Zobacz pełną wersję : 580exII - wyzwalanie w każdych warunkach
Witam.
Czy to normalne że lampa 580exII wyzwala błysk nawet jeżeli zdjęcie robione jest w pełnym słońcu ?
Podpięta jest do 50D, ustawione ETTL II
Próbowałem zmienić ustawienie C.Fn-05 z pozycji 0 (ETTL) na 2 (pomiar automatyczny) ale bez efektu.
Proszę o informację czy to normalne czy coś z lampą/aparatem nie tak ?
Dzięki
maciej76
04-07-2009, 22:21
po co podpinac lampe w pelnym sloncu? po co to targac?
oczywiscie sens jest, jak potrzeba, ale skoro CIe to wkurza to po czorta wogole ja trzymac na body???
Kolega nie pyta o sens zakładania lampy , widocznie dla niego ma to sens.
Niestety ja też nie potrafię odpowiedzieć na pytanie zadane w poście , ale ściemniać nie będę.
traphezz
04-07-2009, 22:35
Jak ja zalaczasz to bedzie blyskac, daj na off i juz paskuda przestanie sie wydurniac ;)
Falo: to się nazywa błysk wypełniający. Lampa będzie chciała poprawnie doświetlić ciemne obszary w obrębie pomiaru światła, który ustaliłeś. Jeśli nie chcesz korzystać z błysku, to go wyłącz. Lampa na aparacie często przydaje się w pełnym słońcu, gdy jej brzydkie światło jest ładniejsze od jeszcze brzydszych ostrych cieni.
OK, troszkę jestem spokojniejszy, bo już myślałem że coś jest nie tak.
Problem wyskoczył kiedy to dałem żonie robić zdjęcia u znajomych na bardzo ważnej uroczystości.
Jako że nie do końca jeszcze wszystko ma opanowane w sprzęcie to wymyśliłem że będzie miała lampę na aparacie i cały czas będzie włączona, a aparat (czy lampa) już sam zdecyduje kiedy błyskać, niestety było jak pisałem wcześniej, błyskała za każdym razem.
Mocno się zdziwiłem ponieważ najprostszy kompakt błyska tylko wtedy kiedy trzeba :)
W dokumentacji lampy doczytałem że:
"Światło odbijane przez fotografowany obiekt jest mierzone przez czujnik lampy błyskowej na bieżąco (w czasie rzeczywistym). Automatyka lampy wyłącza błysk gdy uzna, że obiekt został naświetlony wystarczająco. Wymagana jest informacja o czułości i przysłonie aparatu. Automatyczne pobieranie tych danych przez lampę błyskową działa dla EOS-1D Mark III. Ręczne nastawy lampy są zgodne ze wszystkimi modelami EOS"
Ja z tego zrozumiałem że dla body EOS-1D Mark III lampa będzie się zachowywała dokładnie tak jak bym sobie tego życzył, czy mam rację ?
sebcio80
05-07-2009, 14:54
zasada dzialania lampy w kompaktach jest zupelnie inna, tam lampa ma dzialac tylko jak brakuje swiatla i ma za malo mocy aby doswietlac cienie w sloncu
czy to z 1D czy z kazdym innym body lampa dziala w zasadzie tak samo,
Automatyka lampy wyłącza błysk gdy uzna, że obiekt został naświetlony wystarczająco.
to nie znaczy ze lampa w ogole nie blysnie, oznacza to ze blysnie i odetnie blysk w momencie kiedy uzna ze obiekt jest dobrze naswietlony
w pelnym sloncu najczesniej lampa blyska z pelna moca - a to i tak czesto jest za malo