PDA

Zobacz pełną wersję : Wyostrzanie zdjęć.

UrGuR
29-06-2009, 17:52
Mam kilka pytań dotyczących wyostrzania zdjęć w photoshopie. Od kiedy zacząłem wywoływać rawy, zacząłem wyostrzać zdjęcia w photoshopie. Pierwszym etapem było podciągnięcie claricity w camera raw, następnie używałem opcji Unsharp mask w photoshopie. Przez trzy miesiące byłem zadowolony z efektów, jednak teraz chciałbym czegoś więcej. Najbardziej zależy mi na dobrej metodzie wyostrzania zdjeć krajobrazowych, gdzie mamy duży obszar terenu z odległymi elementami. Początkowo myślałem, ze to wina obiektywu (kit is), ale po zmianie na tamrona 17-50 nadal czegoś mi brakuje. Oczywiście przeskok jakościowy jest wielki, ale widząc zdjęcia w internecie wnioskuje, ze można osiągnąć lepsza ostrość obrazu właśnie przez odpowiednia i umiejętna technike wyostrzania programowego. Tak jak już powiedziałem, najbardziej zależy mi na ostrości w krajobrazach. Widziałem czyste jpegi z dużo droższych obiektywów, które nie zachwycały i zdjęcia po obróbce i po tym wnioskuje, że wiele zależy od umiejętnego wyostrzania. Widziałem nawet świetne jakościowo zdjęcia z kita, pytałem autora jak osiągnął takie efekty i odpowiedział, ze przez odpowiednią obróbkę. Tak więc moje pytanie, jak odpowiednio wyostrzać zdjęcia, aby osiągnąć naturalny i dobry efekt, a nie sztucznie wyglądające, przeostrzone gnioty? Za pomoc z góry dziękuje :)

tormentor
29-06-2009, 18:08
:arrow:http://canon-board.info/showthread.php?t=19955

pszczółka_maja
29-06-2009, 21:25
Ja mam prostą metodę na wyostrzanie całego zdjęcia. Gdy tylko potrzebuję wyostrzyć całość, otwieram zdjęcie w IrfanView i shift+S ;) Nie bawię się zazwyczaj w wyostrzanie pojedynczych elementów, więc ten program akurat mi pasuje. Zaznaczam jednak, że zazwyczaj są to zdjęcia w jpg. Ewentualnie - PS i drobne kosmetyczne wyostrzenia małej części zdjęcia. Myślę, że podany link zawiera wystarczająco dużo inf, których potrzebujesz. Jest solidny opis wyostrzania zdjęć, więc polecam lekturę.