Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wysyp nowosci canona na dpreview.com

Jac
22-08-2005, 12:42
5D
http://www.dpreview.com/news/0508/05082209canoneos5d.asp

1D MII N
http://www.dpreview.com/news/0508/05082208canoneos1dmkiin.asp

24-105 i 70 - 300 mm F4.0 - F5.6 IS USM
http://www.dpreview.com/news/0508/05082207canonlenses.asp

430EX
http://www.dpreview.com/news/0508/05082206canon430ex.asp

DoMiNiQuE
22-08-2005, 12:46
wysyp topicow o nowosciach Canona na canon-board.info ;-)

kartel
22-08-2005, 12:48
Właśnie mnie to zastanawia.... jak się przyjrzeć to już ich jest kilka... :/ więc po zakładać kolejny wątek pod tytułem: "nowości canona"?

Jac
22-08-2005, 12:49
ogolnie wysyp :-)....nie dlugo bedzie wysyp testow... pozniej wysyp niezadowolonych uzytkownikow a pozniej znowu wysyp nowosci i tak w kolko... zwariowac mozna :-)

kartel
22-08-2005, 12:50
a tak swoją drogą to podniecamy się jakby nas było na to stać i zaraz byśmy lecieli zamawiać.... :) ehhh... marzenia

Jac
22-08-2005, 12:53
a no po to pisac ze jest coraz bardziej oficjalnie a o lampie nikt nie pisal (albo nie dosledzilem i na 'n'-tej stronie dywagacji urwalym czytanie)

akustyk
22-08-2005, 12:54
kartel, no bez jaj: na A610 a anwet S80 mnie bedzie stac :-)

a jak sie zapre i twardo odmowie zonie przeznaczenia kasy z lokaty na mieszkanie, to 1D II N tez sobie sprawie :D

Jac
22-08-2005, 12:55
ja sie nie podniecam tylko planowalem zakup 24-70 a tu prosze 24-105 .... 2.8 nie potrzebuje 4.0 wystarczy.... i pewnie po kilku pozytywnych testach na www polece i sobie kupie :-)

sergi
22-08-2005, 12:56
znacie może orientacyjne ceny nowej lampy 430EX oraz 70 - 300 mm F4.0 - F5.6 IS USM??

akustyk
22-08-2005, 13:05
jesuu... to 70-300 wyglada jak tani zart znudzonych robota grafikow :-) tani plastik, gorzej wykonany niz dotychczasowy tani 75-300 IS. nie bardzo qmam po co to w ogole wypuscili :(

kartel
22-08-2005, 13:06
Wiecie może jak wpłynie pojawienie się 5d na cene 20d?? nie ukrywam sie ze ucieszył bym sie na obnizenie ceny... :)

Jac
22-08-2005, 13:09
raczej nieznacznie bo 5d to polka wyzej od 20d

sergi
22-08-2005, 13:10
Wiecie może jak wpłynie pojawienie się 5d na cene 20d?? nie ukrywam sie ze ucieszył bym sie na obnizenie ceny... :)

z pewnością cena 20D nie wzrośnie...:-)

muflon
22-08-2005, 13:16
A ja jestem ciekaw jak "nowa" jedynka wpłynie na cenę (i dostepność) starej...

kartel
22-08-2005, 13:19
a jak sie zapre i twardo odmowie zonie przeznaczenia kasy z lokaty na mieszkanie, to 1D II N tez sobie sprawie :D

No ciekaw jestem skutków twojego oporu wobec żony.... 8) Oby nie doszło do rękoczynów.... :grin:

kartel
22-08-2005, 13:21
Rozumiem że produkcja 5D będzie niezależna od 20D czyli 20D będzie nadal w sprzedaży...?

djtermoz
22-08-2005, 13:38
No i pieknie! Mamy "piatke" a to wlasciwie wszystko co potrzebuje (Idealnie byloby miec jeszcze 5 fps w 5D...)
Zeby tylko byl troche tanszy niz $3000 to byloby jeszcze fajniej, ale trend zostal zapoczatkowany i widac ze w przyszlosci mozemy sie spodziewac FF dla mas za jakies rozsadne pieniadze.

20D na pewno zostanie w produkcji bo to zupelnie inny model, dla innych ludzi.

pn_
22-08-2005, 13:39
Canon wyzylowal sie na maksa, zeby zaimponowac FF, ale za to przywalil cena za korpus, ktorego parametry nie sa niczym ciekawym.

Jezeli teraz Nikon wypusci D200 w korpusie porownywalnym z F100, z uszczelnieniami, matryca z 10-12mpx i 4-5klatek na sek. za jakies 1900-2000 Euro, to powtorzy sie historia D2X i 1Ds mkII, tzn. Nikon mimo mniejszej matrycy bedzie sie sprzedawal bez porownania lepiej niz Canon...

Jurek Plieth
22-08-2005, 13:41
...tj. Nikon mimo mniejszej matrycy bedzie sie sprzedawal bez porownania lepiej niz Canon...
A gdzie tak się sprzedaje? Chyba tylko w salonie firmowym Nikona :mrgreen:

akustyk
22-08-2005, 13:43
Canon wyzylowal sie, zeby wsadzic FF, ale kosztem korpusu, ktorego parametry nie sa niczym ciekawym, za to cena powalajaca. Jesli Nikon wyda na swiat D200 w korpusie od F100 (czyli z uszczelnieniami), AFem CAM-2000, matryca z dwucyfrowa iloscia MP i powiedzmy 5kl/s powiedzmy w cenie okolo 2000 Euro to sytuacja moze sie powtorzyc jak z D2X i 1Ds mkII, tj. Nikon mimo mniejszej matrycy bedzie sie sprzedawal bez porownania lepiej niz Canon...
przeciez to sa zupelnie inne aparaty. 5D to tani FF. ze wszystkimi tego konsekwencjami. a konsekwencje sa takie, ze ten duzo mniej wypasiony korpus bedzie pod wzgledem jakosci obrazu konkurowal z D2X, a poziomu szumow mozna spodziewac sie zdecydowanie nizszego

ale to nadal inne aparaty. D2X - pro z lepsza "aparatowoscia", 5D - semi-pro z lepsza "cyfrowoscia". zupelnie rozne rodzaje klientow.

pn_
22-08-2005, 13:48
A gdzie tak się sprzedaje? Chyba tylko w salonie firmowym Nikona :mrgreen:

W Niemczech sie tak sprzedaje. Ma w tym segmencie ponad 70% rynku tutaj. Glowny powod: CENA. Canon ze swoim FF nic ciekawego wiecej nie oferuje, a kosztuje prawie 3000 euro wiecej.

pn_
22-08-2005, 13:50
ale to nadal inne aparaty. D2X - pro z lepsza "aparatowoscia", 5D - semi-pro z lepsza "cyfrowoscia". zupelnie rozne rodzaje klientow.

Watpie, zeby przy tej cenie 5D byl konkurencja dla D2X. Parametry puszki raczej takie sobie, nikt nie wybierze 5D tylko dla FF.

djtermoz
22-08-2005, 13:51
Ech poczytalem dpreview i juz mi sie mniej podoba. Nadal brak ISO w wizjerze i viewfinder wyglada podejrzanie bo tylko 96% pokrycia przy powiekszeniu 0.71x (malo)...

Dobrze ze przynajmniej mnie "posluchali" i wywalili wbudowana lampe i te tryby tematyczne "chmurka", "sloneczko", itd...
(Doszy za to dwa nowe "B" i "C" - wie ktos do czego to sluzy?)

Ale i tak prezentuje sie niezle. Poczekajmy na testy z pierwszej reki.

EDIT: Zapomnialem dodac ze waga tez nie wyglada zachecajaco. Prawie taka sama puszka jak 20D ale znacznie ciezszy? Czyzby wiecej metalu wokol matrycy? Solidniejsza konstrukcja?

I jeszcze cos ciekawego. Wg CHIPa (http://newsroom.chip.pl/news_140688.html) ten 5D kosztuje... 459 Euro!!! Panowie, kupujemy!

Jac
22-08-2005, 14:07
i pierwsze zdjecia z 5d
http://web.canon.jp/Imaging/eos5d/eos5d_sample-e.html

akustyk
22-08-2005, 14:08
Watpie, zeby przy tej cenie 5D byl konkurencja dla D2X. Parametry puszki raczej takie sobie, nikt nie wybierze 5D tylko dla FF.
bynajmniej nie "tylko FF". to jest "az FF" i co sie z tym wiaze: ***... duzy wizjer. cos, co nareszcie pozwala zobaczyc co sie fotografuje, a nie tylko zgrubne zarysy. to jest ogromna zaleta w praktyce - dla kogos kto robi zdjecia.

ja wiem, ze tanie cyfrowe Nikony ucza pod tym wzgledem pokory, ale maly g... tunelik to nie jest sposob na fotografie :-) dobry, jasny, duzy celownik to cos bardzo cennego. na pewno nie wartego 3,5k$ ale jesli to pojdzie w parze ze znakomita matryca (z czym w przypadku matrycy Sony w D2X nie jest tak rozowo) to 5D jest to jak najbardziej rozsadna propozycja dla takich fotografow jak ja - przyrodnikow, landszafciarzy. jakbym mial te pieniadze to bym sie jak najbardziej zastanawial ktory z tych aparatow wybrac.

wszystko zalezy od testow i tego jak sie sprawuje matryca. po zdjeciach przykladowych na stronie Canona widac, ze to nie sa zarty i ze ta matryca moze duzo. na ile jest to konkurencja do D2X - sie okaze.

pn_
22-08-2005, 14:09
I jeszcze cos ciekawego. Wg CHIPa (http://newsroom.chip.pl/news_140688.html) ten 5D kosztuje... 459 Euro!!! Panowie, kupujemy!

Eee, wszedlem i widze, ze jak byk stoi 3459 euro...

Moze chodzi o inny numer CHIPA? Z sierpnia 2018? :lol:

pn_
22-08-2005, 14:11
a nie tylko zgrubne zarysy

E, wiesz, z tymi zgrubnymi zarysami to przesadziles, moze ci akurat okulary zaparowaly?!? :lol:

djtermoz
22-08-2005, 14:16
Eee, wszedlem i widze, ze jak byk stoi 3459 euro...

Moze chodzi o inny numer CHIPA? Z sierpnia 2018? :lol:

Ech, poprawili. A tak fajnie bylo bez tej trojki na poczatku. Szkoda ze screenshota nie zrobilem...

akustyk
22-08-2005, 14:19
E, wiesz, z tymi zgrubnymi zarysami to przesadziles, moze ci akurat okulary zaparowaly?!? :lol:
powiem tak...
mam 10D z niezlym jak na cropa 1.6 wizjerem. jakos sobie radze.
dosc czesto korzystam z celownika katowego od Pentacona, ktory dodatkowo zmniejsza obraz. w rezultacie robi sie cos rzedu cropa 2.5. daje sobie rade z ustawianiem ostrosci przy szklach manualnych

ale...

ale tez czesto robie fotki wody - bladym switem czy poznym wieczorem. czesto korzystajac z polara i szarych filtrow. w tak ekstremalnych warunkach w celowniku naprawde g... widac i maly rozmiar wcale nie pomaga. w zyciu bym nie pogardzil mozliwoscia przeskoczenia na wiekszy wizjer. bezwzglednie jest to cos, co uwazam za pomocne w fotografowaniu. bardziej niz pomiar spotowy (ktorego brak mnie w 10D boli), bardziej niz n klatek na sekunde i bardziej niz bog jeden wie ile megapikseli.

fotografia to robienie zdjec, nie pikseli. to opowiadanie o tym co sie obserwuje. aparat powinien dawac szanse jak najlepiej obserwowac swiat. celownik jest dla mnie cholernie waznym skladnikiem sukcesu.

zobacz celownik Dynaksa 7(D) albo Olympusa OM-2. potem popatrz w D70 czy 300D... niebo a ziemia :D

pn_
22-08-2005, 14:23
ale tez czesto robie fotki wody - bladym switem czy poznym wieczorem. czesto korzystajac z polara i szarych filtrow. w tak ekstremalnych warunkach w celowniku naprawde g... widac i maly rozmiar wcale nie pomaga.

Qui, qui, tu musze Ci przyznac racje, z polarem to mozna kota dostac, g*** widac.

Vitez
22-08-2005, 23:23
W Niemczech sie tak sprzedaje. Ma w tym segmencie ponad 70% rynku tutaj.

Jakis dowod prosimy? Link do wiarygodnego artykulu albo raportow sprzedazy?

pn_
23-08-2005, 00:20
Jakis dowod prosimy? Link do wiarygodnego artykulu albo raportow sprzedazy?

Fotomagazin 04/2005 Spezialausgabe, Seiten 48-64

DoMiNiQuE
23-08-2005, 08:44
Hej Panowie Moderatorzy nie spac :mrgreen: Kurcze tyle jest tych watkow o nowosciach Canona, ze nie wiadomo w ktorym odpisac ;)

na stronce http://www.outbackphoto.com/news/canon_5d/essay.html
mozna przeczytac:

EF 70-300 f/4-5.6 IS USM
Although not an L lens (about $650) this could be a great travel lens if the image quality is good.

Calkiem niezla cena jak na szkielko z IS. Oby jakosciowo nie byl zblizony do starszego brata 75-300/4-5.6 IS USM - czas pokaze ;)

P.S.
Jesli ktos juz podal orientacyjna cene tego szkla w ktoryms z watkow o nowosciach to bardzo przepraszam ...ale jest ich za duzo ;)

akustyk
23-08-2005, 10:43
']Hej Panowie Moderatorzy nie spac :mrgreen: Kurcze tyle jest tych watkow o nowosciach Canona, ze nie wiadomo w ktorym odpisac ;)

na stronce http://www.outbackphoto.com/news/canon_5d/essay.html
mozna przeczytac:

EF 70-300 f/4-5.6 IS USM
Although not an L lens (about $650) this could be a great travel lens if the image quality is good.

a czym ono sie istotnie rozni od takiego szkla: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60362474
gdzie jest ta rewolucja optyczna, ktora mi jakos umyka.

bo ja tu widze odgrzewanego kotleta. na rynku, na ktorym cropowcy placza o budzetowego zooma (kit 18-55 to nie jest budzet tylko porazka), Canon z pelna nonszalancja serwuje lekko moze zmodyfikowana odrzewke z zupelnie innej beczki :(

muflon
23-08-2005, 10:45
a czym ono sie istotnie rozni od takiego szkla: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60362474
No jak to czym? Ma "nowej generacji stabilizator" :lol: Pewnie że to odgrzewany kotlet - ale nie samymi puszkami za 3.5k i L-kami marketing żyje ;-)

akustyk
23-08-2005, 10:49
No jak to czym? Ma "nowej generacji stabilizator" :lol: Pewnie że to odgrzewany kotlet - ale nie samymi puszkami za 3.5k i L-kami marketing żyje ;-)
jesli to bedzie mialo taka jaka optyczna jak ten nieslawny 75-300 IS, to ja dziekuje...

a tymczasem 350D i 20D sa w kicie sprzedawane z denkami od butelek, a Canon kompletnie nie wykazuje checi zmiany sytuacji.... :( rece opadaja

DoMiNiQuE
23-08-2005, 10:57
gdzie jest ta rewolucja optyczna, ktora mi jakos umyka.

Czym sie rozni to jeszcze nie wiemy ...no bo skad? ;) Poza tym po co mieliby wypuszczac znow tak samo kiepski obiektyw, w ktorym nie poprawiliby jakosci optycznej? :roll:

bo ja tu widze odgrzewanego kotleta.
faktycznie z zewnatrz to sa praktycznie identyczne kotlety ;)

na rynku, na ktorym cropowcy placza o budzetowego zooma (kit 18-55 to nie jest budzet tylko porazka), Canon z pelna nonszalancja serwuje lekko moze zmodyfikowana odrzewke z zupelnie innej beczki :(
skad u Ciebie to zdecydowane przekonanie, ze masz racje? posiadasz szklana kule? ;)

Ja nie stwierdzilem 'kurde, jakie zaj***e nowe szklo ze stabilizacja' i sie z Toba nie kloce ...jestem po prostu ciekaw co w nim poprawili.

'] Calkiem niezla cena jak na szkielko z IS. Oby jakosciowo nie byl zblizony do starszego brata 75-300/4-5.6 IS USM - czas pokaze ;)

akustyk
23-08-2005, 11:24
']Czym sie rozni to jeszcze nie wiemy ...no bo skad? ;) Poza tym po co mieliby wypuszczac znow tak samo kiepski obiektyw, w ktorym nie poprawiliby jakosci optycznej? :roll:

dla mnie to jest oczywiste, dla Ciebie tez, ale dla marketingu Canona niekoniecznie. cena jest podobna wiec nie oczekiwalbym wielkiej rewolucji jakosciowej

']
skad u Ciebie to zdecydowane przekonanie, ze masz racje? posiadasz szklana kule? ;)

nie. moze faktycznie nie doceniam Canona. prawda jest, ze od dluzszego czasu tkwia widelki 18-55 i 17-85 (jedno beznadziejne optycznie, drugie ciut lepsze ale za to w cenie kilkukrotnie wyzszej) i chcialoby sie czegos posrodku. moze ja rzeczywiscie zupelnym pesymista jestem i jednak takie cos sie kiedys pojawi

']
Ja nie stwierdzilem 'kurde, jakie zaj***e nowe szklo ze stabilizacja' i sie z Toba nie kloce ...jestem po prostu ciekaw co w nim poprawili.
tak tez Cie zrozumialem. tylko bylem zainteresowany, jakiz to ten obiektyw jest reqolucyjny, ze pojawia sie na rynku zamiast innych potrzebnych szkiel :-)

DoMiNiQuE
23-08-2005, 11:27
tosmy sie zrozumieli :)

Vitez
23-08-2005, 17:40
Fotomagazin 04/2005 Spezialausgabe, Seiten 48-64

Moglbys zeskanowac/sfotografowac?

gonzo44
23-08-2005, 18:49
"The flash head can be moved left from 0 – 180degrees (7 settings) and right from 0 – 90degrees (4 settings)"
Jezeli ich left jest patrzac od tylu lampy to nic nie kumam po co wiekszy obrot w lewo niz w prawo. Przeciez robiac pionowo i odbijajac od sufitu obracamy lampe w prawo. No chociaz moze tak jest po hamerykansku, ale wtedy spust migawki tez jest po lewej stronie...wrrryy ja wole miec po swojemu ;-)

KuchateK
23-08-2005, 18:53
Po to wiekszy zebys mogl se odbijac od czola, a co niektorzy od lysiny :)
A na serio i w praktyce mozna odbijac od sufitu majac aparat obiektywem w dol.

Vitez
23-08-2005, 19:55
"The flash head can be moved left from 0 – 180degrees (7 settings) and right from 0 – 90degrees (4 settings)"
Jezeli ich left jest patrzac od tylu lampy to nic nie kumam po co wiekszy obrot w lewo niz w prawo. Przeciez robiac pionowo i odbijajac od sufitu obracamy lampe w prawo.

Ustawiales ty kiedys lampy w systemie wyzwalania Slave?

Czujnik wyzwalania taka 420 czy 430 ma z przodu... a co gdy ty z lampa wyzwalajaca (550/580) stoisz za lampa Slave a chcesz nia blyskac do przodu? (czyli czujnik z przodu lampy Slave cie nie widzi i nie wyzwoli)
Obracasz palnik o 180 stopni, wtedy czujnik jest z tylu lampy (czyli przodem do ciebie) a palnik z przodu.
Dlaczego w obie strony nie jest o 180 stopni? To dobre pytanie... ale pewnie jakies ograniczenie konstrukcyjne (mocowanie blokad czy cus) jest.

pn_
23-08-2005, 19:56
Moglbys zeskanowac/sfotografowac?

W sobote, jak bede w bibliotece.

Bo dla mnie 9,50 euro nawet za wydanie specjalne miesiecznika fot. to troche przesada i korzystam z czytelni. :-)

gonzo44
23-08-2005, 23:21
Ustawiales ty kiedys lampy w systemie wyzwalania Slave?

Nie, nie ustawialem i nie o to pytalem. A odpowiedz nie wiem do czego przypiac :roll: Przeciez wyraznie zastanawia mnie dlaczego obrot lampy jest wiekszy w lewo (jezeli jest to domyslne "lewo"), czyli w dol przy robieniu zdjec pionowo. Chyba lepiej zeby mozna bylo ustawic blysk za siebie w gore - tak teoretycznie :-)
Byc moze jest to po prostu blad w opisie, byc moze moje ograniczenia umyslowe ;-)

Vitez
24-08-2005, 20:10
A odpowiedz nie wiem do czego przypiac :roll: Przeciez wyraznie zastanawia mnie dlaczego obrot lampy jest wiekszy w lewo (jezeli jest to domyslne "lewo"), czyli w dol przy robieniu zdjec pionowo. Chyba lepiej zeby mozna bylo ustawic blysk za siebie w gore - tak teoretycznie :-)
Byc moze jest to po prostu blad w opisie, byc moze moje ograniczenia umyslowe ;-)

To nie jest blad w opisie. Napisalem ci wyraznie po co takie ustawienie - nie do zdjec w pionie a gdy lampa stoi jako wolnostojaca sobie na podstawce i jest wyzwalana inna lampa - wtedy mozesz obrocic jej palnik (stoi poziomo) "do tylu" .
A "do tylu lampy" palnik po to by lampe czujnikiem (to duze czerwone z przodu) do siebie a palnikiem w cel.