Zobacz pełną wersję : 300D nie ostrzy - WTF?
korbusiatko
05-07-2009, 12:16
robię zdjęcie i jest wszystko ok, nagle chce zrobić następne - nie ostrzy...
sprawdziłem na 3 obiektywach i wszędzie ten sam problem - czyli coś z body
ktoś ma pomysł?
damian.j.
05-07-2009, 14:40
masz gripa to sprawdź czy ostrzy na przycisku na gripie, nie masz gripa sprawdź czy ostrzy na wężyku spustowym, nie masz wężyka kup minijacka stereo i zewrzyj któryś kanał z masą (jeden wyzwala drugi, robi ostrość), jeśli okaże się że ostrość jest łapana na wymienionych a nie na klasycznym spuście to problem leży właśnie tam, miałem to samo na szczęście aparat był jeszcze na gwarancji, na żytniej powiedzieli mi ze spust porostu się zużył i go wymienili, swoją droga konstrukcja spustu jest bardzo dziwna i pozycja "do połowy" to zwarcie dwóch blaszek a do końca to dopiero jakiś switch, w ogóle wciskając spust do końca aparat powinien najpierw jednak poszukać ostrości potem zrobić zdjęcie (mimo nie działania przycisku w stanie "do połowy") jeśli nie będzie chciał robić ostrości ma wszystkich przyciskach to coś jest nie tak z układem AF w aparacie
pozdrówka
korbusiatko
06-07-2009, 22:39
no to lipa, z wężyka nie ostrzy
czyli coś z układem AF, zna ktoś przybliżony koszt i czas naprawy?
robię zdjęcie i jest wszystko ok, nagle chce zrobić następne - nie ostrzy...
sprawdziłem na 3 obiektywach i wszędzie ten sam problem - czyli coś z body
ktoś ma pomysł?
Miałem to samo. Odkręć obiektyw, poruszaj lustrem i zobacz czy mniejsze lusterko (te które kieruje światło do czujników Auto Focusa) ustawia się prawidłowo.
U mnie urwał się plastikowy zawias do tego mniejszego lusterka. Naprawiłem sam (zrobiłem zawias ze spinacza i wkleiłem na super glue, już rok działa bez zarzutu 8) Opis naprawy jest w sieci. Kiedyś jeden koleś naprawiał to za 200 zł.
Pozdrawiam