Zobacz pełną wersję : Canon 16-35L F2.8 i filtr UV - czy slim czy wcale?
Witam serdecznie!
Mam pytanie do użytkowników szkła Canon 16-35L F2.8 II... Nabyłem ten obiektyw parę dni temu i zastanawiam się jak ochronić przednią soczewkę? Czy kupować filtr UV, czy pozostawić go bez... Oczywiście najchętniej kupiłbym coś dla osłony i myślałem o filtrze Hoya super HMC UV PRO1 czyli wersja cienka "slim" ale też zastanawiam się czy i na nim nie będzie znacznej/widocznej winiety? Sama winieta mi nie przeszkadza, ale obawiam się o znaczne przyciemnienie (nienaturalnie wyglądające) rogów kadru. Obiektyw będzie pracował z pełną klatką na 5D. Czy ktoś z Was miał podobny dylemat? Zakupiłem to szkło pod kątem ślubów i wesel a tam różne rzeczy się dzieją i dlatego wolałbym jednak kupić filtr. A może tak w ogóle to jeszcze w grę wchodzi wersja normalna a nie slim? Niestety filtry są tak pakowane, że nie mam możliwości sprawdzenia tego w sklepie :/ dlatego też bardzo proszę o pomoc i sugestie osoby które używają tego szkła w reportażu...
Pozdrawiam,
Polecam dołożyć do Marumi DHC, hoye się strasznie ciężko czyszczą.
Btw -
http://canon-board.info/showthread.php?p=266969
http://canon-board.info/showthread.php?t=13812
StaszekAlkata
26-06-2009, 16:20
Trzeba tylko pamiętać, że stara 16-35 miała gwint 77mm, nowa ma 82mm. Też słyszałem (podkreślam - tylko słyszałem), że Hoye się ciężko czyści. Osobiście korzystam z B+W.
Panowie już pomijając kwestię czyszczenia - bardziej chodzi mi o silną winietę a wręcz wchodzenie obręczy filtra w kadr - jakkolwiek głupio by to nie brzmiało...
Ze slimem nie winietuje mocniej niż bez.
HUBERTUS
26-06-2009, 18:34
mam ten obiektyw ale używam na cropie więc problemów z winietą nie mam!
Używam slima ale tylko dlatego że docelowo ma być na FF , a po co kupować najpierw normalny a później slim.... nie mam innego szkła o tej średnicy więc filtr ma być docelowo do tego obiektywu!
Używam filtrów B+W i Hoya slim i powtarzam za przedmówcami:
Hoya piekielnie ciężko się czyści
B+W wystarczy przetrzeć i jest cacy
ale cena filtra B+W przeraża, szczególnie 82mm( nie mówię już o polarze)
Ciężko powiedzieć, ale ja na twoim miejscu kupiłbym slima, bo jeśli kupisz normalny a później winieta będzie dla Ciebie za duża, to będziesz musiał kupić slima
Po co kupować dwa razy i po co przepłać?!
Pozdrawiam
Używam ten obiektyw bez filtra UV za to czasem zakładam polar heliopan i tu nie polecam marumi .
HUBERTUS
26-06-2009, 21:14
UV przyda Ci się choćby do ochrony obiektywu...
lepiej przecierać powłoki filtra niż powłoki przedniej soczewki
a czasem coś ci chlapnie na soczewe i co wtedy?!
lepiej kupić i nie mieć problemu! takie jest moje zdanie
HUBERTUS - co do kwestii kupować czy nie - tu nie mam żadnych wątpliwości bo najchętniej wcale nie dotykałbym soczewki.
wojkij - Jeśli nie winietuje to super :) Bardzo dziękuję Wam za pomoc! Zatem będzie Czarna HOYA slim bo B+W cenowo mnie przerasta :)
Pozdrawiam!
HUBERTUS
26-06-2009, 23:09
To powodzenia
czarna hoya slim( sam również korzystam 77mm) jest bardzo zacna poza czyszczeniem
ale jak nikt Ci nie będzie pluł na obiektyw to nie powinno być źle:mrgreen:
Pozdrawiam
miłego użytkowania
A nie macie wrażenia, że przednia soczewka w wersji drugiej obiektywu 16-35 w czasie zoomowania wyjeżdża tak do przodu (w pozycji 16mm) że aż dotyka szkła filtra od spodu?
Ja mam filtr UV Hoya Super pro1 82mm slim i mam takie wrażenie
HUBERTUS
27-06-2009, 00:40
Nie ma prawa taka sytuacja zaistnieć Vter
może i sprawia takie wrażenie ale gwint wewnętrzny do wkręcenia filtra na obiektyw jest tak wymierzony by nie dopuścić do takiej sytuacji!
W przeciwnym wypadku zakładanie filtra w celu ochrony przedniej soczewki byłoby bez sensu, bo sam filtr stanowiłby zagrożenie kiedy pierwsza soczewka by na niego napierała!
Filtr musi znajdować się jak najbliżej przedniej soczewki
gdyby tak nie było i znajdował się dalej to w konsekwencji cały pierścień filtra byłby dalej wysunięty... a co za tym idzie - większa winieta
Niemniej masz racje, sprawie takie wrażenie
allxages
27-06-2009, 07:14
Używam ten obiektyw bez filtra UV za to czasem zakładam polar heliopan i tu nie polecam marumi .
a konkretnie to dlaczego nie polecasz?
sam czekam na moje 16-35II i planowalem do niego dokupic Marumi Lens Protect SDHG. kupilbym moze B+W albo Heliopana, ale po pierwsze chce miec mozliwosc zalozenia oryginalnego dekla, a po drugie nie widzialem nigdzie testow ktore pokazalyby ich wyzszosc nad np. marumi. jak jestem w bledzie - chetnie poslucham.
dark4blade
27-06-2009, 07:43
allxages, korafowi chyba chodziło że nie poleca POLARU Marumi, a nie zwykłego ochronnego. A nie poleca pewnie z tego powodu, że każdemu inne kolory pasują z polarów, a te z polarów Marumi mają różne opinie. Sam nie mam, więc się nie wypowiem.
P.S. O polarach mamy cały osobny wątek, ciągnący sie z 2004 :mrgreen: - http://canon-board.info/showthread.php?t=837&highlight=Polaryzacyjne .
paweleverest
27-06-2009, 10:07
FIltr nalezy kupić choć by dlatego że ten obiektyw z racji swojej budowy wymaga go dla pełnego uszczelnienia.
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-16-35mm-f-2.8-L-II-USM-Lens-Review.aspx
"... But, the 16-35 L II is fully weather sealed to protect against dust and moisture only when a filter (typically a UV Filter) is in place like all of the other current-at-this-time sealed non-super telephoto lenses)..."
Zarówno Hoya Slim jak i B&W będą dobre, z tym że tak jak pisano tu wczesniej hoya to koszmar do czyszczenia, ale za to nie taki koszmar jezeli chodzi o wydatki ;)
allxages, korafowi chyba chodziło że nie poleca POLARU Marumi, a nie zwykłego ochronnego. A nie poleca pewnie z tego powodu, że każdemu inne kolory pasują z polarów, a te z polarów Marumi mają różne opinie. Sam nie mam, więc się nie wypowiem.
P.S. O polarach mamy cały osobny wątek, ciągnący sie z 2004 :mrgreen: - http://canon-board.info/showthread.php?t=837&highlight=Polaryzacyjne .
Dokładnie, nie polecam polara Marumi, gdyż ten co miałem 82 mm miał brązową dominantę ( B+W i Heliopan są jej pozbawione).
Co do UV zgodzę się jak najbardziej,że powinien być założony do ochrony przed urazami szkła jaki i zapewnienia szczelności - dlatego zdecydowałem się na zakup Hoya slim MRC Pro1 :-D.
paweleverest
27-06-2009, 20:24
Dokładnie, nie polecam polara Marumi, gdyż ten co miałem 82 mm miał brązową dominantę ( B+W i Heliopan są jej pozbawione).
Co do UV zgodzę się jak najbardziej,że powinien być założony do ochrony przed urazami szkła jaki i zapewnienia szczelności - dlatego zdecydowałem się na zakup Hoya slim MRC Pro1 :-D.
W takim razie jak sprawuje sie ta hoya pod wzgledem zniekształceń barwnych na tym szkle ??
W takim razie jak sprawuje sie ta hoya pod wzgledem zniekształceń barwnych na tym szkle ??
Filtr będę miał chyba 29.06 i napiszę jak się sprawuje, kiedyś miałem go na sigmie 100-300/4 DG i nie było problemów (ale to jednak inne szkło).
Założyłem dzisiaj filterek UV Hoya Super HMC Pro1 slim i jest jak przypuszczałem miodzio :-D , żadnych przebarwień zresztą zgodnie z testem :http://optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_UV_Om%C3%B3wienie_wynik%C3%B3w_i _podsumowanie.html, zobaczymy jak będzie z czyszczeniem ;).
Założyłem dzisiaj filterek UV Hoya Super HMC Pro1 slim i jest jak przypuszczałem miodzio :-D , żadnych przebarwień zresztą zgodnie z testem :http://optyczne.pl/5.4-Inne_testy-Test_%C3%B3w_UV_Om%C3%B3wienie_wynik%C3%B3w_i_pods umowanie.html, zobaczymy jak będzie z ;).
a czy ten filtr ma gwint z przodu, czy trzeba stosować nieoryginalny dekiel?
a czy ten ma gwint z przodu, czy trzeba stosować nieoryginalny dekiel?
Ma gwint jak najbardziej i dekiel oryginalny od objektywu pasuje jak ulał.
Ma gwint jak najbardziej i dekiel oryginalny od objektywu pasuje jak ulał.
dzięki
w takim razie zrezygnuję z B+W na rzecz HOYI
allxages
01-07-2009, 21:30
Ja bym tam rozważył na Twoim miejscu jeszcze MARUMI Lens Protect (super) DHG. Stawiam banany przeciw pomarańczą, że czyści się o niebo lepiej, a różnicy nie zauważysz ;-)
też o nich myślałem, ale mam taką HOYę (nie w wersji slim) i jestem zadowolony. A i nie zauważyłem nigdy problemów z , o czym wszyscy się rozpisują ...
Jeżeli jutro mi się nie uda upolować tych HOYi, to porozglądam się za Marumi. Mam polara tej firmy i jest OK. Z kolei Heliopan mi osobiście nie podchodził kolorystycznie.
Witam ponownie!
Panie i Panowie filtr już zakupiłem... Jest to czarna Hoya super HMC Pro1 82mm, czyli wersja cieniutka 3mm z zewnętrznym gwintem. Stosuję go na obiektywie Canon 16-35 F2.8. Filtr po założeniu nie winietuje i nie widać, żadnych zmian. Jednym słowem wszystko gra!
Nie wiem tylko jak byłoby z wersjąnormalną czyli z filtrem o grubości pierścienia 5mm...
Dziękuję Wam za pomoc i pozdrawiam!
Nie wiem tylko jak byłoby z wersją normalną czyli z o grubości pierścienia 5mm...
Normalny 5mm winietuje na FF od 20mm w dół :-D, przy 24 mm jest już oki.