PDA

Zobacz pełną wersję : tani i niby odmienny technologicznie fotolab, ale czy dobry?

leszek25
24-06-2009, 09:26
tutaj link do nich:
http://www.lab-net.pl/odbitki-cyfrowe-cennik/
mają odbitki 30x40 w promocji po 6 zł; ktoś u nich już coś kiedys robił? a przy okazji oni się chwalą, że są zupeną rewolucją techniczną w porównaniu z innymi labami? czy ten ich odmienny sprzęt daje zdjęcia inne ale na pewno lepsze?
pytam, bo z kształtu strony niezbyt profesjonalnie to wygląda,
z pozdrowieniami, leszek

Krzychu
24-06-2009, 10:08
Bez jaj - d-lab 2 Agfy to sprzęt sprzed dobrych kilku (jak nie więcej) lat.
To co piszą to było aktualne z jakieś 8 lat temu...

h4ry
24-06-2009, 13:38
a LAB z reklamy na forum: http://www.labhd.pl/ ?

zbyszekjan
24-06-2009, 18:09
tutaj link do nich:
mają odbitki 30x40 w promocji po 6 zł; ktoś u nich już coś kiedys robił? a przy okazji oni się chwalą, że są zupeną rewolucją techniczną w porównaniu z innymi labami? czy ten ich odmienny sprzęt daje zdjęcia inne ale na pewno lepsze?
z pozdrowieniami, leszek

Wywołuję tam zdjęcia. Z odbitek jestem zadowolony.

oxydum
27-06-2009, 09:15
Lab nie jest zły ale foty wysyłane przez internet nie są poprawiane, lecą prosto z kompa via maszyna do kopert. Lepiej dostarczyc osobiście i pomarudzić.

tataniny
27-06-2009, 13:32
Jest juz na ten temat wątek na forum. Chodzi o to, że zdjęcia wysyłane przez stronę www programem są softowo zmiejszane i przez to traca na jakości. Lepiej zanieśc na płycie oryginały. Trzeba się jednak fatygowac :-D

Pozdrawiam - Jacek

robgr85
27-06-2009, 14:12
tutaj link do nich:
z pozdrowieniami, leszek

w ankarze masz za 30x45cm 8zł... czy te 2 zł to aż tak ogromna różnica?

tomba
05-07-2009, 21:55
...w zeszłym sezonie robiłem tam troche, w tym zacząłem ale dość szybko przestawiłem się na Diprint z Krakowa. Papier ten sam ale kolory lepsze tzn. zielony wygląda jak zielony a nie jak zielony w zachodzącym słońcu. Czarno białe wychodziły u nich idealnie, w diprincie lekko mi chyba przepala, ale musze jeszcze sprawdzic czy ja czegos nie skopałem.

Sober
06-07-2009, 10:17
a LAB z reklamy na forum: http://www.labhd.pl/ ?

Parametry wyglądają super - 640dpi i 12bit color... tylko ciekawe czy program przez sieć pozwala wysłać 16-to bitowe tiffy? Nie widzę też informacji jaką rozdzielczość powinny mieć pliki pod daną odbitkę (chyba że w samym programie jest informacja)

Jak za takie parametry ceny wydają się OK. Jak będzie okazja to wyprubuję :)

Inna sprawa że przy takiej rozdzielczości 40D starcza tylko na odbitkę 10x15 ;-)

Kolaj
06-07-2009, 11:08
Parametry wyglądają super - 640dpi i 12bit color... tylko ciekawe czy program przez sieć pozwala wysłać 16-to bitowe tiffy? Nie widzę też informacji jaką rozdzielczość powinny mieć pliki pod daną odbitkę (chyba że w samym programie jest informacja)

Inna sprawa że przy takiej rozdzielczości 40D starcza tylko na odbitkę 10x15 ;-)
Nie widzę u nich ani słowa o profilach kolorów :?

LAB-NET
13-07-2009, 13:59
Witam wszystkich

Na prosbe jednego z uzytkownikow forum sprobuje wyjasnic tzw. "gnebiace watpliwosci".

Maszyna d-LAB.2 PLUS tak jak jedna z osob wczesniej piszacych na forum jest juz na rynku dobrych pare lat. Jest ona nadal jedna z najlepszych maszyn na rynku fotograficznym. W Polsce do niedawna d-LAB.2 w wersji 2 PLUS bylo tylko 9 sztuk. W zwiazku z upadkiem AGFY ponad 2 lata temu, ceny tej maszyny mocno spadly na rynku wtórnym do 15 % procent jej pierwotnej wartosci i jest ich na naszym rynku troche wiecej.

Tak jak kazde urzadzenie maszyna naswietlajaca widzi kolory inaczej niz np. monitor. Na waszym forum jest dobrze opisany artykul na temat kolorystyki i profili: http://canon-board.info/showthread.php?t=8520

Jezeli nie stosuje sie profilowania zdjec to moga wystapic sytuacje jak tu bylo wspomniane, ze zielen nie jest zielona, a wpada w inny odcien. Kolory wspolne z przestrzenia sRGB (monitora), a przestrzenia laba sa moze zbiezne tylko w 50 %. Bez przygotowania zdjec i ich wczesniejszego profilowania roznice na zdjeciach beda widoczne zawsze. Nie oznacza to, ze zdjecia beda gorsze. Poza kilkoma przypadkam kolorystycznymi, w ktorych maszyna nie odzwierciedla prawidlowo kolorow (ratunkiem jest profilowanie zdjec) cala kolorystyka jest tak ustawiona aby zadowolic 95 % klientow (gamut kolorystyczny dobrany odpowiednio przez firme AGFA w czasie projektowania maszyny tego typu).

Wracajac do zdjec wywolywanych droga internetowa - zgodnie z regulaminem dostepnym na naszej stronie nie dokonujemy recznej korekty zdjec nadeslanych przez klientow. Staramy sie jednak zachowac stala powtarzalnosc kolorow i w razie odchylek od sredniej je korygowac.

Z drugiej strony nie ma fizycznej mozliwosci dokonac dobrze korekty zdjec jezeli klient daje do wywolania np. 500 - 600 zdjec. Zdjecia na maszynie wyswietlaja sie w postaci miniaturek i ida z predkoscia kilku zdjec na sekunde (podglad nie jest dokladny). W przypadku recznej korekty, naswietlanie takich zdjec trwalo by kilka godzin. Przy lacznej sumie zamowien jakie sa skladane droga internetowa wykonanie czegos takiego jest nierealne w zadnym zakladzie i na zadnej maszynie. Najwazniejsze jest dobre ustawienie wyjscowe maszyny i stosowanie tych samych parametrow i stalej powtarzalnosci dla wszystkich - takie zalozenia staramy sie spelniac.

Na naszej stronie zawsze dostepne sa aktualne profile ICC i w razie duzego nacisku na wiernosc kolorow z tym co widac na monitorze mozna je stosowac.

Przejde teraz do omowienia problemu zwiazanego z programem do skladania zdlecen droga internetowa.
Zlecenia zamawiane w ten sposob realizowane sa przez nas w ten sam sposob jak odbitki przynoszone bezposrednio do zakladu. Podczas wysylki nie nastepuje zadna utrata jakosci, kompresji itd. Takie zdjecia jak sa wysylane dokladnie w tej samej formie trafiaja do nas. Zmianie ulega jedynie nazwa pliku i z tylu na odbitce drukowana jest w postaci kodu technicznego.

Istnieje jeden przypadek w ktorym plik ulega modyfikacji i wystepuje tylko wtedy kiedy klient kadruje zdjecie w programie lub stosuje opcje redukcji czerwonych oczu. Po takim zabiegu zdjecie zostaje przekadrowane i zapisane pod nowa postacia w katalogu domyslnym programu. Dzieki dobrze zastosownemu algorytmowi zapisu zdjecie zostaje znacznie pomniejszone w megabajtach (rozdzielczosc pozostaje ta sama). Nie ma to jednak wplywu na pogorszenie jakosci zdjec - wbrew opini co niektorych osob, ze jezeli zdjecie nie wazy 10 MB jak pierwotnie a 1,5 MB to znaczy, ze jest gorsze. Niedowiarki moga przeslac zdjecie kadrowane i niekadrowane i porownac, czy widza roznice. Mozna to rowniez porownac na monitorze w skali 1:1. Raz na 100 razy moze ktos dostrzeze roznice na kilku pikselach. Na odbitce wykonanej w labie i tak to bedzie jednak niezauwazalne.

Jako dodatkowa uwage do programu moge powiedziec, ze jest on opracowany indywidualnie przez nasza firme i chyba jako jedyny posiada opcje autowznawiania przerwanego polaczenia. Nawet po gwaltownym resecie komputera i ponownym odpaleniu programu wysylka zdjec nastapi od przerwanej pozycji. Nie trzeba tak jak u konkurencji wysylac zdjec od poczatku.

W razie dalszych watpliwosci prosze smialo pytac.

Pozdrawiam Daniel Stańczyk

LAB-NET - Cyfrowy Świat
76-200 Słupsk
ul. Mostnika 3
tel. (0 59) 840 22 99
www.lab-net.pl

Ornitolog
27-07-2009, 16:07
Zaryzykowałem, wysłałem kilka zdjęć (wywołanie w formacie 30 x 40 cm) z korpusu 40D, bez jakiejkolwiek obróbki poza wyostrzeniem i mówie wam koledzy REWELACJA. Mogę z czystym sumieniem polecić ten lab.

h4ry
27-07-2009, 23:13
Będzie trzeba kiedyś spróbować :)

leszek25
03-08-2009, 09:08
pieknie dziekuje wszystkim forumowiczom i samemu szefowi fotolabu za rozwiewanie watpliwosci, ja tez w takim razie wkrotce cos podesle, najpierw chyba zaczne od duzego zamowienia czarno-bialego

svierq
31-12-2009, 17:45

W Labolatorium www.LabHD.pl realizują odbitki z TIFa (tylko przy zapisie nie właczamy opcji kompresji LZW,ZIP ) dzieki temu mozna wycisnąć z laba te 12 bitow głębi koloru.

Program do wysylania zdjec nie kompresuje w zaden sposób plików wysylanych. Wysłane trafiaja do nich nienaruszone.

Maszyna Noritsu QSS-37HD to nowa bezapelacyjnie profesjonalna i zaawansowana maszyna, ale ważny jest tez dobry laborant ktory ją obsluguje i dba o proces chemiczny. Dobry kontakt z firmą i mozliwość nawiązania stałej wspołpracy i cen specjalnych. Szczerze POLECAM to labolatorium, zwłaszcza ze mają teraz program promocyjny pozwalajacy tanio sprawdzic jakość odbitek http://www.labhd.pl/index.php?s=6#s6

kundzia111
31-12-2009, 19:36
...Z drugiej strony nie ma fizycznej mozliwosci dokonac dobrze korekty zdjec jezeli klient daje do wywolania np. 500 - 600 zdjec. Zdjecia na maszynie wyswietlaja sie w postaci miniaturek i ida z predkoscia kilku zdjec na sekunde (podglad nie jest dokladny). W przypadku recznej korekty, naswietlanie takich zdjec trwalo by kilka godzin....

Nie przekonuje mnie to, przecież właśnie wśród takiej masówki robionej słabszym sprzętem jest najwiecej roboty, eskpozcja i balans kolorów czasem jest tragiczny. I wtedy co? Oddaje sie klientowi ciemne zazielenione zdjęcia ze słowami "przecież to nie nasza wina tylko aparatu"? Po to jest operator przy maszynie żeby coś robił a nie tylko dolewał chemii i wkładał paragony do kopert.

Krzychu
31-12-2009, 19:44
Maszyna Noritsu QSS-37HD to nowa bezapelacyjnie profesjonalna i zaawansowana maszyna, ale ważny jest tez dobry laborant ktory ją obsluguje i dba o proces chemiczny. Dobry kontakt z firmą i mozliwość nawiązania stałej wspołpracy i cen specjalnych. Szczerze POLECAM to labolatorium, zwłaszcza ze mają teraz program promocyjny pozwalajacy tanio sprawdzic jakość odbitek http://www.labhd.pl/index.php?s=6#s6

Publikowanie jakiś tam odbitek testowych zamiast profili raczej za dobrze o tymże laboratorium nie świadczy...

MC_
31-12-2009, 19:49
Od 2 lat wywoluje w LAB-NET. Nigdy nie bylem niezadowolony i polecam ten punkt.

simon83
06-01-2010, 13:51
Osobiście również polecam Lab-Net. W zeszłym roku nawiązałem współpracę z nimi. W pełni profesjonalne i indywidualne podejście do klienta. Odpowiedzi na każde pytania, pomoc telefoniczna. Nie czułem się jak kolejne kilka złotych zostawionych w firmie, a jak dobrze obsłużony klient. Oprofilowane zdjęcia wyglądają bardzo dobrze. Miałem tylko raz przykry przypadek związany z wysyłką - dotarła po wielu telefonach (i moich, i dzięki zaangażowaniu Pana Daniela) dopiero po tygodniu, ale to już wina kuriera...

Sober
06-01-2010, 15:13
Szczerze POLECAM to labolatorium, zwłaszcza ze mają teraz program promocyjny pozwalajacy tanio sprawdzic jakość odbitek http://www.labhd.pl/index.php?s=6#s6

A ile wynosi ta promocyjna cena? Rozumiem, że jest taka jak z kartą stałego klienta?

PS: Wciąż szkoda że nie ma dokładnych wymiarów obrazka dla każdego z formatów.... można by przeskalować i podostrzyć we własnym zakresie.

ags
07-01-2010, 12:23
Właśnie dostałem 1. przesyłkę z labhd i jestem bardzo, bardzo zadowolony. Zarówno jakością odbitek jak i solidnym pakowaniem (z zewnątrz karton oklejony taśmą, wewnątrz zdjęcia wielokrotnie owinięte folią i dodatkowo bąbelki, zeby nic nie latało). Pozytywne wrażenie potęguje rewelacyjny kontakt z ich strony, odpowiedzieli (żwawo i rzeczowo) na moje maile, a przesyłka przyszła w ciągu jednego dnia od wysłania plików. Aż mi wraca wiara w możliwość załatwienia czegokolwiek dobrze w tym kraju!

svierq
07-01-2010, 23:37
A ile wynosi ta promocyjna cena? Rozumiem, że jest taka jak z kartą stałego klienta?

PS: Wciąż szkoda że nie ma dokładnych wymiarów obrazka dla każdego z formatów.... można by przeskalować i podostrzyć we własnym zakresie.

W LabHD.pl (kod promocji "sprawdzam") ceny 15x21 1,50zł, 20x30 2,50zł. Przy nawiazaniu współpracy duzo korzystniejsze ceny.
Papier Kodak ENDURA PROFESSIONAL VC Yedwab, Błysk oraz METALIC. Obsluga formatów dynamicznych z szerokości rolek (12.7cm, 15.2cm, 17.8cm, 20.3cm, 30.5cm) dowolnej dlugości do ponad 90cm.

Co do wielkości w pixelach to np.
15.2cm x 21cm (1915x2646)
20cm x 30.5cm (2520x3482)
30.5cm x 90cm (3843x11339)

Handelson
07-01-2010, 23:59
Moje pytanie brzmi: żeby zamówić usługę potrzebny jest program do zamawiania zdjęć do pobrania na stronie www., tak? Jeśli tak, to widzę tam tylko program w formacie .exe a więc na PCty. A co z kimś (ja), który używa maca?
A może jest na stronie do pobrania program na OsX tylko ja nie widzę?

svierq
08-01-2010, 10:17
Publikowanie jakiś tam odbitek testowych zamiast profili raczej za dobrze o tymże laboratorium nie świadczy...

Na stronie www.LabHD.pl jest do pobrania profil ICC

Moje pytanie brzmi: żeby zamówić usługę potrzebny jest program do zamawiania zdjęć do pobrania na stronie www., tak? Jeśli tak, to widzę tam tylko program w formacie .exe a więc na PCty. A co z kimś (ja), który używa maca?
A może jest na stronie do pobrania program na OsX tylko ja nie widzę?

Trwają prace nad wersją na Maca.Rozwiązaniem jest konto FTP. Wystarczy napisac maila na operator@labhd.pl i w odpowiedzi dostaniemy dostep do własnego konta FTP.

Handelson
08-01-2010, 13:48
Trwają prace nad wersją na Maca.Rozwiązaniem jest konto FTP. Wystarczy napisac maila na operator@labhd.pl i w odpowiedzi dostaniemy dostep do własnego konta FTP.

Dzięki :)

Pitek
13-01-2010, 21:33
od dobrych kilku miesięcy wywołuję zdjęcia na www.LabHD.pl i jestem bardzo zadowolony:D; super jakość zdjęć, bardzo miła i profesjonalna obsługa, do tego przyzwoite ceny; gorąco wszystkim polecam:-)

towersivy
20-01-2010, 23:00
Mam za sobą pierwszą realizacje, jestem bardzo zadowolony z jakosci oraz samej obsługi.
Polecam również wydruki wielkoformatowe, bardzo dobra jakość w przystępnej cenie.

Arek_Gd
22-02-2010, 00:09
Na początek postanowiłem wypróbować LAB-NET. Napiszcie czy stosujecie ich profil ICC, czy nie ma takiej potrzeby? Jak z powtarzalnością kolorów (zakładając że macie jako tako skalibrowany sprzęt oczywiście ;-) )