Zobacz pełną wersję : Canon 600/4 L
Co sądzicie o tym szkle, starsza wersja bez IS (ostatnio jest wystawiony na Allegro). Do fotografii przyrody, ptaki i nie tylko. Czy obecna wersja z IS ma dużą przewagę. Pozdrawiam
Kolekcjoner
01-07-2009, 22:25
Przede wszystkim trzeba brać pod uwagę, że w razie jakiejś awarii może być problem z naprawą starych szkieł. Nie wiem jak jest konkretnie z tym modelem ale z niektórymi starszymi eLkami problem ten występuje (brak części) co przy cenie takiego obiektywu jest kwestią nie bez znaczenia.
Optycznie pewnie nie ma dużej przewagi ale jest problem bo nie ma już części zamiennych do nich no i jak się zepsuje to też nie można używać w trybie MF czyli :-( a kasa utopiona.
poza tym, prznajmniej dla mnie, szkla pow 200mm bez Is sa malo ciekawe
sebcio80
04-07-2009, 01:50
to juz chyba zalezy od wykorzystania, do 400mm wlacznie do sportu IS sie raczej nie przyda
do przyrody, jesli focimy z monopoda, to juz IS moze byc przydatny aby nie podbijac ISO,
ale jak mamy porzadny statyw z naprawde porzadna glowica to i przy 600mm IS nie bedzie az tak konieczny
na allegro widze
600mm 4.0 16500 zł
600mm 4.0 IS 24000 zł
taki sprzet to warto przetestowac osobiscie przed zakupem
poza tym, prznajmniej dla mnie, szkla pow 200mm bez Is sa malo ciekawe
nigdy nie korzystam z is
ale co do tego szkla to trzeba sie zastanowic bo jak juz przedmowcy pisali serwis tego szkla moze byc niemozliwy
nigdy nie korzystam z is
ale co do tego szkla to trzeba sie zastanowic bo jak juz przedmowcy pisali serwis tego szkla moze byc niemozliwy
Tam gdzie nie można użyć statywu IS bywa przy tej (i nie tylko) ogniskowej niezastąpiony.
Tam gdzie nie można użyć statywu IS bywa przy tej (i nie tylko) ogniskowej niezastąpiony.
a gdzie sa takie miejsca ??
jesli masz czasy 1/20 to is przy 600mm na co sie zda ??
zależy jakim trybem IS się dysponuje jeśli włączy się właściwy to znacznie poprawia także w robieniu sportowych ujęć wystarczy spróbować a efekt murowany. 600mm z IS chodzi świetnie. W firmie mają takie szkło i na 1d i mojej 5d chodzi zarąbiście robiłem zdjęcia motocykli jadących pojedyńczo po przekątnej kadru i róznice były niesamowite. Tylko ta kasa "nieziemska" -przynajmniej dla mnie..... hi hi...
Pozdrawiam Panów
A mnie śmieszy, że taki temat jest w podforum "Dla początkujących" - no tak szkło na nowicjusza i pełnego amatora ;]
Żeby nie było całkowicie off topa to tylko powtórzę za wszystkimi, z resztą to co było już na tym forum kilkukrotnie odnośnie starych supertele - w tym i tego szkła. Największy problem to brak części zamiennych! Jak padnie to albo szukasz kogoś kto Ci naprawi dorabiając samemu jakąś część(ale oczywiście takich ludzi zbytnio nie ma :-P) albo kupujesz sobie drugie jako zapas części :-P albo możesz sobie je przerobić na wazon czy coś innego co wymyślisz :-P
A mnie śmieszy, że taki temat jest w podforum "Dla początkujących" - no tak szkło na nowicjusza i pełnego amatora ;]
Jeżeli ktoś nie jest pewien czy to szkło mu jest potrzebne to w tym temacie jest początkujący :p .
w kontekscie tego watku - sugerujesz by trzymac w rece zestaw wazacy+/- 6kg i robic zdjecia na 600mm z is ?? .. wielke WOW za pomysl :lol:
Kubak82 - normalka ;) http://www.juzaphoto.com/shared_files/articles/canon_600_f4_is_review/juza_handholding_canon600f4is-720px.jpg :D
Przy 600mm IS działa nawet na statywie. Podpinałem na targach korpus i przestrzeliłem chwilke. Widać było działanie IS przy kadrowaniu.
Kubak82 - normalka ;) http://www.juzaphoto.com/shared_files/articles/canon_600_f4_is_review/juza_handholding_canon600f4is-720px.jpg :D
600'tka to w sumie nawet waga piorkowa - http://www.juzaphoto.com/shared_files/articles/sigma_200-500/009475l.jpg ;)
po paru godzinach ze zmeczenia zmienia reke :mrgreen:
Nie musi :D
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img525.imageshack.us/img525/424/merlinpinpin1807200338b.jpg)
jedna do tele, druga do kit'a :mrgreen::lol:
Kubak82 - normalka http://www.juzaphoto.com/shared_file...f4is-720px.jpg
facet jest spiety na tej focie jakby mu sie chcialo
podniesc raz i sobie przestrzelic mozna podnies 20 razy to is juz mozna sobie mozna
postrzelac bez statywu to mozna do dokumentacji i tylko tyle chociaz sa osoby na tym swiecie ktorym focenie 600mm nie stwarza probemow np Moris
sebcio80
06-07-2009, 23:11
Przy 600mm IS działa nawet na statywie. Podpinałem na targach korpus i przestrzeliłem chwilke. Widać było działanie IS przy kadrowaniu.
tylko ze uzywanie IS na statywie moze doprowadzić do uszkodzenia takowego i czesto doprowadzic do poruszenia zdjec :-)
tylko ze uzywanie IS na statywie moze doprowadzić do uszkodzenia takowego i czesto doprowadzic do poruszenia zdjec :-)
Zależy od obiektywu, a konkretnie od wersji IS w nim.
Zdjęcia pstryknąłem na f/4, 1/60 i ISO1600. IS był włączony, klamot na statywie, foty nie są poruszone. IS znakomicie ułatwił sprawę, chyba statyw mieli lichy bo bez stabilizacji dłuższe kadrowanie w wizjerze groziło oczopląsem ;)
Guest1 - zapomniałeś zacytować emotikony które tam wstawiłem ;) Chyba to oczywiste, że lens nie jest do strzelania z ręki?
No właśnie - jeśli nie z ręki a IS powinien być na statywie wyłączany, jak sugeruje Sebcio80, to po co on jest? :confused:
sebcio80
07-07-2009, 01:19
do tego z czym najczęsciej takie obiektywy się uzywa, czyli z monopodem
Kolekcjoner
07-07-2009, 01:21
No właśnie - jeśli nie z ręki a IS powinien być na statywie wyłączany, jak sugeruje Sebcio80, to po co on jest? :confused:
W długich tele /* można używać IS gdy szkło jest na statywie i ma to wielki sens - szczególnie przy ogniskowej 600mm.
/*- z zastrzeżeniem jak pisał Muflon
W długich tele można używać IS gdy szkło jest na statywie i ma to wielki sens - szczególnie przy ogniskowej 600mm.
Bingo! :)
Polecam, bo dobrze opisane kiedy, w czym i dlaczego:
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/image_stabilization.htm
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_600_f4_l_is_usm_review.htm
w kontekscie tego watku - sugerujesz by trzymac w rece zestaw wazacy+/- 6kg i robic zdjecia na 600mm z is ?? .. wielke WOW za pomysl :lol:
Wybacz, ale ja taki zestaw (jak już używam do niego tylko kończyn górnych), to trzymam w rękach (obydwóch) a nie jak zasugerowałeś "w rece" U mnie nie byłoby problemów - u Ciebie rzeczywiście mogą być :!:
I wtedy (w moim przypadku) IS jest niezastąpiony - chyba, że ktoś ma umiejętności strzelca wyborowego :-D
Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale za nim coś napiszesz, to szybciej pomyśl - z 6-cioma w ręce może mieć kłopot przedszkolak, ale nie dorosły facet (drugie zdjęcie w #23) - chyba że wypuści się on z takim w maraton ;)
Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale za nim coś napiszesz, to szybciej pomyśl - z 6-cioma w ręce może mieć kłopot przedszkolak, ale nie dorosły facet :!:
z całym szacunkiem dla Ciebie - IMHO bzdury wypisujesz.. co rozumiesz przez focenie? pare zdjec ?? bo jakos nie sadze ze wytrzymasz z tym wiecej niz minute wzglednie nieruchomo, nie mowiac juz o dluzszej sesji :lol:
chcesz sie dowartosciowac - prosze bardzo - z mojej strony EOT bo widze ze dyskusja nie ma sensu 8-)
....... z mojej strony EOT bo widze ze dyskusja nie ma sensu 8-)
I tutaj się w pełni z Tobą zgadzam :!:
Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale za nim coś napiszesz, to szybciej pomyśl - z 6-cioma w ręce może mieć kłopot przedszkolak, ale nie dorosły facet (drugie zdjęcie w #23) - chyba że wypuści się on z takim w maraton ;)
Jago - z całym szacunkiem - ewidentnie nie masz żadnego doświadczenia w używaniu długich supertele a się mądrzysz... Najpierw spróbuj, później pisz.
Wybacz, ale ja taki zestaw (jak już używam do niego tylko kończyn górnych), to trzymam w rękach (obydwóch)
Gdybyś miał 600tkę w podpisie to byłbyś bardziej wiarygodny a tak to...
U mnie nie byłoby problemów - u Ciebie rzeczywiście mogą być :!:
... niestety w Twoje gdybanie nie można uwierzyć.
Ja 40D z gripem + 100-400 potrafię cały dzień robić zdjęcia.
Tenże sam 40D z gripem i 600 4 IS L utrzymałem jakieś 2-3 minuty max. Po krótkim odpoczynku pewnie znowu mógłbym go podnieść na kilka minut , ale całodzienne focenie odpada.
Na podstawie tego porównania nie wysnuwałbym tak śmiałych tez, że 'u mnie nie byłoby problemów' . A Ty ile utrzymałeś ten obiektyw?
przeciez ma
+ trochę "drobiazgu" :mrgreen:
przeciez ma :mrgreen:
A... przepraszam :oops: ;)
W długich tele /* można używać IS gdy szkło jest na statywie i ma to wielki sens - szczególnie przy ogniskowej 600mm.
sa rozne szkoly jedni foca na stawywie z is inni twierdza ze is wprawia wibracje na dobrym statywie
ja zas uwazam ze is strasznie opoznia w niektorych momentach dlatego nigdy nie uzywam is na statywie
dzwiganie tego w plecaku jest wyczerpujace a co dopiero focenie
Jak nie mam czegoś w podpisie wcale to nie znaczy, że tego czegoś nie miałem już w ręce. Proponuję wyjdź z propozycją, aby w umieszczać w stopce także to, co trzymało się już w rękach (oprócz tego co się ma na stanie) ;) - może wtedy rozmówca będzie dla Ciebie bardziej wiarygodny. Wybacz - ale spodziewałem się po Tobie innego toku rozumowania :cry:
...... niestety w Twoje gdybanie nie można uwierzyć......
Jest to tylko Twoja subiektywna ocena :!:
co wy z tym trzymaniem ??
to nie jest ciezarek tylko obiektyw jesli bede chcial potrenowac to wezme sobie do dzwigania chantelki :)
a jak bede chcial pofocic 600mm to podloze pod to statyw
Jago - z całym szacunkiem - ewidentnie nie masz żadnego doświadczenia w używaniu długich supertele a się mądrzysz... Najpierw spróbuj, później pisz.
Tutaj się z Tobą nie zgodzę - mam małe doświadczenie w używaniu długiego tele (oczywiście w z Twoim moje może być znikome).
Jeśli chodzi o moje mądrzenie się, to może masz i rację :?::!:
przeciez ma :mrgreen:
W tym momencie to już jesteś złośliwy :cry:
A... przepraszam :oops: ;)
Ty Vitez chyba też - jednak już Tobie raczej to nie przystoi ;)
W każdym razie moja skromna osoba chyba nie jest tematem tego wątku i proponuję zakończyć ten EOT. Oczywiście pozdrawiam wszystkich moich rozmówców i sorry, jak z czymś "zmuliłem" - niestety nic nie jest doskonałe :-( Na szczęście żyjemy już w takich czasach, że każdy może wyrażać swoje zdanie :)
a gdzie sa takie miejsca ??
jesli masz czasy 1/20 to is przy 600mm na co sie zda ??
Gdziekolwiek, zamontuj takie szkło na statywie, włącz Live view jeśli masz, wciśnij spust do połowy i ... podziwiaj różnicę z i bez!
pozdrawiam
sebcio80
07-07-2009, 19:21
ze mnie kawał chłopa jest ale trzymanie 1D + 300 2.8 w rekach jest juz meczace na dluzsza skale w ciagu jakies imprezy sportowej
100-400 wazy tyle samo co 70-200 2.8 wiec jest leciutki, uzywanie w takich lekkich szklach statywu czy monopodu jest raczej nie potrzebne, chyba ze ktos jest bardza wątły
Wybacz - ale spodziewałem się po Tobie innego toku rozumowania :cry:
Ty Vitez chyba też - jednak już Tobie raczej to nie przystoi ;)
A czemu tak personalnie do mnie?
Parę osób używających/posiadających/macających to szkło nie zgadza się z Twoją opinią a Ty się upierasz i jeszcze personalne wycieczki robisz. Nie przystoi mi nie zgadzać się z Twoją opinią? Wybacz... ale spodziewałem się po Tobie innego toku rozumowania :roll: .
Na szczęście każdy z czytających opinie swój rozum ma i oceni po swojemu na podstawie zaprezentowanych opinii czy da się tym szkłem cały dzień wymachiwać...
Mi się zawsze podobała taka analogia: aparat+obiektyw to nie jest kilka kilo zakupów, które się trzyma w ręku (lub rękach) i niesie do domu. To jest kilkulitrowa butelka wody, którą się trzyma w rękach wyciągniętych prosto do przodu. I w tym kontekście trzeba rozpatrywać różnice.
A konkretnie i z praktyki: 500/4IS mogę operować swobodnie przez cały dzień, właściwie nie wypuszczając go zbytnio z ręki. Ba, parę dni pod rząd :) Natomiast co do 400/2.8 lub 600/4 - więcej bawiłem się tylko tym pierwszym, ale klasa wagowa ta sama. To są obiektywy (zakładając brak podpórki) do położenia na ziemii i podnoszenia tylko na kilkadziesiąt sekund/kilka minut, do oddania strzału. I to jest opinia właścicieli, nie moja.
Kolekcjoner
07-07-2009, 21:15
sa rozne szkoly jedni foca na stawywie z is inni twierdza ze is wprawia wibracje na dobrym statywie
ja zas uwazam ze is strasznie opoznia w niektorych momentach dlatego nigdy nie uzywam is na statywie
dzwiganie tego w plecaku jest wyczerpujace a co dopiero focenie
Myśmy robili próby ze statywem astronomicznym :wink: (do teleskopu) ciężki jak diabeł :D - i na nim też IS pomagał - szczególnie przy łapaniu ostrości. Ale zgadzam się, że są różne szkoły bo sam słyszałem podobne zdania jak Twoje.
Myśmy robili próby ze statywem astronomicznym :wink: (do teleskopu) ciężki jak diabeł :D - i na nim też IS pomagał - szczególnie przy łapaniu ostrości. Ale zgadzam się, że są różne szkoły bo sam słyszałem podobne zdania jak Twoje.
A to jest insza inszość. Ostatnio próbowałem sobie podpiąć do 500 jednocześnie TCx2 i x1.4 (odpowiednio solidnie zamocowane). Tu rzeczywiście IS wyraźnie pogarszał stabilność obrazu, po jego włączeniu, na maksymalnym podglądzie (LV) zaczynało to tak jakby "pływać".
A to jest insza inszość. Ostatnio próbowałem sobie podpiąć do 500 jednocześnie TCx2 i x1.4 (odpowiednio solidnie zamocowane). Tu rzeczywiście IS wyraźnie pogarszał stabilność obrazu, po jego włączeniu, na maksymalnym podglądzie (LV) zaczynało to tak jakby "pływać".
Podobne zjawisko choć nie zawsze występuje u mnie na 300/4 L IS USM przy stakowaniu x1,4 i x2. Z zadowoleniem jednak stwierdziłem, że da się tym robić zdjęcia i na 1D jeszcze AF na centralnym spoko działa nawet w Servo!
Z zadowoleniem jednak stwierdziłem, że da się tym robić zdjęcia i na 1D jeszcze AF na centralnym spoko działa nawet w Servo!
O, a ja właśnie z AF mam problem :( Ten TCx2 kupiłem tak trochę przypadkiem w bundlu z 300/2.8IS :) i nastawiałem się na używanie go z 500IS. Ale... co bym nie robił, to aparat (1Dmk3/1Dmk2N) ostrzyć w tej kombinacji nie chce :(
Wszystko z osobna działa super - 300x2, 70-200/2.8x2, 500, 500x1.4, we wszystkich kombinacjach z body. Jeśli jednak podepnę 500x2, to zaczyna się takie nerwowe latanie focusem w tył/przód, nawet w idealnym świetle (1/1000s @ISO100), a co ciekawe, body konwertera wtedy - i tylko wtedy - nie widzi (dalej pokazuje f/4). Jakieś pomysły? :-( Zaklejać?
A czemu tak personalnie do mnie?
Parę osób używających/posiadających/macających to szkło nie zgadza się z Twoją opinią a Ty się upierasz i jeszcze personalne robisz. Nie przystoi mi nie zgadzać się z Twoją opinią? Wybacz... ale spodziewałem się po Tobie innego toku rozumowania :roll: .
Na szczęście każdy z czytających opinie swój rozum ma i oceni po swojemu na podstawie zaprezentowanych opinii czy da się tym szkłem cały dzień wymachiwać...
Z prostej przyczyny :!: Każdy ma prawo do własnego zdania – Ty oczywiście także. Jeśli jednak ktoś podważa czyjąś wiarygodność wypowiedzi wytykając mu brak danego modelu w stopce (zresztą samemu też go nie mając w swojej), to uważam to za nie fair play.
Po prostu biorąc pod uwagę Twoją pozycję na forum; liczbę postów; staż; doświadczenie i etc, to już od kogoś takiego jak Ty należy „troszkę” wymagać.
Pomijam już fakt, że przyłączanie się do uszczypliwych postów innych osób (# 29 i 30) Tobie też nie przystoi. I z tego też powodu nastąpiła moja personalna w Twoim kierunku – mam nadzieję, ze nie masz mi jej za złe ;)
Tak się składa, że miałem okazję pomacać to szkło i stąd wyraziłem swoją opinię – a że jestem amatorem, to moje zdanie i odczucia mogą być skrajnie inne niż u profesjonalisty - co nie znaczy jednak, że nie mogę wyrazić tutaj swoich subiektywnych ocen. Oczywiście zdania (oceny) innych osób bardzo sobie cenię i m.in. dzięki nim bardzo poszerzyły się moje horyzonty myślowe w kwestii fotograficznej.
Zgadzam się z Tobą - całodzienne wymachiwanie tym szkłem może być rzeczywiście „lekko” męczące – ja miałem na myśli pojedyncze strzały a wtedy i minutkę spokojnie wytrzyma się to szkło (w każdym razie u mnie tak było).
Reasumując uważam, że w "naszym przypadku" nie wchodzi tutaj w grę pkt 3 zasad porządkowych regulaminu forum – sądzę, że z Twojej strony nastąpił po prostu mały „błąd w sztuce” i stąd też moja reakcja.
Nic już za to nie mogę, że Ciebie tutaj polubiłem (piszę jak najbardziej poważnie :!: ) i Twoje moderatorskie dobro leży mi na sercu. Pozdrawiam.
krzychoo
07-07-2009, 23:40
Wszystko z osobna działa super - 300x2, 70-200/2.8x2, 500, 500x1.4, we wszystkich kombinacjach z body. Jeśli jednak podepnę 500x2, to zaczyna się takie nerwowe latanie focusem w tył/przód, nawet w idealnym świetle (1/1000s @ISO100), a co ciekawe, body konwertera wtedy - i tylko wtedy - nie widzi (dalej pokazuje f/4). Jakieś pomysły? :-( Zaklejać?
No jestem zaskoczony, nawet z ciemnymi szklami typu 400/5.6 aparat poprawnie przelicza przyslone po podpieciu tc... A mozesz wyrazic swoje zdanie na temat jakosci zdjec kompilacji 500 z 2tc? Bo przyznam, ze jest ona jednym z nielicznych argumentow zmiany 300/2.8IS z kompletem konwerterow na 500/4IS. Czy 300/2.8+2tc rozni od 500/4+1.4tc tylko nieco mniejsza ogniskowa i mniej plytsza glebia ostrosci? Czy tez cos wiecej? Nie mialem mozliwosci zbyt dlugo uzywac 500tki a tym bardziej obiektywnie porownac do 300tki, wiec pytam uzytkownikow obu szkiel. Przyznam ze 300/2.8 bardzo przypadla mi do gustu, choc kupilem ja z braku dostepnosci 500tki; teraz kiedy sa mozliwosci wymiany waham sie bo zastanawiam sie nad jej sensem. Z gory dziekuje za podpowiedzi.
sebcio80
07-07-2009, 23:46
mam czasami podobnie z Sigma 120-300 i konwerterem Kenko 1.4, jak najpierw podlacze konwerter do body a potem obiektyw to czasami nie wykrywa konwertera i pokazuje swiatlo 2.8 a autofocus wariuje, skacze w ta i w ta strone az w koncu ustawi ostrosc ale trwa to bardzo dluzo
Jeśli jednak ktoś podważa czyjąś wiarygodność wypowiedzi wytykając mu brak danego modelu w stopce (zresztą samemu też go nie mając w swojej), to uważam to za nie fair play.
A ja wcale nie uważam tego za nie fair. Nie lubię opinii wyssanych z palca, gdybań nie podpartych faktami czy solidnym doświadczeniem. Szczególnie bolesne jest to w wątkach gdybaniowych - gdy np ludzie już psy wieszali na 5DMkII nie mając go nigdy w rękach. To jest bardziej nie fair - przedstawianie swojej opinii nie mając prawie żadnego uzasadnienia dla niej. Ja nie gdybam na temat sprzętu którego nie posiadam lub przez jakiś czas nie używałem a już tym bardziej nie wykłócam się, że mam rację mając posiadaczy danego sprzętu przeciw sobie :roll: .
A co do argumentów że mi coś nie wypada to wybacz... ale są ani na miejscu ani adekwatne do sytuacji - nie Tobie oceniać co mi wolno pisać, więc nie tędy droga w argumentacji.
Pomijam już fakt, że przyłączanie się do uszczypliwych postów innych osób (# 29 i 30) Tobie też nie przystoi.
wybacz, ale widzac tam złosliwosci i uszczypliwosci jestes lekko przewrazliwiony.. ten komentarz nie uderzal ani w Ciebie, ani nie mial nawet byc uszczypliwy.. ot, zwykly zarcik ale jesli tak go odebrales to wiedz, ze nie bylo to moja intencja..
a jesli juz mowimy o zlosliwosciach to miej troche wiecej samokrytyki kolego.. tylko dla przypomnienia:
Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale za nim coś napiszesz, to szybciej pomyśl - z 6-cioma w ręce może mieć kłopot przedszkolak, ale nie dorosły facet
do tego jak sam przyznales twoja opinie opiera sie na:
Tak się składa, że miałem okazję pomacać to szkło i stąd wyraziłem swoją opinię...
zaraz potem dodajesz:
a że jestem amatorem, to moje zdanie i odczucia mogą być skrajnie inne niż u profesjonalisty - co nie znaczy jednak, że nie mogę wyrazić tutaj swoich subiektywnych ocen.
co rowniez nie znaczy, ze ktos moze uznac twoje subiektywne oceny za bledne i zwrocic Ci na to uwage.. Ty sie wtedy obruszasz i robisz z siebie ofiare "beldu moderatora", jednoczesnie odgryzajac sie na prawo i lewo.. nieladnie :roll:
i kontunujac, w koncu popelniles kolejna (MZ) niedorzecznosc:
całodzienne wymachiwanie tym szkłem może być rzeczywiście „lekko” męczące – ja miałem na myśli pojedyncze strzały..
konia z rzedem temu kto kupuje supertele by zrobic "pojedyncze strzaly".. to nie jest obiektyw na rodzinne wycieczki ktory chowa sie do plecaka/torby i idzie dalej ;-)
sądzę, że z Twojej strony nastąpił po prostu mały „błąd w sztuce” i stąd też moja reakcja.
wroc prosze do poczatku mojego postu, przeczytaj jeszcze raz swoje stwierdzenia i przemysl kto popelnil "blad w sztuce" :-)
milego dnia :)
.........milego dnia :)
Dziękuje i życzę tego samego :) Wybacz, ale z mojej strony EOT. Pzdr.
.......A co do argumentów że mi coś nie wypada to wybacz... ale są ani na miejscu ani adekwatne do sytuacji - nie Tobie oceniać co mi wolno pisać, więc nie tędy droga w argumentacji.
W każdym razie ja (jak i inni forumowicze) będziemy oceniać to, co Ty (a także inni moderatorzy) piszesz czy się to Tobie podoba czy też nie. Szkoda jednak, że nie przyjmujesz do wiadomości pewnych drobnych uwag (czynionych oczywiście w sposób niezłośliwy) - rodzą się wtedy np przedwcześnie zamykane wątki (które w sumie nigdy nie powinny powstawać). Sądzę, że zróbmy EOT, gdyż innych forumowiczów (zainteresowanych 600/4 L) nasza dyskusja może już nużyć. Pzdr.
W każdym razie ja (jak i inni forumowicze) będziemy oceniać to, co Ty (a także inni moderatorzy) piszesz czy się to Tobie podoba czy też nie. Szkoda jednak, że nie przyjmujesz do wiadomości pewnych drobnych uwag
Popatrz... a jak Twoja wypowiedź została oceniona (przeze mnie i nie tylko) to jak zareagowałeś?
Poprawianie świata najlepiej zacząć od siebie :roll: . I tym miłym akcentem EOT.
A mozesz wyrazic swoje zdanie na temat jakosci zdjec kompilacji 500 z 2tc?
Nie mogę, bo nie działa :) Pobawiłem się chwilę 500x2x1.4 celując w księżyc, ale nic co by było sens pokazywać.
Edit: czy ktoś może posprzątać te śmieci powyżej?
Kolekcjoner
08-07-2009, 22:42
Edit: czy ktoś może posprzątać te śmieci powyżej?
Dokładnie.
Ja mam pytanie uściślające - używasz TC Canona :p?
Ja mam pytanie uściślające - używasz TC Canona :p?
Tak... szkoda że nie mam tu nikogo znajomego z 500 ani TCx2 :(
Kuba ma 500 ale niewiem czy ma tc2