Zobacz pełną wersję : Canon EF 1,4x extender Mark I
Witam,
Mam pytanie czy ktoś z Was używał tego konwertera? Czym w praktyce rózni się od aktaulnej wersji EF 1,4 Mark II? Jak jest z jakością obrazu i prędkością ostrzenia jak na dzisiejsze standardy? Czy ten konwerter powinien bez żadnych problemów współpracować z dSLR Canon'a? Dodam, że chciałem używać go w zestawie z EF 300/4L.
Pozdrawiam.
ja używałem extendera canonowskiego wersja 1
z obiektywem 70-200 2.8 i mogę powiedzieć tylko tyle ze nie jest wart tej kasy,
ponieważ Kenko w wersji PRO daje identyczne efekty
sebcio80
04-07-2009, 17:10
pod wzgledem ostrosci Kenko od pierwszej wersji jest moim zdaniem lepszy, lepiej/szybciej tez dziala AF
podłanczajac Canona 400 5,6 pod extendera 1,4 - AF działa na bocznych punktach - powoli ale działał - czy wiecie jak to jest w przypadq kenko?
podłanczajac Canona 400 5,6 pod extendera 1,4 - AF działa na bocznych punktach - powoli ale działał - czy wiecie jak to jest w przypadq kenko?
Tak samo, jeśli mówimy o wersji PRO.
niby teoretycznie kenko w srodku ma taką sama rozdzielczość jak canon ale po bokach słabiej. ale nie byłbym tego taki pewny - zreszta jak sie foci ptaki to i tak sa w środku kadry przeważnie
Posiadam obie wersje x1,4, różnica praktycznie w gumce uszczelniającej wersję II i kosmetyka w obudowie. Używam ich z EF 300/4 L IS USM (podobnie zresztą jak i x2 II). AF działa ... perfekcyjnie! Jakość obrazu, praktycznie niezauważalnie gorsza szczególnie pod światło, jeśli chodzi o focenie ptaków czy lotnictwa to praktycznie nie ściągam go z trzysetki. Nie mam porównania do Kenko x1,4, ale myślę, że lepiej poszukać używki Canona która będzie w cenie zbliżonej do nowego Kenko.
pzdr
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ja używałem extendera canonowskiego wersja 1
z obiektywem 70-200 2.8 i mogę powiedzieć tylko tyle ze nie jest wart tej kasy,
ponieważ Kenko w wersji PRO daje identyczne efekty
Zgadzam się, że używanie Telekowertera z 70-200 2,8 to pomyłka i to bez względu na to jakiego producenta. Nie zgodzę się, że EX x1,4 nie jest wart kasy jaką należy za niego zapłacić (ja kupiłem swojego w wersji II za 700 zł - nówka Pewex tutaj na forum), to raz, dwa, odpowiednie efekty uzyskuje się z odpowiednimi szkłami, czytaj stałkami i to im lepsza tym lepsze efekty.
pozdrawiam
wiem doskonale że ze stalką daje lepsze efekty
byłem także posiadaczem obiektywu 300 f/4.0
nie da on się porównać w żaden sposób do 70-200 i odwrotnie,
to dwa zupełnie inne obiektywy
to że używam kenko z 70-200 to moja sprawa i nie nazywałbym tego pomyłką
tak samo mógłbym powiedzieć że 300 z extenderem to pomyłka
bo lepiej kupić sobie stałkę 400mm albo 500mm