Zobacz pełną wersję : Obiektyw do zdjęć snowboardowych itp.
FotoRomek
30-06-2009, 22:24
Witam, tak jak w tytule poszukuję obiektywu do zdjęć o tematyce snowboard, deskorolka itp. ale też takiego który sprawdzi się na co dzień (Samyang 8mm który posiadam nie jest idealny do rodzinnych zdjęć :) ) dlatego też chciałbym aby ogniskowa nie przekraczała 100mm. Wiem że w tej dziedzinie dość popularnym szkłem jest Canon 70-200 F4 L ale ze względu na ograniczone koszty chcę się z jego kupnem na razie wstrzymać i kupić coś o krótszych ogniskowych. Myślałem o Tamronie 28-75 F2.8 Czy byłby to trafiony wybór?
Body to 400D
Jak najbardziej ;) A nie wolałbyś coś szerszego ? bo 400D ma mnożnik x1.6 .
Kolekcjoner
01-07-2009, 01:06
Chmm AF w tym szkle nie zachwyca. Do sportu średnio się nadaje.
sebcio80
01-07-2009, 01:10
jak do sportu w stosunkowo przyzwoitej cenie to polecam Ci Canona 85mm 1.8
moze malo uniwersalny ale szybki AF
FotoRomek
01-07-2009, 10:36
Chmm AF w tym szkle nie zachwyca. Do średnio się nadaje.
Ale nie jestem pewien tego czy w tego typu sportach potrzebny jest jakiś demon szybkości (jeżeli tak to proszę mnie wyprowadzić z błędu :) ). Można przecież poustawiać wszystko przed skokiem czy też przejechaniem przeszkody.
jak do w stosunkowo przyzwoitej cenie to polecam Ci Canona 85mm 1.8
moze malo uniwersalny ale szybki AF
Rzeczywiście mało uniwersalne dlatego wolałbym coś co będzie wyposażone oprócz tego w szerszy kąt.
A co w takim razie myślicie o Canonie 17-85 mm f/4-5.6 IS USM? Ma szerszy kąt niż ten Tamron ale znacznie gorsze światło :?
traphezz
01-07-2009, 10:50
Nie wiem czemu ale mi sie deskorolki i snowboardy kojarza zawsze z bardzo szerokim katem jak nie rybim okiem ...
FotoRomek
01-07-2009, 11:08
Nie wiem czemu ale mi sie i snowboardy kojarza zawsze z bardzo szerokim katem jak nie rybim okiem ...
Rybę mam, napisałem w 1 poście :)
traphezz
01-07-2009, 11:26
No to chcesz obiektyw do zdjec rodzinnych a nie snowboardu bo do tego juz masz ... troche zagmatwane to w pierwszym poscie.
FotoRomek
01-07-2009, 11:29
No to chcesz do zdjec rodzinnych a nie snowboardu bo do tego juz masz ... troche zagmatwane to w pierwszym poscie.
Jakie zagmatwane? Zdjęcia snowboardowe itp. robi się nie tylko fisheye'em.
dziobolek
01-07-2009, 11:47
Rzeczywiście mało uniwersalne dlatego wolałbym coś co będzie wyposażone oprócz tego w szerszy kąt.
A co w takim razie myślicie o Canonie 17-85 mm f/4-5.6 IS USM? Ma szerszy kąt niż ten Tamron ale znacznie gorsze światło :?
Pytanie czy taki zakres cię zadowoli,
czy też chwilę po zakupie stwierdzisz, że jednak szerzej by się przydało.
Jeśli masz możliwość to pożycz i sprawdź organoleptycznie zakres.
Jak nie masz takowej, to może lepiej kupić kita za grosze (ok. 100PLN na Allegro),
i na tej podstawie określić zakres swoich potrzeb,
zanim zainwestujesz poważniejsze pieniądze.
Pozdrówka!
myslidar
01-07-2009, 11:52
Ten Tamron nie jest wcale wolny. Jego szybkość jest wystarczająca dla tych ogniskowych. Przy dobrym świetle działa całkiem dobrze.
Kolekcjoner
01-07-2009, 13:03
Ale nie jestem pewien tego czy w tego typu sportach potrzebny jest jakiś demon szybkości (jeżeli tak to proszę mnie wyprowadzić z błędu :) ). Można przecież poustawiać wszystko przed skokiem czy też przejechaniem przeszkody.
Zależy co i jak się fotografuje ale szybki AF i sprawna dobiegaczka bardzo się przydają. Według mnie nic nie można wcześniej poustawiać, bo wszystko dzieje się bardzo dynamicznie.
Ten Tamron nie jest wcale wolny. Jego szybkość jest wystarczająca dla tych ogniskowych. Przy dobrym świetle działa całkiem dobrze.
To nie chodzi o to, że jest wolny - chodzi o to, że się czasem gubi - w szczególności przy obiektach poruszających się.
Zależy co i jak się fotografuje ale szybki AF i sprawna dobiegaczka bardzo się przydają. Według mnie nic nie można wcześniej poustawiać, bo wszystko dzieje się bardzo dynamicznie.
To nie chodzi o to, że jest wolny - chodzi o to, że się czasem gubi - w szczególności przy obiektach poruszających się.
Moim zdaniem poustawiać można, skoro wiesz w którym miejscu będzie fotografowany obiekt. W MF łapiesz ostrość (np. na jakąś rampę na której ktoś zrobi jakiś trick, ustawiasz przysłonę i czekasz aż "obiekt" będzie w zasięgu ostrości. Kwestia wprawy, może nie najwygodniej ale w pełni wykonalne. Mam T 28-75 i AF też się sprawdza. Wprawdzie nie jest demon szybkości ale bez przesady. Skoro w hali na koszu daję radę to na zewnątrz nie powinno być problemu.
myslidar
01-07-2009, 14:11
To nie chodzi o to, że jest wolny - chodzi o to, że się czasem gubi - w szczególności przy obiektach poruszających się.Gubi się gdy jest ciemno, jak wiele obiektywów. Przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia.
Kolekcjoner
01-07-2009, 14:27
Gubi się gdy jest ciemno, jak wiele obiektywów. Przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia.
A z mojego wynika, że na śniegu w dużym słońcu też są problemy, a o ciągłym AF można zapomnieć. Oczywiście można robić nawet manualem ale kolega pisał o zdjęciach sportowych gdzie AF się co najmniej przydaje więc odpowiedziałem. Nie rozumiem skąd taka "obrona częstochowy" ;)8). T 28-75 mam od dawna to bardzo zacne szkło ale do sportu (szczególnie tak dynamicznego jak snowboard) są lepsze i tyle.
myslidar
01-07-2009, 14:34
To może inaczej. T 28-75 da się zrobić świetne zdjęcia, natomiast może to być trudniejsze niż szkłem z L na końcu (mnie osobiście przy dynamicznych zdjęciach nie zawiódł). Problem zaczyna się gdy robi się bardzo ciemno, ale wtedy to chyba każdy obiektyw się gubi. Kwestia czy ktoś chce iść na pewien kompromis czy nie.
To również kwestia ustawień aparatu. Gdy ustawiam tylko centralny punkt AF to w ciemnościach czasem się zagubi, problem znika gdy korzysta się ze wszystkich pól, co w przypadku snowboardu może się udać. Piszę tutaj na podstawie obserwacji działania z moją puszką...
dreamstorm
02-07-2009, 19:31
O Tamronie mogę powiedzieć, że świetnie radzi sobie z aberracjami.
Z bardzo krótkich testów wynika, że na 70mm znacznie lepiej niż 70-200L f4, ale może miałem dość styraną L-kę. Zresztą nie należy swoich opinii wysnuwać na podstawie tylko 1 egzemplarza każdego ze szkieł, choć osobiście jednak do snowboardu wolałbym mieć 70-200.
FotoRomek
02-07-2009, 21:23
Ile kasy chcesz wydać...
W tej chwili budżet mam ograniczony, w okolicach 1200 zł. Dlatego właśnie myślałem nad tym Tamronem bo używany można dorwać właśnie za takie pieniądze.
O Tamronie mogę powiedzieć, że świetnie radzi sobie z aberracjami.
Z bardzo krótkich testów wynika, że na 70mm znacznie lepiej niż 70-200L f4, ale może miałem dość styraną L-kę. Zresztą nie należy swoich opinii wysnuwać na podstawie tylko 1 egzemplarza każdego ze szkieł, choć osobiście jednak do snowboardu wolałbym mieć 70-200.
70-200 f4 też chcę z czasem kupić, teraz chcę coś bardziej uniwersalnego.
Fotograf1995
03-07-2009, 10:17
Ale przecież większość zdjęć skate/snowboard robi się doświetlając je lampą (dlatego są tak charakterystyczne), więc (jeśli nie masz lampy, to zainwestuj w lampę i kabel), a jeśli masz lampę to nie ma się co głowić nad AF bo lampy i tak mają wspomaganie. A co do obiektywu to ja ci osobiście polecam T 17-50, jasny i wystarczająco szeroki.
Kolekcjoner
03-07-2009, 13:10
a jeśli masz lampę to nie ma się co głowić nad AF bo lampy i tak mają wspomaganie.
Tak szczególnie przy strobo i na śniegu dużo to da :wink:.
Fotograf1995
03-07-2009, 17:59
Aj, widzę, że jesteś z gór, to się nie kłócę :P Do skejtdeski na pewno pomoże :D