PDA

Zobacz pełną wersję : 400D: "wymień baterię"

Hermes
05-07-2009, 20:48
Ostatnio w mojej "czterechsetce" zacytowany w tytule komunikat pojawia się wtedy, gdy nie powinien, tzn. gdy bateria jest jeszcze dobrze naładowana. Po wyłączeniu i ponownym załączeniu aparatu wszystko jest OK, a ikonka stanu baterii pokazuje jej faktyczny stan. Dodam, że używam różnych egzemplarzy baterii (canon i hahnel), skrupulatnie przestrzegam cykli ładowania; zresztą akumulatory sprawują się całkiem dobrze i - odpukać! - chyba daleko im jeszcze do emerytury.
Póki co częstotliwość tego zjawiska nie jest zatrważająca, ale dużo focę i boję się czy to nie jest zapowiedź konkretniejszej usterki (może po prostu coś "nie styka" w zasilaniu?). Nie chciałbym, żeby aparat mi padł na jakimś wyjeździe, w terenie, w pięknych okolicznościach przyrody.

Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Państwa napotkał w swoim canonie na podobne problemy i ew. jak one ewoluowały?

Z góry dziękuję za sygnały.

Z wyrazami szacunku,
Hermes.

Kronos
05-07-2009, 22:41
Próbowałeś już upgrade firmware'u ?

RNz
06-07-2009, 12:30
wyczyść styki na baterii i w puszcze

mafiku
29-07-2009, 21:34
skoro juz jest temat o bateri to podepne sie do niego jezeli moge.

Mam problem z bateria oczywiscie do 400d, od nowosci jak kupilem aparat nie pokazuje mi realnego stanu naladowania. Caly czas pokazuje calkowite naladowanie. Niestety brak gwarancji. Jest jakas mozliwosc naprawienia tego? Sprawdzalem z innymi bateriami i update software tez byl. Dzieki za pomoc!

Nasir
30-07-2009, 21:25
Moje pytanie brzmi: czy ktoś z Państwa napotkał w swoim canonie na podobne problemy i ew. jak one ewoluowały?

Z dziękuję za sygnały.

Z wyrazami szacunku,
Hermes.

Raz miałem taki komunikat 2 miesiące temu. Włączanie, wyłączanie nie pomagało wyjmowanie karty też. Dopiero gdy podlaczylem akumulatorek do ladowarki na kilkanaście sekund , po włożeniu go potem do aparatu komunikat zniknął. Na razie jest w porządku.

Ja zinterpretowałem ten incydent chwilową niedyspozycją akumulatorka w którym mogło dojść do zachwiania charakterystyki prądowo napięciowej .

Pozdrawiam

wojt
05-08-2009, 23:00

Z góry dziękuję za sygnały.

U mnie zdarzyła się podobna sytuacja kilka razy,z tym że zawsze gdy dołączony był grip. Myślałem, że to problem ze stykami, ale chyba nie; grip dokręcony był solidnie, bez żadnych luzów.
Komunikat znikał po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu.
Pzdr

Atylla80
18-05-2010, 10:39
Koledzy,
coś czuję, że ww. komunikat dotyczy maleńkiej bateryjki litowej odpowiedzialnej za podtrzymanie daty i godziny w aparacie a umieszczonej również w komorze baterii (8-)ale nie w gripie) tyle że, pod maleńką odsuwaną klapką widoczną dopiero po wyjęciu akumulatora.:-D

Maroos
23-05-2010, 16:51
dokładnie - dotyczy baterii podtrzymywania (w instrukcji przewidują żywotność ok 5 lat) typ CR2016