Zobacz pełną wersję : Canon 5D - oficjalnie
snowboarder
21-08-2005, 19:12
Skoro juz (prawie ;-)) poniedzialek, moze zaczniemy oficjalny watek
o nowym aparacie:
FF, 12.8MP, nieco wiekszy niz 20D, ale nie weather sealed, bez
wbudowanego gripu, 2,5'' LCD - 230.000 pixels, 9 point AF, 3fps,
buffer - 17 RAWs lub 60 JPGs, 1/8000s max shutter speed, ISO 100-1600
Kto pierwszy kupuje?
Podaj mi specyfikacje 1D MkII N :p i cene oczywiscie tez.
A ja nie wierzę, że to może być lepsze od jedynek. A jeśli już to cena powyżej 15kzł.
Zobaczymy jutro. Byle się nie okazało, że to kaczka, końcówka sezonu ogórkowego.
Ależ to nie będzie lepsze od jedynek :) Chyba że pod względem suchych megapikseli, ale to akurat w tej klasy sprzęcie raczej mało istotne... Ja również czekam na specyfikację (i MSRP :) ) nowego 1D.
Snowboarder, chyba mimo wszystko za wcześnie na pisanie "oficjalnie". Wszyscy mają na 99% pewne pogłoski, ale to ciągle nie to. Mogłeś poczekać do jutra :-/
z ocena body trzeba poczekac na jakies sample, ale patrzac na specyfikacje widac dla kogo adresowany jest ten sprzet:
- studio (reklama, moda) tutaj szybkosc jest bez znaczenia
- fotografia slubna (zwlaszcza z nowym 24-105); ten aparat nadaje sie do tego idealnie.
wydaje mi sie, ze canon wypuscil ten aparat w odpowiedzi na d2x: dla tych, dla ktorych wydanie 8000$ na 1ds mk II nie wchodzilo w gre. za stosunkowo niska cene canon pokazal body o parametrach zblizonych do 1ds, ktory do tej pory byl sprzedawany w przedziale 3500 do 4000$ (oczywiscie uzywany).
osobiscie poczekam jakies pol roku, popatrze na sample i jak cena ustabilizuje sie na poziomie 3000$ to chyba go kupie. do "szybkich" zdjęć 1d mk II a 5d do studia i tam gdzie jakosc ma wieksze znaczenie niz szybkosc :).
pamietam zdjecia, ktore wiszialem ze "starego" 1ds z przypieta 50/1,8 przy f 5,6. takiej ostrosci nie widzialem juz w nowym 1ds mk II. mam nadzieje, ze konstruktorzy 5d nie szaleli za bardzo z filtrem aa :)
Skoro juz (prawie ;-)) poniedzialek, moze zaczniemy oficjalny watek
o nowym aparacie:
FF, 12.8MP, nieco wiekszy niz 20D, ale nie weather sealed, bez
wbudowanego gripu, 2,5'' LCD - 230.000 pixels, 9 point AF, 3fps,
buffer - 17 RAWs lub 60 JPGs, 1/8000s max shutter speed, ISO 100-1600
Kto pierwszy kupuje?
I ma podobno kosztowac 3500 euro.
Aha, i nie ma byc wbudowanej lampy.
Zrodlo: Heise (http://www.heise.de/newsticker/meldung/62649)
Aha, i nie ma byc wbudowanej lampy.
no wreszcie. ktos pomyslal, zeby nie robic sobie przyslowiowych "jaj z pogrzebu", a zamiast tego dac uzyszkodnikom porzadny wizjer
brawo!
a forum dprewiew pisza (za strona francuska) ze 5D bedzie dostepny z 24-105 w zestawie jako kit za 5000 ojro (3500 +1500) i co fajny ten kitowy obiektyw :-)
szkoda, ze z tym "kitem" nie pojdzie za te 3500 :mrgreen: wtedy bym sie nie zastanawial ani chwili. moglbym robic za krolika doswiadczalnego ;-)
i dopiero sie teraz zaczna placze, jaki to obiektyw X nie jest do d... a Y jaki nie zajefajny.
bo jednak co pelna klatka to pelna klatka. przypomna sie jaja z winietowaniem, z nieostrymi rogami... dojda jaja cyfrowe - jak sie okaze, ze 90% szkiel nie daje rady wyciagnac rozdzielczosci dostatecznej dla 12Mpix...
ech... i takie ludziki jak ja beda mialy ubaw po pachy z onanizmu sprzetowego i z zapelniania przeroznych forum zdjeciami kart testowych :-)
jest kilka szkiel, ktore nie beda mialy problemow :) moze nawet ten 24-105 bedzie dobry?
Rozdzielczośc matrycy 5 D bedzie mniejsz niż 20 D / 350 D
Ale po to zeby to policzyć trzeba aż sięgnąć po kalkulator. Ehhh
Rozdzielczośc matrycy 5 D bedzie mniejsz niż 20 D / 350 D
Ale po to zeby to policzyć trzeba aż sięgnąć po kalkulator. Ehhh
bez kalkulatora mozna tez policzyc, ze rozdzielczosc matrycy 5D jest (czy tez ma byc, nadal jeszcze) mniejsza niz w 20D o jakies 35~40%. a wiele szkiel przy zblizaniu sie do krawedzi kola obrazu traci rozdzielczosc w stopniu porownywalnym. moze nie az 40% ale jak najbardziej zauwazalnie.
i teraz postaw sie w roli rasowego onanisty sprzetowego: co z tego, ze w srodku problemu nie ma, jak rogi sa g...ne :) wywalasz 4k$ na korpus a w rogach zdjecia masz takiej klasy optycznej jak z korpusu za 1/3 tej ceny...
No i po co nowy wątek ? :| ie było oficjalnie, w Wy piszecie , że oficjalnie :(
akustyk - masz racje
ale onanista kiedyś miał analoga ( lub ma go nadal ) i podobny problem dotyka go równierz tam. a jeżeli tam z niego wybrnął to w 5 D ma looz :)
here we go:
http://www.dpreview.com/
jest!!!!! no to onanisci spod znaku zoltych okularow beda teraz mieli zagryche :)
here we go:
http://www.dpreview.com/ jest!!!!!
3500 euro za body. Dla mnie, hobbysty-amatora, jest to wylacznie ciekawostka dropsa :-)
Mial byc nastepca 20D, a tu figa z makiem.
no to onanisci spod znaku zoltych okularow beda teraz mieli zagryche
Jakby Nikon nie istnial, to mialbys smutne zycie. Nic by Cie nie cieszylo... :lol:
Jakby Nikon nie istnial, to mialbys smutne zycie. Nic by Cie nie cieszylo... :lol:
jakby Nikon nie wypuscil D2X, to bysmy dzisiaj g... zobaczyli nie 5D.
i miejmy nadzieje, ze to przegadane D200 sie kiedys pojawi. bo 20D tez kiedys Canon powinien upgrade'owac. a bez odpowiedniej zachety to oni palcem nie kiwna :)
EDIT: tak czy siak, Nikon jest w tym momencie duzo do tylu. jeszcze nie na ogonach Pentaksa czy Minolty, ale blizej niz dalej. co niestety niespecjalnie cieszy, bo szykuje nam sie Microsoft fotografii cyfrowej. nie zebym przed ukonczeniem 30 lat tak strasznie marzyl o 20Mpix w FF z funkcja smazenia frytek, bo to co mam mi wystarcza. ale konkurencja jest motorem rozwoju, ktory klientom moze wyjsc tylko na dobre. a jak nie ma konkurencji to babrzemy sie w g... typu Windows XP :sad:
3500 euro za body. Dla mnie, hobbysty-amatora, jest to wylacznie ciekawostka dropsa :-) Mial byc nastepca 20D, a tu figa z makiem.
albo 3300 US$, gdzie tu sprawiedliwość... :(
do strony jp z samplami nie można się "dodzwonić"...
gdyby ktoś coś ściągnął, to niech gdzieś tu wrzuci ;)
jakby Nikon nie wypuscil D2X, to bysmy dzisiaj g... zobaczyli nie 5D.
i miejmy nadzieje, ze to przegadane D200 sie kiedys pojawi. bo 20D tez kiedys Canon powinien upgrade'owac. a bez odpowiedniej zachety to oni palcem nie kiwna :)
EDIT: tak czy siak, Nikon jest w tym momencie duzo do tylu. jeszcze nie na ogonach Pentaksa czy Minolty, ale blizej niz dalej. co niestety niespecjalnie cieszy, bo szykuje nam sie Microsoft fotografii cyfrowej. nie zebym przed ukonczeniem 30 lat tak strasznie marzyl o 20Mpix w FF z funkcja smazenia frytek, bo to co mam mi wystarcza. ale konkurencja jest motorem rozwoju, ktory klientom moze wyjsc tylko na dobre. a jak nie ma konkurencji to babrzemy sie w g... typu Windows XP :sad:
A co to ma za znaczenie, Canon, Nikon, Smiena :-) ...
Wazne, ze wybor w aparatach coraz wiekszy.
PS. Tylko dla akcjonariuszy tych firm ma znaczenie, ktora lepiej zarobi pieniadze. Dla nas jest wazne, ze mamy coraz wiekszy wybor narzedzi, a czy maja one napis Canon, Nikon, Zenith czy Pstrykton, to juz kwestia wtorna.
maverick
22-08-2005, 13:29
A co to ma za znaczenie, Canon, Nikon, Smiena :-) ...
Wazne, ze wybor w aparatach coraz wiekszy.
PS. Tylko dla akcjonariuszy tych firm ma znaczenie, ktora lepiej zarobi pieniadze. Dla nas jest wazne, ze mamy coraz wiekszy wybor narzedzi, a czy maja one napis Canon, Nikon, Zenith czy Pstrykton, to juz kwestia wtorna.
Racja; A ja nie mam zamiaru napędzać tej machiny i kupować co kilka miesięcy nowego i coraz droższego body; Tak naprawdę to nie jest następca 20D, bo cena powalająca; dla profi też chyba nie najlepsze rozwiązanie; za taką kasę to tylko czekać na nową "1", oczywiście dokładając drugie tyle :) Pewnie też wyjdzie full-frame
maverick
22-08-2005, 13:31
Poza tym luknijcie tutaj
http://www.canon-europe.com/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_SLR/EOS_1D_Mark_II_N/index.asp?ComponentID=306125&SourcePageID=164046#1
Sa niestety tez slabe punkty 5D:
- maly zakres korekty ekspozycji, tylko +/- 2 EV
- najkrotszy czas synchronizacji z blyskiem tylko 1/200s
- zdjecia seryjne - tylko 3 klatki na sek. (chociaz to mozna zrozumiec, 13mpx, dla reporterow sa inne modele)
Sa niestety tez slabe punkty 5D:
- maly zakres korekty ekspozycji, tylko +/- 2 EV
wszystkie nowe Canony tak maja. czasem to przeszkadza, ale w 99% zdjec nie zauwaza sie braku. przede wszystkim jedna uwaga - te aparaty sa projektowane przez i dla fotografow akcji. tu jest potrzebny szybki AF i stabilizacja, a dopiero potem rzeczy typu super-precyzyjny pomiar.
eee... nie odrobiles lekcji. mowisz o lampie wbudowanej. z zewnetrzna Canony ida po predkosci migawki. czego z kolei w okrzyczanym D70 i jego 1/500s sie nie zrobi.
- zdjecia seryjne - tylko 3 klatki na sek. (chociaz to mozna zrozumiec, 13mpx, dla reporterow sa inne modele)
w tej samej cenie jest seria 1D i 8.5 fps. 5D to nie jest aparat ktory ma z 1D konkurowac. FF pomyslany jest dla fotografii studyjnej i landszaftu, nie do typowej akcji. tutaj n-tysiecy fps jest zupelnie zbedne
wszystkie nowe Canony tak maja. czasem to przeszkadza, ale w 99% zdjec nie zauwaza sie braku. przede wszystkim jedna uwaga - te aparaty sa projektowane przez i dla fotografow akcji. tu jest potrzebny szybki AF i stabilizacja, a dopiero potem rzeczy typu super-precyzyjny pomiar.
Za 3500 euro oczekiwalbym obu rzeczy. (wiec i +/- 5 EV). Ale para poszla w FF, a puszka niestety zaniedbana...
eee... nie odrobiles lekcji. mowisz o lampie wbudowanej
Czytam specyfikacje. Stoi tam jak byk 1/200s. A wbudowanej lampy 5D nie posiada. A moze podali 1/200s dla wirtualnej wbudowanej lampy hihihi :lol:
w tej samej cenie jest seria 1D i 8.5 fps. 5D to nie jest aparat ktory ma z 1D konkurowac. FF pomyslany jest dla fotografii studyjnej i landszaftu, nie do typowej akcji. tutaj n-tysiecy fps jest zupelnie zbedne
Tak tez i ja sadze.
Cytat:
Napisał pn_
eee... nie odrobiles lekcji. mowisz o lampie wbudowanej. z zewnetrzna Canony ida po predkosci migawki. czego z kolei w okrzyczanym D70 i jego 1/500s sie nie zrobi.
przeciez 5D nie ma wbudowanej lampy wiec taki czas psu na bude z zewnetrznymi tak jak pisze akustyk - no limits
przeciez 5D nie ma wbudowanej lampy
Czegoz wiec dotyczy 1/200s?!? He?
zdjecia z lampa zewnetrzna z wylaczona funkcja hss?
zdjecia z lampa zewnetrzna z wylaczona funkcja hss?
no wlasnie.
niezle walnalem z ta wbudowana lampa :-) dzieki bogu ze Canon na ten pomysl nie wpadl, bo przynajmniej wreszcie jest miejsce na uczciwy celownik :)
szpak121
22-08-2005, 14:15
pewnie za rok będzie 550 D, czyli odchudzona wersja 5 D w atrakcyjniejszej cenia coś w stylu przejścia 20D w 350 D
no wlasnie.
niezle walnalem z ta wbudowana lampa :-) dzieki bogu ze Canon na ten pomysl nie wpadl, bo przynajmniej wreszcie jest miejsce na uczciwy celownik :)
No tak, ale HSS jest do d***, bo w uzyciu z krotkimi czasami drastycznie zmniejsza efektywna moc lampy.
hehehe.. to dopal mi lampa w sloneczy dzien nikonem, zeby wyeliminowac cienie...
oskarkowy
22-08-2005, 14:21
hehehe.. to dopal mi lampa w sloneczy dzien nikonem, zeby wyeliminowac cienie...
A ładnie to tak kopać leżącego?
Nikon i tak ma dziś swój pogrzeb, po co jeszcze przypominać takei drobiazgi? ;D
A co mnie Nikon, Pstrykon czy Smiena obchodzi?!? Przeciez rozmawiamy o 5D.
Dobrze by bylo miec za 3500 euro 1/500s i jeszcze dodatkowo HSS...
Ale coz, cala kasa w FF... a biedna puszka placze...
;] fakt w 5d zapomnieli (celowo?) o innych waznych rzeczach, niz tylko ff. ale to przeciez nie caritas tylko firma ktora ma na celu zarabianie kasy
Dobrze by bylo miec za 3500 euro 1/500s i jeszcze dodatkowo HSS...
1/500s w D70 jest tylko dlatego, ze matryca CCD to umozliwia. w Canonach jest CMOS i ten trik juz nie zadziala. w zamian jest matryca z ISO 100 a nawet czasem 50 i mniejsze szumy. cos za cos... pewnie, ze by sie chcialo, ale po prostu fizycznie nie mozna
EDIT: kurcze, zdecyduje sie czy piszesz tu czy tam, bo nie wiem gdzie odpowiadac :D
1/500s w D70 jest tylko dlatego, ze matryca CCD to umozliwia. w Canonach jest CMOS i ten trik juz nie zadziala. w zamian jest matryca z ISO 100 a nawet czasem 50 i mniejsze szumy. cos za cos... pewnie, ze by sie chcialo, ale po prostu fizycznie nie mozna
Ja wiem, ze tak jest, ale po prostu szkoda, ze za 3500 euro jest tylko 1/200s. Nie zmienia to faktu, ze 5D wyglada na niezly aparat, FF powala, wyobrazam sobie jakosc fotek, tylko gdyby kosztowal 2000 euro, to bylby rewelacja.
Qrcze, za 2000 to bym chyba kupil...
kurcze, zdecyduje sie czy piszesz tu czy tam, bo nie wiem gdzie odpowiadac :D
Pisze tu i tam, bo jestem milosnikiem fotografii, a nie akcjonariuszem ktorejs z firm :-)
Niestety, tematy sie zbiegly. Ale to dlatego, ze 5D wywolal ogolne poruszenie.
Ciekawi mnie, jako ze nie licze na FF u Nikona w najböizszym czasie, jakie inne parametry bedzie mial D200, zeby moc podjac walke bezkonkurencyjnym w tej klasie cenowo/polkowej 20D.
Nie dziwi Was brak Digic!!! ? Kurcze chyba następny korpus będzie miał foveon zamiast cmos. Miały być lepsze szumy. Ja liczyłem, że będą lepsze sprzętowo nie programowo.
Wizjer 96% - buuu
Pozostaje tylko poczekać na cenę MkIIn. I wszystko się wyjaśni :)
Za 3500 euro oczekiwalbym obu rzeczy. (wiec i +/- 5 EV).
tez sie dziwie, ze w nowych C nie ma +/- 5 EV tylko marne +/- 2 EV - bo 5 czesto sie przydaje: 1) gdy dobiera sie ekspozycje metoda IRE 2) gdy w manualu patrzy sie, ile jest przeswietlenia/niedoswietlenia
zgadzam sie, ze za taka kase to smiech na sali :D
Pisze tu i tam, bo jestem milosnikiem fotografii, a nie akcjonariuszem ktorejs z firm :-)
Niestety, tematy sie zbiegly. Ale to dlatego, ze 5D wywolal ogolne poruszenie.
To prawda, 5D jest intensywnie omawiane przez kolegów Nikonowców. Martwią się czy Nikon znajdzie w sobie na tyle siły, aby nawiązać rywalizację z Canonem. Oczywiście dla Canonowców to też ważne, aby była firma naciskająca na Canona - np. Nikon. Taka konkurencja pozytywnie wpływa na ceny, bo chyba się zgodzimy, że 5D wyceniono zbyt wysoko.
snowboarder
22-08-2005, 16:02
$3300 to w praktyce oznacza cene ponizej $3000 nawet na poczatku.
Lepiej niz ostatnie wersje, w zasadzie tak, jak myslelismy wczesniej.
Pamietacie D30 za tyle samo?
wszystkie nowe Canony tak maja. czasem to przeszkadza, ale w 99% zdjec nie zauwaza sie braku. przede wszystkim jedna uwaga - te aparaty sa projektowane przez i dla fotografow akcji
w tej samej cenie jest seria 1D i 8.5 fps. 5D to nie jest aparat ktory ma z 1D konkurowac. FF pomyslany jest dla fotografii studyjnej i landszaftu, nie do typowej akcji
To chyba sprzeczność jakaś, w końcu do akcji czy nie :wink:
To chyba sprzeczność jakaś, w końcu do akcji czy nie :wink:
literalnie tak. ale chodzilo mi o to, ze Canon jest firma flagowa fotografii akcji i z konsekwencja stosuje pewne typowe rozwiazania we wszystkich produktach.
natomiast 5D na tej samej polce cenowej co 1D stanowi niejako dopelnienie tej linii i po decyzjach konstruktorow widac swiadoma decyzje, o przeznaczeniu tego aparatu na inny rynek. czyli dokladnie nie do fotografii akcji.
:-)
Nie dziwi Was brak Digic!!!
Jest Digic2
KuchateK
22-08-2005, 16:12
Do zmartwionych brakiem 1/500...
Uwzgledniliscie ze majac ISO 50 jestescie w duzo lepszej sytuacji jak ci z "1/500 ISO 200 without HSS"? Naprawde az tak duzo mocy wam trzeba ze hss nie wchodzi w gre?
Do zmartwionych brakiem 1/500...
Uwzgledniliscie ze majac ISO 50 jestescie w duzo lepszej sytuacji jak ci z "1/500 ISO 200 without HSS"? Naprawde az tak duzo mocy wam trzeba ze hss nie wchodzi w gre?
To nie o to chodzi, tylko o to, ze za 3500 euro oczekiwania sa duze...
pn_ nie kumam o co ci chodzi z tym czepialstwem i po co ci lampa powyżej 1/200
podaj mi choc jedną sytuacje gdzie bedziesz potrzebował lampy przy czasie 1/500 - lub wyżej
podaj mi choc jedną sytuacje gdzie bedziesz potrzebował lampy przy czasie 1/500 - lub wyżej
To ja się wtrącę. Nie czepiam się 1/200 s. vs. 1/250 s. ale podam przykład. Dotyczy to lampy wbudowanej w 20D. Spróbuj zrobić portret przy pięknej słonecznej pogodzie (obiekt siedzi w słońcu) przy f/2.8 z doświetleniem twarzy. Automatyka dobierze Ci do f/2.8 jakieś 1/1000 s. a jak włączysz lampę to się zrobi f/2.8 i 1/250 s. i przepał. Oczywiście można robić bez lampy ale lubię czasem doświelić buzie, żeby np. cienie osłabić i mieć błysk w oczach modela.
To ja się wtrącę. Nie czepiam się 1/200 s. vs. 1/250 s. ale podam przykład. Dotyczy to lampy wbudowanej w 20D.
Ale 5D nie ma wbudowanej lampy, przykład bez związku.
Ale 5D nie ma wbudowanej lampy, przykład bez związku.
Przeczytaj o co prosił Driver a 20D + wbudowana lampa to jest przykład.
Przykład przykładem ale fakt, że 5D nie ma lampy nie jest dla mnie bez znaczenia. Nie często noszę ze sobą zewnętrzną lampę, ale jak napisałem poprzednio, korzystam z wbudowanej. Nie wiem jak inni ja jednak odczuwałbym jej brak.
Dokładnie - bo to o czym piszesz to nie lampa, tylko tzw kukułka :)
A po drugie to portret na 2.8 ??
Chcesz mieć ostrość na czole i zgubić ja już przy uchu ? po co ?
I po drugie - portret z 2 m ?? to jaka ogniskowa ?? bo w słoneczny dzień 580 EX na pełnej mocy doświetla do 6 m. to to chcesz doświetlic. przykład coś nie teges
Dokładnie - bo to o czym piszesz to nie lampa.
Chcesz mieć ostrość na czole i zgubić ja już przy uchu ? po co ?
To czy będziesz miał ostrą całą twarz z uchem czy tylko czoło zależy od odległości i ogniskowej.
I po drugie - portret z 2 m ?? to jaka ogniskowa ?? bo w słoneczny dzień 580 EX na pełnej mocy doświetla do 6 m. to to chcesz doświetlic. przykład coś nie teges
Max. zasięg wbudowanej lampy w 20D to 6 m. :roll:
to wracajac do tematy watku:
tu jest oficjalnie http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=ModelDetailAct&fcategoryid=139&modelid=11933
a na ile? np. 50/1.8@2.8 daje juz calkiem dobra ostrosc, a jednoczesnie odpowiednio plytka GO. a jesli ostrosc zgubi sie przy uchu to co?
co Ty, w zakladzie fotograficznym przy zdjeciach do dowodow pracujesz?
I po drugie - portret z 2 m ?? to jaka ogniskowa ??
proponuje na sama twarz ekwiwalent 135mm a na popiersie jakies 70mm. z grubsza na oko, bo nie chce mi sie obiektywu wyciagac.
2m to dobra odleglosc do portretowania. krotka, wiec wymaga dobrego kontaktu z modelka, zeby nie czula sie skrepowana. ale jesli kontakt jest, to pracuje sie swietnie...
bo w słoneczny dzień 580 EX na pełnej mocy doświetla do 6 m. to to chcesz doświetlic. przykład coś nie teges
zasieg lampy = GN / f. nie pamietam jaka jest LP 580EX, ale na pewno duzo wieksza niz GN 12. a juz GN 12 daje przy dziurce f/2 zasieg 6m.
W canonie LP zawsze taka jak nazwa :)
A co do odległości to wydaje mi się zę 2m to mało na 135 mm ale tez nie chce mi sie sprawdzać. :) Może w sam raz ? :>
W canonie LP zawsze taka jak nazwa :)
A co do odległości to wydaje mi się zę 2m to mało na 135 mm ale tez nie chce mi sie sprawdzać. :) Może w sam raz ? :>
w analogu 135mm daje z 2m dosc ciasne ujecie, ale mozna zyc w portrecie. w cyfrze po dodaniu cropa 1.6 juz bedzie za ciasne. takze trzeba zejsc do 85mm
djtermoz
22-08-2005, 17:17
Wracajac do tematu - im wiecej czytam o tym 5D tym bardziej mi sie podoba. Co prawda wizjer nadal stanowi zagadke (tylko 96% :sad: ) ale reszta nie wyglada zle.
- dodatkowe 6 niewidzialnych punktow AF - ciekawe jak to bedzie dzialac?
- tryb "c" gdzie mozna sobie zapamietac ustawienia ekspozycji - tu od razu pytanie dlaczego nie ma kilku takich trybow jak w minolcie - "c1", "c2"...
- niskie iso 50 (co prawda "sztuczne" ale zawsze jest)
- histogram RGB
- wymienna matowka
Ale najwazniejsze ze nareszcie udalo mi sie sciagnac pierwsze sample (strona jest strasznie obciazona - potwornie wolno to idzie) i nie jest zle. Najwieksza zagadka bylo jak sie bedzie spisywac 17-40/4L z pelna klatka w 5D i... jest miekko ale znosnie. Probne zdjecie ze strony Canona jest bardzo miekkie po otwarciu w PS, w rogach widac silna utrate ostrosci (czego sie mozna bylo spodziewac), ale calosc daje sie ladnie wyostrzyc w PS, winiety nie widac i generalnie efekt jest dosc przyzwoity (a w koncu to 17mm zoom!).
Jesli ktos chce to tutaj (https://wfs.bc.edu/rybczyns/Public/CanonBoard/5D-17-40L-f8-1.500s.jpg) zamiescilem te probna fotke (5D, 17-40/4L, f8, 1/500, ISO100) bo do strony Canona nie mozna sie dopchac. UWAGA - ponad 9MB!
Robert P.
22-08-2005, 17:34
A ja dam linka do strony z samplami 5D http://web.canon.jp/Imaging/eos5d/eos5d_sample-e.html
Nie często noszę ze sobą zewnętrzną lampę, ale jak napisałem poprzednio, korzystam z wbudowanej. Nie wiem jak inni ja jednak odczuwałbym jej brak.
Ja odczuwałbym to samo - lampa wbudowana czasami (niespodziewanie?) się przydaje ;)
Jesli ktos chce to tutaj (https://wfs.bc.edu/rybczyns/Public/CanonBoard/5D-17-40L-f8-1.500s.jpg) zamiescilem te probna fotke (5D, 17-40/4L, f8, 1/500, ISO100) bo do strony Canona nie mozna sie dopchac. UWAGA - ponad 9MB!
Dzięki - w końcu może ją obejrzę, bo www canona leży.
Swoją drogą należy spodziewać się gwałtownego wzrostu zapotrzebowania na duże karty CF i SD :mrgreen:
Szybko poruszajacy sie obiekt przy slabym oswietleniu.
Wolalbym miec krotszy czas przy pelnej synchronizacji...
Ja zauważam zbyt duże wady puszki, która ma kosztować 15 k PLN
- wizjer tylko 96 %
- tylko 3 fps (mogli spróbować utrzymać prędkość 20d)
No i ciekawe, czy będzie ISO w wizjerze...
Jest Digic2
Pisząc Digic !!! miałem na myśli Digic 3
A ja dam linka do strony z samplami 5D http://web.canon.jp/Imaging/eos5d/eos5d_sample-e.html
Do du*y z tymi samplami. ISO 100. Jaja sobie robią i tyle. Niech mi pokażą niedoświetlone ISO 1600 i 3200.
Zobaczymy czy jakiś pasków poziomych nie ma.
oskarkowy
22-08-2005, 18:37
Szybko poruszajacy sie obiekt przy slabym oswietleniu.
Wolalbym miec krotszy czas przy pelnej synchronizacji...
Mnie to zupełnie niepotrzebne. Do mojego fotografowania nie potrzebuję więcej niż 1/125s. A w sytuacji, gdy nie będzie już przelicznika, myślę, że 1/90 będzie w sam raz. Aha, używam długich zoomów. ;)
Szukanie na siłę sytuacji, gdy taka funkcja sie przyda jest IMHO bezcelowe.
Mnie to zupełnie niepotrzebne. Do mojego fotografowania nie potrzebuję więcej niż 1/125s. A w sytuacji, gdy nie będzie już przelicznika, myślę, że 1/90 będzie w sam raz. Aha, używam długich zoomów. ;)
Szukanie na siłę sytuacji, gdy taka funkcja sie przyda jest IMHO bezcelowe.
To, ze "Mnie to zupełnie niepotrzebne" nic nie znaczy, nie jestes jedyny na swiecie i wysuwanie z wylacznie wlasnego punktu widzenia konkluzji "Szukanie na siłę sytuacji" jest troche pochopne.
Tak myslac, to mozna poprzestac by na Smienie XP D6X Mark XXXVI Prof. za jedyne 6000 euro z olsniewajacym, nieprawdopodobnym czasem synchronizacji 1/30s.
djtermoz
22-08-2005, 19:10
Udalo mi sie sciagnac jeszcze 2 sample. Wrzucilem na moj serwer:
Portret 1 (https://wfs.bc.edu/rybczyns/Public/CanonBoard/5D-85-f2-1.320s.jpg) - 5D, 85/1.8, f2, 1/320s
Portret 2 (https://wfs.bc.edu/rybczyns/Public/CanonBoard/5D-85-f10-1.100s.jpg) - 5D, 85/1.8, f10, 1/100s
Za kazdym razem gdy probuje sciagnac ostatnia fotke (Macro) sciaga sie tylko pierwsze 7MB z 12 i w PS fotka jest w polowie ucieta...
Aha, ktos pytal o ISO w wizjerze. Oczywiscie NIE bedzie ISO w wizjerze (przynajmniej tak wynika ze specyfikacji)
EDIT: Mam nareszcie te fotke macro (https://wfs.bc.edu/rybczyns/Public/CanonBoard/5D-100Macro-f10-1.100s.jpg) - 5D, 100/2.8Macro, f10, 1/100
Zwracam uwagę szanownych kolegów, że sample są robione przy f8-f10 i to ze szkłami, które znane są z tego, że nie dają problemów z AF-em (85/1.8 i 100/2.8 Macro). Zdj ęcie wykonane 17-40 przy f8 nie pozwala na ocenę niczego, bo DOF jest nieskończoność.
http://web.canon.jp/Imaging/eos5d/downloads/family.jpg - jeśli to jest wszystko co potrafi 85/1.8 przy f10.0 przypięty do 5d, to jest to totalna porażka. Każdy kto używa/-ał 85/1.8 wie o czym mówię. To zdjęcie powinno być tak ostre, żeby dało sie nim ogolić, a jest jakie jest (oczy starszej kobiety i np. naszyjnik młodszej)
http://web.canon.jp/Imaging/eos5d/downloads/portrait.jpg - znowu 85/1.8, tym razem przy f2.0 - bez rewelacji. Z 10D było równie ostro (6mpx).
Wydaje mi się, że w 5D zastosowano bardzo silny filtr AA - więc będzie mięciutko :-(
Może mieli mydlany egzemplarz :mrgreen:
Może mieli mydlany egzemplarz :mrgreen:
Ponieważ nie ma mydlanych 85-ek (to jest obiektyw wzorcowy Canona), to wychodzi, że zapomnieli odkręcić z niego tanią UV-ke :lol:
snowboarder
22-08-2005, 19:54
Szczerze troche mnie bawia te wasze dywagacje. Jakby oficjalne sample
byly perfect (wedlug was), to byscie napisali, ze "no jasne, sa perfect,
bo Canon cos tam". Teraz z kolei przyjeliscie strategie dopatrywania sie
kitu w tych sample'ach i tez zle. Moim zdaniem jak chcecie sie bawic
w pixel measurbating, to poczekajcie na wiecej zdjec uzytkownikow,
moze by tez warto cos wydrukowac... To rozpatrywanie sync 1/200 itd.
tez niewiele znaczy. Zawsze sie znajdzie ktos, komu czegos bedzie
w kazdym aparacie brakowalo. Poki co mamy FF za $3000.
Moim zdaniem camera jest super, idealny back-up dla pro robiacego
sluby, idealna dla zaawansowanego milosnika landscape'u, super na
wyjazdy. Wymaga super szkiel, ale to nic nowego, od 1Ds wiadomo, ze
FF wymaga dobrej optyki. Czy jest idealna - jasne, ze nie, ale do
wymienionych zastosowan - prawie. Canon jednak bedzie musial wypuscic
nowe szkla, by zaspokoic wymagania uzytkownikow 5D. Staly szeroki kat
dobrej jakosci, choc znowu, jest 24L i 35L, oba swietne. Przydalaby sie
nowowczesna wersja 50L. 24-105L to znak, ze nie zapomnieli, ze L-ki
istnieja...
...Jakby oficjalne sample
byly perfect (wedlug was), to byscie napisali, ze "no jasne, sa perfect,
bo Canon cos tam". Teraz z kolei przyjeliscie strategie dopatrywania sie
kitu w tych sample'ach i tez zle...
Mylisz się. Znam b.dobrze 85/1.8 i wiem co potrafii. Używałem go z 300d/350d/10d/20d/1ds. Te czarno-białe zdjęcie to dramat, a potret też nie powala.
To jest f2.8 300D http://arkan.net.pl/test/85_1.8/jasio02.jpg, więc wydaje mi się, że mam skale porównowczą.
a ja tam sobie cenie zdanie Arkana - bo ma on doswiadczenie z tym (i innymi!) szklami. i jesli On mowi, ze jakosc sampli nie powala, to (wierze), ze nie jest to marudzenie - i daje mi to do myslenia... wiec chcialbym, zeby takze i inni wypowiedzieli sie w kwestii tych samili - szczegolnie Ci, ktorzy maja takie lensy na stanie.
mail do mnie przyszedl... komis e-oko sie oglasza oto ceny wedle nich... za rok jak wroce z anglii kupuje 1d :D
POLECAMY OFERTĘ KOMISOWĄ:
CANON 10D
2 900 pln
CANON 35-350/3.5-5.6 L
4 300 pln
CANON 20D
4 800 pln
CANON D60+PB-E2
2 100 pln
CANON 1D
4 899 pln
Przed chwilą takie coś mi na poczte przylazo.
A więc, Szanowni Panowie Onaniści - zapisy już przyjmują :mrgreen:
SZANOWNI PAŃSTWO!
JUŻ WE WRZEŚNIU W SPRZEDAŻY POJAWI SIĘ CANON EOS 5D na matrycy 1:1- 12,8 mln pikseli
oraz NAJNOWSZY OBIEKTYW CANONA 24-105/4 L IS USM
ZAPRASZAMY NA NASZĄ STRONĘ http://www.e-oko.pl/ (http://www.e-oko.pl/)
Zapraszamy rówież do przeczytania opisu aparatu: http://www.e-oko.pl/PK4ntd2buNE3tXWeQJQntd2brNH2FKRq (http://www.e-oko.pl/PK4ntd2buNE3tXWeQJQntd2brNH2FKRq)
i opisu obiektywu: http://www.e-oko.pl/PK4ntd2buNE3tXWeQJQntd2brNH2FKR3 (http://www.e-oko.pl/PK4ntd2buNE3tXWeQJQntd2brNH2FKR3)
Przyjmujemy wstępne zamówienia.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.e-oko.pl/gfx/product_more/11815_b.jpg)
To jest f2.8 300D http://arkan.net.pl/test/85_1.8/jasio02.jpg, więc wydaje mi się, że mam skale porównowczą.
Masz może galerię swoich prac w inecie?
Masz może galerię swoich prac w inecie?
http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=39614
http://www.pbase.com/arkan69
snowboarder
22-08-2005, 21:14
a ja tam sobie cenie zdanie Arkana - bo ma on doswiadczenie z tym (i innymi!) szklami. i jesli On mowi, ze jakosc sampli nie powala, to (wierze), ze nie jest to marudzenie - i daje mi to do myslenia... wiec chcialbym, zeby takze i inni wypowiedzieli sie w kwestii tych samili - szczegolnie Ci, ktorzy maja takie lensy na stanie.
Absolutnie! Arkan robi fajne zdjecia - bardzo fajna galeria, wlasnie
zerknalem, widac dobra jakosc szkiel ;-)
Ale mimo wszystko sample sa czesto przypadkowe i naprawde powinnismy
sie wstrzymac z wydawaniem sadow...
link do pelnej specyfikacji 5d:
http://www.robgalbraith.com/public_files/Canon_EOS_5D_White_Paper.pdf
Mylisz się. Znam b.dobrze 85/1.8 i wiem co potrafii. Używałem go z 300d/350d/10d/20d/1ds.
chcialem sie zapytac: jest jakas znaczaca roznica w ostrosci body 300d/350d/10d/20d/1ds i tym lensie? widac ja golym okiem?
Arkan - zgadzam sie ze 85 to wypas, a te sample cosik spaprali :) Maielm to szklo i wiele innych i nie wiem skad oni biora te foty....?
Polecam
http://www.robgalbraith.com/public_files/Canon_EOS_5D_White_Paper.pdf
z mojego punktu widzenia to body ma wszystko co potrzeba:
- spot
- trwala migawka (powyzej 100.000 cykli)
- opcjonalne bezprzewodowa transmisja
- usb 2
- wyswietlacz 2,5"
- prawdopodobnie najnizszy dostepny poziom szumow przy wysokich iso
mam nadzieje, ze bedzie robic w miare ostre zdjecia:)
chcialem sie zapytac: jest jakas znaczaca roznica w ostrosci body 300d/350d/10d/20d/1ds i tym lensie? widac ja golym okiem?
Nie, nie ma - tzn. ja nie widzę. Przy 1ds jestb trochę inna sprawa, po pierwsze słabszy niż w innych modelach filtr AA (co powoduje, że zdjęcia prosto z aparatu są dużo ostrzejsze), a po drugie 11mpx rejestruje dużo więcej szczególów niż 6mpx i obraz jest "inny", bardziej jak w analogu.
DarekSzu
22-08-2005, 21:40
Za taką kaskę to nie będe dokupował raczej jako kolejnego body tego 5D trochę przesadzili ..... myślałem, że będzie to w okolicach 8000 zł.
z mojego punktu widzenia to body ma wszystko co potrzeba:
- spot
- trwala migawka (powyzej 100.000 cykli)
- opcjonalne bezprzewodowa transmisja
- usb 2
- wyswietlacz 2,5"
- prawdopodobnie najnizszy dostepny poziom szumow przy wysokich iso
mam nadzieje, ze bedzie robic w miare ostre zdjecia:)
Problem polega na tym, ze ma tez wiele innych "zalet". :) niepotrzebnych nikomu - jak filtr AA, ktory widac juz na tych nieszczęsnych samplach. Zakladam, ze to są rzeczywiscie sample Canona.... i ze grafik sobie jaj nie robił :)
Dla mnie dziwną sprawą sa tak "ściśle" rozłożone punkty AF.....? Nie wiemm dlaczego, ale ta moda wzięła się z 20D, który mialem 20minut w rekach i powiedziałem NIE!
Gabaryty dla mnie za małe.
Nie wiem jak jest z ostrzeniem powyzej f:8...? Ostrzy to to z moim 600/4L i x2 konwerterem...? Jesli nie to - weg :)
W sumie aparat z opisu wyglada na rzeczywiscie fajny semi-profi - poczekajmy na pierwsze preview....
Na razie pobawmy sie w gdybanie :)
A... noi FF. Dla mnie niestety to wada :) ogniskowa z 1900mm (10D) i 1560 (1dmk2) spada mi do 1200... kiszka :)
A tak powaznie to duży kork przed nikonem.... ktory zupełnie juz odpada.
oskarkowy
22-08-2005, 21:56
To, ze "Mnie to zupełnie niepotrzebne" nic nie znaczy, nie jestes jedyny na swiecie i wysuwanie z wylacznie wlasnego punktu widzenia konkluzji "Szukanie na siłę sytuacji" jest troche pochopne.
Tak myslac, to mozna poprzestac by na Smienie XP D6X Mark XXXVI Prof. za jedyne 6000 euro z olsniewajacym, nieprawdopodobnym czasem synchronizacji 1/30s.
Ja chyba wyraźnie i na początku określiłem, że to moje zdanie. I w tym świetle była moja wypowiedź. Gadki o "jedynym na świecie" to już lekka przesada szczególnie, że nigdzie do innych nie nawiązywałem.
hekselman
22-08-2005, 22:14
A ja mam wrażenie że Canon dokładnie czyta wszystkie "pobożne zyczenia" i reaguje!Reaguje tak jak każda firma która żyje ze s p r z e d a ż y - jest upragniony produkt - i CENA.No to do dzieła!: kredyty spadły; jeszcze nie wszyscy mają cyfrową puszkę itp....:-)A co do nowych e"L"ek - coś one się strasznie szybko pokazują i generalnie kupują je cyfromaniacy.A ci - zawsze mogą zwalić na aparat.Mnie się ciut ten typ obiektywów...zdewaluował.Ci co robią na "starych" eLkach - nowych nie kupią - bo i po co?Czy 17-40 zastąpi mi 17-35?... 2,8 zreszta?A ten cudowny IS? Miałem taki obiektyw: owszem ale w analogu gdzie miałem zapakowne "roboczo" 100 ISO.A teraz?To już wolę dobry statyw....A poza tym: poczekam na opis z kompatybilnością do dotychczasowych akcesoriów Canona na które wydałem niemałą kasę.....a ztym nie zawsze firma jest tak jakbym ja wolał...W każdym razie - po pierwszych fototestach przewiduję run na stare "L" ki.Ps.Czy wiadomo czy toto "nowe" obsługuje EF-S?
byl juz ktos z kondolencjami u kolegow z zoltego forum?
KuchateK
22-08-2005, 23:18
ROTFL :mrgreen:
Ale czekaj czekaj... Juz oni znajda cos do czego sie beda przyczepiac i wyjdzie ze to cale 5D to syf jakis i ze D70 i tak jest "najlepsze" :)
panowie (nie wszyscy), gadacie od rzeczy.. wyszla cyfrowa 3ka (tudziez 5tka) a wy marudzicie ze to nie jest 1ka.. no litosci.. wszyscy na to czekali i nagle gdy jest - okazuje sie ze to nie to?
wizjer jest niemal taki sam jak w EOSie 3 - ktos widzial? jak nie to polecam.. wiecej juz nie zajzycie do swoich 300tek i 20tek De
3fps - a po co wiecej? do zdjec sportowych jest 1D mkII lub starszy 1D
robiac reportarz nigdy nie nastawiam na zdjecia seryjne - przy miekkim spuscie jestem w stanie zrobic kilka klatek na sekunde jesli tego potrzebuje dociskajac odpowiednio spust migawki... dzieki temu nie marnuje filmu (tu nie ma filmu hyh ) a zdjecia robie kiedy ja chce.. a nie tworze film animowany z ktorego potem wybierana jest jedna klatka na milion ;)
brak flesha - ja nie uzywam.. w 3ce tez nie mam.. no ale to ja ;)
synchro - takie samo jak w 3ce.. wiec o co chodzi? profesjonalisci tego uzywaja.. a amatorom przeszkadza? :lol: :lol: :lol:
af czulszy niz w eosie 3 .. o 0.5ev, za to mniej punktow.. ale co z tego skoro i tak korzysta sie z centralnego? dodatkowe pomocnicze punkty AF brzmia nice przy akcji w kadrze.. nadal jestem za centralnym
korekta ekspozycji - ooo rany.. po to jest spot i manual aby mozna bylo sobie z tym poradzic.. korekta jest dla leni.. ;) a prawda jest taka ze 2ev to bardzo duzo
jak czesto korzystacie z korekcji wiekszej niz 2ev? bo ja chyba nigdy nie przekroczylem 1ev.. zawsze potrafie szybko przekadrowac, uzyc spota albo zmienic nastawy manualnie... a robie reportarz!
i nie potrzebna jest drabinka o skali 5ev aby zobaczyc zakres roznicy w parametrach expozycji.. wystarczy odrobina uwagi i myslenia podczas ustawiania czasu i przeslony.. oraz obserowania otoczenia
a dla tych co nie potrafia/nie chca angazowac sie zbyt w focenie sa aparaty z serii 300D
co do postu p13ka i jego portetu z 2metrow w sloneczny dzien.. no sorry, ale w pelnym sloncu portretow sie raczej nie robi ;) a jak robisz to szukasz miejsca zacienionego aby swiatlo bylo rozproszone
podstawowa zasada robienia portretow.. i ogolnie zdjec - nie focimy w pelnym sloncu bo cienie i kontrasty zabijaja.. i nie ma tu nic do rzeczy doswietlanie fleshem... bo flesh wszystkiego nie zalatwi
podobnie tak odelglosc - no moze ktos lubi ciasne kadry.. ale z 2m to sie oko fotografuje raczej ;)
uwazam ze canon stworzyl naprawde swietny aparat - przynajmniej tak wynika z samych danych. jaki bedzie naprawde pokaze czas..
niektorzy zapominaja ze jest to full frame w cenie 3tys dolcow.. moze nie jest to tak spektakularne jak dslr under $1k ... ale znow canon jest pierwszy
nie kupie go za 3tysiaki... zaczekam az spadnie do 2 albo i mniej... nie spieszy mi sie.. mam jeszcze spory zapas filmow w lodowce
KuchateK
22-08-2005, 23:30
Dolaczam sie do powyzszego... Szukanie dziury w calym... Eeee...
Fajna puszka... Wkoncu FF ponizej 5k$.
Czacha dobrze prawi:)
ludzie zawsze szukaja dziury w calym:) gdyby 5d mial wbudowana lampe to bylby bee, bo amatorski, nie ma lampy jest bee, bo nie ma lampy.
trzeba przeczekac teraz cale to gadanie i porownywanie sampli i poczekac az cena troche spadnie.
Czacha - piwko dla Ciebie!
aczkolwiek korekte powyzej 2EV czasem potrzebuje, bo w nawet starym 10D rozpietosc tonalna matrycy daje cienie ponizej -2EV wzgledem 18% szarosci, a biele duzo powyzej +2EV. a czasem dla 99,9% pewnosci jako referencyjny punkt pomiaru trzeba przyjac cos czarnego (lub prawie czarnego) albo (prawie)bialego. owszem, bywa mi potrzebne
moze nie nazbyt czesto, ale zdecydowanie wolalbym miec wiekszy zakres. podobnie jak uczciwego spota i dlugotrwala blokade ekspozycji (cos jak w Minoltach D7xx - gdzie AE lock trzymal do usranej smierci baterii. Canon... you can't :( ).
no i portrety z 2m... jak najbardziej. a nawet blizej. lada dzien z allegro przyjezdza do mnie Porst 2.5/35mm i beda portrety z jeszcze blizszej odleglosci. czemu nie?
https://canon-board.info/imgimported/2005/08/grecjad03_049-2.jpg
źródło (http://akustyk.kk.e-wro.pl/grecjad03_049.jpg)
jest duzo ponizej 2m, standardowa 50/1.8 (kat 80mm po cropie). no co, da sie? :-)
(owszem, flesza nie uzywalem. nic mi zona nie byla zawinila, zeby jej po oczach walic kilkoma GN-ami :) ).
ale co do reszty to sie zgadzam. zwlaszcza placzem nad 3fps. ludzie... to ma robic zdjecia, nie krecic filmy!
snowboarder
22-08-2005, 23:49
Czacha, toz to takie zwykle ludzkie marudzenie...
Czesc nie kupi aparatu, wiec pomarudza i sie lepiej poczuja, ze nia
tak wiele znowu traca ;-) Zobaczcie jak wlasciciele 1D MkII narzekaja,
ze Mk II N jest do kitu. A chodzi o to, ze nie oplaca sie upgrade'owac
wiec znowu, beda sie lepiej czuli, ze ich 1D MkII sa calkiem fajne...
Absolutnie 5D stanowi przelom i zreszta sadzac po reakcjach moich
kolegow (wielu jest juz na listach oczekujacych) sprzeda sie jak
swieze bulki.
Edit: smieszne, naraz kilku z nas napisalo podobnie :-)
teoretycznie takie rzeczy jak fps, ilosc punktow af oraz zakres korekcji expozycji jest kwestia indywidualna.. zreszta podobnie jak wiele innych czynnikow.. zeby nie powiedziec ze wszystkie - bo i odglos migawki, i guma na uchwycie.. i.... dlugo mozna by wymieniac ;)
tak czy siak - IMO 5D jest swietnym aparatem.. i jezeli jest to 5'tka.. ucyfrowiona 5tka.. to napewno zobaczymy jeszcze 3ke.. a ta bedzie miodkiem ociekac :mrgreen:
ale zeby juz tak tej 5 nie chwalic to dodam, ze mogli mu uchwyt pionowy dolozyc:)
te przykrecane badziewia to nie to samo:)
a co do braku uszczelnien korpusu - fajnie by bylo aby byly chociaz na poziomie 3ki analogowej.. ale z 2giej strony 5tka ich jeszcze nie miala..
prawda jednak jest taka iz przestala mi dzialac w ulewnym deszczu 3ka.. a 10tka smigala ze hej :D wiec raczej nie ma regooly.. chociaz nie przecze iz bardziej balem sie o 10D niz o 3ke... i moze ta pewnosc mnie zgubila? ;) oczywiscie po wysuszeniu aparat znow dziala..
canon wprowadzil male zamet w segmentach sprzetu foto..
300d to odpowiednik 300
350d to taki 300v
60d oraz 10d to 30tka
20d powstalo chyba z wymieszania 30tki i 5tki
5d to taka 5tka z cechami z 3ki
seria 1d ... to 1 ;)
zas 1ds ... sredni format? ;)
oczywiscie przegialem z tym ostatnim ;) ale zastanawiam sie czy powinnismy jeszcze odwolywac sie do swiata analogow.. w koncu rynek dslr'ow jest na tyle rozlegly iz nie potrzebuje juz chyba odnosnikow do tego co bylo kiedys i juz nie wroci.. ;)
ps. ja sie ciesze ze nie ma gripa na stale - na miescie przy reportarzu grip sprawia ze nagle w oczach ludzi stajemy sie profesjonalistami bo mamy duuuzy aparat.. taki jak w telewizji pokazuja ;)
oczywiscie przegialem z tym ostatnim ;) ale zastanawiam sie czy powinnismy jeszcze odwolywac sie do swiata analogow.. w koncu rynek dslr'ow jest na tyle rozlegly iz nie potrzebuje juz chyba odnosnikow do tego co bylo kiedys i juz nie wroci.. ;)
film 35mm umiera. cale R&D przejdzie na cyfre i analami nikt juz nie bedzie sie zajmowal. jest szeroki know-how, sa gotowe rozwiazania - wystarczy z nich korzystac. ale nie ma potrzeby topic funduszy w rozwoj tej dziedziny. orientacje w tym momencie stanowi cyfra. koniec i kropka
ps. ja sie ciesze ze nie ma gripa na stale - na miescie przy reportarzu grip sprawia ze nagle w oczach ludzi stajemy sie profesjonalistami bo mamy duuuzy aparat.. taki jak w telewizji pokazuja ;)
bez fluorescencyjnej zielonej kamizelki z napisem Canon-Board to sobie mozesz Kieva na szyi nosic ze szklem 150mm, a i tak nikt Cie za profesjonaliste nie wezmie :mrgreen:
Jakby Nikona nie bylo, to musialbys go chyba sam zalozyc :lol: :lol: :lol:
Nikon odpadl juz przy 20D, to byl duzy blad z jego strony. Jego jedyna szansa to D200 lepsze od D20 w podobnej cenie, ale w to nie bardzo wierze (w te cene). Ale trzymam kciuki, bo bez konkurencji to pewnie i Canon spocznie na laurach...
Natomiast przy 5D juz trudno mowic o odpadnieciu: przecietna puszka z FF za koszmarne pieniadze - na razie zaden powod do bolu glowy dla managerow Nikona.
Natomiast przy 5D juz trudno mowic o odpadnieciu: przecietna puszka z FF za koszmarne pieniadze - na razie zaden powod do bolu glowy dla managerow Nikona.
ech... myslisz swoimi marzeniami, nie potrzebami rynku. 5D bedzie schodzil jak cieple buleczki bo jest na niego ogromne zapotrzebowanie na rynku. czy Ci sie to podoba czy nie. niech sobie bedzie sredni korpus. jest FF i jest 12 Mpix. chleb zostal rozrzucony, teraz narod bedzie mial igrzyska :D
za grube pieniadze, ktore Nikonowi przejda kolo nosa. i tym akurat beda sie martwic
ech... myslisz swoimi marzeniami, nie potrzebami rynku. 5D bedzie schodzil jak cieple buleczki bo jest na niego ogromne zapotrzebowanie na rynku. czy Ci sie to podoba czy nie. niech sobie bedzie sredni korpus. jest FF i jest 12 Mpix. chleb zostal rozrzucony, teraz narod bedzie mial igrzyska :D
za grube pieniadze, ktore Nikonowi przejda kolo nosa. i tym akurat beda sie martwic
Nie sadze. Nie przy tych parametrach za te cene. Dla prof. jednak za slaby, dla ambitnych amatorow za drogi. Owszem, paru kasiastych kupi, zeby sie lepiej poczuc, ale od tego, do cieplych buleczek droga daleka...
20D to bylo to. Strzal w dziesiatke. Ale 5D? Obym sie mylil...
KuchateK
23-08-2005, 00:19
Ale co Ci tak wiecej potrzeba ponad to co ma 20'stka? To taka 20'stka z FF... Bedzie takim samym strzalem w dziesiatke jak 20'stka... Jeszcze jak bedzie szla po 2999 po jakims czasie to juz napewno.
To ma robic zdjecia a nie miec wbudowane milion ******* jak komorka z ktorych nikt i tak na codzien nie korzysta.
ech... myslisz swoimi marzeniami, ....
Raczej potrzebami. G... mnie obchodzi ile C na tym zarobi, bo mam podejście czysto konsumenckie. A jako konsument uważam, że sprzęt za 15kpln nie powinien mieć amatorskiego AF-a, "metrowego" fitra AA wygładzającego wszystko, czy mi się to podoba czy nie (vide sample), pseudospota - bo chyba nie chcesz powiedzieć, że 3,5% to jest spot (już w 1ds jest za dużo bo 2,4%). FF? 12mpix? oczywiście, ale to nie jest praktyczny postęp vs 20D. Jedyne co do mnie przemawia to jasny wizjer. Czyli za jasny wizjer, +4mpx i FF dopłacamy 9000kpln. Super interes!
Ale co Ci tak wiecej potrzeba ponad to co ma 20'stka? To taka 20'stka z FF... Bedzie takim samym strzalem w dziesiatke jak 20'stka... Jeszcze jak bedzie szla po 2999 po jakims czasie to juz napewno.
To ma robic zdjecia a nie miec wbudowane milion ******* jak komorka z ktorych nikt i tak na codzien nie korzysta.
Moim zdaniem 5D wyglada na aparat udany i interesujacy, tylko CENA za to co oferuje jest moim zdaniem nierealistyczna. Nawet jak na Niemcy. Wlasnie czytam jak Canonierzy na niemieckim forum na nia psiocza (cene znaczy, nie puszke).
ja nie dostrzegam czego ta 5tka nie ma, co swiadczylo by o tym ze to przecietna puszka.. myslalem ze na puszke sklada sie puszka wlasciwa + matryca.. a nie wysublimowane wymagania
snowboarder
23-08-2005, 00:24
Nie sadze. Nie przy tych parametrach za te cene. Dla prof. jednak za slaby, dla ambitnych amatorow za drogi. Owszem, paru kasiastych kupi, zeby sie lepiej poczuc, ale od tego, do cieplych buleczek droga daleka...
Kolego, swiat sie nie konczy na twoim podworku. Sa kraje, gdzie wielu
ludzi stac na ten aparat, chociaz fotografia to tylko ich hobby. I uwierz mi,
aparat juz jest klasykiem.
djtermoz
Tak jest! Czacha dobrze pisze (oprocz tego ze napisal "reportarz"). Dac mu piwa! Nalezy sie cieszyc a nie marudzic bo jest full frame ponizej $4K, jest pewien przelom i jest nowy trend i krok we wlasciwym kierunku.
Zyczmy sobie teraz spadku cen, kolejnych upgradow i... Nikona D200. I wszyscy beda zadowoleni.
A z dalszym marudzeniem poczekajmy do pierwszych szczegolowych testow piatki.
KuchateK
Poczekajcie... Na poczatku wszystko jest drogie... Canon napewno chce troche nadrobic na zapalencach (ma racje :D )... Potem cena napewno spadnie... Mysle ze jest duza szansa na 2.5k$ za jakis czas.
ja nie dostrzegam czego ta 5tka nie ma, co swiadczylo by o tym ze to przecietna puszka.. myslalem ze na puszke sklada sie puszka wlasciwa + matryca.. a nie wysublimowane wymagania
Czacha, wszystko OK, ale to ma kosztować w Polsce ca 15000 PLN. Za co!!!
Mysle ze jest duza szansa na 2.5k$ za jakis czas.
Myslal indyk o niedzieli, a w sobote leb mu scieli :lol:
20D to bylo to. Strzal w dziesiatke. Ale 5D? Obym sie mylil...
ja Ci juz moge powiedziec, ze sie mylisz. Canon jest ostatnia firma, ktora posadzalbym o robienie eksperymentow. jesli wypuszczaja taki aparat, to znaczy ze z badan rynku wyszlo, ze jest na niego zapotrzebowanie gwarantujace dochod. i to nie maly dochod, bo Canon nie rzuca sie na ochlapy.
roznica miedzy Canonem a Nikonem, Minolta czy nie daj bios-ie Pentaksem tkwi miedzy innymi w tym, ze Canon uwaznie sledzi rynek swoich aktualnych i potencjalnych uzytkownikow i dostosowuje aparaty do nich. i robi to w taki sposob, zeby ich zdoic maksymalnie z forsy.
zauwaz, ze wsrod uzytkownikow Canona nagminne jest kombinowanie jak tu zdobyc kase na nowa zabawke. w dzisiejszym swiecie Nikona kombinowanie tez jest... jak usprawiedliwic firme, ze D100 nie ma nastepcy od n-lat, i jak z D70 zrobic bog jeden wie jaki cud techniki... :-) jak myslisz, ktora firma jest w lepszej sytuacji i ma lepsze perspektywy na zarobienie forsy?
snowboarder
23-08-2005, 00:27
Poza tym, zeby wydawac takie sady, trzeba miec wystarczajace poparcie
dla argumentow. Dobrym argumentem sa swietne zdjecia, gdzie dowodzisz,
ze ta "srednia puszka" nic ci nie da, bo ja przerosles zanim ja
wprowadzili do sprzedazy. Mysle, ze Arkan ma tu niezle poparcie ;-)
Zdjecia kolegi pn sa ... takie proste, domowe...
taaa.. moglo by byc taniej.. ale z 2giej strony.. wiele osob czekalo na taka cena.. (nie.. nie 15tys PLN a 3tys dolarow ;) ) .. i jakbym nie kupil samochodu to mialbym w koncu wymarzony FF.. do tego mial bym 3ke w wydaniu cyfrowym - analogowa uwazam za *idealny aparat
* - spelniajacy 99,9% wymagan
ja Ci juz moge powiedziec, ze sie mylisz.
Nie twierdze, ze nie, zycze Canonowi wszystkiego najlepszego, bo i czemu nie, ale twoje wrozenie z fusow nie przekonuje mnie tez na tak. Zobaczymy.
Ja mam nadzieje, ze obie nasze ulubione firmy beda sobie dobrze radzic, bo to i konkurencja, i rozwoj, i nowe modele, i spadek cen...
Poza tym, zeby wydawac takie sady, trzeba miec wystarczajace poparcie
dla argumentow. Dobrym argumentem sa swietne zdjecia, gdzie dowodzisz,
ze ta "srednia puszka" nic ci nie da, bo ja przerosles zanim ja
wprowadzili do sprzedazy. Mysle, ze Arkan ma tu niezle poparcie ;-)
Zdjecia kolegi pn sa ... takie proste, domowe...
To ja mam gdzies zdjecia w necie?
http://niescior.foto.fm/ ? ;)
.. a wracajac do tematu...
snowboarder
23-08-2005, 00:32
To ja mam gdzies zdjecia w necie?
"odwiedz strone domowa"
Raczej potrzebami. G... mnie obchodzi ile C na tym zarobi, bo mam podejście czysto konsumenckie. A jako konsument uważam, że sprzęt za 15kpln nie powinien mieć amatorskiego AF-a, "metrowego" fitra AA wygładzającego wszystko, czy mi się to podoba czy nie (vide sample), pseudospota - bo chyba nie chcesz powiedzieć, że 3,5% to jest spot (już w 1ds jest za dużo bo 2,4%). FF? 12mpix? oczywiście, ale to nie jest praktyczny postęp vs 20D. Jedyne co do mnie przemawia to jasny wizjer. Czyli za jasny wizjer, +4mpx i FF dopłacamy 9000kpln. Super interes!
zgoda, ja tez nie dalbym 3500 zielonych za ten aparat, bo mi nie jest potrzebny. tak, chcialbym go miec, ale nie stac mnie. za kilka tysiecy zlotych dokupilbym szkla do 10-tki i z powodzeniem tkwil z tym co mam, bo mnie i moim klientom w zupelnosci wystarcza ta jakosc.
natomiast jesli mowimy o sukcesie rynkowym to w gre wchodza nie nasze potrzeby czy marzenia tylko twarda kalkulacja - ile da sie wyzylowac z osob spragnionych FF. jesli cena jest 3.5k to znaczy, ze zolte ludziki na tyle oszacowaly przecietnego onaniste zainteresowanego 5D. koniec kropka...
swoja droga, to przy 4500 za 20D te 11000 (po przeliczeniu kursu) za 5D jest na razie duzo. ale jak spadnie w granice 8000... juz z samego mnozenia 4500 x 1.6 ( :D ) wychodzi prawie te 8000. a dla takiego czlowieczka jak ja oznacza to przy okazji, ze wreszcie mozna uzywac normalnego szerokiego kata. jak 5D spadnie do tej ceny, to mozesz byc pewien, ze moja zona bedzie miala prze... od marudzenia. do landszaftow ta puszka mi sie podoba :-)
snowboarder
23-08-2005, 00:33
Poczekajcie... Na poczatku wszystko jest drogie... Canon napewno chce troche nadrobic na zapalencach (ma racje :D )... Potem cena napewno spadnie... Mysle ze jest duza szansa na 2.5k$ za jakis czas.
Mysle, ze dosyc szybko. Poza tym jakies okazje w sklepach online
beda od poczatku (patrz dell.com ;-))
djtermoz
23-08-2005, 00:33
jesli wypuszczaja taki aparat, to znaczy ze z badan rynku wyszlo, ze jest na niego zapotrzebowanie gwarantujace dochod. i to nie maly dochod, bo Canon nie rzuca sie na ochlapy. (...) Canon uwaznie sledzi rynek swoich aktualnych i potencjalnych uzytkownikow i dostosowuje aparaty do nich. i robi to w taki sposob, zeby ich zdoic maksymalnie z forsy.
Zgadza sie. Pamietajcie ze projektujac nowa puszke Canon nie bierze pod uwage takiego kraju jak Polska z 38mln mieszkancow tylko USA z 380mln. Porownujac zarobki USA-PL i ceny sprzetu juz widze jak po tej stronie Atlantyku ustawiaja sie przed sklepami kolejki w oczekiwaniu na "piatke".
http://niescior.foto.fm/ ? ;)
.. a wracajac do tematu...
Hihihi, rzeczywiscie. To z najlepszego aparatu na swiecie, nigdy sie z nim nie rozstaje, Kodak 7530, miesci sie w kazdej kieszonce. Ale www jest tylko dla rodzinki w PL, coby moje pociechy sobie zobaczyla, skad zes moj adres wytrzasnal?
odwiedz strone domowa"
Aha! Juz nie ma, zapominac mi juz, to wylacznie prywatne :-)
Zgadza sie. Pamietajcie ze projektujac nowa puszke Canon nie bierze pod uwage takiego kraju jak Polska z 38mln mieszkancow tylko USA z 380mln. Porownujac zarobki USA-PL i ceny sprzetu juz widze jak po tej stronie Atlantyku ustawiaja sie przed sklepami kolejki w oczekiwaniu na "piatke".
No nie wiem. Obserwuje wlasnie reakcje Canonierow na cene na forum niemieckim i stwierdzenie, ze psiocza, to eufemizm.
A ambitni goscie i prof. predzej wybiora 1D, bo przy tutejszych zarobkach nie robi im to juz roznicy, tym bardziej, ze Canon 1D mozna dostac tutaj juz za 3600-4000 euro (guenstiger.de)
PS. Przecietna, nieodosobniona wypowiedz Canoniera na forum niemieckim wyglada tak:
"Ich bin völlig enttäuscht von der Kamera. Mir bringt sie garnix. Die schöne Amateurklasse wird nach oben weggedrückt, oder eben gezwungen nach unten durchgerecht zu werden. Ich finds schade. FF ist der letzte Dreck. Guckt euch die Bilder an. Das ist das Optimum! Mehr geht nicht. Wollt ihr dafür nen Gebrauchtwagen ausgeben? Ich bin echt sauer, was soll dieses Verrenken nur um des FF Willens?
Bringt doch alles keine Verbesserung."
Nie wybralem jej jakos specjalnie. Po prostu taki jest tam przewazajacy poglad.
A ambitni goscie i prof. predzej wybiora 1D, bo przy tutejszych zarobkach nie robi im to juz roznicy, tym bardziej, ze Canon 1D mozna dostac tutaj juz za 3600-4000 euro (guenstiger.de)
to tez mysle zalezy od potrzeb. do landszaftow i studia wolalbym osobiscie 5D, a do akcji 1D. nie ma ze pro czy ambicja. po prostu - jakie potrzeby taki sprzet...
to tez mysle zalezy od potrzeb. do landszaftow i studia wolalbym osobiscie 5D, a do akcji 1D. nie ma ze pro czy ambicja. po prostu - jakie potrzeby taki sprzet...
No powiedzmy sobie szczerze, jezeli przykladowe zdjecia pokazane przez Canona to wszystko na co ten aparat stac (5D), to dzieki. Te kolory na portrecie, te drzewa na landszafcie. I to przy FF! I to za taka kase! Brrr...
Chyba, ze tajny agent Nikona im to robil :lol:
djtermoz
23-08-2005, 01:53
"Ich bin völlig enttäuscht von der Kamera. Mir bringt sie garnix. Die schöne Amateurklasse wird nach oben weggedrückt, oder eben gezwungen nach unten durchgerecht zu werden. Ich finds schade. FF ist der letzte Dreck. Guckt euch die Bilder an. Das ist das Optimum! Mehr geht nicht. Wollt ihr dafür nen Gebrauchtwagen ausgeben? Ich bin echt sauer, was soll dieses Verrenken nur um des FF Willens?
Takie gadanie totalnego frustrata. Ciekawe czego wiec ci Niemcy sie spodziewali? Ze Canon da im w prezencie praktycznie 1Ds za jakies marne 3500 euro? Bez przesady. Mysle ze mozemy spodziewac sie naprawde ciekawego aparatu.
3fps? Wystarczy (biorac pod uwage ile danych musi ten aparat przerobic i zapisac po zrobieniu zdjecia).
Nieostrosci w rogach? Oczywiscie! Przeciez to super szeroki kat (17-40) i do tego zoom.
Za drogi? W Europie byc moze tak, ale w USA ma kosztowac okolo $3300 co oznacza ze cena szybko ustabilizuje sie na poziomie $3000. I na pewno znajdzie nabywcow.
No powiedzmy sobie szczerze, jezeli przykladowe zdjecia pokazane przez Canona to wszystko na co ten aparat stac (5D), to dzieki. Te kolory na portrecie, te drzewa na landszafcie. I to przy FF! I to za taka kase! Brrr...
mnie sie kolory akurat podobaja i nie bardzo rozumiem w czym rzecz.
natomiast co do landszaftu... nie probujesz mnie przekonac, ze Tokina 12-24 po wpieciu do D2X da lepszy obraz??? bo moze od poczatku ustalmy jedna rzecz - 17-40 to w 5D ultra-szeroki kat. nie szeroki. to nie jest szklo, z ktorego w tym korpusie bedzie sie korzystac nagminnie. ekwiwalent w cropie uzyskuje sie zakladajac jakies circa 12-24mm. i tu tez jest du... zbita, bo takie obiektywy DX czy EF-S tez nie grzesza jakoscia. bardzo delikatnie mowiac
wiekszego sensu zakladania 17-40mm w pelnej klatce ja osobiscie nie widze. 24mm to dostatecznie szeroki kat do codziennych zastosowan, a jak ktos bardzo potrzebuje to 20mm w krajobrazie daje "cud, miod i orzeszki". dobrych szkiel o zakresie od 24mm czy nawet od 20mm jest troche do wyboru na rynku. a 17mm?? nie widze potrzeby.
pomysl chwile. czego oczekujesz od obiektywu ultraszerokakatnego? jakosci porownywalnej ze stalka klasy 85/1.8??? przeciez to jest konstrukcyjnie niemozliwe. wiec chyba nie sadzisz, ze to zdjecie mialo za zadanie ilustrowac jak high-endowy jest 5D. to jest zdjecie pogladowe, majace pokazac jak wyglada jakosc przy wykorzystaniu popularnego szkla o znanych mozliwosciach.
snowboarder
23-08-2005, 02:02
PS. Przecietna, nieodosobniona wypowiedz Canoniera na forum niemieckim wyglada tak: [...]
That's funny, przecietna wypowiedz na amerykanskim forum:
"5D is the perfect camera for me. I actually never thought canon would release one this soon.
I do a lot of stitched landscape photography and I rather use longer focal lenses on a FF camera
than a shorter lens on a cropped frame.
THANKS CANON!"
Co kraj, to obyczaj ;-)
That's funny, przecietna wypowiedz na amerykanskim forum:
"5D is the perfect camera for me. I actually never thought canon would release one this soon.
I do a lot of stitched landscape photography and I rather use longer focal lenses on a FF camera
than a shorter lens on a cropped frame.
THANKS CANON!"
Co kraj, to obyczaj ;-)
Na to wyglada.
Niemieckie forum to: http://www.dslr-forum.de/
Czy moglbys dac mi linka do tego forum z ktorego wziales te wypowiedz, zebym mogl sprawdzic czy rzeczywiscie jest ona reprezentatywna?
Z gory dzieki.
Zamiast koncentrować się na pozytywach to same wybrzydzanie. Jak baby na jarmarku. Wstyd.
I czego się czepiacie?
Szybkostrzelności 3/s - proszę kupić Linhofa za 35k$ - rewelacyjna szybkość max 1/s. Co prawda przy 72Mpix, ale ponoć to wada 8Mpix to już dość.
Dla mnie wszystkie te krytyki mają jedną wymowę. Nie stać mnie na taki wydatek, to trzeba to obrzydzić innym, którzy już są w pobliżu tego sprzętu. Albo jak na wyborach Miss World - same pasztety po wybiegu człapią - moja Mańka to jest ...
Mówimy przecież o aparacie, który w swojej klasie już na starcie mieści się w pierwszej piątce na świecie. A opinie takie, jakby przedmiotem była idiotenkamerk za 1000zł.
I idę o zakład, że za chwilę okaże się 5D jest o tyle lepszy od 350D że ma gripa wbudowanego.
Sorki za emocjonalność, ale przy czasem cholera mnie bierze przy lekturze.
I idę o zakład, że za chwilę okaże się 5D jest o tyle lepszy od 350D że ma gripa wbudowanego.
w tym rzecz ze chyba nie, nikt jeszcze niewie jak bedzie to bg-e4 wygladac i ile bedzie kosztowac, i jakie bedzie mialo funkcje ? moze powiekszy szybkostrzelnosc, moze zmieni full frame w matryce ktora mnozy ogniskowa przez 0,7 x ? proponuje ankiete :mrgreen:
Nono, przez noc cztery strony wątku urosły :shock:
Znowu to samo, co już kiedyś przerabialismy... Canon/Nikon/dowolna inna firma nie robi sprzętu kierując sie możliwościami finansowymi "ambitnych amatorów" w Polsce, ale rynkami, gdzie takie body z dobrym szkłem może sobie kupić za jedną wypłatę przeciętny sprzedawca w supermarkecie. I takie sprzedawca, jesli jest ambitnym amatorem (choćby nawet ta ambicja miała się sprowadzać do onanizmu sprzętowego ;-) ) to po prostu pójdzie do sklepu i sobie taką puszkę kupi.
roznica miedzy Canonem a Nikonem, Minolta czy nie daj bios-ie Pentaksem tkwi miedzy innymi w tym, ze Canon uwaznie sledzi rynek swoich aktualnych i potencjalnych uzytkownikow i dostosowuje aparaty do nich. i robi to w taki sposob, zeby ich zdoic maksymalnie z forsy.
Otóż to. Piszę to chyba przy okazji każdej nowej zabawki Canona :) Sprzęt robią jaki robią (IMHO nienajgorszy, choć QC czasem szwankuje ;-) ) ale specjalistów od marketingu mają po prostu genialnych.
to nie jest szklo, z ktorego w tym korpusie bedzie sie korzystac nagminnie [...] wiekszego sensu zakladania 17-40mm w pelnej klatce ja osobiscie nie widze
no no no.. a ja tylko tego uzywam! i nic wiecej! :mrgreen: wiec mi tu nie mow ze nie ma sensu... bo sensu to nie ma robienie portretow 85 i 135 :p
hekselman
23-08-2005, 09:50
Ale trzymam kciuki, bo bez konkurencji to pewnie i Canon spocznie na laurach.....
DLATEGO KOCHAMY NIKONA!!!!
hekselman
23-08-2005, 10:05
Czacha, wszystko OK, ale to ma kosztować w Polsce ca 15000 PLN. Za co!!!
...eeee....s p o k o j n i e ! Niemcy do dzis to kraj jeden z bogatszych w Europie i skoro oni narzekają na cenę - to NIC JESZCZE NIE WIADOMO.Zresztą - zawsze się płaci za nowość.Dla mnie bardziej miarodajne są ceny USA bo nie ma co ukrywać- europejskie zawierają elementy polityki finansowej Unii.A w Polsce - to jeszcze ZUPEŁNIE INNA HISTORIA... :-(((.
Jak ktoś będzie chciał tę puszkę od Canon Polska - to ze 250 setek zabuli.A jak z prywatnego importu: ja 20D kupiłem za 4250 - nowy, z gwarancją...bo cierpliwie.A na gorąco: no cóż - luksus szpanowania nowym kosztuje...
Co do "za co" - pogadamy jak będzie w ręku.Ja np cierpie z powodu braku dobrego szerokiego kąta: w analogu kochałem 17-35.Nie przerysowywał, był świetnie skorygowany.Teraz używam 10-22; po przeliczeniu cropa niby to samo - ale nie to samo.Więc - cierpliwie czekam na FF.Zresztą - faktem jest że większy format zmniejszy problemy z ustawianiem ostrości.Ale za to: kieszenie pełne 4gigowych kart....
No i:
CZACHA! podpisuję się pod twoim stanowiskiem w sprawie - wszystkimi ręcami!!!
hekselman
23-08-2005, 10:12
PS. Przecietna, nieodosobniona wypowiedz Canoniera na forum niemieckim wyglada tak:
Nie wybralem jej jakos specjalnie. Po prostu taki jest tam przewazajacy poglad.
Gdybyś jeszcze zechciał tak....na polski...
A przy okazji: twoim zdaniem - czy rynek niemieckiego konsumenta nie preferuje fabrycznie nowych produktów?
Czy rynek niemieckiego konsumenta nie preferuje fabrycznie nowych produktów?
Trudno powiedziec, bo to i sklepy maja sie dobrze i uzywane na eBayu niezle idzie za przyzwoite pieniadze...
Ale co to ma wspolnego z nasza dyskusja?
(...)ale rynkami, gdzie takie body z dobrym szkłem może sobie kupić za jedną wypłatę przeciętny sprzedawca w supermarkecie. I takie sprzedawca, jesli jest ambitnym amatorem (choćby nawet ta ambicja miała się sprowadzać do onanizmu sprzętowego ;-) ) to po prostu pójdzie do sklepu i sobie taką puszkę kupi.
Gdzie takie rynki sa? Bo zapewniam Cie, ze Niemcy sa bogatym krajem, a sprzedawca w supermarkecie, nawet ambitny amator, onanista sprzetowy itp. 5D sobie za 3500 euro nie kupi, nawet na kredyt, bo za pieniadze zarobione jako sprzedawca w supermarkecie to on tutaj z trudem oplaci mieszkanie i niewyszukane jedzenie.
Gdzie takie rynki sa?USA, Japonia. Razem grube kilkaset milionów ludzi. W kontekście tych rynków to Europa leży na uboczu planów marketingowych. Pomijając oczywiście Szwajcarię, o której przez skromnośc nie wspomnę ;-)
Bo zapewniam Cie, ze Niemcy sa bogatym krajemNiemcy nie są bogatym krajem (w sensie przeciętnej społeczeństwa, aktualnej sytuacji gospodarczej i co najważniejsze, w porównaniu do w/w :-) ) I jeśli szybko tam się coś nie zmieni to może być tylko gorzej.
no no no.. a ja tylko tego uzywam! i nic wiecej! :mrgreen: wiec mi tu nie mow ze nie ma sensu... bo sensu to nie ma robienie portretow 85 i 135 :p
rency mi juz z Toba opadaja :)
ja tez jestem szeroko patrzcy ze wzgledu na wykonywany typ fotografii. 28~35mm to ogniskowe w ktorych domyslnie widze i ktore dla mnie sa standardowe. ale tez oduczylem sie patrzenia za szeroko. w krajobrazie naduzywanie szerokiego kata rodzi banal (vide: http://www.photo.net/photodb/member-photos?user_id=1652740). nie mozna z tym przesadzac. 28mm to wbrew pozorom jest bardzo szeroko i wcale nie tak latwo zrobic tym dobre zdjecie.
17mm w landszafcie to za duzo. jakbym mial kupowac szklo do puszki typu 5D to nie kupilbym 17-40. po co? w podobnej cenie bralbym jakies 24-70. dostatecznie szerokie (wrecz za szerokie, ale lepiej miec ten zapas na specjalne sytuacje), a optycznie konstrukcja takiego zakresu jest wrecz skazana na lepsza jakosc. po kiego czorta mam sie napalac na ultra-wide, ktory z definicji cierpi w rogach :-)
Czacha, otworz podrecznik fotografii na stronie gdzie jest o ujmowaniu fotografowanej sceny i poszukaj zdania w stylu: "wybierajac kadr nalezy skupic sie na tym co sie fotografuje i nie starac sie umieszczac na sile w kadrze wszystkiego co widac" :-). i moze sprobuj jakas 50-tka pofocic :) to neprawde nie chodzi o to, zeby na zdjeciu bylo widac gory z przodu i las za plecami :-)
hehe.. juz ty ojca robic dzieci nie ucz :mrgreen:
hehe.. juz ty ojca robic dzieci nie ucz :mrgreen:
hehe... a propos to ja w lutym bede mial mala coreczke :-)
niestety, pierwszy potomek wyszedl bez pisiorka :( tak ze nie bedzie zabawy kolejka (a takie mialem, cholera, nadzieje :) ). no i pod znakiem zapytania stoi przekazanie pochodni fotografii mlodszemu pokoleniu...
ale i tak jest fajnie. tak ze... "nie ucz ojca..." :mrgreen:
gratsy! tatku! :Dzobacz jakie foty robia kobity! :D dasz jej na imie Zosia.. i bedziesz mial w domu maja Zije :mrgreen: mysle ze kobiety maja inny sposob patrzenia.. inna wrazliwosc po prostu.. i ich zdjecia sa zupelnie inne.. przez co bardziej mi sie podobaja :D
akustyk - gratulacje
premiera nowego Nikona 01.09.2005, ciekawe czy bedzie FF i rozsadna cena?
o siet, ale masz stopke oczojebna.. dal bys rade zmienic na inny kolor? nie moge patrzec w monitor tak wali po galach.. plissss..
Niemcy nie są bogatym krajem (w sensie przeciętnej społeczeństwa, aktualnej sytuacji gospodarczej i co najważniejsze, w porównaniu do w/w :-) ) I jeśli szybko tam się coś nie zmieni to może być tylko gorzej.
Ja wiem czy nie sa? Patrzac na moich sasiadow, przecietnych zjadaczy chleba, i ich zasoby materialne oraz styl zycia, to smialbym miec inne zdanie.
A co do sytuacji, hihihihi, ja moze mam spaczony obraz, ale w Rhein-Main-Gebiet jest niby 5,5% bezrobocia, a dookola wolne miejsca pracy, dobre zarobki, ludzi brakuje.
A tu gazety pisza, ze jest niby niedobrze. Ciekawe gdzie, moze w nowych landach :-)
Ja wiem czy nie sa? Patrzac na moich sasiadow, przecietnych zjadaczy chleba, i ich zasoby materialne oraz styl zycia, to smialbym miec inne zdanie.
Ja tam się nie kłócę, nie mieszkałem dłużej w DE. Ale sugerowana cena 5D to w Szwajcarii trochę ponad ustawowa płaca minimalna (odpowiednik tych 8xx brutto w PL). Wydaje mi się, że w pozostałych przytoczonych krajach może być tylko lepiej (pomijając że w US chyba nie ma "płacy minimalnej" ;-)). No chyba że wprowadzimy rozróżnienie między krajem "bogatym" i "bogatszym" ;-)
premiera nowego Nikona 01.09.2005, ciekawe czy bedzie FF i rozsadna cena?
FF na pewno nie, rozsadna cena - prawdopodobnie tak. Ja bym strzelal w jakies 2000 euro. Jak puszka bedzie lepsza, to za te cene i z CDD Canona 5D pokona na rynku.
Ale kto wie, Nikon jest dziwny i nieprzewidywalny, zobaczymy z czym wyskoczy.
PS. Ten 1.09 - skad to wiadomo?
gratsy! tatku! :Dzobacz jakie foty robia kobity! :D dasz jej na imie Zosia.. i bedziesz mial w domu maja Zije :mrgreen: mysle ze kobiety maja inny sposob patrzenia.. inna wrazliwosc po prostu.. i ich zdjecia sa zupelnie inne.. przez co bardziej mi sie podobaja :D
no przeciez nie bede zmuszal dziecka :) bedzie chcialo to z tatusiem pofoci. nie bedzie, to dostanie kredki i kolorowanke i bedzie kolo ojca o 4.30 rano nad Odra sobie malowac na rozlozonym kocyku (tatus wezmie w plecak foto) :D
imie ma zona wybierac. ja bym wybieral jakby byl siusiak :p tak czy siak, Zosia raczej nie.
a co do wrazliwosci kobiet - tez prawda. ot, na taka laske sie ostatnio natknalem: http://www.photo.net/photodb/member-photos?user_id=1147828 i o ile technicznie jest kiepska (juz chocby pod wzgledem jakosci z D2X mozna duzo wiecej wyciagnac), o tyle pod wzgledem tematow zdjec i ujec z ogromna przyjemnoscia ogladam. bardzo odmienne od zdjec facetow.
jeszcze taka laske ostatnio znalazlem: http://www.photo.net/photodb/member-photos?include=all&user_id=785983
tez fajne fotki. cieple. jakby moja przyszla corunia takie robila... :-)
Ja tam się nie kłócę, nie mieszkałem dłużej w DE. Ale sugerowana cena 5D to w Szwajcarii trochę ponad ustawowa płaca minimalna (odpowiednik tych 8xx brutto w PL). Wydaje mi się, że w pozostałych przytoczonych krajach może być tylko lepiej (pomijając że w US chyba nie ma "płacy minimalnej" ;-)). No chyba że wprowadzimy rozróżnienie między krajem "bogatym" i "bogatszym" ;-)
Ile w Szwajcarii wynosi placa MINIMALNA. Moze byc w frankach.
PS. Bylem w lipcu na wakacjach u znajomych w Luzernie, troche gadalismy o tym i owym i dlatego jestem ciekawy tej placy minimalnej...
Jpomijając że w US chyba nie ma "płacy minimalnej
W Niemczech, poza budownictwem, tez nie ma placy minimalnej.
W budownictwie jak slyszalem jest, rzekomo w celu ochrony branzy przed ich zdaniem "nieuczciwa" konkurencja, czyli przed nami, polakami, tanszymi i pracowitszymi :-)
nie no, panienki tez robia super zdjecia, tyle ze nie sa onanistkami sprzetowymi :-)
nie no, panienki tez robia super zdjecia, tyle ze nie sa onanistkami sprzetowymi :-)
I to jest duzy plus kobiet. Je interesuja zdjecia, a nie sprzet.
To jest zdrowe podejscie, szkoda, ze my tak nie mozemy :-)
to tez niedobrze. bo na brzeczenie "mamo, potrzebuje szkielko" nie ma co w tej sytuacji liczyc. ale "tato, daj mi to swoje 200/2.8" juz niestety jak najbardziej trzeba brac pod uwage :) i co? stac jak dudek, czekajac na swoje zabawki, zeby porobic zdjecia? :D
Ile w Szwajcarii wynosi placa MINIMALNA. Moze byc w frankach.
Oops, zwracam honor. Wikipedia mówi, że ustawowej minimalnej nie ma, natomiast (jak widać podobnie jak w .de) związki zawodowe narzucają ją dla konkretnych branż. No i "it is normally 3,000 CHF" :) Czyli po raz drugi zwracam honor, bo "zostałem Pewexem, pomieszałem różne systemy walutowe" - rzeczywiście, to bliżej połowy 5D :)
No tym niemniej większość pracujących Szwajcarów zarabia więcej i za wypłatę body sobie kupić może :mrgreen:
Oops, zwracam honor. Wikipedia mówi, że ustawowej minimalnej nie ma, natomiast (jak widać podobnie jak w .de) związki zawodowe narzucają ją dla konkretnych branż. No i "it is normally 3,000 CHF" :) Czyli po raz drugi zwracam honor, bo "zostałem Pewexem, pomieszałem różne systemy walutowe" - rzeczywiście, to bliżej połowy 5D :)
Zadaza sie. Tutaj w branzy budowlanej to jest niecale 11 euro za godzine, czyli jak obliczylem jakies 1800-1900 euro miesiecznie. Ale to jest BRUTTO. na reke z tego jakies 1200-1300, zaleznie od klasy podatkowej.
Te dane dla Szwajcarii pewnie tez sa BRUTTO.
No tym niemniej większość pracujących Szwajcarów zarabia więcej i za wypłatę body sobie kupić może :mrgreen:
No w to wierze, bo w Szwajcarii zarabia sie lepiej, a i tu ja i moi Koledzy mozemy sobie kupic to cacko za jedna wyplate :-)
A ile wynosi placa srednia w Szwajcarii? To jest ciekawsza informacja. W Niemczech okolo 2600 euro brutto, w Polsce podobno 2400zl.
A ile wynosi placa srednia w Szwajcarii? To jest ciekawsza informacja. W Niemczech okolo 2600 euro brutto, w Polsce podobno 2400zl.
To tu będzie pewnie "podobno" jakieś 8kCHF brutto :) ale bardziej serio to myślę, że jeśli uwzględnić tysiące Turków/Latynosów pracujących (legalnie) jako kelnerzy itp. to rzeczywista przeciętna "wśród ludzi" to jakieś 4-5kCHF brutto. Natomiast ta "statystyczna" (po uwzględnieniu prezesów banków) to raczej koło 8k oscyluje... Ale to wszystko zgadywanie, nie chce mi się szukać roczników :)
Tym niemniej na oko, nawet uwzględniając drożyznę, to "siła nabywcza" jest tak ze 2x większa niż w .de. Kiedy jedziemy do rodziny żony do Dusseldorfu, to na zakupy musimy chodzić sami - żeby nie denerwować ich ciągłymi zachwytami "ojejku, jakie tu wszystko tanie" :mrgreen:
Czy wiadomo czy toto "nowe" obsługuje EF-S?
Powszechnie wiadomo, że hipotetycznie nie jest to możliwe technicznie...
Powszechnie wiadomo, że hipotetycznie nie jest to możliwe technicznie...Fajnie to ująłeś :) I do tego w 100% oddając stan faktyczny z punktu widzenia "gdybaczy" :mrgreen:
Kiedy jedziemy do rodziny żony do Dusseldorfu, to na zakupy musimy chodzić sami - żeby nie denerwować ich ciągłymi zachwytami "ojejku, jakie tu wszystko tanie" :mrgreen:
No nie przesadzajmy, bylem w lipcu dwa tygodnie w Szwajcarii i nie stwierdzilem, zeby w sklpeach wszystko bylo tak znaczaco drogie. Generalnie wszystko jest jakies 10-15% drozsze niz tu, a wiec trudno to nazwac jakos znaczaca roznica. Nie wiem jak czynsze i oplaty...
A srednia placa w Szwajcarii wynosi 5200 frankow, czyli jakies 3500 euro. To juz jest oczywiscie znaczaco wiecej. Ale jest to ciagle kwota brutto - do kupienia 5D jeszcze brakuje...
Ale juz w handlu detalicznym tylko 3500 frankow, w hotelarstwie i gastronomii 4000 frankow. Statystyke zawyzaja banki, 7200 frankow i ubezpieczenia 6500 i przemysl chemiczny 6800.
Fajnie to ująłeś :) I do tego w 100% oddając stan faktyczny z punktu widzenia "gdybaczy" :mrgreen:
Nie no Panowie, nie ma co gdybać. W specyfikacji stoi jak byk:
"Lens support : Canon EF lens mount (not EF-S)".
..zawsze mozna spilowac ;)
..zawsze mozna spilowac ;)
i rozwalić lustro :mrgreen:
je tez mozna spilowac :mrgreen:
jezu... przeciez EF-S maja z definicji mniejsze kolo obrazu. nie ma bata, zeby to w FF w ogole mialo sens, bo nawet jesli sie lustra nie strzaska, to i tak pokrycie klatki bedzie male i ponad polowa kadru utonie w ciemnosci lub winietowaniu.
niech sobie watpiacy wepna kita albo jakas cyfrowa Sigma do filmowego korpusu i popatrza w celownik. do tego nie musi byc nawet mocowanie EF-S. cyfrowe Sigmy maja zwykle EF, ale pole pokrycia dopasowane do cropa 1.6x. i w FF czy w analogu to nie zadziala. koniec, kropka.
jezu... przeciez EF-S maja z definicji mniejsze kolo obrazu. nie ma bata, zeby to w FF w ogole mialo sens...
Chodziło tylko o techniczną możliwość podpięcia EF-S. A to, że na fotce wyjdzie kółko o rozmiarze zbliżonym do APS-C jest jasne jak słońce :)
Chodziło tylko o techniczną możliwość podpięcia EF-S. A to, że na fotce wyjdzie kółko o rozmiarze zbliżonym do APS-C jest jasne jak słońce :)
no skoro tak...
technicznie to chyba nie bardzo bym zakladal EF-S. za duze ryzyko roztrzaskania lustra juz w momencie wkrecania szkla. o klapnieciu juz nie mowiac...
jakos nie moge zrozumiec takich pytan - dlaczego chciec wpinac EF-S w body FF??? jak kogos stac na korpus za 3,5k$ to zakladanie szajsu za 100$ mija sie z celem. a jak ktos kupuje 10-22, 17-85 czy 60 macro, to chyba robi to ze swiadomoscia, ze szkla sa tylko do 1.6x. no bo chyba az takich przyglupow nie ma, zeby tego nie rozumialy???
pseudospota - bo chyba nie chcesz powiedzieć, że 3,5% to jest spot (już w 1ds jest za dużo bo 2,4%)
Jak to jest z tym spotem w 1Ds bo tu napisali http://www.steves-digicams.com/2002_reviews/eos1ds.html , że spot w 1Ds to 3,8% a nie 2,4% :roll:
co do postu p13ka i jego portetu z 2metrow w sloneczny dzien.. no sorry, ale w pelnym sloncu portretow sie raczej nie robi ;) a jak robisz to szukasz miejsca zacienionego aby swiatlo bylo rozproszone
podstawowa zasada robienia portretow.. i ogolnie zdjec - nie focimy w pelnym sloncu bo cienie i kontrasty zabijaja.. i nie ma tu nic do rzeczy doswietlanie fleshem... bo flesh wszystkiego nie zalatwi
podobnie tak odelglosc - no moze ktos lubi ciasne kadry.. ale z 2m to sie oko fotografuje raczej ;)
Wiesz, wszystko zależy od tego w jakich warunkach się znajdujesz. Wybacz, ale złapanie momentu radości lub skupienia na twarzy najbliższych jest dla mnie ważniejsze niż trzymanie się sztywno pewnych regułek. I jak sobie wyobrażasz, że co, powiem dziecku: "słuchaj, zamyśl się tak jeszcze raz tylko przejdź ze mną wcześniej do cienia bo podstawowa zasad robienia portretów...".
Sorry, ale tak się nie da. Myślę po amatorsku a łamanie pewnych reguł również może dać bardzo fajne efekty.
Dla mnie doświetlanie lampą, nawet wbudowaną i w dzień, jest bardzo przydatne a wyniki mnie satysfakcjonują.
Jak to jest z tym spotem w 1Ds bo tu napisali http://www.steves-digicams.com/2002_reviews/eos1ds.html , że spot w 1Ds to 3,8% a nie 2,4% :roll:
Na dpreview.com stoi w specyfikacji 2,4 %
Wiesz, wszystko zależy od tego w jakich warunkach się znajdujesz. Wybacz, ale złapanie momentu radości lub skupienia na twarzy najbliższych jest dla mnie ważniejsze niż trzymanie się sztywno pewnych regułek. I jak sobie wyobrażasz, że co, powiem dziecku: "słuchaj, zamyśl się tak jeszcze raz tylko przejdź ze mną wcześniej do cienia bo podstawowa zasad robienia portretów...".
Sorry, ale tak się nie da. Myślę po amatorsku ale łamanie reguł również może dać bardzo fajne efekty.
Dla mnie doświetlanie lampą, nawet wbudowaną i w dzień, jest bardzo przydatne a wyniki mnie satysfakcjonują.
Tak, tak, jako tata dwoch chlopakow w wieku przedszkolnym moge tylko potwierdzic - chcesz niepowtarzalne emocje uwiecznic, to musisz robic w warunkach zastanych i do tego bardzo szybko...
Tu jest ciekawy, krotki artykul na temat 5D oraz zalet i wad FF:
Po premierze lustrzanki Canon EOS 5D (http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=1&e=3288)
Ogólnie aparat OK...jednak troszkę rozczarowuje paroma niedoróbkami
w stosunku do 20D...myslałem ze bedzie tak samo szybki a może nawet lepiej...
Dla mnie największą zaletą 5D jest skala 1:1 ( nic nie zastąpi szerkiego na studniówce ) i LCD 2.5 cala ,( na to czekałem i dla tego pogardziłem 20D)
wkurz mnie ten LCD 1.8 jak musze ciągle powiększać ....jednak cena 5D na starcie jest przesadzona...pożyjemy zobaczymy
Pzdr.DD
mnie taki szczegol interesuje:
ile jest ustawien balansu bieli definiowanych przez uzytkownika - bo (np) w 300d (wiem wiem, trabant - jak to mowi akustyk) jest az jedno :D - sie Canon wysilil... dla porownania: w malpce S50 (za ~1000zl, jesli sie nie myle) sa trzy takie ustawienia... ciekawe, ile tu ?
nie to, ze jak sie dowiem, ze sa 3 (lub wiecej) to lece i juz kupuje 5D :lol:, tak tylko pytam, bo nie znalazlem w specyfikacji.... (i prosze mi nie mowic, ze profesjonalisci robia w RAW i nie jeswt to zupelnie potrzebne)
hehe... a propos to ja w lutym bede mial mala coreczke :-)
niestety, pierwszy potomek wyszedl bez pisiorka :( tak ze nie bedzie zabawy kolejka (a takie mialem, cholera, nadzieje :) ). no i pod znakiem zapytania stoi przekazanie pochodni fotografii mlodszemu pokoleniu...
ale i tak jest fajnie. tak ze... "nie ucz ojca..." :mrgreen:
Akustyk, corki sa the best! mam 2 sztuki to wiem :)
hehe... a propos to ja w lutym bede mial mala coreczke
niestety, pierwszy potomek wyszedl bez pisiorka
nie przejmuj sie, ja tez mam core :) fajnie jest :D
duzo zdrowia Zonie i malej
"Canon EOS 5D (...) to lustrzanka cyfrowa (...), stworzona z myślą o fotografach wnętrz, ślubnych i studyjnych."
O! Już wiadomo dlaczego nie ma wbudowanego flesza, dlaczego jest 3 fps a nie 5 fps itd.
Teraz niech sobie odpowiedzą na pytanie Ci, którym już gdzieś tam tli się w głowie zamiana 350D czy 20D na 5D, czy nie będą odczuwali tej dedykacji w codziennym zwykłym użytkowaniu tego pełnoklatkowca.
(wiem wiem, trabant - jak to mowi akustyk)
to nie ja. okreslenie skads zapozyczylem :-) nie pamietam skad. ale fajne jest
jest az jedno :D - sie Canon wysilil... dla porownania: w malpce S50 (za ~1000zl, jesli sie nie myle) sa trzy takie ustawienia... ciekawe, ile tu ?
w 10D masz 1,5 wlasnego ustawienia. custom i kelwiny. poltora, bo w kelwinach zdefiniujesz korekte temperatury (R-B), ale juz nie zdefiniujesz korekty zielen-magenta.
RAW-em go trzeba, RAW-em :)
(i prosze mi nie mowic, ze profesjonalisci robia w RAW i nie jeswt to zupelnie potrzebne)
uhu :-) zawsze mozesz RAW+JPEG :)
djtermoz
23-08-2005, 14:34
"Canon EOS 5D (...) to lustrzanka cyfrowa (...), stworzona z myślą o fotografach wnętrz, ślubnych i studyjnych."
O! Już wiadomo dlaczego nie ma wbudowanego flesza, dlaczego jest 3 fps a nie 5 fps itd.
Teraz niech sobie odpowiedzą na pytanie Ci, którym już gdzieś tam tli się w głowie zamiana 350D czy 20D na 5D, czy nie będą odczuwali tej dedykacji w codziennym zwykłym użytkowaniu tego pełnoklatkowca.
Ja mam tez 3fps w moim 10D i nie narzekam. Rzadki kiedy potrzebuje wiecej (ale nie fotografuje samolotow, dzikich ptakow ani sportu), natomiast mniejszy crop z mila checia widzialbym w moim aparacie. Podobnie wbudowana lampa - nie pamietam kiedy ostatnio z niej korzystalem. Jak dla mnie 5D wydaje sie byc prawie idealny (czekam na pierwsze testu zeby zobaczyc jak wygladaja szumy przy ISO 800 i 1600)
Akustyk, corki sa the best! mam 2 sztuki to wiem :)
nie przejmuj sie, ja tez mam core :) fajnie jest :D
duzo zdrowia Zonie i malej
spoko. przyzwyczailem sie do tej mysli. na poczatku bylem w ciezkim szoku, bo wyobrazenie sobie co prawie 30-letni facet moze robic z mala ksiezniczka jest troche ciezkie :) z chlopakiem to chociaz wiadomo: kolejke mozna kupic, Gwiezdne Wojny obejrzec i "swietlowkami" sie ponaparzac, albo w pilke pograc (i niekoniecznie mam na mysli FIFE 2005), itd. itp.
a z dziewczynkami te numery juz nie przechodza ... ;-)
pozyjemy, zobaczymy. na poczatku na pewno da w d... i ulatwi staremu wstawanie na poranne plenery :D a potem stary dostanie zajoba na punkcie swojej ksiezniczki i zamiast marnowac czas na jakichs internetowych forum Canona bedzie chodzil do zoo i do parku :) a ze z aparatem, to tylko na dobre mu wyjdzie :)
dzieki za zyczenia! przekaze dziewczynom.
teraz siedza na konferencji w Korei (tej dobrej, bez towarzyszy) i obfotografuja Seul Powershotem A510. po takich gratulacjach to pewnie nawet sie zdjec na forum doczekacie!
spoko. przyzwyczailem sie do tej mysli. na poczatku bylem w ciezkim szoku, bo wyobrazenie sobie co prawie 30-letni facet moze robic z mala ksiezniczka jest troche ciezkie :)
Ja mam dwoch chlopakow, i starszy, 5,5 lat juz zachwycil sie moja lustrzanka, zony kompakta nie chce nawet do reki wziasc, a ja caly drze jak osika, jak on me cudo w rekach trzyma i kadruje. I co tu robic?!?!?
PS. Chociaz ma to tez swoje plusy, po wakacjach po raz pierwszy jestem tez na fotkach :lol:
Ja mam dwoch chlopakow, i starszy, 5,5 lat juz zachwycil sie moja lustrzanka, zony kompakta nie chce nawet do reki wziasc, a ja caly drze jak osika, jak on me cudo w rekach trzyma i kadruje. I co tu robic?!?!?
PS. Chociaz ma to tez swoje plusy, po wakacjach po raz pierwszy jestem tez na fotkach :lol:
na szczescie 10D jest za ciezki na reke malej dziewczynki (duzej tez, zreszta). ale profilaktycznie sobie kupie jeszcze jakas dluga Tokine :D
Ja mam tez 3fps w moim 10D i nie narzekam. Rzadki kiedy potrzebuje wiecej (ale nie fotografuje samolotow, dzikich ptakow ani sportu), natomiast mniejszy crop z mila checia widzialbym w moim aparacie. Podobnie wbudowana lampa - nie pamietam kiedy ostatnio z niej korzystalem. Jak dla mnie 5D wydaje sie byc prawie idealny (czekam na pierwsze testu zeby zobaczyc jak wygladaja szumy przy ISO 800 i 1600)
Ja zanabyłem aparat, którym chciałbym focić uniwersalnie. Chcę ptaszki w locie to foce i 5fps trzaska aż miło, chce na spacer to ide i czasem korzystam z pop-up flash bo nie będę dźwigać za każdym razem 550. Muszę strzelać w kościele, na koncercie? Nie ma przeszkód.
Każdemu wedle potrzeb :)
Błąd - jest 2.4%
bez kalkulatora mozna tez policzyc, ze rozdzielczosc matrycy 5D jest (czy tez ma byc, nadal jeszcze) mniejsza niz w 20D o jakies 35~40%.
Skąd te rewelacje zacny akustyku? :)
Skąd te rewelacje zacny akustyku? :)
ja liczylem tak:
crop 1,6 daje powierzchnie klatki APS-C mniejsza od FF 2,56 raza.
12.8Mpix / 2.56 ~= 5Mpix.
taka rozdzielczosc ma 5D na klatce APS-C. 20D na analogicznej ma 8Mpix
(8 - 5)/8 * 100% = 37,5%
czyli w widelkach 35~40%
c.b.d.o. :-)
djtermoz
23-08-2005, 16:55
Co ma sens bo 5D ma piksele wielkosci okolo 8 mikrometrow a 20D w granicach 6-ciu. Co teoretycznie znaczy ze jesli redukcja szumow w 5D bedzie tak skuteczna jak w 20D to mozemy sie spodziewac rewelacyjnie niskich szumow.
Co ma sens bo 5D ma piksele wielkosci okolo 8 mikrometrow a 20D w granicach 6-ciu. Co teoretycznie znaczy ze jesli redukcja szumow w 5D bedzie tak skuteczna jak w 20D to mozemy sie spodziewac rewelacyjnie niskich szumow.
a przy takim filtrze AA jaki mozna rozpoznac na przykladowych zdjeciach to 5D przy ISO 1600 bedzie mial zdjecia gladkie jak dupcia niemowlecia. ale co bardziej fanatyczni Nikoniarze (D70-tkarze, dokladniej mowiac) i tak beda krzyczec, ze nieostre jak to Canon :-)
ja liczylem tak:
crop 1,6 daje powierzchnie klatki APS-C mniejsza od FF 2,56 raza.
(8 - 5)/8 * 100% = 37,5%
czyli w widelkach 35~40%
c.b.d.o. :-)
Hmmm ja liczylem tak:
Sensor w 5D ma szerokosc 35.8mm i ma 4368 pixeli, wiec wypada 0.0082mm na pixel. W 20D jest 22.5mm i 3504 pixeli, wiec wypada 0.0064mm na pixel czyli mniej :) Z tego wynika, ze w 5D powierzchnia sensora przypadajaca na jeden pixel jest wieksza, a to chyba dobrze, jezeli chodzi o szum...
Nic juz nie rozumiem :)
Dane z Dpreview (http://www.dpreview.com/articles/canoneos5d/)
KuchateK
23-08-2005, 18:55
No tak jest... Zaleta duzego sensora...
Skoro 20D ma matrycę o pikselu 6 mikro i niski poziom szumów, to 5D z matrycą 8 mikro jest chyba kroczkiem w tył. Bo gdyby przenieść matrycę 20D do rozmiarów ff to powinno być coś koło 20Mpix.
KuchateK
23-08-2005, 19:17
No... Mozna uznac ze to krok w tyl...
Ale uwzgledniajac co niektore kompakty to wychodzi na to ze 1ds spokojnie mogl by miec ze 100 mpix, co zreszta niedawno ktos z oficjalow od Canon'a w wywiadzie potwierdzil...
Ale jest pare "bonusow" ktore stopuja durne wyscigi na megapixele...
Rosna szumy co piekne nie jest, rosnie ilosc danych do przerobienia co skutecznie zwalnia aparat i powoduje ze towarzyszaca elektronika jest drozsza (ktory tu plakal ze ino 3fps), rosnie wymaganie do ilosci posiadanych gigabajtow w CF'ach czy innych flaszach (nie mowiac o przesylaniu i skladowaniu tego wszystkiego), no i po co jak i tak nie ma co do tego zapiac (szkla ofkors) co wykorzysta taka rozdzielczosc.
rosnie wymaganie do ilosci posiadanych gigabajtow w CF'ach czy innych flaszach (nie mowiac o przesylaniu i skladowaniu tego wszystkiego), no i po co jak i tak nie ma co do tego zapiac (szkla ofkors) co wykorzysta taka rozdzielczosc.
No a z tego cieszą się przecież producenci CF i HDD. Może zawarli triumwirat z Canonem? ;) I M$ pewno też. Jak to się wszystko ładnie "samo" napędza :twisted:
KuchateK
23-08-2005, 19:56
Pewnie zawarli...
Ale mimo tego napewno maja w planach raczej lagodne dojscie do naprawde duzych ilosci mpix, mimo ze technologicznie mozna by duzo szybciej skoczyc z upakowaniem. To poprostu nie do konca ma sens dla wiekszosci focacych, a matryca to nie wszystko.
snowboarder
23-08-2005, 20:12
pierwsze wrazenia i review ...
http://www.ifa-show.com/2005/canon_review/119_canon_eos_5d.html
pierwsze wrazenia i review ...
Brzydki jakis taki...
DoMiNiQuE
23-08-2005, 20:25
Brzydki jakis taki...
Ty sie chyba na forum N ta opinia zaraziles :rolleyes:
Aparat nie kupuje sie na konkurs pieknosci tylko po to aby robic nim zdjecia ...poza tym, mi sie podoba - puszka jak puszka.
']Ty sie chyba na forum N ta opinia zaraziles :rolleyes:
Na jakim? :roll:
']Aparat nie kupuje sie na konkurs pieknosci tylko po to aby robic nim zdjecia ...
No tak, no tak, tak sobie tylko marudze :-)
Brzydki jakis taki...
no fakt, nie jest piekny, ale jest (w przeciwienstwie do d200 :)
DoMiNiQuE
23-08-2005, 20:50
Nikona? ;]
tak, wygrales! nagrode przeslemy mailem ;)
kilka cytatow z forum Nikona (nudzi mi sie)
kto uwaza ze ten aparat jest brzydki i wyglada na uposledzony reka w gore!... canon z wodoglowiem z polamanym oblym ramieniem pod pokretlem..kojarzy mi sie to troche z tymi oszukanymi aparatami z lampa.. calymi z plastiku.. co na autostradzie ludziom za 200 zlotych wciskaja jako profesjonalny aparat.. z plastikowa optyka lol;d
no o tym... brzydaaaal
A który Canon jest ładny? milion lat temu wypuścili T90, który na owe czasy był futurystyczny a późniejszym tak już zostało...
Jak focisz piekny krajobraz albo piekną kobiete, to musisz mieć piekny aparat. Inaczej jest to wbrew zasadzie decorum.
celowo nie napisalem kogo cytuje zeby nie upokarzac autorow wypowiedzi ;) widac, ze chlopcy jeszcze nie dorosli i przez ich milosc do D70 strosznie sa zaslepieni ;)
']
kilka cytatow z forum Nikona (nudzi mi sie)
i przy tym ide o zaklad, ze tym samym osobom podoba sie plastik-fantastik D50 :D
jak mowia: "o gustach sie nie dyskutuje". albo tez: "opinia jest jak ****, kazdy ja ma".
tylko czasem wypada uszanowac zdanie innych... :roll:
widac ludzie miewaja rozne priorytety. widocznie dla niektorych uzytkownikow nikona nie jest istotna jakosc zdjec, ale wyglad aparatu. sokoro sa sklonni za to placic, nie widze problemu. rozwiazuje to problem d200; dla nich wystarczy d2x bez matrycy; bedzie ladny i tani :)
snowboarder
23-08-2005, 21:17
widac ludzie miewaja rozne priorytety. widocznie dla niektorych uzytkownikow nikona nie jest istotna jakosc zdjec, ale wyglad aparatu. sokoro sa sklonni za to placic, nie widze problemu. rozwiazuje to problem d200; dla nich wystarczy d2x bez matrycy; bedzie ladny i tani :)
Je tez nie lapie. Ma byc w kwiatki, czy ma miec szlaczek?
Wyglada, ze size jest perfect, lezy fajnie w reku, super ergonomia...
O co chodzi???
Jak focisz (...) piekną kobiete, to musisz mieć piekny aparat. Inaczej jest to wbrew zasadzie decorum.
Jakze prawdziwe jest to stwierdzenie ;-)
i przy tym ide o zaklad, ze tym samym osobom podoba sie plastik-fantastik D50 :D
jak mowia: "o gustach sie nie dyskutuje". albo tez: "opinia jest jak ****, kazdy ja ma".
tylko czasem wypada uszanowac zdanie innych... :roll:
No niektorym to nawet 350D sie podoba :lol:
snowboarder
23-08-2005, 21:20
Poza tym niech sie zajma "swoja" firma. My mamy FF za $3K,
oni beda mieli 1.5crop za $3K (D200). Ciekawe co wtedy napisza,
ze wart ceny, bo sliczny ;-)?
Ale, sven, u Ciebie to jak w tej zabawie, w ktorej na wszystko sie odpowiada "pomidor".
.....? "Nikon" ......? "Nikon" .....? itd. itp. hihihihi :-)
Poza tym niech sie zajma "swoja" firma. My mamy FF za $3K,
oni beda mieli 1.5crop za $3K (D200). Ciekawe co wtedy napisza,
ze wart ceny, bo sliczny ;-)?
Ja osobiscie, jezeli bedzie dobry, sliczny i do 2000 euro, to napisze, ze wspanialy.
Natomiast jak bedzie za 3000 euro, to napisze, ze *********** (okreslenia niecenzuralne) :grin:
DoMiNiQuE
23-08-2005, 21:28
Ja osobiscie, jezeli bedzie dobry, sliczny i do 2000 euro, to napisze, ze wspanialy.
Natomiast jak bedzie za 3000 euro, to napisze, ze *********** (okreslenia niecenzuralne) :D
Bedzie to oznaczalo tylko tyle, ze to nie jest sprzet na Twoja kieszen ...nic wiecej :rolleyes:. Mnie napewno nie bedzie na niego stac (z reszta ja osobisice nie odczuwam potrzeby posiadania takiego sprzetu-onanizowac sie nim nie musze) i nie jest to dla mnie powod zebym od razu warczal na Canona, ze wypuszcza na rynek takie drogie go**no ...w dodatku brzydkie ;)
Ale, sven, u Ciebie to jak w tej zabawie, w ktorej na wszystko sie odpowiada "pomidor".
.....? "Nikon" ......? "Nikon" .....? itd. itp. hihihihi :-)
jezeli nie radzisz sobie z czytaniem po polsku, moge przetlumaczyc ci na niemiecki to co napisalem. nie napisalem ze nikon jest be ale wyrazilem moja prywatna opinie o niektorych uzytkownikach systemu nikon. to mi wolno, podobnie jak tobie nie musi podobac sie EOS 350. zyjemy w wolnym kraju, a z tego forum nie wylatuje sie za niezgodnosc opini z opiniami admina.
nie napisalem ze nikon jest be
Ach pisz sobie ile wlezie :-)
Mi chodzilo o to, ze jak w swobodnej dyskusji pada slowo Canon, to Twoja odpowiedz jest zawsze "pomidor", tfu, znaczy mialem powiedziec "a Nikon to..."
']
celowo nie napisalem kogo cytuje zeby nie upokarzac autorow wypowiedzi ;) widac, ze chlopcy jeszcze nie dorosli i przez ich milosc do D70 strosznie sa zaslepieni ;)
Przejmujesz się za bardzo ;)
DoMiNiQuE
23-08-2005, 21:48
Przejmujesz się za bardzo ;)
Nie przejmuje sie tylko mnie to bawi :) (stad tyle tych ;) w mojej wypowiedzi)
Ach pisz sobie ile wlezie :-)
Mi chodzilo o to, ze jak w swobodnej dyskusji pada slowo Canon, to Twoja odpowiedz jest zawsze "pomidor", tfu, znaczy mialem powiedziec "a Nikon to..."
no wlasnie pisze. ja sie ciebie nie czepiam, jak piszesz, ze 350 jest be, a 5d ci sie nie podoba. jest mi to zupelnie obojetne co ci sie podoba, czym robisz zdjecia itd.
w "swobodnej dyskusji" zacytowano to, co niektorzy ograniczeni uzytkownicy nikona sadza o d5 (co pisza na forum nikona wiesz zreszta najlepiej)
no wlasnie pisze. ja sie ciebie nie czepiam, jak piszesz(...)
No czepiac to bys sie na zasadzie symetrii mogl, jakbym na zaprzyjaznionym forum na kazda krytyczna wzmianke o Nikonie pisal "pomidor", tfu, mialo byc "a Canon to..." :lol:
ograniczeni uzytkownicy (...) sadza o d5
Czy ja wiem, jak krytyczny lub zartobliwy, to od razu musi byc ograniczony?
Czy w tym nowym gripe BG-E4 do 5D ten przełącznik ON/OFF służy do w(y)łączania przycisków gripa, czy do w(y)łączania aparatu? :)
DoMiNiQuE
23-08-2005, 22:21
Czy w tym nowym gripe BG-E4 do 5D ten przełącznik ON/OFF służy do w(y)łączania przycisków gripa, czy do w(y)łączania aparatu? :)
zapewne jak w kazdym gripie z przelacznikiem on/off do wylaczania przyciskow gripa :)
opinia "pierwszego" uzytkownika 5d:
"Today I had the oppurtunity to try the new (preproduction modell) 5D and 1DmkIIN with the 24-105 f4L lens.
The 5D feels very solid,really easy to grip and hold and it feels like an 35mm body from the "old days" which is a compliment to Canon. The LCD screen is really BIG and has a very wide angle of view versus other models. Despite the nine only AF points focus was very fast and silent with the new lens even in low light circumstances. IS helps a lot - razor sharp pics at f4 at 1/25th / 105mm. The camera response is good - feels more like a 1 series camera then a 20D.
The 1DmkIIN has "minor" but very important features for the working PJ.
You can shoot raw on CF and Jpegs on the SD at the same picture and a same time or if you use only one card it will switch automatically to the second card on the fly - without asking - when the first one is full. You can also change the first three number or letters of your file name if you wish.
As I said it was only a very short experience and since they were all preproduction modells we where not allowed to download the files.
I personally think that the 5D and 24-105 is a great combination for the serious hobbyist or a really great second body for the working pro who needs a FF backup body. The picture quality seems to be there and a bit less then 13 Mpix is good enough for a large number of assigments.
--
Regards
Mikael "
najbardziej podoba mi sie: "razor sharp pics at f4" :)
Jak to jest sven ze prawie kazdy twoj wpis charakteryzuje sie brakiem kultury?
I to niezaleznie na ktorym forum :(
Jak to jest sven ze prawie kazdy twoj wpis charakteryzuje sie brakiem kultury?
I to niezaleznie na ktorym forum :(
wiesz, to chyba zalezy od tego kto czyta i co chce przeczytac
najbardziej podoba mi sie: "razor sharp pics at f4" :)
nie rozumiem... ze nie wierzysz, ze ktos uzyskal na pelnej dziurze, w dlugim koncu, na zdjeciu trzymanym z lapy, z wlaczona stabilizacja idealna ostrosc :mrgreen:
z niektorymi ludzmi trzeba jak z blondynkami - gdzie logika zawodzi, tam trzeba po prostu duzo wyrozumialosci i milosci :D wysluchac, przytaknac, ale bron Boze nie przejmowac sie tym co mowia :-)
nie rozumiem... ze nie wierzysz, ze ktos uzyskal na pelnej dziurze, w dlugim koncu, na zdjeciu trzymanym z lapy, z wlaczona stabilizacja idealna ostrosc :mrgreen:
z niektorymi ludzmi trzeba jak z blondynkami - gdzie logika zawodzi, tam trzeba po prostu duzo wyrozumialosci i milosci :D wysluchac, przytaknac, ale bron Boze nie przejmowac sie tym co mowia :-)
szkoda tylko, ze jak juz mial to szklo w lapach to nie sprawdzil jak jest przy 24mm
szkoda tylko, ze jak juz mial to szklo w lapach to nie sprawdzil jak jest przy 24mm
pozyjemy, zobaczymy. poczekajmy na rozsadne testy. takie ze statywu, bez stabilizacji, na przymknietej dziurze i nie...
koles chyba ocenial po ekranie LSD. bo na takim to moja ex Minolta D7i robila fotki ostre jak zyleta. a A510 mojej zony jest totalnym demonem ostrosci (i nawet problemow z BF/FF nie ma :) )
jeszcze jeden cytat z tego pana:
"As I said it was really fast and silent and nailed it every time ( some 60 shots).I really don´t know if this is the new lens or camera or both but it worked really well. The IS is great and the lens has the much needed extra reach at the tele end (70 vs 105). The BOKEH was very acceptable at f4 and so was sharpness. I think this will be a winning combination."
cala dyskusja tu:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=14745424
pozyjemy, zobaczymy. poczekajmy na rozsadne testy. takie ze statywu, bez stabilizacji, na przymknietej dziurze i nie...
koles chyba ocenial po ekranie LSD. bo na takim to moja ex Minolta D7i robila fotki ostre jak zyleta. a A510 mojej zony jest totalnym demonem ostrosci (i nawet problemow z BF/FF nie ma :) )
facet pisze, ze ocenial na ekranie notebooka. gostek uzywa 1ds mk ii wiec mam nadzieje, ze wie co znaczy "ostre zdjecie"
jeszcze jeden link:
facet pisze, ze ocenial na ekranie notebooka. gostek uzywa 1ds mk ii wiec mam nadzieje, ze wie co znaczy "ostre zdjecie"
na duzym LSD ostrosc faktycznie latwiej ocenic. ale jestem dosc sceptyczny do takiej hurra-optymistycznej opinii. to jest pelna dziura, w najdluzszym koncu obiektywu. i jednak z wlaczona stabilizacja. moze przesadzam, ale to raczej nie ma prawa byc ostre jak brzytwa, przynajmniej wedlug wyzylowanych standardow rasowych onanistow sprzetowych.
tak czy siak, wszystko wyjdzie w praniu. narazie ci od krecenia obiektywami w druga strone triumfuja nad zdjeciem przykladowym z 17-40. jesli ten sam korpus z innym szklem o tak nieoptymalnie dobranych ustawieniach potrafi generowac "razor sharp", to ja juz nie wiem o co chodzi. moze w dziale optyki Canona ine bardzo wszyscy w domu zdrowi :roll:
na duzym LSD ostrosc faktycznie latwiej ocenic. ale jestem dosc sceptyczny do takiej hurra-optymistycznej opinii. to jest pelna dziura, w najdluzszym koncu obiektywu. i jednak z wlaczona stabilizacja. moze przesadzam, ale to raczej nie ma prawa byc ostre jak brzytwa, przynajmniej wedlug wyzylowanych standardow rasowych onanistow sprzetowych.
tak czy siak, wszystko wyjdzie w praniu. narazie ci od krecenia obiektywami w druga strone triumfuja nad zdjeciem przykladowym z 17-40. jesli ten sam korpus z innym szklem o tak nieoptymalnie dobranych ustawieniach potrafi generowac "razor sharp", to ja juz nie wiem o co chodzi. moze w dziale optyki Canona ine bardzo wszyscy w domu zdrowi :roll:
NIE MASZ WIARY W ZOLTEGO INZYNIERA?
NIE MASZ WIARY W ZOLTEGO INZYNIERA?
zoltego bo skosnookiego, czy zoltego bo... nie czerwonego? o ktory wariant pytasz :-)
zoltego bo skosnookiego, czy zoltego bo... nie czerwonego? o ktory wariant pytasz :-)
skosnookiego czerwonego oczywiscie:)
snowboarder
23-08-2005, 23:53
na duzym LSD ostrosc faktycznie latwiej ocenic. ale jestem dosc sceptyczny do takiej hurra-optymistycznej opinii. to jest pelna dziura, w najdluzszym koncu obiektywu. i jednak z wlaczona stabilizacja.
ja mysle, ze jesli to szklo byloby nieostre na f4, to nikt by go
nie kupil. Ja spodziewam sie jakosci 70-200 f4L, Canon udowodnil, ze
stala f4+L = zwykle dobre szklo :-)
zgadzam sie. czy ktos juz przyjmuje zamowienia na to szklo? moge robic za krolika doswiadczalnego :)
skosnookiego czerwonego oczywiscie:)
no skoro tak :)
mysle, ze w pewnym momencie uzytkownicy zaczna w koncu cisnac na Canona, zeby powazniej podszedl do szkiel i troche bardziej sie przylozyl. same puszki zdjec nie robia. z denkami w stylu 18-55 tez nie.
ale dopoki to cisnienie sie nie wzmoze, nie mamy nawet co marzyc o jakichs zmianach. w Canonie pierwsze skrzypce gra marketing, a skosnoocy inzynierowie od optyki pojawiaja sie tylko wtedy, gdy cos tam trzeba na rynek rzucic, zeby nie wygladac glupio :(
po mojemu, to w linii Canona brakuje dobrej optyki szerokokatnej do cropa. bardzo brakuje. takie 15-45/2.8 to szklo o jakim wiele uzytkownikow moze tylko marzyc. o elementarnych stalkach typu 17/2.8 czy 30/1.8 nawet juz boje sie wspominac... :(
zgadza sie. ale miedzy nieostre a "razor sharp" jest sporo miejsca. ja co do tego drugiego mam mieszane odczucia. razor sharp to jest 50-tka macro, po jakims tam przymknieciu. taka sama zylete ma dawac zoom w dlugim koncu na pelnej dziurze??? jak zobacze to uwierze. na razie pozostane sceptyczny. po prostu
ja bym sie na twoim miejscu nie przywiazywal do cropa u canona. taki zestaw 24-105 i 5d to przeciez dla ciebie idealny aparat i super ogniskowa, a co bedzie jezeli canon oleje cropa za jakis czas?
snowboarder
24-08-2005, 00:06
zgadzam sie. czy ktos juz przyjmuje zamowienia na to szklo? moge robic za krolika doswiadczalnego :)
Przyjmuja, przyjmuja... Ja sie juz pogodzilem, ze wydam sporo kasy
na przedmioty z logo Canon ;-), myslalem o 1D MkII N, ale z 12MP.
Jako, ze sie nie sprawdzilo, to mnie korci wydac te przeznaczone
wirtualnie $$$ na cos innego :-)
ja bym sie na twoim miejscu nie przywiazywal do cropa u canona. taki zestaw 24-105 i 5d to przeciez dla ciebie idealny aparat i super ogniskowa, a co bedzie jezeli canon oleje cropa za jakis czas?
prawda. duzy celownik 5D to cos, za co dalbym sie pokroic. 3k$ to nie jest kwota, ktora bylbym gotow za niego dac, ale jak spadnie z cena to bede sie pewnie mocno zastanawial. przepakowane 20D pod wzgledem mozliwosci mi w 100% odpowiada. calosc rozbija sie jednak o kase :(
a tak nawiasem mowiac, to im wiecej o tym mysle, tym bardziej wydaje mi sie prawdopodobne, ze crop na rynku prosumer umrze smiercia naturalna. zostanie platikowy badziew EF-S dla trabantow. i tyle. linia D30-20D zniknie, albo "zmieknie" do poziomu podszlifowanych trabantow. polke wyzej beda twardsze korpusy juz FF. i chyba pozostaje sie z tym pogodzic :(
a czy ktos zwrocil uwage na guzik umieszczony nad ekranem lcd po lewej stronie
http://www.dpreview.com/articles/CanonEOS5D/Images/5d-06.jpg
i pytanie po co semi-profi wydruk prosto z aparatu? :-)... czyzby jednak 5D to rynek masowy
i pytanie po co semi-profi wydruk prosto z aparatu? :-)... czyzby jednak 5D to rynek masowy
Oj boze, kazdemu cos przeszkadza. Fajne body, troche za drogie, ale pewnie wkrotce spadnie i bedzie ok. Po co sie spierac czy pol, cwierc czy w 1/100 profesjonalny.
RadioErewan
24-08-2005, 00:28
na duzym LSD ostrosc faktycznie latwiej ocenic. ale jestem dosc sceptyczny do takiej hurra-optymistycznej opinii.
MSPANC Powiem Ci, że nie zawsze, choć hiperwzroczność to jeden z typowych objawów zjedzenia wafelka LSD :-)
szczerze mowiac, to czasem jak foce grupy dzieciakow, to chcialbym miec w plecaku mala drukarke i mozliwosc zrobienia na szybko odbitki w prezencie. juz na widok tylko znaczka pocztowego na ekraniku LSD maluchom swieca sie mordki z radosci. a jakby jeszcze dostaly papierowe zdjecie, to by chyba sie posikaly z rozkoszy.
w takiej sytuacji mozna bardzo wdzieczne fotki zrobic :-)
od przybytku glowa nie boli. chociaz zamiast takiego przycisku wolalbym np. galke do ISO, ale jak sie nie ma co sie lubi... :)
MSPANC Powiem Ci, że nie zawsze, choć hiperwzroczność to jeden z typowych objawów zjedzenia wafelka LSD :-)
ja mialem na mysli ekran notebooka :) nie wiem czy MVA w laptopy klada, ale nawet na matrycach TN mozna dosc dobrze ocenic zdjecie.
a co do objawow LSD... :-)
a swoja droga, to faktycznie wyglada na to, ze wygrasz zaklad z Kaleidem :mrgreen: i nie powiem, ze perspektywa FF w tej cenie mi sie nie podoba
szczerze mowiac, to czasem jak foce grupy dzieciakow, to chcialbym miec w plecaku mala drukarke i mozliwosc zrobienia na szybko odbitki w prezencie.
Od przybytku glowa nie boli i jak jest taka mozliwosc, to nie widze powodu, zeby sie krzywic, raczej zeby sie cieszyc.
PS. Nie zasmiecam czasem?!? :lol:
RadioErewan
24-08-2005, 00:37
ja mialem na mysli ekran notebooka :) nie wiem czy MVA w laptopy klada, ale nawet na matrycach TN mozna dosc dobrze ocenic zdjecie.
Spodobał mi się ten ekranik LSD.
a co do objawow LSD... :-)
a swoja droga, to faktycznie wyglada na to, ze wygrasz zaklad z Kaleidem :mrgreen: i nie powiem, ze perspektywa FF w tej cenie mi sie nie podoba
Nie jestem pewny, choć mam większe sanse jak tydzień temu i też się o taki obrót sprawy nie pogniewam.
RadioErewan
24-08-2005, 00:39
Przycisk Direct Print będą wtykać we wszystkie korpusy, bo to technologia Canona, który robi również drukarki. Na DPR ktoś wyciągnął przykład fotografa na stateczku wycieczkowym, ktoś inny fotografa imprezek sportowych... Oboje opychali swoje zdjęcia z przyzwoitych puszek, drukując foty na miejscu.
Przycisk Direct Print będą wtykać we wszystkie korpusy, bo to technologia Canona, który robi również drukarki. Na DPR ktoś wyciągnął przykłąd fotografa na stateczku wycieczkowym, ktoś inny fotografa imprezek sportowych... Oboje opychali swoje zdjęcia z przyzwoitych puszek, drukując foty na miejscu.
po mojemu, to bzdet marketingowy. czlowiek, ktory nauczy sie obslugi 5D jest w stanie nauczyc sie tez jak znalezc polecenie drukuj w menu aparatu. bez jaj...
zamiast tego mogla byc fizyczna galka do ISO. ale co zrobic... :(