Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CS4, CS3 + RAW z 50d - problem !!

gasterek
23-06-2009, 01:08
Witam !
CS4 i Cs3 pisza "could not complete your request because this is not the right kind of document" gdy chce otworzyc RAW z 50d !
zainstalowalem camera raw 5,2 i nic to nie pomoglo
co mam zrobic ? to jakis blad jest, bo na innych komputerach nawet cs3 otwiera rawy z 50d

Vitez
23-06-2009, 13:43
Kliknij Help -> Update czyjakmutam jak masz po polsku. Ściągnie Ci się najnowsza wersja Adobe Camera RAW i będzie grać.

gasterek
25-06-2009, 20:50
dzieki Vitez !
zadziałało
:-)

HubertS
29-06-2009, 11:55
Na początku witam wszystkich Canonierów, bo jest to mój pierwszy post na Forum :)

Założyłem nowy temat, bo nie wiem za bardzo gdzie mogę zapytać o palącą mnie sprawę. Mianowicie - zakupiłem niedawno Canona 50D i mocno się zdziwiłem podczas pierwszej próby obróbki RAWów:-| Pracuje an PS CS3 i nigdy nie było z tym problemów (poprzednio miałem Canona 350D) a tutaj wrzucam fotkę zapisaną w CR2 do Photoshopa i wyskakuje komunikat: "Nie można wykonać polecenia, ponieważ to nie jest prawidłowy typ dokumentu" :? Pozatym Bridge nie pokazuje podglądu tych zdjęć, a JPEG'ów - jak najbardziej.

Czy któryś z Kolegów orientuje się, o co chodzi?

Pozdrawiam - Hubert

bakulik
29-06-2009, 12:12
Czy któryś z Kolegów orientuje się, o co chodzi?

A którą masz wersję ACR? Przypuszczam, że taką, która nie obsługiwała jeszcze 50D. Potrzebujesz co najmniej wersji 4.6. http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=4040

HubertS
29-06-2009, 12:22
Dzięki za pomoc :) I przepraszam za zaśmiecanie forum tematem, który już był poruszony. Sztandarowy grzech forumowego "świeżaka" ;)

Pozdrawiam!

MM-architekci
29-06-2009, 13:22
Do cs3 nie wrzucisz acr nowego , zostaje ci DNG Converter.

bakulik
29-06-2009, 13:31
Do cs3 nie wrzucisz acr nowego , zostaje ci DNG Converter.

Nie wrzuci 4.6? Ten już otwiera RAWy z 50D.

"This new version of the Camera Raw plug-in replaces the original Camera Raw plug-in that was installed with Adobe Creative Suite 3, Adobe Photoshop CS3, Adobe Photoshop Elements 6.0 and Premiere Elements 4.0 software."

Chyba dopiero 5.0 i wyższe są dla CS4, niemniej nie są niezbędne do obrabiania plików, o których wspomniał HubertS.

MM-architekci
29-06-2009, 16:02
Cyferki mi sie poprzestawialy ;]

piotrekcsc
30-07-2009, 20:21
Witam wszystkich

mam problem z importem raw z 50D do Photoshop CS4
program nie może przyjąć Camera raw plugin 5.4

po kliknięciu pluginu pojawia się komunikat:

Could not complete your request because
Photoshop does not recognize this type of file

a no i jest to mac
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
poradziłem sobie i przepraszam za zaśmiecanie

apz
20-11-2009, 07:08
Kolego, musisz doinstalować konwerter rawów:
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/Camera_Raw_5.6

Przy okazji, może ktos z kolegów podpowie, gdzie mozna znależc konwerter rawów dla PS CS3 extended?

Krzychu
20-11-2009, 09:11
Kolego, musisz doinstalować konwerter rawów:
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/Camera_Raw_5.6

Świetna porada, na pewno mu się to uda z CS3

Przy okazji, może ktos z kolegów podpowie, gdzie mozna znależc konwerter rawów dla PS CS3 extended?

Dokładnie w tym samym miejscu co do PS CS3. Nie ma wersji ACR specjalnie dla Extended (skąd w ogóle pomysł że jest ?)

dudus1625
01-01-2010, 17:01
Mój problem jest następujący.

Od kilku dni jestem posiadaczem 50D miałem PS CS2 i przy otwieraniu rawów wyskakiwał komunikat :"Nie można wykonać polecenia ponieważ nie jest to prawidłowy typ dokumentu." Polecono mi wgranie wersji CS4 tak też zrobiłem zainstalowałem wszystko ok włączam i znowu ten sam komunikat (wersja cameraraw 5.0).
Po ponownym uruchomieniu PS'a wyskakuje komunikat
"Licencja na ten program wygasła"
Usuwałem instalowałem inna wersje i nic.
Czytałem, że trzeba wejść w CS4 na pomoc i wyłączyć numer seryjny ale jak mam to zrobić jeśli program w ogóle się nie włącza.
Macie na to jakiś sposób?

Proszę o pomoc.

Janusz Body
01-01-2010, 17:12
Mój problem jest następujący.

Od kilku dni jestem posiadaczem 50D miałem PS CS2 i przy otwieraniu rawów wyskakiwał komunikat :"Nie można wykonać polecenia ponieważ nie jest to prawidłowy typ dokumentu." Polecono mi wgranie wersji CS4 tak też zrobiłem zainstalowałem wszystko ok włączam i znowu ten sam komunikat (wersja cameraraw 5.0).
Po ponownym uruchomieniu PS'a wyskakuje komunikat
"Licencja na ten program wygasła"
Usuwałem instalowałem inna wersje i nic.
Czytałem, że trzeba wejść w CS4 na pomoc i wyłączyć numer seryjny ale jak mam to zrobić jeśli program w ogóle się nie włącza.
Macie na to jakiś sposób?

Proszę o pomoc.

Uhm.... kupić oryginał i po kłopocie. Jeśli chodzi o łamanie zabezpieczeń to raczej nie to forum.

bigmaras
02-01-2010, 17:41
Ściągnij bezpośrednio ze strony Adobe sam cameraraw:
http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html
i po problemie ;)

A co do licencji to jeżeli używasz "krzywej" wersji Photoshopa to każda próba aktualizacji z poziomu programu kończyć się będzie właśnie takim komunikatem.