugie ciut lepsze ale za to w cenie kilkukrotnie wyzszej) i chcialoby sie czegos posrodku. moze ja rzeczywiscie zupelnym pesymista jestem i jednak takie cos sie kiedys pojawi
']
Ja nie stwierdzilem 'kurde, jakie zaj***e nowe szklo ze stabilizacja' i sie z Toba nie kloce ...jestem po prostu ciekaw co w nim poprawili.
tak tez Cie zrozumialem. tylko bylem zainteresowany, jakiz to ten obiektyw jest reqolucyjny, ze pojawia sie na rynku zamiast innych potrzebnych szkiel :-)
DoMiNiQuE
23-08-2005, 11:27
tosmy sie zrozumieli :)
Fotomagazin 04/2005 Spezialausgabe, Seiten 48-64
Moglbys zeskanowac/sfotografowac?
"The flash head can be moved left from 0 – 180degrees (7 settings) and right from 0 – 90degrees (4 settings)"
Jezeli ich left jest patrzac od tylu lampy to nic nie kumam po co wiekszy obrot w lewo niz w prawo. Przeciez robiac pionowo i odbijajac od sufitu obracamy lampe w prawo. No chociaz moze tak jest po hamerykansku, ale wtedy spust migawki tez jest po lewej stronie...wrrryy ja wole miec po swojemu ;-)
KuchateK
23-08-2005, 18:53
Po to wiekszy zebys mogl se odbijac od czola, a co niektorzy od lysiny :)
A na serio i w praktyce mozna odbijac od sufitu majac aparat obiektywem w dol.
"The flash head can be moved left from 0 – 180degrees (7 settings) and right from 0 – 90degrees (4 settings)"
Jezeli ich left jest patrzac od tylu lampy to nic nie kumam po co wiekszy obrot w lewo niz w prawo. Przeciez robiac pionowo i odbijajac od sufitu obracamy lampe w prawo.
Ustawiales ty kiedys lampy w systemie wyzwalania Slave?
Czujnik wyzwalania taka 420 czy 430 ma z przodu... a co gdy ty z lampa wyzwalajaca (550/580) stoisz za lampa Slave a chcesz nia blyskac do przodu? (czyli czujnik z przodu lampy Slave cie nie widzi i nie wyzwoli)
Obracasz palnik o 180 stopni, wtedy czujnik jest z tylu lampy (czyli przodem do ciebie) a palnik z przodu.
Dlaczego w obie strony nie jest o 180 stopni? To dobre pytanie... ale pewnie jakies ograniczenie konstrukcyjne (mocowanie blokad czy cus) jest.
Moglbys zeskanowac/sfotografowac?
W sobote, jak bede w bibliotece.
Bo dla mnie 9,50 euro nawet za wydanie specjalne miesiecznika fot. to troche przesada i korzystam z czytelni. :-)
Ustawiales ty kiedys lampy w systemie wyzwalania Slave?
Nie, nie ustawialem i nie o to pytalem. A odpowiedz nie wiem do czego przypiac :roll: Przeciez wyraznie zastanawia mnie dlaczego obrot lampy jest wiekszy w lewo (jezeli jest to domyslne "lewo"), czyli w dol przy robieniu zdjec pionowo. Chyba lepiej zeby mozna bylo ustawic blysk za siebie w gore - tak teoretycznie :-)
Byc moze jest to po prostu blad w opisie, byc moze moje ograniczenia umyslowe ;-)
A odpowiedz nie wiem do czego przypiac :roll: Przeciez wyraznie zastanawia mnie dlaczego obrot lampy jest wiekszy w lewo (jezeli jest to domyslne "lewo"), czyli w dol przy robieniu zdjec pionowo. Chyba lepiej zeby mozna bylo ustawic blysk za siebie w gore - tak teoretycznie :-)
Byc moze jest to po prostu blad w opisie, byc moze moje ograniczenia umyslowe ;-)
To nie jest blad w opisie. Napisalem ci wyraznie po co takie ustawienie - nie do zdjec w pionie a gdy lampa stoi jako wolnostojaca sobie na podstawce i jest wyzwalana inna lampa - wtedy mozesz obrocic jej palnik (stoi poziomo) "do tylu" .
A "do tylu lampy" palnik po to by lampe czujnikiem (to duze czerwone z przodu) do siebie a palnikiem w cel.