Zobacz pełną wersję : Grecja - gdzie warto się udać ?
MischaPL
28-06-2009, 19:58
Witam
Mam pytanie dotyczące miejsc w Grecji które warte są uwiecznienia na "kliszy".
Zapewne znaczna część użytkowników forum ma jakieś doświadczenia z takiej typowo fotograficznej eskapady w te rejony świata :)
Co byście polecili? gdzie warto się zapuścić ? Wyjazd planuję koło września więc jest jeszcze trochę czasu by ustalić jakieś konkrety. Nie zależy mi na leżeniu brzuchem do góry i sączeniu piwska , bardziej celuję na ciekawą wyprawę z aparatem która sama w sobie jest dla mnie wypoczynkiem :)
Ja bylem w podrozy poslubnej na wyspie Zakynthos - genialne miejsce, mala wyspa ale robi sie coraz bardziej popularna niestety. Fajne gorki, klify po zachodniej stronie wyspy, idealne na zachody slonca. Wyspa slynna z zolwi morskich carreta-carreta ktore na plazach skladaja jaja w nocy i poludniowe plaze sa wieczorami zamkniete ale mozna na dlugim czasie zlapac zolwia jak podaza od morza do ladu zeby zakopac jaja. Niesamite to naprawde. Fajna jest sama Olimpia, pierwszy na swiecie stadion itp, masa ciekawych ruin. To tyle ode mnie bo tyle wiem:)
andrewjohn
28-06-2009, 20:27
Kurcze, ale trudne pytanie.Moim zdaniem to praktycznie cała Grecja warta jest fotografowania. Na kontynencie na pewno Meteory, Okolice Olimpu,Ateny,wybrzeże-to takie najbardziej znane i oklepane tematy, a na wyspach szczególnie znane i lubiane przez fotografów jest Santorini,dalej Rodos, wiele wspaniałych miejsc jest też na Krecie (np.Rethymnon,Chania,Iraklion,wąwóz Samaria,plaże Elafonisi,Knossos-b.zatłoczone, itd). To wszysto są zasygnalizowane tylko najbardziej znane miejsca,ale mnóstwo wspaniałych widoków i urokliwych miejsc,klasztorów, wiosek znajdziesz na uboczu od głównych szlaków.Myslę, że gdziekolwiek pojedziesz do Grecji nie zabraknie Ci malowniczych miejsc i tematów do zrobienia wspaniałych zdjęć.
Jak chcesz poznać prawdziwą Grecję, to polecam Halkidiki...
Dokładnie jak wyżej pisze kolega Grecja na kontynencie a na wyspach to dwie różne Grecje ja polecam ZAKYNTHOS piękne laguny.
MischaPL
01-07-2009, 10:49
Noo to się zdecydowałem na Zakynthos :) Czekam tylko do 10go na kasę. Mam jeszcze pytanko jak to tam cenowo się kształtuje w sensie ile trzeba zabulić przykładowo za skuterek, butelczynę wody i temu podobne atrakcje ? :)
Lulu1988
07-07-2009, 23:24
andrewjohn, proszę Cię nie pisz, że są godne polecenia. Godnym polecenia można nazwać Rzym albo Paryż, ale NIE Ateny. Jeśli już komuś bardzo zależy zwiedzić stolicę Grecji to niech poświęci na to 2 max 3 dni.
Z miejsc, które udało mi się zwiedzić to szczerze mogę polecić Meteory oraz wyspę Mykonos :)
Co do cen to nie potrafię podpowiedzieć ile może kosztować skuterek - domyślam się, że gdzieś w granicach 30-40€ za dobę. Butelka wody 0,5L ustawowo powinna kosztować 0,50€, natomiast 1€ w miejscach turystycznych to norma. Z jedzenia polecam oczywiście gyrosy bądź to wieprzowe bądź kurczakowe ;) (2-3€) - nie opłaca się brać tzw meridy bo to po prostu 'rozłożony' gyros na talerzu, a kosztuje drugie tyle. Nie pamiętam jak się to nazywa, ale bardzo smaczna jest wątróbka zawinięta w jelita - łatwo to rozpoznać: nad rusztem/obok piecyka kręci się dłuuugi 'szaszłyk' średnicy ok 10cm. Bardzo dobry jest także kebab lub kozie żeberka (czyt. "pajdakia"). Mi najbardziej smakują te ostatnie.....do tego porcja frytek, tzatzyki, kufelek piwa ..... i żyć nie umierać ;)
Mam pytanie dotyczące miejsc w Grecji które warte są uwiecznienia na "kliszy".
Noo to się zdecydowałem na Zakynthos :)
W takim razie nic więcej nie będę polecał, mimo że kilka razy byłem w Grecji, i tej kontynentalnej i tej wyspiarskiej. Jedynie potwierdzę to:
mnóstwo wspaniałych widoków i urokliwych miejsc,klasztorów, wiosek znajdziesz na uboczu od głównych szlaków.
MischaPL, Twoich foto-upodobań nie znam, ale (ja) tego bym się trzymał. Wrzesień to niezła pora, ale nie idealna - turystów w znanych kurortach i przy antykach nie brakuje, więc najlepiej 4-5 rano...;)
Mam jeszcze pytanko jak to tam cenowo się kształtuje w sensie ile trzeba zabulić przykładowo za skuterek, butelczynę wody i temu podobne atrakcje ? :)
Mam porównanie Krety i Thassos z ostatnich wypraw - na małych wyspach oczywiście drożej. We wrześniu dobry skuter 50cc na Krecie bez problemu 9-10€/doba (2006), Thassos 15€ (2007) - targować się można, a nawet trzeba - do 12€ można (było) zejść. Wody tam nie piłem:) a resztę jadłospisu podał Lulu1988.
Lulu1988
08-07-2009, 10:08
2006r 10€ >>> 2007r 15€. Przez ostatnie 2 lata ceny strasznie poszły w górę. Może wcześniej trochę przesadziłem, ale dodając po 5€ na rok wychodzi 25€ (może nawet 30€ zawołają) - takie pieniądze trzeba niestety przygotować i nie żałować bo na nogach to się nigdzie nie dojdzie.
Jest jeszcze jedna sprawa - , w którym chcesz jechać. Jeśli tylko możesz to nie jedź tam w sierpniu. W tym miesiącu są największe upały - wiem, że miła odmiana bo słonko itd, ale uwierz, 40-kilka stopni w cieniu wcale nie jest przyjemne, a do słońca (mierzyłem kiedyś w Atenach) może być nawet 60-65 stopni (w godzinach szczytu). Bardzo łatwo wtedy o poparzoną skórę i nawet największe filtry nie pomagają - trzeba siedzieć w hotelu i się nie wychylać.
Wg mnie najlepszym miesiącem jest wrzesień, z naciskiem na jego drugą połowę. Temperatury zazwyczaj są nieco niższe, ale i tak wysokie, więc nie masz się co obawiać, że zmarzniesz ;) Wieczory są przyjemne, a nie takie, że siedzisz bez koszuli i dalej jest ci gorąco. I chyba najważniejsze podczas wakacji: druga połowa września/pierwsza października to najlepszy czas na kąpiele - morze jest wtedy najcieplejsze i utrzymuje swoją temp do późnych godzin - kiedyś kąpałem się o 2 w nocy i woda była cieplutka :)
eee...na Rodos wynajeliśmy nissana micro za 25 euro na jeden dzień więc nieprzesadzajmy z tymi cenami...
Jeśli Zante to warto dodatkowo opłynąć wyspę aby zobaczyć groty i zatoczki. Nie warto wykupować organizowanych ale warto samemu zwiedzać. Wyspa wielka nie jest więc czasu starczy. Wystrzegać należy się Laganas bo tam hordy opitych angoli tylko "dymią" i bywa że fajnie nie jest. Na wyspie prawie nie ma zabytków bo chyba w 58 roku trzęsienie ziemi zniszczyło ja doszczętnie.
Pozdrówka
może zbyt szybko wybrałeś ;)
Ja bym sie długo zastanawiał jaki kawałek tego kraju polecic komuś kto nigdy w Grecji nie był...
Kreta jest duza i ma wiele różńych atrakcji: duże miasta i ludzi, małe wioski i tradycyjne jeszcze zwyczaje, przyrodę, góry, piękne plaże i zatoczki bezludne...ale są tam miejsca i miasta brudne, brzydkie i mało fajne...
Santorini? świetna fotograficznie...niestety drogo i strasznie tłoczno...
Rodos? fajna wyspa, można zobaczyc kilka atrakcyjnych miejsc...ale szczerze? mało grecka jest...
Interesują cię zabytki? Historia? półwysep Peloponez wita...
Fakt: w ciagu ostatnich pięciu lat ceny rosną w Grecji, nie wiem czemu szczerze mówiac...
stacjonowałem na Krecie dłuższy czas, objeździłem ją całą, oraz Ateny i Santorini.
Do Aten już nie chciałbym jechać nawet za darmo.
Kreta jest duża, koniecznie trzeba wynająć samochód aby coś zobaczyć. Polecam oddalić od przepełnionych kurortów typo Malia czy Hersonisoss pełnych zapitych angoli i poszwędać się po górach gdzie mieskają rodowici mieszkańcy a niektóre wsie liczą jedynie kilku mieszkańców.
Santorini jest przepiękne. To jest wyspa którą trzeba odwiedzić. Zabudowa jest jak z bajki. Autobusy od Thiry dojeżdzają prawie wszędzie więc można się obyć bez samochodu.
Jeżeli miałbym coś polecać to proponuję wycieczkę po mniejszych wyspach Greckich jak Santorini czy Zakynthos. Wg mnie bezwzględnie ciekawiej niż stacjonowanie w miejscach typu Ateny czy Kreta.
A co do sportów wodnych to w Grecji jest kosmicznie drogo. Pracowałem w sportach wodnych 3 lata temu i wypożyczenie dziurawego kajaka kosztowało 15 euro/h, narty wodne to 20-25 euro za 15 min. Pod tym względem np na Chorwacji jest 3 razy taniej.
MusicMan
09-07-2009, 11:42
Niedawno wrocilem z Krety, okolice Chani. Samo miasto ma swoj klimat, wieczory pelne turystow, kanjkpi itp - typowo jak to na poludniu.
Podobnie jest w Rethymoncie (nie pamietam nazwy dokladnie). Typowe turystyczne miejscowości, ale naprawdę ładne i przyjemne, mają swój urok.
Porobiłem troche fotek arch, streeta, plener nocny... jednak brakowalo mi widoku rodowitych kretenczykow, osolow, kotow...
Wynajelismy samochod i dopiero wtedy mozna zobaczec cos wiecej a moim zdaniem jest... zwlaszcza góry, wąwozy, przyjaznych ludzi... Polecam.
Samochod 3 dni=100E, benzyna 1 litr=1,2E.
Ceny - w okolicznych sklepach 2-3 razy drozej niz u nas po przeliczeniu, taxi 1km=1,5E, w nocy 2,5E.
W warszawie na obiad z dziewczyna (ktora prawie nie je) srednio wydajemy 40-60 zl, tam placilem srednio 130-180 zl.
Na Santorini sa wycieczki w granicach 100E (1 dzien).
Lipiec, sierpien ze wzgledu na tlumy i upal bym nie polecal.
N
Na Santorini sa w granicach 100E (1 dzien).
Nie polecam. Z Heraklionu wypływa się gdzies o 6-7 rano, rejs trwa 2-4h, powrót o 16 więc zostaje około 6h na zwiedzanie wyspy. Porażka.
Gdy jedzie się poza sezonem tzn przed 15 czerwca lub 15 września to można podróżować po wyspach greckich w ciemno. W portach stoją ludzie z ofertami kwater oraz są biura kwater. Można przebierać. W moim przypadku zarezerwowałem nocleg w biurze tylko na jedną noc, 20euro i do tego jeszcze właściciel przyjechał po mnie do portu. Ale to było 3 lata temu.
MusicMan
09-07-2009, 12:46
Nie polecam. Z Heraklionu wypływa się gdzies o 6-7 rano, rejs trwa 2-4h, powrót o 16 więc zostaje około 6h na zwiedzanie wyspy. Porażka.
Ja wogole wycieczek nie polecam, bo tylko czlowieka przegonia, a potem zapedza do jakiegos sklepu, z ktorym maja cicha umowe :).
Jaka wyspe polecasz gdzie sa typowe grecko wyspiarkie klimaty? Chcialbym sie wybrac w miesiacach kiedy jest dobra widocznosc, przejrzystosc aby widoczki ladnie na fotkach wyszly (teraz wszsytko jak za mgla), i kiedy zaczyna sie grecka wiosna jak wszystko rozkwita?
Moze znasz jakas WWW z mozliwoscia rezerwacji hoteli?
Pozdrawiam,
Przemek
Temat żyje, mimo że autor wątku już wybrał;)...
No, ale jeszcze dodam ważną, jak sądzę wiadomość: przy podpisywaniu umowy z wypożyczalnią skuterów lub samochodów należy zwrócić uwagę na rodzaj ubezpieczenia - bezwzględnie negocjować (jeśli nie ma w standardzie) tzw. special full insurance - w uproszczeniu taka lokalna odmiana naszego OC/AC+assistance, koniecznie z wykupioną franszyzą (udziałem własnym w szkodzie). To wszystko oczywiście w cenie wynajmu.
MischaPL
10-07-2009, 12:37
Zarezerwowałem termin w drugiej połowie września (Zakynthos) trochę jednak lipa bo okazało się że bez prawka to sobie nie pojeżdżę na niczym co zasilane jest paliwem a nie siłą ludzkich mięśni ;) Także pozostaje mi tylko rower :/ Znając jednak życie wypruję sobie flaki w pogoni za ciekawym kadrem :)
dla miłośników tradycji i krajobrazów to jeszcze wyspa Korfu niezadeptana jest...
dla miłośników tradycji i krajobrazów to jeszcze wyspa Korfu niezadeptana jest...
No proszę cię :) W którym miejscu? Gigantyczne zatrzęsienie pijanych anglików. Ta wyspa lata świetności to miała chyba w okresie '60-'70 ubiegłego wieku. Jeden las oliwny i jeden osioł - siła tradycji normalnie.
Na Zakynthos moja siostra ma praktyki w hotelu. :D Ogromnie zadowolona. ;)
Wtam. Nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią.Byłem w zeszłym roku prawie dwa tygodnie z żoną w pięknej wiosce Barbati na Korfu .Cicho,spokojnie (dyskoteki dwie wioski dalej).Żadnego pijanego angola nie spotkałem.Fantastyczne widoki na "góry" i zatokę oraz rewelacyjne jedzenie w "swojskich ,obskórnych" knajpkach. Na prawdę polecam jak ktoś chce odpocząć i fotografować.
P.S Wyspa na wypoczynek nie dłuzszy niż tydzień.Potem może się nudzić z braku wiekszej ilości miejsc do zwiedzania.
Ja polecam w tej kolejności:
Meteory,
Korynt,
Ateny;Plaka "podnóże Akropolu", Góra Likawitos "góra wilków", Sunio, "piekny zachód słońca", port w tym jachtową część, port przeładunkowy nocą pełno tankowców
Santorini "Thira" i wyspy przylegające Ios, Naksos itp. ewentualnie troszkę dalej Kreta i Mykonos
Dalsze wymienianie nie ma sensu bo piękne są wszystkie zakątki tylko trzeba troszkę się zatrzymać.
no widzisz ;) kwestia osobistego odbioru jest tutaj najważniejsza...mi zdecydowanie bardziej odpowiadało Korfu które odbieram i zapamiętałem jako spokojną i malowniczą wyspę niż takie na przykład Rodos, do którego nie chce już wracac...ale i na Rodos podobały mi sie dwa miejsca ;)
Jak to ktos kiedys napisał: każda grecka wyspa to inna Grecja :)
Pozdrawiam!
To jak polecamy Grecję kontynentalną to nie może zabraknąć Delf ( mnie bardzo sie podobało ) łącznie ze "św drogą".
No właśnie każda wyspa jest zaje fajna. I ta otwartość tego narodu.
A tak dla przebywających na wakacjach w Grecji. Jak nas się zapytaja skąd jesteśmy to odpowiadamy Polonija a nie Poland bo myślą że jesteśmy z Holandi - Holand. Ciekawe co?
Podpisuje sie pod Santorini!
Polecam tez chyba przez nikogo tu nie wspomniana Delos z oryginalnymi ruinami 40-tysiecznego miasta z II wieku przed Chrystusem.
mor_feusz
10-09-2009, 13:09
Santorini. Mala wysepka z "urokiem". Obowiozkowo zachod slona na "Oia". "wycieczka" na wulakniczna czesc, kapiel w gorocych zrodlach (uwaga na bizuterie i ubrania - po kapieli wszustko wyzarte siarka). Nie za dlugo 10dni max (no cghyba ze poleniuchowac). dodatkowo wschod slonca na KAMARI jest OK.