Zobacz pełną wersję : grip do 350d
elrond2000
05-07-2009, 18:45
pytanie w zasadzie jest jedno, bo czy stabilniej, wygodniej to już wiem...
pytanie dotyczy czy więcej zasilania polepszy współpracę z autofokusem 350-tki i zapiętym do niej 24-85??
bo jak nie to raczej wolę ze dwa dobre zamienniki baterii...
proszę o wypowiedź tych co mają (mieli) i używają (używali) wyżej wspomnianego zestawu, lub przynajmniej 350-tki z innym obiektywem niż kit
pytanie dotyczy czy więcej polepszy współpracę z autofokusem 350-tki i zapiętym do niej 24-85??
Nie spełniam wymagań zawartych w pytaniu ale odpowiem - grip-uchwyt i jego zastosowanie jako magazynka na dwa akumulatory - patrz pozornie większa wydajność prądowa nie polepsza pracy automatycznego ustawiania ostrości.
czeee!
Nie wiem skąd przyszło Ci do głowy że założenie gripa poprawi AF w body ?
Jedyne co to masz dodatkowy spust ułatwiający wykonanie pionowych kadrów.
nic a nic ci nie da fakt posiadania gripa z włożonymi dwiema bateriemi po za pewniejszym uchwytm i możliwością zrobienia dwókrotnie więcej zdjęć. Nie ma wspólnego nic z współpracą AF i innymi rzeczami tego typu.
elrond2000
05-07-2009, 19:34
nic a nic ci nie da fakt posiadania gripa z włożonymi dwiema bateriemi po za pewniejszym uchwytm i możliwością zrobienia dwókrotnie więcej zdjęć. Nie ma wspólnego nic z współpracą AF i innymi rzeczami tego typu.
ok, w takim razie wycodzi taniej kupic akumulatorek i cieszyc sie mniejsza waga w czasie gorskich wojazy :) pozdrawiam i dziekuje
ps. w niektorych aparatach konkurencyjnej "firmy" grip zwieksza ilosc klatek stad moje wysnute domysly ze af moze tez poprawia.
sebcio80
06-07-2009, 02:04
dodam, że nawet majac grip lepiej nie uzywac dwoch akku naraz, wkladajac je osobno po jednym zrobimy sporo wiecej zdjec
...czy więcej zasilania...
A co to znaczy mieć "więcej zasilania"? W sprzęcie Canon-a korzystanie z gripa poprawia ergonomię oraz wydłuża cza pracy korpusu, jednakże w żaden sposób nie wpływa ono na pracę układu AF oraz zwiększenie ilości zdjęć seryjnych.
dodam, że nawet majac grip lepiej nie uzywac dwoch akku naraz, wkladajac je osobno po jednym zrobimy sporo wiecej zdjec
to dośc ciekawe... nie zaobserwowałem nic takiego :(.... tyle samo fotek strzelam na dwóch naraz jak na pojedyńczo wkładanych.
U mnie na 2 aku wychodzi więcej zdjęć niz gdybym uzywał ich osobno.
talarczyk
06-07-2009, 10:11
U mnie na 2 aku wychodzi więcej zdjęć niz gdybym uzywał ich osobno.
Potwierdzam:-D
Temat był już zresztą poruszany na CB.
Patryk_mirek
06-07-2009, 10:21
A co ma piernik do wiatraka?
Owszem, kiedyś jak się zapięło gripa do aparatu to miał więcej prądu i szybciej obracał silniczkiem od przesuwania filmu... ale teraz to aparat jest tylko cięższy i nie trzeba wymieniać akumulatora...
Grip jest dobrą rzeczą -umożliwia mi trzymanie 350d (imho bez gripa nie da się tego porządnie złapać, a szczególnie z zapiętym czymś cięższym i dłuższym)
mam gripa bodajże Delta -nie jest to może szczyt myśli technicznej ale swoje zadanie spełnia. Poza tym odniosłem subiektywne wrażenie (bo tylko kilka razy miałem 2 akumulatory w gripie i odniosłem wrażenie, że więcej zdjęć udało mi się zrobić na 1x2 niż na 2x1 aku).
Bigbaldandbad
30-11-2009, 19:37
To ja dopiszę się tutaj. Znalazłem w sieci sprzeczne informacje co do gripa do 350D. Jedni oferują do niego BG-E1 a inni BG-E3. Czy oba pasują??
ZiemniaQ
30-11-2009, 20:53
To ja dopiszę się tutaj. Znalazłem w sieci sprzeczne informacje co do gripa do 350D. Jedni oferują do niego BG-E1 a inni BG-E3. Czy oba pasują??
Ja mam BG-E3 do 350d, nie sądzę żeby BG-E1 pasował, ponieważ BG-E1 jest do c 300d, a w 300d są inne aku. niż w 350d. Pozdro
Znalazłem w sieci sprzeczne informacje co do gripa do 350D. Jedni oferują do niego BG-E1 a inni BG-E3. Czy oba pasują??
Model BG-E1 dedykowany jest tylko do modelu 300D.
Bigbaldandbad
30-11-2009, 23:43
Dzięki za pomoc. W międzyczasie odpisał mi gość który wystawia tą aukcję: link (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=831584289)
Twierdzi że będzie pasował. Mało brakło i bym zalicytował
ostrowin
01-12-2009, 00:30
Dzięki za pomoc. W międzyczasie odpisał mi gość który wystawia tą aukcję: link (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=831584289)
Twierdzi że będzie pasował. Mało brakło i bym zalicytował
Nie ma co się przejmować,niezgodność towaru z opisem,musiał by ci kasę zwrócić a ty byś odesłał na jego koszt:lol:
Używałem gripa przez pewien czas (miałem pożyczony od kolegi) i mam pewne zastrzeżenia. Grip jest może wygodny, bo można wygodniej chwycić aparat w pozycji pionowej, ale robiąc zdjęcia z gripem i bez, dziwnym trafem trochę lekko nieostrych wychodziło mi właśnie z gripem. Czytałem kiedyś zresztą artykuł na ten temat w Foto-Video i się z tym zgadzam, że mocowanie gripa za pomocą jednej śruby może powodować drobne drgania korpusu w stosunku do gripa. Większe drgania generują podróby niż oryginalne gripy z Canona.