Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 19" Eizo L768 black

robsonikus
19-08-2005, 18:21
Wiem ze lcd to nie to samo co kineskop,ale prosze o obiektywna ocene czy ten monitor da sobie jako tako rade przy obrobce zdjec w photoshopie.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12317
Monitor ten wspolpracowalby z karta Matrox Millenium P-750 DualHead 64MB DDR
, http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7458 .
Co myslicie o takim zestawieniu do obrobki zdjec.
Pozdrawiam i licze na konstruktywne odpowiedzi:)

Polaco
19-08-2005, 19:04
Kilka razy bylo pisane ze plaskie monitory sie nie nadaja do obrobki zdjec (no chyba ze bardzo drogie modele). Jak nie masz ograniczenia przestrzeni na biurku to raczej bierz CRT.

Semtex
19-08-2005, 19:31
Nie rozumiem dlaczego się nie nadają ?? eizo to chyba najlepsza marka na świecie jezeli chodzi o monitory sam mam ich monitor i ważne dla mnie tylko w lcd aby miał wejście cyfrowe a karta wyjście - matrox jak do zdjęć ideał ale do gier kiszka.
Mój ma dodatkowo możliwość kalibracji kolorów więc przynajmniej ja bardzo polecam

gietrzy
19-08-2005, 19:46
Wiem ze lcd to nie to samo co kineskop,ale prosze o obiektywna ocene czy ten monitor da sobie jako tako rade przy obrobce zdjec w photoshopie.
Nie ;-)
Jeszcze nie teraz. Mam LCD (Eizo) i CRT (Mitsubishi). Widać na pierwszy rzut oka różnice na korzyść CRT. Nie ta liczba szczegółów, szczególnie w cieniach.
Jeśli mogę Ci coś poradzić to nie patrz na marketingowe ulotki i wartości z kosmosu w nich zawarte. Zaufaj oczom!
Moje Eizo parametrami przewyższa Neca kolegi. I co z tego. Jak zobaczyłem ile jego LCD wyciąga z cieni to się poprostu załamałem.
Proponuję coś z serii SX Neca. Są poprostu ****iste.

Co myslicie o takim zestawieniu do obrobki zdjec.
Pozdrawiam i licze na konstruktywne odpowiedzi:)
Powiem szczerze, coraz częściej zamiast na kolory patrzę na histogram. W takim przypadku nawet LCD Samsunga da radę.

sv
19-08-2005, 20:20
polecam IIyame 1900 H (monitor dla grafikow i fotografow:)

Duty
07-10-2005, 23:58
Nie ;-)
Jeśli mogę Ci coś poradzić to nie patrz na marketingowe ulotki i wartości z kosmosu w nich zawarte. Zaufaj oczom!
Moje Eizo parametrami przewyższa Neca kolegi. I co z tego. Jak zobaczyłem ile jego LCD wyciąga z cieni to się poprostu załamałem.

Tak z ciekawosci - a masz swoj monitor skalibrowany kalibratorem sprzętowym, chocby Eye One Display 2?
Zapewniam, że to robi potężną różnicę!
Jeśli się nie da skalibrować sprzętowo, bo np. nie osiągnie jasności 110 C/m2 - odeślij do serwisu - wymienią matrycę.
Ostatnio kalibrowałem koledze 2szt. jedno-rocznych LCD Eizo - były tak wypalone, że maksymalnie osiągały 100 - 105 C/m2 (a mają5 lat gwarancji!)
Zgłosił to do serwisu - powiedzieli mu, że nie tak coś ma z kalibratorem. Uparł się - odesłał - wymienili mu obie matryce w monitorach na nowe :) Teraz wyciągają 130 C/m2 - co i tak nie spelnia normy, ale wystarczy, bo kalibrujemy na 110 C/m2.
Moze warto zagadać z serwisem?
BTW sam używam 3 szt. Samsungów 213T (teraz wyszedl nowy model 214T). Są idealnie zgodne ze sobą i po skalibrowaniu widzę na 100% to, co dostaję z labu jako odbitkę. Najpierw kownertuję zdjęcia do profilu papieru w labie - już w Photoshopie widzę, co mi papier obetnie i mogę jeszcze poprawki wprowadzić. Jeśli dostanę ciut inną odbitkę - dzwonię do labu i okazuje się, że albo papier zmienili, albo chemię, albo kanal papieru się lekko rozbalansowal - w dwóch pierwszych przypadkach robimy nowy profil i jest OK. W trzecim - sami kalibrują maszynę i też jest OK. Profile nie są wiecznie dokładne - trzeba je uaktualniać co 2-3 miesiące. Tak samo monitory kalibruję co 2-3 tygodnie.
Mity, że CRT lepsze od LCD już dawno można między bajki włożyć. Mam też IIyamę CRT 22" - nie lubię jej, bo w porównaniu z LCD jest nieostra. Kolory? Normalne, w LCD takie same, ale ostrzej i mogę więcej godzin wysiedziec. Bye bye CRT!

rysiaczek
08-10-2005, 00:11
Duty sporo masz racji, właściwie większość, ale nie uogólniaj... Nie zgodzę się co do kolorów - może w LCD z górnej półki tak jest rzeczywiście, jednak ta niższa nie osiąga tego, co CRT.

Gietrzy ty sobie skalibruj LCD, skoro LCD kolegi więcej z cieni wyciąga... Co do ilości szczegółów, to nie wmówisz nam raczej, że CRT ostrzejszy jest od LCD - a reszta to kwestia kalibracji... (oprócz kolorów, fizycznie niektóre LCD wymiękają)

Nemeo
08-10-2005, 00:19
Jeśli chodzi o firmę, która robi najlepsze monitory na świecie, to jest to właśnie EIZO / 60% monitorów, EIZO produkuje na potrzeby współczesnej medycyny / ale jeśli chodzi o obróbkę foto, to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT, jest to model ColorEdge CG220.

"Model CG220 jest pierwszym na świecie monitorem LCD zdolnym do wyświetlenia pełnej przestrzeni barw Adobe RGB. Umożliwia to korzystanie nie tylko z palety sRGB, ale również CMYK - co jest podstawą w profesjonalnych zastosowaniach graficznych."

Duty
08-10-2005, 01:25
EIZO produkuje na potrzeby współczesnej medycyny / ale jeśli chodzi o obróbkę foto, to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT, jest to model ColorEdge CG220.

Tzn. że współczesne CRT wyświetlają pełną przestrzeń barw Adobe RGB?? Hmmm, które modele?

"Model CG220 jest pierwszym na świecie monitorem LCD zdolnym do wyświetlenia pełnej przestrzeni barw Adobe RGB. Umożliwia to korzystanie nie tylko z palety sRGB, ale również CMYK - co jest podstawą w profesjonalnych zastosowaniach graficznych."

A możesz mi powiedziec, komu potrzebna jest pełna prezentacja Adobe RGB w monitorze - poza sloganem reklamowym?
Jeśli zechcę opublikować zdjęcie w internecie - to i tak konwertuję do SRGB, żeby nie było wyprane z kolorów (taki efekt uboczny color managementu). Jeśli wysłam na Frontierę - to konwertuję do profilu papieru, na którym będzie robione. Jeśli chcę powiększenie wielkoformatowe - konwertuję na profil papieru Dursta Epsilon.
Każda z tych konwersji powoduje widoczną stratę zakresu barw/tonów na monitorze - w miarę dokładnie odzwierciedla to, co może przenieść papier.
Całą obróbkę robię w Adobe RGB na tiffach 16 bit. Jeśli miałbym monitor całkowicie zgodny z Adobe RGB - to za każdym razem widziałbym ogromną stratę w barwach - po konwersji i stresowałbym się niepotrzebnie.
Wystarczy mi monitor - który obejmie zakresem barw mniej niz Adobe RGB - ale więcej niż np. Frontiera.

Nemeo
08-10-2005, 01:41
Bez zbędnego rozdrabniania się w szczzegóły, to najlepszy LCD dostępny obecnie na rynku.

Duty
08-10-2005, 01:56
Bez zbędnego rozdrabniania się w szczzegóły, to najlepszy LCD dostępny obecnie na rynku.
A wcześniej było, że "to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT". :)
Śmiem twierdzić, że większość monitorów LCD począwszy od 2tys. zł w połączeniu z kalibracją sprzętową bije CRT pod względem przydatności do celów fotograficznych.

Nemeo
08-10-2005, 02:03
A wcześniej było, że "to tylko jeden model potrafi sprostać współczesnym CRT".

Pisząc, że to obecnie najlepszy LCD na rynku, miałem właśnie na myśli że, tylko ten model potrafi sprostać współczesnym CRT.

Duty
08-10-2005, 10:41
Pisząc, że to obecnie najlepszy LCD na rynku, miałem właśnie na myśli że, tylko ten model potrafi sprostać współczesnym CRT.

Tylko ten? Wejdz na stronę Sony i zobacz, czy są dostępne CRT Artisan - super monitory sprzed 2 lat? Czy może już tylko LCD? A LAcie? - to samo - tylko LCD.
Zerknij na stronkę www.cortland.pl i zobacz, co jest oferowane do sprzedaży w segmencie CRT, a co w LCD?
Pora zmienić myślenie - nie ma już WSPÓŁCZESNYCH CRT!
To jest pieśń przeszłości.

Ramirez
08-10-2005, 22:07
Pora zmienić myślenie - nie ma już WSPÓŁCZESNYCH CRT!
To jest pieśń przeszłości.
To prawda.
Gdzieś czytałem, że czołowi produceni monitorów nie inwestują w technologię CTR od ok. 3 lat.
IMHO nie zmienia to jednak faktu, że monitory CTR są nadal produkowane i na razie świetnie sprawdzają się w obróbce grafiki. Pracuję w firmie wydawniczej i mogę z całą pewnościa stwierdzić, że do obróbki grafiki oraz do składu tekstu w studiach DTP używa się monitorów CTR. Przede wszystkim ze względu na wierność kolorystyki i duża częstotliwość odświerzania obrazu.

Jac
08-10-2005, 22:30
to moze komus program do kalibarcji (chyba bardziej ustawienia niz kalibracji) monitora
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=259&t=47

ktos mi powie ile to warte?

rysiaczek
08-10-2005, 23:19
i duża częstotliwość odświerzania obrazu.

hę?:roll:

Duty
08-10-2005, 23:47
To prawda.
IMHO nie zmienia to jednak faktu, że monitory CTR są nadal produkowane i na razie świetnie sprawdzają się w obróbce grafiki. Pracuję w firmie wydawniczej i mogę z całą pewnościa stwierdzić, że do obróbki grafiki oraz do składu tekstu w studiach DTP używa się monitorów CTR. Przede wszystkim ze względu na wierność kolorystyki i duża częstotliwość odświerzania obrazu.
Kiedy Twoja firma ostatnio inwestowała w monitory??
Wierność kolorystyki - możesz mi podesłać jakiś profil z kalibracji któregoś z Waszych monitorów - wrzucę tu porównanie z moim tanim (3800zł) LCD. Odświeżanie? 60Hz w LCD jest równe 120 Hz w CRT. Czy macie ustawione 120 Hz? Wątpię... Ostrość - poza porównaniem.

Ramirez
09-10-2005, 00:45
Kiedy Twoja firma ostatnio inwestowała w monitory??
(..) Czy macie ustawione 120 Hz? Wątpię...

Gratuluję Ci świetnego monitora LCD. Nie chcę się z Tobą porównywać i się sprzeczać.

Proponuję np. stronę i serię monitorów VisiomMaster Pro (popatrz też na odświeżanie): http://www.iiyama.pl/
Jasnym jest, że technologia LCD wyprze CTR. Ja tylko stwierdzam, na czym ludzie pracują w większości firm DTP, a nie, że Twój LCD jest do kitu i niedrównuje monitorom CTR.
Jeśli uważasz inaczej, to OK. Szanuję Twoje zdanie.

Duty
09-10-2005, 01:27
Gratuluję Ci świetnego monitora LCD. Nie chcę się z Tobą porównywać i się sprzeczać.

Proponuję np. stronę i serię monitorów VisiomMaster Pro (popatrz też na odświeżanie): http://www.iiyama.pl/
Jasnym jest, że technologia LCD wyprze CTR. Ja tylko stwierdzam, na czym ludzie pracują w większości firm DTP, a nie, że Twój LCD jest do kitu i niedrównuje monitorom CTR.
Jeśli uważasz inaczej, to OK. Szanuję Twoje zdanie.

Mój monitor to najtańszy model 21,3" jaki był dostępny w czasie zakupu na rynku - daleko mu do świetności :)
Przez wszystkie posty zmierzałem do jednego - LCD już wyparło CRT. Nie mamy się co oburzać na fakty. To, że jeszcze w firmach pracuje się na monitorach CRT, i że spełniają swoje zadanie w wystarczającym zakresie nie upoważnia do głoszenia tez, że tylko High End monitory LCD mogą dorównać kineskopom.
Sam mam IIyamę - 22" CRT, najwyższy model, kupiony tuż przed zakończeniem produkcji - nieco ponad rok temu. Ma dobre odświeżanie - ale na 100Hz bardziej męczy niż LCD na 60Hz.
W sporze LCD-CRT jest tak, jakby posiadacze D60 i 10D twierdzili, że ich modele są takie super, że 5D to jeszcze nie to - bo za tani, dopiero od 1DsMKII można się przesiadać, ale to za drogo.
Gdyby takie twierdzenie wrzucić do działu "Canon dSLR" - rozpętałoby się piekło :).
Nie można powielać takich rad w odpowiedzi na pytania LCD czy CRT? Przeczytaj pierwszy i drugi post w tym wątku - zrozumiesz, czemu to piszę z takim uporem.

Duty
09-10-2005, 01:38

Przepraszam za upierdliwość - ale w nawiązaniu do cytatu polecam lekturę:

http://www.brightsidetech.com/products/info/dr37p_specs.pdf

w połączeniu z:
http://www.hdrsoft.com/resources/dri.html

fredi
09-10-2005, 14:09
Wszytko pieknie, tylko patrze na 10 pierwszych z brzegu monitorow LCD i zamiast zdjecia widze jakies mocno kontrastowe niewiadomo co. Moze zadam pytanie (szczere, po prostu nie znam na nie odpowiedzi): mozna kupic monitor LCD za ~2K zł i widziec szczegoly i kolory tak jak na CRT, bez inwestowania w kalibratory i inne badziewia?

rysiaczek
09-10-2005, 14:12
mam LCD za ~2k i naprawdę nie narzekam na szczegóły, które są przecież domeną LCD. Natomiast sprawa kolorów wyjaśniona już była powyżej, nieco gorzej rzeczywiscie może być z przejściami pomiędzy kolorami (z racji częstego ditheringu) ale i to można zminimalizować przez nawet prostą, 'ręczną' kalibrację...

Duty
09-10-2005, 15:37
Moze zadam pytanie (szczere, po prostu nie znam na nie odpowiedzi): mozna kupic monitor LCD za ~2K zł i widziec szczegoly i kolory tak jak na CRT, bez inwestowania w kalibratory i inne badziewia?

Kalibratory to nie są badziewia :) Monitor LCD można spokojnie kupic za 2Kzł, ale żeby działał idealnie - potrzebny jest kalibrator. Tak samo do monitora LCD za 20Kzł też będzie potrzebny kalibrator.
Polecam Eye One Display 2 -
Kosztuje 295 Euro netto ( http://system.perfekt.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=34 )
Sam używam od 1,5 roku Eye One Photo. Do kalibracji monitorów nadają się oba idealnie (Photo dodatkowo profiluje urządzenia wyjsciowe - drukarki)
Podczas kalibracji sprzętowej mierzony jest kontrast monitora, jasność i temperatura barwowa. W LCD podłączonym przez złącze DVI nie mam możliwości zmiany kontrastu - więc dokonuje się tylko pomiar. Jasność reguluję na monitorze przyciskami +/- poczynając od zera (co też jest ważne) aż do zadanej przed pomiarem wartości w Candelach/m2 - u mnie: 110 C/m2. Temperaturę barwową można ustawić na "native" - czyli taką, jaką świeci bez przestrajania LCD (w 3 monitorach 213T jakie mam i kalibruję tempertura waha się między 6300K a 6800K). Jednak przy koniecznosci kalibracji kilku róznych monitorów LCD tak, aby pokazywały to samo - lepiej ustawić na 6500K i dopasować suwakami barwy - jeśli nie ma możliwośći zmiany barw w monitorze - program podczas budowy profilu sam o to zadba naginając odpowiednio krzywe.
Po dopasowaniu jasności/temp. barwowej następnym krokiem jest budowa profilu monitora. Program wyświetla i zbiera pomiary 99 pól barwnych i na ich podstawie buduje profil ICM opisujący dokładnie możliwości wyświetlania monitora w danym ustawieniu kalibracji (chodzi o to, że jeśli po zbudowaniu profilu dotkniemy przycisków jasności na monitorze - to profil stanie się nieaktualny, tak samo będzie po jakimś czasie - w miarę wypalania monitora - dlatego trzeba operację powtarzać cyklicznie).

fredi
09-10-2005, 21:16
Kalibratory to nie są badziewia :)Wiem.

Monitor LCD można spokojnie kupic za 2Kzł, ale żeby działał idealnie - potrzebny jest kalibrator.Nie chce zeby dzialal idealnie, wystarczy mi zeby dzialal tak jak moj CRT (sredniak, zaden topowy model), bez uzycia kalibratorow (Adobe Gamma tylko). Da sie? Tak jak wspominalem, nie widzialem LCD normalnie wyswietlajacego zdjecia, moze malo widzialem po prostu. U wsztkich znajomych (juz po walkach z ustawieniami!) szalone kontrasty, kolory... Bardziej sen pijanego dresiarza, niz cos na czym mozna w minimalnym stopniu polegac.

Duty
09-10-2005, 22:00
Nie chce zeby dzialal idealnie, wystarczy mi zeby dzialal tak jak moj CRT (sredniak, zaden topowy model), bez uzycia kalibratorow (Adobe Gamma tylko). Da sie? Tak jak wspominalem, nie widzialem LCD normalnie wyswietlajacego zdjecia, moze malo widzialem po prostu. U wsztkich znajomych (juz po walkach z ustawieniami!) szalone kontrasty, kolory... Bardziej sen pijanego dresiarza, niz cos na czym mozna w minimalnym stopniu polegac.

Nie odpowiem Ci na to pytanie. Przygodę z LCD w fotografii zacząłem nieco ponad rok temu - od razu z kalibratorem.
Jak odwiedzałem swoich kolegów fotografów - prowadzących studia, to zawsze brałem kalibrator i im ustawiałem LCDki i CRT - bo na nie narzekali. Chyba im się spodobało, bo dwóch już kupiło własne kalibratory i mówią, że nie widzą powrotu do ustawiania "na oko". Teraz mogą spokojnie brać pracę do domu - i spowrotem do studia - zawsze widzą to samo.
Zakup kalibratora opłaca się niesamowicie.
Sam wysyłam codziennie zdjęcia do laboratorium przez internet - w życiu u nich nie siedziałem i nie prosiłem o poprawki. Po prostu używam profili icc. Od roku nie wyrzuciłem żadnego zdjęcia do kosza. Ostatnio jak zauważyłem odchyłkę w niebieski - 1-2%, co raziło na sukni ślubnej - zadzwoniłem, skalibrowali kanał papieru i na drugi dzień bezpłatnie miałem poprawione odbitki.
W tym labie też kalibrują monitory sprzętowo.
BTW - do oceny odbitek trzeba używać odpowiedniego źródła światła! Mam żarówki halogenowe Soluxa - 4700K. Najtańsze z możliwych rozwiązań - zapewniające maksymalną jakość.

Odnośnie ustawiania ręcznego: mój monitor po podłączeniu kablem DVI ma wygaszone wszystkie opcje ustawień oprócz jasności :) Nic nie mogę zmienić - ani kontrastu, ani barwy. Nawet się nie da kalibrować ręcznie.
Widać producent przewidział tylko wpółpracę z kalibratorem :) (na analogowym kablu da się zmieniać ustawienia)
Dodatkowo - korzystając z profili monitora trzeba wyrzucić z autostartu Adobe Gamma!