PDA

Zobacz pełną wersję : odzyskac zdjecia...?

magdzia
17-08-2005, 23:20
moze głupie..ale kto pyta nie bladzi..kumpel wykasowal mi ostatnio 300 zdj.- z wakacji :( karty nie formatowalam..czy jest jakis sposob by je odzyskac..?

Driver
17-08-2005, 23:24
jeśli nic na niej nie pstrykałeś to w ostatnim Foto-Video jest program ( oem ) do odzyskiwania fot + instrukcja postępowania.

magdzia
17-08-2005, 23:38
mam pytanko.czy da sie odzyskac zdj. z karty pam.,jesli nieporzadany osobnik bezczelnie wykasuje ci aparatem 300 pieknych zdj?karta niefsformatowana..

C41photocrew
17-08-2005, 23:40
jak masz lexara to jest image rescue :)

magdzia
17-08-2005, 23:41
lexara..?
jasniej prosze

magdzia
17-08-2005, 23:44
mam canona s1is

C41photocrew
17-08-2005, 23:44
nie no karta jakiej firmy jest

magdzia
17-08-2005, 23:45
kingstone]

Pavelsky
17-08-2005, 23:47
Nie znam taniej metody odzyskania danych. Na pocieszenie moge Ci powiedziec, ze nawet ze sformatowanej karty mozna odzyskac dane. Nieco wiecej na ten temat tutaj: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_46629.html i http://biznes.chip.pl/news_biznes_138024.html . Jednak jak wspominalem cena za taki program nie jest mala i jesli naprawde zalezy Ci na tych zdjeciach, to za 'pare stowek' pewne firmy sa w stanie odzyskac zdjecia.

EDIT: Mozesz ew. sprobowac z tym: http://download.chip.pl/download_58835.html

muflon
17-08-2005, 23:51
A czemu zapytałaś o to samo w drugim forum do tego na zupełnie inny temat? Kasuję stamtąd, podłączam tutaj.

rysiaczek
17-08-2005, 23:55
Zainteresuj się programami Photo Rescue, Digital Picture Recovery czy O&O DiskRecovery - u mnie Photo Rescue odczytał uprzednio skasowane zdjęcia z karty, jak by wcześniej wogóle nie nastąpiła operacja kasowania - po prostu zobaczył całą kartę:)
Ważna rzecz - przed odzyskiwaniem nie zapisuj _NIC_ na karcie - najlepiej jej nie wkładaj do czytnika nawet (bo a nuż taki windows kosz sobie na niej utworzy...)

Semtex
18-08-2005, 09:54
Ja polecam PC inspector smart recovery - jest za darmo i bardzo dobrze sobie radzi , można go sciągnąc z netu - jest też chyba na płycie ostatniego chip-photo albo przed ostatniego - w ostateczności daj znać to Ci wyślę bo jest free

Semtex
18-08-2005, 09:56
Zainteresuj się programami Photo Rescue, Digital Picture Recovery czy O&O DiskRecovery - u mnie Photo Rescue odczytał uprzednio skasowane zdjęcia z karty, jak by wcześniej wogóle nie nastąpiła operacja kasowania - po prostu zobaczył całą kartę:)
Ważna rzecz - przed odzyskiwaniem nie zapisuj _NIC_ na karcie - najlepiej jej nie wkładaj do czytnika nawet (bo a nuż taki windows kosz sobie na niej utworzy...)

Co do zobaczenia to normalne ponieważ normalny quick format nie kasuje plików tylko info o tym gdzie są zapisane poszczególne pliki , normalny format kasuje ale do czasu nadpisania jest to bardzo proste do odzyskania

rysiaczek
18-08-2005, 10:53
Co do zobaczenia to normalne ponieważ normalny quick format nie kasuje plików tylko info o tym gdzie są zapisane poszczególne pliki , normalny format kasuje ale do czasu nadpisania jest to bardzo proste do odzyskania

Ja to wiem, wiem też po co jest kopia FAT w systemie FAT32 (bo pewnie taki ma na karcie). Odpowiedź byla raczej do autora wątku...;) Ale dzięki:)

TAk czy inaczej, myślę, że z podanymi w wątku programami magdzia spokojnie jest w stanie odzyskać zdjęcia :razz:

Golibroda
18-08-2005, 10:58

A dokładniej szybki format wymazuje pierwszą literkę z nazwy pliku i zwalnia obszar o położeniu pliku w tablicy partycji (dotyczy HDD) zaznaczając jako puste.Natomiast informacje zawarte w odpowiednich sektorach dysku do czasu ponownego zapisu przez inny plik pozostaje nienaruszone.
Wniosek jest jeden: skasowałeś pod żadnym pozorem nie zapisuj nic na dysku, nie uruchamiaj procedur porządkowania dysku, nic nie instaluj bo wszystkie informacje pozmieniasz i stracisz możliwość ich odzyskania.

Golibroda
18-08-2005, 11:00
............FAT32 (bo pewnie taki ma na karcie).

Taki jest na pewno :-)

Zielony
18-08-2005, 11:55
jak masz lexara to jest image rescue :)

Ten soft to działa tylko z LEXAR'em? Czy obojętnie jaki producent karty?

Semtex
18-08-2005, 13:37
Ten soft to działa tylko z LEXAR'em? Czy obojętnie jaki producent karty?

Ten co ja mam czyli ver. 2.0 działa mi też na San Disku

Zielony
18-08-2005, 13:46
Nie miałem jeszcze potrzeby odzyskiwania zdjęć za pomocą takiego softu, ale wypadało by końcu zapodać sobie tą adrenalinę...
Jak to zwykle z 'pierwszymi razami' bywa... ;)

Semtex
18-08-2005, 14:07
Jeszcze jedno pytanie mi się ciśnie - mam np. przypadek gdzie soft odzyskuje część zdjęć bo na reszcie karty są błędy i po 55% staje i pokazuje iż dalej się nie da - zna ktoś jakieś oprogramowanie do naprawy błędów w tego typu przypadku ??
Znane mi oprogramowanie nortona , windows skaner lub inne pokazują iż niby wszystko jest ok ale praktycznie nie skanują tej karty ??

dzięki

Golibroda
18-08-2005, 14:47
.............a - zna ktoś jakieś oprogramowanie do naprawy błędów w tego typu przypadku ??
Znane mi oprogramowanie nortona , windows skaner lub inne pokazują iż niby wszystko jest ok ale praktycznie nie skanują tej karty ??

dzięki

Może zwykła komenda w trybie DOS - "chkdsk" tylko nie wiem czy będzie to działało na dyski wymienne.

Semtex
18-08-2005, 14:58
pokazuje no problem , ale niestety problem jest pozdrawiam

Polaco
18-08-2005, 16:23
Nie widze zeby ktos polecil program BadCopy Pro, jak mialem problem z wykasowana karta, bardzo mi pomogl. Jest to program platny, ale mozna sciagnac wersje demo zeby sprawdzic ile da rady odzyskac.

Golibroda
18-08-2005, 16:55
pokazuje no problem , ale niestety problem jest pozdrawiam

A może zobacz z jakimś przełącznikiem. Podpowiedzi chkdsk/? lub chkdsk/help.
Używałem kiedyś do twrdzieli chkdsk c:/f ale to znowu może byc pudło :confused:

Vitez
18-08-2005, 17:28
U mnie zarowno naprawe karty CF jak i odzyskanie zdjec zlatwil platny ale w rozsadnej cenie pakiet Norton SystemWorks 2005

Semtex
18-08-2005, 21:14
U mnie zarowno naprawe karty CF jak i odzyskanie zdjec zlatwil platny ale w rozsadnej cenie pakiet Norton SystemWorks 2005

Ok dzięki , niestety z karty już nic nie bedzie bo padakę zaliczyła lexar 80x - jutro jednak wyślę ją do Anglii bo Konsult tylko chyba polskie wymienia.
Niestety miałem tą pechową serię i teraz padła na bad sektory

mxw
18-08-2005, 23:44
Ja polecam PC inspector smart recovery - jest za darmo i bardzo dobrze sobie radzi , można go sciągnąc z netu - jest też chyba na płycie ostatniego chip-photo albo przed ostatniego - w ostateczności daj znać to Ci wyślę bo jest free
he, he, semtex, wiszę ci piwko
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF)
dwie godziny temu wpadł do mnie znajomy z prośbą o zrzucenie fotek z CF na CD, zgrałem, pokazuje, a gość na to, że fajnie, ale to tylko połowa fotek :shock:
ściągnąłem smartRecovery i bez większego problemu odzyskałem drugą połowę.

canon-board ruuuulez!!! ;)

Semtex
19-08-2005, 08:52
proszę , jeszcze jedno czy ktoś wymieniał już może kartę via england bo ciekawi mnie ile się czeka, w info które dostałem jest 6-7 working days. dzięki

McKane
19-08-2005, 11:28
Ja ze swojej strony polecam GetDataBack for FAT32 ktory potrafil odzyskiwac mi dane nawet z uszkodzonych nosnikow i w sytuacjach kiedy inne programy wymiekaly. W przypadku uszkodzen pomocny jest takze HDD Regenerator (fdisk'iem bym raczej delikatnych spraw nie naprawial)

Moris
21-08-2005, 12:33
Ja zdoiłem Digital Image Recovery 1.47 PL, wszystko fajnie tyle tylko że fotki skasowałem ACDSee i o ile z odzyskaniem JPG nie ma problemu tak CRW odzyskują się ale są nie do odczytania :(:(

... może ktoś wie dlaczego ??
... a może odzyskiwał ktoś w Was skasowane ACDSee pliki CRW - Skutecznie ??

Zielony
21-08-2005, 12:59
Pewnie o to samo chodzi ale zapytam do głupot...
Czy FORMAT z poleceń menu aparatu to to samo jak ERASE ALL przy usuwaniu pojedyńczych zdjęć?

Nie ma pewnie to znaczenia przy odzyskiwaniu wykasowanych tymi dwoma metodami obrazów :?

Jak kasujecie karty to FORMAT czy ERASE ALL?

Semtex
21-08-2005, 15:26
Wydaje mi się że tak - patrząc chociazby na prędkość działania tych funkcji

mxw
21-08-2005, 16:32
Czy FORMAT z poleceń menu aparatu to to samo jak ERASE ALL przy usuwaniu pojedyńczych zdjęć?

Nie ma pewnie to znaczenia przy odzyskiwaniu wykasowanych tymi dwoma metodami obrazów :?

korzystam z erase all, bo łatwiej w to kliknąć (nie trzeba szukać w menu), jednak ta metoda nie usuwa wszystkiego z karty (zostają śmieci: podkatalogi, jakieś info MISC i coś tam jeszcze). co prawda są to nieduże objętościowo rzeczy, ale np. po roku może się tego trochę uzbierać i o kilka MB na karcie będzie mniej.

format natomiast usuwa wszystko.

Vitez
21-08-2005, 17:25

TO NIE TO SAMO!

Po uzyciu opcji Format - nie odzyskasz zdjec, a przynajmniej bedzie to o wieeeleee trudniejsze niz po uzyciu opcji Erase all.
Erase all - usuwa. Format - formatuje karte.
Jak kasuje i mam pewnosc ze wszystkie zdjecia zgralem to format - szybsza opcja.
Jesli mam niewiele zdjec lub nie jestem pewien czy wszystkie zgralem to erase all.

rysiaczek
21-08-2005, 19:07
Po uzyciu opcji Format - nie odzyskasz zdjec, a przynajmniej bedzie to o wieeeleee trudniejsze niz po uzyciu opcji Erase all.
A pewien jesteś??? Zwykły format to szybki format... niewiele się różni od erase all...

Vitez
21-08-2005, 20:14
A pewien jesteś??? Zwykły format to szybki format... niewiele się różni od erase all...

Jest pewna roznica pomiedzy usuwaniem a rebuildem filesystemu :p

kociu
22-08-2005, 00:12
to ja jeszcze polece Sandisk Rescuepro 2.0 bardzo dobry IMO program do odzyskiwania danych z nosnikow wymiennych i wbrew nazwie dziala tez z innymi niz sandisk nosnikami.

Pszczola
22-08-2005, 09:10
BadCopy Pro po formacie CF bez problemow odzyskuje JPGi (ale nie widzi RAWów).

Ontrack EasyRecovery Professional po formacie CF bez zadnych problemow odzyskuje JPGi i CR2.

[dot. 350d i SanDisk Ultra II 1 GB]

rysiaczek
23-08-2005, 09:38
Jest pewna roznica pomiedzy usuwaniem a rebuildem filesystemu :p

Pewnie że jest, ale odzyskanie informacji tak po usuwaniu pojedynczych plików, czy erase all jak i po szybkim formacie jest czynnością o podobnej złożoności.:)

feder
23-08-2005, 11:16
Ja właśnie wczoraj za pomoca Ontracka odzyskałem 80 plików CR2, które zapodziały się po tym, jak bateria w aparacie padła w czasie robienia zdjęcia. Dodać muszę, że kartę zgrałem na xdrive'a, sformatowałem i zrobiłem jeszcze dwadzieścia parę zdjęć.
To, że nie mam wszystkich zdjęć, okazało sie dopiero po powrocie do domu i podłączeniu x-drive'a do kompa.

adamek
31-10-2006, 02:40
czesc.
Czym (darmowym - te zdjęcia nie są aż tak ważne. ;) ) można odzyskać zdjęcia?
Mianowicie:
zrobiłem parę fot, zapomniałem o nich i polazłem na mecz piłki ręcznej.
Potrzebowałem pamięci - więc musiałem je usunąć.
Acz nie formatowałem karty.
Na meczu zapełniłem kartę od nowa (w domyśle - nadpisałem pliki).
Czycoś z tego jeszce będzie? ;)
aha - za cholerę nie pamiętam czy to był raw czy jpg. ;)

(ps: Drive Rescue nei daje rady).

mxw
31-10-2006, 03:18
Potrzebowałem pamięci - więc musiałem je usunąć. (...) Na meczu zapełniłem kartę od nowa (w domyśle - nadpisałem pliki).
Czycoś z tego jeszce będzie? ;)
he, he, byłby to doskonały i darmowy sposób na podwajanie pojemności karty :D

niestety, jeżeli nadpisałeś, to niewiele z tego będzie.

niemniej jednak - na pocieszenie dodam - że jakiś rok temu miałem podobną sytuację, tzn. nie ja, tylko ktoś pojechał na wakacje z jedną kartą, w połowie wyjazdu karta się przepełniła, to ją skasował (sformatował?) i robił zdjęcia dalej. po powrocie oczywiście chciał ściągnąć z karty WSZYSTKIE zdjęcia :lol:

użyłem wtedy zero assumption digital image recovery version 1.2 (http://www.z-a-recovery.com) - i długo zbierałem szczękę z ziemi, bo to dziadostwo odzyskało większość skasowanych fotek :shock:. więc możesz popróbować. tylko to były jpegi. :roll:

adamek
31-10-2006, 10:09
właśnei zapuściłem. :)
zobaczymy. ;)

muflon
31-10-2006, 11:25
użyłem wtedy zero assumption digital image recovery version 1.2 (http://www.z-a-recovery.com) - i długo zbierałem szczękę z ziemi
Ja sie pod tym moge podpisac (rowniez tym o szczece ;-)). Raz mi sie zdarzylo miec jakis (przejsciowy) problem z karta i to co ten program potrafi uratowac przechodzi ludzkie pojecie ;-) Co tam ludzkie.. nawet takiego geeka jak ja :mrgreen:

adamek
31-10-2006, 13:11
nie dał rady. ;)

ArturBonoVox
09-09-2007, 13:34
Witam, mam pytanie techniczne. Jak wykonanac nastepujaca czynnosc:
"Na początek trzeba będzie zmienić domyślną konfigurację połączenia aparatu cyfrowego z komputerem za pomocą portu USB tak, aby karta pamięci była widoczna jako kolejny napęd dyskowy zgodnie ze standardem MSDC (Mass Storage Device Class). Wybieramy zatem opcję Disk Drive. W zależności od modelu opcje ustawień będą z pewnością różne, ale z pomocą instrukcji poradzicie sobie."
Gdzie i jak to ustawic, szukalem ale bez efektow:)
Dzieki.