PDA

Zobacz pełną wersję : 580exII - wyzwalanie w każdych warunkach

falo
04-07-2009, 20:38
Witam.
Czy to normalne że lampa 580exII wyzwala błysk nawet jeżeli zdjęcie robione jest w pełnym słońcu ?
Podpięta jest do 50D, ustawione ETTL II

Próbowałem zmienić ustawienie C.Fn-05 z pozycji 0 (ETTL) na 2 (pomiar automatyczny) ale bez efektu.

Proszę o informację czy to normalne czy coś z lampą/aparatem nie tak ?

Dzięki

maciej76
04-07-2009, 22:21
po co podpinac lampe w pelnym sloncu? po co to targac?

oczywiscie sens jest, jak potrzeba, ale skoro CIe to wkurza to po czorta wogole ja trzymac na body???

jacapa
04-07-2009, 22:33
Kolega nie pyta o sens zakładania lampy , widocznie dla niego ma to sens.
Niestety ja też nie potrafię odpowiedzieć na pytanie zadane w poście , ale ściemniać nie będę.

traphezz
04-07-2009, 22:35
Jak ja zalaczasz to bedzie blyskac, daj na off i juz paskuda przestanie sie wydurniac ;)

suchyHc
04-07-2009, 23:04
Falo: to się nazywa błysk wypełniający. Lampa będzie chciała poprawnie doświetlić ciemne obszary w obrębie pomiaru światła, który ustaliłeś. Jeśli nie chcesz korzystać z błysku, to go wyłącz. Lampa na aparacie często przydaje się w pełnym słońcu, gdy jej brzydkie światło jest ładniejsze od jeszcze brzydszych ostrych cieni.

falo
05-07-2009, 10:30
OK, troszkę jestem spokojniejszy, bo już myślałem że coś jest nie tak.
Problem wyskoczył kiedy to dałem żonie robić zdjęcia u znajomych na bardzo ważnej uroczystości.
Jako że nie do końca jeszcze wszystko ma opanowane w sprzęcie to wymyśliłem że będzie miała lampę na aparacie i cały czas będzie włączona, a aparat (czy lampa) już sam zdecyduje kiedy błyskać, niestety było jak pisałem wcześniej, błyskała za każdym razem.

Mocno się zdziwiłem ponieważ najprostszy kompakt błyska tylko wtedy kiedy trzeba :)

W dokumentacji lampy doczytałem że:

"Światło odbijane przez fotografowany obiekt jest mierzone przez czujnik lampy błyskowej na bieżąco (w czasie rzeczywistym). Automatyka lampy wyłącza błysk gdy uzna, że obiekt został naświetlony wystarczająco. Wymagana jest informacja o czułości i przysłonie aparatu. Automatyczne pobieranie tych danych przez lampę błyskową działa dla EOS-1D Mark III. Ręczne nastawy lampy są zgodne ze wszystkimi modelami EOS"

Ja z tego zrozumiałem że dla body EOS-1D Mark III lampa będzie się zachowywała dokładnie tak jak bym sobie tego życzył, czy mam rację ?

sebcio80
05-07-2009, 14:54
zasada dzialania lampy w kompaktach jest zupelnie inna, tam lampa ma dzialac tylko jak brakuje swiatla i ma za malo mocy aby doswietlac cienie w sloncu

czy to z 1D czy z kazdym innym body lampa dziala w zasadzie tak samo,

Automatyka lampy wyłącza błysk gdy uzna, że obiekt został naświetlony wystarczająco.

to nie znaczy ze lampa w ogole nie blysnie, oznacza to ze blysnie i odetnie blysk w momencie kiedy uzna ze obiekt jest dobrze naswietlony

w pelnym sloncu najczesniej lampa blyska z pelna moca - a to i tak czesto jest za malo