Zobacz pełną wersję : fotografia studyjna
Witam
Fotografuję od jakiegoś czasu różne produkty. Do tej pory posługiwałem się namiotem bezcieniowym i lampami żarowymi, czyli światło ciągłe. Teraz chciałbym nieco poeksperymentować z oświetleniem i rozszeżyć również temat o portret. Zaczynam kompletować sprzęt studyjny.
Dokonałem zakupu 2 lamp Quantum 300 + softboxy, statywy...i, no właśnie. Jak prawidłowo ustawić parametry naświetlania. Ustawiam na AV światłomierzem wg. światła modelującego. Jeśli chcę mieć dużą GO to czas wydłuża mi się koszmarnie. Jeśli ustawiam pełny manual - czas 200 i przesłona np.22 to zdjęcia wychodzą niedoświetlone... nie panuję nad tym...
Przeryłem już google i nie znalazłem wyczerpujących informacji.
Proszę Was o pomoc
Pozdr.
Peter
Jak prawidłowo ustawić parametry naświetlania. Ustawiam na AV światłomierzem wg. światła modelującego. Jeśli chcę mieć dużą GO to czas wydłuża mi się koszmarnie. Jeśli ustawiam pełny manual - czas 200 i przesłona np.22 to zdjęcia wychodzą niedoświetlone... nie panuję nad tym...
TYLKO tryb M:
1. Czas migawki ma niewielki wpływ na zdjęcia studyjne - należy ustawić w okolicy czasu synchronizacji (1/200 - 1/100 sekundy), żeby zminimalizować światło zastane
2. Przysłonę ustawiasz tak, żeby mieć dobrze oświetlony motyw główny (metodą "prob i błędów" - na histogram - czyli strzelasz-patrzysz-korygujesz).
Możliwe, że:
a) przy Twoich modyfikatorach światła, przy Twoich lampach i przy ich ustawieniu przysłona f/22 jest zbyt mała by uzyskać zsensowną ilość światła
b) czas synchronizacji 1/200s jest za krótki - jaki masz aparat, czego używasz do wyzwolenia lamp błyskowych?
NB. dla aparatu z cropem 1.6 przysłona f/22 jest bardzo mała, do zdjęć studyjnych powinna Ci wystarczać f/11 - f/13.
A tak poza tym, to piloty lamp błyskowych pomogą Ci tylko ustalić rozkład świateł i cieni, dadzą zbyt mało światła do zdjęć (chyba że ultrajasnym obiektywem, z ultramałą głębią ostrości)
Dzięki za odpowiedź. To co mam - CANON 350D, szkło Canon 24-105. Jedna z lamp wyzwalana jest przez kabel, druga przez fotocelę. Jeśli metodą prób i błędów to znaczy że za każdym razem po zmianie tematu będę musiał kombinować z ustawieniami, tak? Jeśli ustawię np. na 1/200s i przesłonę na f/11 pstryknę i wyjdzie niedoświetlone to zwiększam moc błysku lampy?
Jeśli metodą prób i błędów to znaczy że za każdym razem po zmianie tematu będę musiał kombinować z ustawieniami, tak? Jeśli ustawię np. na 1/200s i przesłonę na f/11 pstryknę i wyjdzie niedoświetlone to zwiększam moc błysku lampy?
Zwiększasz energię błysku lampy, albo otwierasz przysłonę :)
Kacpeeeer
23-06-2009, 14:47
myślę że do twojego studia powinieneś sobie dokupić światłomierz, bardzo ułatwia prace,
czas około 1/125 i iso 200 i operujesz tylko przysłoną i ustawieniami lamp,
Dzięki, będę eksperymentował dalej. Zastanawia mnie również ustawienie balansu bieli. Czy za każdym razem muszę dokonywać pomiaru, czy mogę jechać na automacie?
myślę że do twojego studia powinieneś sobie dokupić światłomierz, bardzo ułatwia prace,
czas około 1/125 i iso 200 i operujesz tylko przysłoną i ustawieniami lamp,
Pragnę zaoponować - ułatwia, ale bez przesady - histogram równie dobry, wymaga tak jak światłomierz próbnego "Strzału" z lamp, ale pozwala dokładniej skontrolować (wbrew pozorom)
Dzięki, będę eksperymentował dalej. Zastanawia mnie również ustawienie balansu bieli. Czy za każdym razem muszę dokonywać pomiaru, czy mogę jechać na automacie?
Możesz jechać na RAW. A lampy studyjne ZTCW są raczej powtarzalne jeżeli chodzi o balans bieli - także zmierz raz na sesję na białej (szarej) karcie i wystarczy
Dzięki HuleLam!
No to do pracy! :)
myślę że do twojego studia powinieneś sobie dokupić światłomierz, (...)
Może ktoś zaproponować jakiś światłomierz ?
Jakieś z allegro lub inne sklepy ?
z góry dzięki
Może ktoś zaproponować jakiś światłomierz ?
Seconic L358