Zobacz pełną wersję : Fotografowanie lodów gałkowych - jak?
Witajcie, dostałem zlecenie na sfotografowanie lodów w gałkach.
Problem jednak tkwi w samych gałkach. Otóż z czego takową zrobić? Same lody raczej się nie nadają, po pierwsze prawie niemożliwe jest zrobienie kształtnej kulki, po drugie topnieją i to bardzo szybko. Dziś będę starał się robić lody z ziemniaków, tylko nie wiem jak mam je odpowiednio ubarwić do koloru bakaliowego.
Może ktoś zna jakieś metody na uzyskanie nielodowej lodowej gałki? Dziękuję za pomoc.
Może ktoś zna jakieś metody na uzyskanie nielodowej lodowej gałki? Dziękuję za pomoc.
Puree ziemniaczane + barwniki, może nawet farbki wodne. :)
Majchalak
29-06-2009, 15:35
Oglądałem kiedyś jakiś program w TV (chyba Galileo), w którym pokazywali jak robi się zdjęcia lodów. Używali do tego jakiejś pianki, coś jakby silikon, a potem podgrzewali w piekarniku :) Na koniec malowali sprayem o ile dobrze pamiętam.
Witajcie, dostałem zlecenie na sfotografowanie lodów w gałkach.
Problem jednak tkwi w samych gałkach. Otóż z czego takową zrobić? Same lody raczej się nie nadają, po pierwsze prawie niemożliwe jest zrobienie kształtnej kulki, po drugie topnieją i to bardzo szybko. Wolniej stopnieją gdy wcześniej puchar czy talerz na którym będą komponowane schłodzisz w dobrej zamrażarce -30 stopni, oraz gdy będziesz używał światła błyskowego. Ale to oczywiście partyzantka lodowa czy raczej fotograficzna.
Zaleta? Możesz je potem zjadać w całości (-;
Bronekc1
29-06-2009, 16:35
Są specjaliści którzy zajmują się produkcją atrap żywności dla placówek handlowych, ich produkty wyglądają naprawdę przekonywująco. Niestety te produkty są drogie i ciężko dostępne. Myślę że łatwiej i taniej by było gdybyś przetopił kilka paczek lodów ;)
Jedyne co mogę doradzić to pokombinuj z miejscem gdzie mógłbyś wykonać takie zdjęcia, na przykład poszukaj jakiejś chłodni, duże sklepy, lokale, zakłady przetwórstwa żywności. Pyzatym zrób kilka kulek wielkości tych zamierzonych włóż do naczynka w którym planujesz fotografować oryginały i na tym spasuj sobie światło kadry następnie zrób piękny deser i zanim stopnieje będziesz już go konsumował oglądając jego zdjęcia.
Szczur88
29-06-2009, 16:40
Ustawiasz wszystko, zamiast lodów dajesz np piłeczki golfowe, i jak złapiesz odpowiednią kompozycję, oświetlenie etc, dajesz lody, cykasz fotkę/dwie, nie zdążą się stopić.
HUBERTUS
29-06-2009, 17:22
Polecam książkę "Food Styling for Photographers A Guide to Creating Your Own"
Tam znajdziesz dużo wskazówek dotyczących fotografowania żywności, a między innymi fotografowanie lodów kulkowych
Pisz do mnie na priva... coś poradzimy:mrgreen:
Sergiusz
01-07-2009, 20:24
Zawsze można poczekać do zimy:-D ale jeśli się śpieszysz to może zadzwoń i spytaj o to: http://www.milso.pl/pl/art/8538/Lody-zestaw-5x300ml
Dziękuję za wskazówki. HUBERTUS, świetna książka. Dziękuję.
Z domowych sposobów na lody proponuję gęsty i biały (możliwość dowolnego barwienia) ser mielony - całkowicie odporny na temperaturę :). Można go sobie godzinami ustawiać i się nim bawić. Efekty:
http://www.shutterstock.com/pic-30252181-stock-photo-vanilla-ice-cream.html
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.