Zobacz pełną wersję : 1D Mark III - AF pudłuje przy dużych odległościach?
Witam,
Mam taki problem. Mam zestaw 1D Mark III + 70-200 2.8L USM. Po ostatnim 'fixie' Canona przetestowałem go i z mniejszych odległości wszystko wydaje się byc okey (tak do 20-30m). Natomiast gdy robię fotki obiektów znajdujących się dalej (jakieś 100m i więcej), gdy obiektyw ostrzy już w okolicach nieskończoności, aparat trafia nieco za obiektami.
Przykładowo - celuję w samochód w drugim rzędzie na parkingu, a ostrzejszy jest ten w trzecim. Oczywiście testy wykonuję przy centralnym punkcie ostrości i w trybie 1 shot.
Oczywiście, czasem zdarzy się, że AF trafi, ale to raczej rzadkość. Czy to jest naturalne, że AF w takim zestawie jest na tyle nieprecyzyjny przy większych odległościach? Odsyłać to na Żytnią, a może po prostu spróbować wykalibrować obiektyw za pomocą "microadjustments" w body?
Z góry dziękuję za Waszą opinię i porady:)
Testowe zdjęcia:
1. http://www.skoki2.internetdsl.pl/TM__4978.JPG (centralny AF na białego golfa w drugim rzędzie (GWE...)
2. http://www.skoki2.internetdsl.pl/TM__4940.JPG - (centralny AF na białego opla - (SG28...) z tyłu
3. http://www.skoki2.internetdsl.pl/TM__4918.JPG - (centralny AF na ten brązowy/oliwkowy (GA1..) w środku ekranu, natomiast ostrzejszy wydaje się biały van za nim...
sebcio80
24-06-2009, 22:26
czy przed "fixem" bylo ok? i co masz na mysli piszac "fix"? byl w serwisie? jesli tak to gdzie? regulowali coś w nim?
Jeśli chodzi o FIX to mam na myśli wgranie na Żytniej nowego Firmware. Mieli teoretycznie także dokonać tego AF adjustement (o którym Canon pisał w marcu), ale z tego co mi mówili i z tego co opisali w karcie gwarancyjnej - nic nie zmieniali, bo AF mieścił się w ich normach.
Trudno powiedzieć czy wcześniej było okey, bo dawno nie testowałem tak wnikliwie sprzętu, tym bardziej na tak dalekich obiektach. Na bliższych celach jest w miarę ok...
sebcio80
25-06-2009, 00:38
moje doswiedczenia z żytnia odnosnie AF sa takie ze jakby mi ustawlili w moich puszkach AF do swojego wzorca to mialbym back focus taki jak Ty na pokazanych fotkach
jedyna rada jaka moge Ci dac to podeslac im body + obiektyw do regulacji, wtedy powinni wszystko zrobic jak nalezy
Hmm, mam jedną radę:
przetestować korpus z innym obiektywem. Wtedy wyeliminujesz przynajmniej część możliwości.
Poza tym, widzę że użyłeś zdjęć seryjnych na full speedzie (choć bez AI Servo) - może to jest jakaś wskazówka w kierunku źle zachowującego się korpusu nadającego się jednak do "fixów", a nie obiektywu?
Makudonarudo
25-06-2009, 13:13
Ja w sumie mam trochę podobny problem.
Zestaw to 30D + 100mm f.2.0
Zdjęcia robione na f/2.2
Robiłem tym szkłem różne zdjęcia (głównie sale/hale) i było wszystko OK.
Bardzo ładnie trafiał.
Utrzymywałem się w ISO 400.
Aż nadeszła jedna sesyjka . Obiekty były bardziej oddalone niż zazwyczaj
a i było ciemniej bo robiłem na ISO 800 .
Po wrzuceniu zdjęć na kompa zobaczyłem że ogromna większość jest lekko przestrzelona (ostrość poszła bardziej do tyłu niż na główny obiekt)
A robiłem na punkcie centralnym choć i boczne były czasem w ukryciu.
Dwa dni później robiłem inną sesję i już było w porządku . (przed sesją profilaktycznie przeczyściłem styki bo nie miałem innego pomysłu czemu zaczął tak pudłować)
Dodam jeszcze że wcześniej jak miałem 50mm f/ 1. 8 to też przy dalszych obiektach miał problem z wstrzeleniem się w cel .
I czy właśnie to normalne czy coś mam z aparatem?
Bo tą pięćdziesiątkę to jeszcze zrozumiem , ale 100mm USM?
Ja już kiedyś wysyłałem cały zestaw do kalibracji (pół roku temu). Zapłaciłem za to całkiem sporo, a jest jak opisałem powyżej. Swoją drogą to dla mnie niesamowite jest, że AF w ogóle potrafi odróżnić czy dany obiekt jest 100 czy 110m od fotografa...
Nie wiem, czy tylko mi się zdaje, ale poza tym, że af nie trafia, to chyba obiektyw jest lekko walnięty - tak jakby miał shift'a. Ostrość nie jest w tym samym miejscu z lewej jak i z prawej strony kadru. Na ostatnim zdjęciu studzienka po lewej prawie mieści się w GO, natomiast cała prawa strona kadru jest ostra duuużo dalej. Nawet widać to po samochodzie: lewa strona volvo jest bardziej ostra niż prawa... Może to jednak feler szkła?
Też coś tak mi sie wydaje od razy zauważyłęm ze lewa strona Volvo, miejsce gdzie sie łaczy pokrywa silnika z bokiem zamochodu jest dość ostre, dziwnie to wygląda. W dodatku studienka po prawej, tyrochę z tyłu Volvo jest mega ostra ale zadek niebieskiego Opla na wysokości tej studzienki juz nie.
Nie wierzyłem ze kiedyś to napiszę ale chyba bardziej miarodajny obraz byłby na tablicy.
Witam,
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Spostrzeżenia Kmleona i Troyana zwróciły moją uwagę na ten problem gorszej ostrości po jednej stronie. Dziś porobiłem trochę testów i rzeczywiście, w większości fotek ostrość po lewej stronie kadru ustawia się jakby gdzie indziej niż po prawej (chyba bliżej). Co ciekawe, nie jest to reguła,na niektórych fotkach oba boki są tak samo ostre:
1. Na tym zdjęciu ewidentnie widać, że lewa strona okna jest mniej ostra (nie widać chropowatości ściany) http://www.skoki2.internetdsl.pl/7Q6A5714.JPG
2. Na tym z kolei ostrość po obu stronach jest w miarę taka sama: http://www.skoki2.internetdsl.pl/7Q6A5720.JPG
3. Tutaj widać, że ostrość po lewej stronie auta ustawiła się jakby wcześniej, bo lusterko lewe boczne jest bardziej zamazane niż prawe:
http://www.skoki2.internetdsl.pl/7Q6A5731_.jpg
Mam zatem takie pytanie - czego to wina, jak to opisać przy wysyłce na Żytnią? Czy jest możliwe, aby to był waltnięty AF tylko w body, czy to raczej na pewno wina obiektywu?
Z góry dziękuję za opinie, bo mi już trochę rece opadają...
allxages
29-06-2009, 21:53
A nie możesz sprawdzić na innym obiektywie (tele) lub innej puszce?
Niezbyt niestety, mam tylko obiektyw 24-70, a na tym mało sprawdzę. Nie mam nikogo blisko, kto posiada tego typu sprzet, żeby to porządnie sprawdzić...
miałem marka III i miałem dokładnie ten sam problem. testowałem na 15 szkłach - przy większych dystansach masakra, BF rzędu kilku metrów; z bliska lepiej, ale nie idealnie. nie dało się tego skorygować w body, bo punktowe ustawienie na dalsze odległości powodowało totalny rozjazd na bliższych i odwrotnie.
sprzedawca wymienil mi na nówkę, nówkę sprzedałem, szkoda było nerwów.
allxages
29-06-2009, 23:32
No, a ta kalibracja o ktorej Canon pisze od jakiegos czasu by nie pomogla?
Już jestem po tej kalibracji rzekomej :) Canon zarzeka się, że sprawdził moje body i stwierdzili, że nic kalibrować nie trzeba...
allxages
30-06-2009, 01:23
Życie^H^H^Htnia...