Zobacz pełną wersję : radiowe wyzwalanie lampy
mastercheat
28-06-2009, 14:00
Wymyśliłem sobie ostatnio, żeby zrobić takie małe cudo :)
mam elektronikę z rozwalonego autka zdalnie sterowanego.
Chcę podłączyć do płytki z pilota 2 kabelki z wyjścia PC aparatu. Natomiast płytkę z samochodu do lampy, tak żeby w momencie zamykania się obwodu na wyjściu PC zamykał się obwód w pilocie, i przez to odpalała lampa przez radio.
Na płytce z autka a momencie przełączenia przełącznika na pilocie, między dwoma stykami pojawia się napięcie (ok. 7,5 jeśli stosuje oryginalne zasilanie autka, ale może to być dowolne napięcie, np. 1,5v jeśli dam taj jednego paluszka.)
I teraz zastanawiam się jak podpiąć to do lampy.
Bezpośrednio się nie da bo wyzwala nawet bez napięcia (obwód się zamyka).
Czy dobrym rozwiązaniem byłby tu optotriak ?
macgyver9
28-06-2009, 14:06
Wymyśliłem sobie ostatnio, żeby zrobić takie małe cudo :)
mam elektronikę z rozwalonego autka zdalnie sterowanego.
Chcę podłączyć do płytki z pilota 2 kabelki z wyjścia PC aparatu. Natomiast płytkę z samochodu do , tak żeby w momencie zamykania się obwodu na wyjściu PC zamykał się obwód w pilocie, i przez to odpalała przez radio.
Na płytce z autka a momencie przełączenia przełącznika na pilocie, między dwoma stykami pojawia się napięcie (ok. 7,5 jeśli stosuje oryginalne zasilanie autka, ale może to być dowolne napięcie, np. 1,5v jeśli dam taj jednego paluszka.)
to raczej nie będzie działać, w tego typu elektronice jest zbyt duże opóźnienie między nadajnikiem a odbiornikiem.
mastercheat
28-06-2009, 14:11
tego tez sie obawiam (opóźnienia), ale chciałem spróbować, tylko z tym optotriakiem się zastnawiam.
ja takie ustrojstwo dokładnie dizała?
Musibyć jakies konkretne napięcie na wejściu, aby zadziałał i zarł styki na wyjścu?
Zamiast optotiaka chyba lepiej sie sprawdzi optotranzystor - trzeba potestowac choc pewnie jesli to bylo "tanie" autko to nie uzyskasz zadnych rewelacji.
mastercheat
28-06-2009, 23:38
autko było w promocji :)
a tak normalnie to później widziałem je za 100 zł. to raczej taki rodzaj dziwoląga a nie autka. napęd osobno na osie, tak że mogło się kręcić w kółko itp. bardzo szybkie i bardzo trudne do opanowania sterowanie.
autko było w promocji :)
a tak normalnie to później widziałem je za 100 zł. to raczej taki rodzaj dziwoląga a nie autka. napęd osobno na osie, tak że mogło się kręcić w kółko itp. bardzo szybkie i bardzo trudne do opanowania sterowanie.
Dobre sterowanie kosztuje 5-10 takich autek zatem po tym jak widzisz nie spodziewal bym sie za duzo (nie wspominam nawet o zkloceniach ktore wyzwola lampe gdy nie trzeba) no ale majac 2 kanaly mozna na 1dnym zrobic cos czego nie maja na allegro - osobny guziczek do wzbudzania lampy ze stanu uspienia :twisted: .. Pytanie czy da sie lampa zsynchronizowac na chocby 1/60 sek.
mastercheat
28-06-2009, 23:55
a ten optotranzystor to z jakich względów lepszy? Jak go się podłącza?
bo optotriak jak nie zda egzaminu to go sobie i tak wykorzystam do przerobienia starej lampy na niższe napięcie.
Optotranzystor lepiej dziala na pradzie nieprzemiennym i prawdopodobnie bedzie ciut szybszy.
Note katalogowa masz w linku: http://www.iele.polsl.pl/elenota/Vishay/83725.pdf
mastercheat
29-06-2009, 21:10
Dzięki z link. Możesz jeszcze napisać, czy dobrze myśle, że styki lampy trzeba wpiąc między piny 4 i 6 ?
Pomiedzy C(kolektor) i E(emiter) czyli 4 i 5.
mastercheat
30-06-2009, 09:07
dzięki jeszcze raz. Pora na zakupy :)
...Optotranzystor...
Jak już to fototranzystor a nie "optotranzystor".
...lepiej dziala na pradzie nieprzemiennym...
Co to znaczy "na prądzie przemiennym" i czym niby się objawia ta "lepsza praca", na marginesie dodam tylko iż tranzystor polaryzuje się napięciem stałym. Po sposobie wypowiedzi wnioskuję iż masz raczej mgliste pojęcie o temacie zaworów elektronicznych (tranzystorów, tyrystorów, triaków itd.) na który próbujesz się wypowiadać.
mastercheat
30-06-2009, 16:00
a waściwie z to transoptor :) tak doczytałem.
i doczytałm tez że optotriak, jak już się go wzbudzi to pozostaje w stanie wzbudzenia (aż do zmiany polaryzacji) w układch prądu stałego. Przy prądzie iennym nie ma problemu bo jest sinusoida.
Transoptor podobno nie ma tego problemu.
a waściwie z to transoptor :) tak doczytałem...
Fototranzystor jest elementem, transoptor zaś układem który może zawierać w sobie fototranzystor(y). Są to dwa zupełnie różne pojęcia. Transoptor zawiera w swojej strukturze wszystkie elementy niezbędne do zapewnienia separacji galwanicznej, fototranzystor zaś bez elementu oświetlającego bazę jest bezużyteczny, chyba że posiada wyprowadzoną końcówkę bazy (wtedy można go sterować zarówno elektrycznie jak i optycznie).
mastercheat
30-06-2009, 18:41
Ok, więc tak właściwie to juz mam transoptorek, jaiś standardowy N25. tylko zasanawiam sie ja go podaczyć?
czy tak ak na zamiszczonyrysunku będzie ok ?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/1311/ukladztransoptorem.jpg)
pszczółka_maja
30-06-2009, 19:24
Być może gdzieś już było podobne pytanie, jednak nie udało mi się dotrzeć do niego. Jeśli tak, jeśli się powtarzam to przepraszam. Podepnę się pod wątek. Chciałam Was zapytać, co myślicie o radiowym wyzwalaczu lamp błyskowych PT-04 + 3 odbiorniki. Czy wyzwala on rzeczywiście 3 lampy, czy z którąś może być problem? Zastanawiam się czy warto w coś takiego inwestować. Znalazłam to przy okazji w foto tipie za niecałe 200zł. Jednak zastanawia mnie właśnie jakość wyzwalania. Głównie..: czy nie ma problemu z żadną lampą? Ewentualnie jeśli możecie, to podajcie jakąś alternatywę. Bardzo dziękuję, już z góry, za wszelkie rady i opinie :)
...czy tak ak na zamiszczonyrysunku będzie ok ?
Taki układ nie zadziała bo niby w jaki sposób chcesz go zasilić? Po pierwsze to szeregowo z diodą należy włączyć rezystor aby ograniczyć jej prąd i tym samym zabezpieczyć ją przed uszkodzeniem. W dokumentacji podany jest zalecany i maksymalny prąd diody. Podane jest także napięcie przewodzenia diody. Znając te parametry z prawa Ohma obliczysz wartość rezystora diody. Po drugie kolektor (pin 5) należało by podciągnąć do 10V poprzez rezystor podciągający 100R a emiter (pin 4) podłączyć do masy.
mastercheat
30-06-2009, 20:58
aha nie dorysowałem że między pinami 4 i 5 jet napięcie stałe 40-120V.
układ ma działać jak standardowy przekaźnik samochodowy. po pojawianiu się odpowiedniego napęcia na wjeściu, ma zwierac sytyki na wyjściu, po zabraniu tego napięcia marozwierać styki.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
axk. dioda 6v i 60 mA czyli wychodzi rezystancja 100 ohm.
czyli co musze ta wpakowac rezystorek taki? czy jak?
co do pinów
4 i 5 to o co chodzi z tym podciąganiem do 10V?
ja bym dał pin 4 na "minusowy" styk lampy, a 5 na "plusowy"
...układ ma działać jak standardowy przekaźnik samochodowy. po pojawianiu się odpowiedniego napęcia na wjeściu, ma zwierac sytyki na wyjściu, po zabraniu tego napięcia marozwierać styki.
W takim razie zamiast kombinować z transoptorem polecam zastosować zwykły miniaturowy przekaźnik.
...dioda 6v i 60 mA czyli wychodzi rezystancja 100 ohm.
Dla układu 4N25 prąd przewodzenia diody wejściowej wynosi 10mA a napięcie przewodzenia 1.15V.
mastercheat
30-06-2009, 23:25
axk możesz mi jeszcze wyjaśnić o co chodzi z tym rezystorem? po co on w ogóle?
Przeciez jak mam diodę świecącą to podłaczam ją do odpowiedniego zasiania (np. do bateryjki/zasilacza) i sobie świeci. Czy tutaj jest inaczej?
Przeciez jak mam diodę świecącą to podłaczam ją do odpowiedniego zasiania (np. do bateryjki/zasilacza) i sobie świeci. Czy tutaj jest inaczej?
Diodę LED ZAWSZE podłącza się do zasilania poprzez rezystor ograniczający jej prąd - jest to jej zabezpieczenie.
mastercheat
01-07-2009, 08:29
kurcze ja dalej nie rozumie. jakiś chyba nie kumaty jestem.
przecież prąd to bierze się z rezystancji odbiornika czyli w tym wypadku diody, i z jej napięcia. I=U/R.
Jak nie ma odbiornika (rezystancji) to nie ma prądu.
więc jeśli przykładowo dioda na napięcie zasialnia 3,3 V,a ja ją zasilę dwoma paluszkami 1,5V+1,5V=3V to pocu tu rezystor? przeciez rezysor powoduje spadek napięcia.
z tegoco wiem rezystory stosuje się właśnie do ograniczenia napięcia (prąd jaki pobiera dioda jest podany). jeśli mamy np. zasialnie 12 V i chcemy podłaczyć do niego diodę 3,3V to liczymy sobie jaki będzie potrzebny rezystor aby uzyskać to napięcie czyli
R=(12V-3,3v)/prąd diody np. 0,02A= 435om
Czyli ja chyba w zasadzie potrzebuję wiedzieć jakie napięcie potrzebne mi jest do tj diody wbudowanej w transoptor. i takim napicie zasilić układ + ewentualna korekta tego napięcia przez rezystor jak będzie za duże.
ps. podkreślam fakt, że zasilanie jest z baterii, nie wymaga stabilizacji.
mastercheat
01-07-2009, 10:34
ok, to zakładając napięcie diody 1,15 V i prąd 0,01 A orza ze zasilę to baretią 1,5 V przydał by się rezystorek
R=(1,5-1,15)/00,1=35 om
czy dobrze to sobie wyliczyłem?
Co to znaczy "na prądzie przemiennym" i czym niby się objawia ta "lepsza praca", na marginesie dodam tylko iż tranzystor polaryzuje się napięciem stałym
Napisalem NIE przemiennym czyli takim w ktorym nie zmienia sie polaryzacja (amplituda owszem moze sie zmieniac)
doczytałm tez że optotriak, jak już się go wzbudzi to pozostaje w stanie wzbudzenia (aż do zmiany polaryzacji) w układch prądu stałego. Przy prądzie iennym nie ma problemu bo jest sinusoida.
Transoptor podobno nie ma tego problemu.
^ a tu masz wyjasnione dlaczego lepszy jest a po sposobie wypowiedzi sugeruje ze axk masz zaleglosci bo wiesz niby wiecej ale sie okazuje ze nie do konca, takze poczytaj o pradzie zmiennym, przemiennymi staly a takze o tym jakie mozna stosowac "zapory" oraz o ich wadach i zaletach.
Co do nazewnictwa to sie przyznaje ze popelnilem blad ale mysle noty rozwialy ew watpliwosci co tdo tego co mialem na mysli
PS Przy diodzie ogranicza sie prad i to nalezy zawsze pamietac !
To ze przy napieciu 3V LED sie nie psuje to tylko dlatego ze ma swoja rezystancje wewnetrzna - przekraczajac pewne napiecie progowe prad zaczyna gwaltownie narastac i zmiana napiecia o 0.1V moze skutkowac przyrostem pradu o kilkadziesiat mA a to moze byc juz zabojcze dla diody.
Zjawisko to najbardziej widoczne jest przy power LEDach - zeby swiecily poprawnie trzeba stosowac odpowiednie sterowniki - zrodla pradowe ktore niezaleznie od napiecia zasilania i ilosci przypietych diod zawsze utrzymuja staly prad (zazwyczaj regulowany do 1A)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ok, to zakładając napięcie diody 1,15 V i prąd 0,01 A orza ze zasilę to baretią 1,5 V przydał by się rezystorek
R=(1,5-1,15)/00,1=35 om
czy dobrze to sobie wyliczyłem?
Dokladnie tak
mastercheat
01-07-2009, 11:18
ok, dzięki za pomoc :)
...a tu masz wyjasnione dlaczego lepszy jest...
Dla mnie to niby "uzasadnienie" nie wyjaśnia kompletnie nic.
...jakie mozna stosowac "zapory" oraz o ich wadach i zaletach...
Jakie znowu "zapory" - chyba "zawory". Oj widzę iż w temacie elektroniki/energoelektroniki to sobie raczej nie porozmawiamy.
kordirko
03-07-2009, 01:43
Podepnę się pod wątek. Chciałam Was zapytać, co myślicie o radiowym wyzwalaczu lamp błyskowych PT-04 + 3 odbiorniki. :)
Z tego co się naczytałem to tym modelem problem może być z zasięgiem - piszą że "do 30m" - ale to podobno na pełnych bateriach i jak nadajnik widzi się z odbiornikiem, w praktyce zasięg podobno jest ok. 10m i każda dodatkowa przeszkoda (parasolka, statyw) jeszcze ten zasięg zmniejsza. Tutaj http://the-art-of-light.blogspot.com/2008/07/antena-do-pt-04.htmlmasz opis jak zwiększyć zasięg przez dolutowanie antenki do nadajnika - ale musisz umieć lutować i wiercić dziurę w obudowie :)
Ja ostatecznie kupiłem coś takiego:
http://allegro.pl/item667942514_phottix_strato_canon_10d_20d_30d_40d _50d_5d_1ds_1d.html deklarowany
zasięg 50-100m, w domu spokojnie wyzwala mi z 15m przez 3 ściany, gniazda i wtyczki bardzo dobrej jakości, dodatkowa zaleta że można go użyć zamiast wężyka spustowego, sprawdza mi się i polecam.
mastercheat
05-07-2009, 23:03
wczoraj poskładałem sobie wszystko na pająką, i nie działa :(
Zrobiłem schemat w jakimś symulaorze i działać powinno. NIe wiem o co biega....
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img33.imageshack.us/img33/4382/schemattransoptor.jpg)
Daj zarowke pomiedzy nozke nr 5 a + baterii. - baterii do nozki 4
mastercheat
07-07-2009, 08:37
ok, jeszcze muszę pokombinowac jak znajde chwilę czasu.