Zobacz pełną wersję : odzyskac zdjecia...?
moze głupie..ale kto pyta nie bladzi..kumpel wykasowal mi ostatnio 300 zdj.- z wakacji :( karty nie formatowalam..czy jest jakis sposob by je odzyskac..?
jeśli nic na niej nie pstrykałeś to w ostatnim Foto-Video jest program ( oem ) do odzyskiwania fot + instrukcja postępowania.
mam pytanko.czy da sie odzyskac zdj. z karty pam.,jesli nieporzadany osobnik bezczelnie wykasuje ci aparatem 300 pieknych zdj?karta niefsformatowana..
C41photocrew
17-08-2005, 23:40
jak masz lexara to jest image rescue :)
C41photocrew
17-08-2005, 23:44
nie no karta jakiej firmy jest
Pavelsky
17-08-2005, 23:47
Nie znam taniej metody odzyskania danych. Na pocieszenie moge Ci powiedziec, ze nawet ze sformatowanej karty mozna odzyskac dane. Nieco wiecej na ten temat tutaj: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_46629.html i http://biznes.chip.pl/news_biznes_138024.html . Jednak jak wspominalem cena za taki program nie jest mala i jesli naprawde zalezy Ci na tych zdjeciach, to za 'pare stowek' pewne firmy sa w stanie odzyskac zdjecia.
EDIT: Mozesz ew. sprobowac z tym: http://download.chip.pl/download_58835.html
A czemu zapytałaś o to samo w drugim forum do tego na zupełnie inny temat? Kasuję stamtąd, podłączam tutaj.
rysiaczek
17-08-2005, 23:55
Zainteresuj się programami Photo Rescue, Digital Picture Recovery czy O&O DiskRecovery - u mnie Photo Rescue odczytał uprzednio skasowane zdjęcia z karty, jak by wcześniej wogóle nie nastąpiła operacja kasowania - po prostu zobaczył całą kartę:)
Ważna rzecz - przed odzyskiwaniem nie zapisuj _NIC_ na karcie - najlepiej jej nie wkładaj do czytnika nawet (bo a nuż taki windows kosz sobie na niej utworzy...)
Ja polecam PC inspector smart recovery - jest za darmo i bardzo dobrze sobie radzi , można go sciągnąc z netu - jest też chyba na płycie ostatniego chip-photo albo przed ostatniego - w ostateczności daj znać to Ci wyślę bo jest free
Zainteresuj się programami Photo Rescue, Digital Picture Recovery czy O&O DiskRecovery - u mnie Photo Rescue odczytał uprzednio skasowane zdjęcia z karty, jak by wcześniej wogóle nie nastąpiła operacja kasowania - po prostu zobaczył całą kartę:)
Ważna rzecz - przed odzyskiwaniem nie zapisuj _NIC_ na karcie - najlepiej jej nie wkładaj do czytnika nawet (bo a nuż taki windows kosz sobie na niej utworzy...)
Co do zobaczenia to normalne ponieważ normalny quick format nie kasuje plików tylko info o tym gdzie są zapisane poszczególne pliki , normalny format kasuje ale do czasu nadpisania jest to bardzo proste do odzyskania
rysiaczek
18-08-2005, 10:53
Co do zobaczenia to normalne ponieważ normalny quick format nie kasuje plików tylko info o tym gdzie są zapisane poszczególne pliki , normalny format kasuje ale do czasu nadpisania jest to bardzo proste do odzyskania
Ja to wiem, wiem też po co jest kopia FAT w systemie FAT32 (bo pewnie taki ma na karcie). Odpowiedź byla raczej do autora wątku...;) Ale dzięki:)
TAk czy inaczej, myślę, że z podanymi w wątku programami magdzia spokojnie jest w stanie odzyskać zdjęcia :razz:
Golibroda
18-08-2005, 10:58
A dokładniej szybki format wymazuje pierwszą literkę z nazwy pliku i zwalnia obszar o położeniu pliku w tablicy partycji (dotyczy HDD) zaznaczając jako puste.Natomiast informacje zawarte w odpowiednich sektorach dysku do czasu ponownego zapisu przez inny plik pozostaje nienaruszone.
Wniosek jest jeden: skasowałeś pod żadnym pozorem nie zapisuj nic na dysku, nie uruchamiaj procedur porządkowania dysku, nic nie instaluj bo wszystkie informacje pozmieniasz i stracisz możliwość ich odzyskania.
Golibroda
18-08-2005, 11:00
............FAT32 (bo pewnie taki ma na karcie).
Taki jest na pewno :-)
jak masz lexara to jest image rescue :)
Ten soft to działa tylko z LEXAR'em? Czy obojętnie jaki producent karty?
Ten soft to działa tylko z LEXAR'em? Czy obojętnie jaki producent karty?
Ten co ja mam czyli ver. 2.0 działa mi też na San Disku
Nie miałem jeszcze potrzeby odzyskiwania zdjęć za pomocą takiego softu, ale wypadało by końcu zapodać sobie tą adrenalinę...
Jak to zwykle z 'pierwszymi razami' bywa... ;)
Jeszcze jedno pytanie mi się ciśnie - mam np. przypadek gdzie soft odzyskuje część zdjęć bo na reszcie karty są błędy i po 55% staje i pokazuje iż dalej się nie da - zna ktoś jakieś oprogramowanie do naprawy błędów w tego typu przypadku ??
Znane mi oprogramowanie nortona , windows skaner lub inne pokazują iż niby wszystko jest ok ale praktycznie nie skanują tej karty ??
dzięki
Golibroda
18-08-2005, 14:47
.............a - zna ktoś jakieś oprogramowanie do naprawy błędów w tego typu przypadku ??
Znane mi oprogramowanie nortona , windows skaner lub inne pokazują iż niby wszystko jest ok ale praktycznie nie skanują tej karty ??
dzięki
Może zwykła komenda w trybie DOS - "chkdsk" tylko nie wiem czy będzie to działało na dyski wymienne.
pokazuje no problem , ale niestety problem jest pozdrawiam
Nie widze zeby ktos polecil program BadCopy Pro, jak mialem problem z wykasowana karta, bardzo mi pomogl. Jest to program platny, ale mozna sciagnac wersje demo zeby sprawdzic ile da rady odzyskac.
Golibroda
18-08-2005, 16:55
pokazuje no problem , ale niestety problem jest pozdrawiam
A może zobacz z jakimś przełącznikiem. Podpowiedzi chkdsk/? lub chkdsk/help.
Używałem kiedyś do twrdzieli chkdsk c:/f ale to znowu może byc pudło :confused:
U mnie zarowno naprawe karty CF jak i odzyskanie zdjec zlatwil platny ale w rozsadnej cenie pakiet Norton SystemWorks 2005
U mnie zarowno naprawe karty CF jak i odzyskanie zdjec zlatwil platny ale w rozsadnej cenie pakiet Norton SystemWorks 2005
Ok dzięki , niestety z karty już nic nie bedzie bo padakę zaliczyła lexar 80x - jutro jednak wyślę ją do Anglii bo Konsult tylko chyba polskie wymienia.
Niestety miałem tą pechową serię i teraz padła na bad sektory
Ja polecam PC inspector smart recovery - jest za darmo i bardzo dobrze sobie radzi , można go sciągnąc z netu - jest też chyba na płycie ostatniego chip-photo albo przed ostatniego - w ostateczności daj znać to Ci wyślę bo jest free
he, he, semtex, wiszę ci piwko
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF)
dwie godziny temu wpadł do mnie znajomy z prośbą o zrzucenie fotek z CF na CD, zgrałem, pokazuje, a gość na to, że fajnie, ale to tylko połowa fotek :shock:
ściągnąłem smartRecovery i bez większego problemu odzyskałem drugą połowę.
canon-board ruuuulez!!! ;)
proszę , jeszcze jedno czy ktoś wymieniał już może kartę via england bo ciekawi mnie ile się czeka, w info które dostałem jest 6-7 working days. dzięki
Ja ze swojej strony polecam GetDataBack for FAT32 ktory potrafil odzyskiwac mi dane nawet z uszkodzonych nosnikow i w sytuacjach kiedy inne programy wymiekaly. W przypadku uszkodzen pomocny jest takze HDD Regenerator (fdisk'iem bym raczej delikatnych spraw nie naprawial)
Ja zdoiłem Digital Image Recovery 1.47 PL, wszystko fajnie tyle tylko że fotki skasowałem ACDSee i o ile z odzyskaniem JPG nie ma problemu tak CRW odzyskują się ale są nie do odczytania :(:(
... może ktoś wie dlaczego ??
... a może odzyskiwał ktoś w Was skasowane ACDSee pliki CRW - Skutecznie ??
Pewnie o to samo chodzi ale zapytam do głupot...
Czy FORMAT z poleceń menu aparatu to to samo jak ERASE ALL przy usuwaniu pojedyńczych zdjęć?
Nie ma pewnie to znaczenia przy odzyskiwaniu wykasowanych tymi dwoma metodami obrazów :?
Jak kasujecie karty to FORMAT czy ERASE ALL?
Wydaje mi się że tak - patrząc chociazby na prędkość działania tych funkcji
Czy FORMAT z poleceń menu aparatu to to samo jak ERASE ALL przy usuwaniu pojedyńczych zdjęć?
Nie ma pewnie to znaczenia przy odzyskiwaniu wykasowanych tymi dwoma metodami obrazów :?
korzystam z erase all, bo łatwiej w to kliknąć (nie trzeba szukać w menu), jednak ta metoda nie usuwa wszystkiego z karty (zostają śmieci: podkatalogi, jakieś info MISC i coś tam jeszcze). co prawda są to nieduże objętościowo rzeczy, ale np. po roku może się tego trochę uzbierać i o kilka MB na karcie będzie mniej.
format natomiast usuwa wszystko.
TO NIE TO SAMO!
Po uzyciu opcji Format - nie odzyskasz zdjec, a przynajmniej bedzie to o wieeeleee trudniejsze niz po uzyciu opcji Erase all.
Erase all - usuwa. Format - formatuje karte.
Jak kasuje i mam pewnosc ze wszystkie zdjecia zgralem to format - szybsza opcja.
Jesli mam niewiele zdjec lub nie jestem pewien czy wszystkie zgralem to erase all.
rysiaczek
21-08-2005, 19:07
Po uzyciu opcji Format - nie odzyskasz zdjec, a przynajmniej bedzie to o wieeeleee trudniejsze niz po uzyciu opcji Erase all.
A pewien jesteś??? Zwykły format to szybki format... niewiele się różni od erase all...
A pewien jesteś??? Zwykły format to szybki format... niewiele się różni od erase all...
Jest pewna roznica pomiedzy usuwaniem a rebuildem filesystemu :p
to ja jeszcze polece Sandisk Rescuepro 2.0 bardzo dobry IMO program do odzyskiwania danych z nosnikow wymiennych i wbrew nazwie dziala tez z innymi niz sandisk nosnikami.
Pszczola
22-08-2005, 09:10
BadCopy Pro po formacie CF bez problemow odzyskuje JPGi (ale nie widzi RAWów).
Ontrack EasyRecovery Professional po formacie CF bez zadnych problemow odzyskuje JPGi i CR2.
[dot. 350d i SanDisk Ultra II 1 GB]
rysiaczek
23-08-2005, 09:38
Jest pewna roznica pomiedzy usuwaniem a rebuildem filesystemu :p
Pewnie że jest, ale odzyskanie informacji tak po usuwaniu pojedynczych plików, czy erase all jak i po szybkim formacie jest czynnością o podobnej złożoności.:)
Ja właśnie wczoraj za pomoca Ontracka odzyskałem 80 plików CR2, które zapodziały się po tym, jak bateria w aparacie padła w czasie robienia zdjęcia. Dodać muszę, że kartę zgrałem na xdrive'a, sformatowałem i zrobiłem jeszcze dwadzieścia parę zdjęć.
To, że nie mam wszystkich zdjęć, okazało sie dopiero po powrocie do domu i podłączeniu x-drive'a do kompa.
czesc.
Czym (darmowym - te zdjęcia nie są aż tak ważne. ;) ) można odzyskać zdjęcia?
Mianowicie:
zrobiłem parę fot, zapomniałem o nich i polazłem na mecz piłki ręcznej.
Potrzebowałem pamięci - więc musiałem je usunąć.
Acz nie formatowałem karty.
Na meczu zapełniłem kartę od nowa (w domyśle - nadpisałem pliki).
Czycoś z tego jeszce będzie? ;)
aha - za cholerę nie pamiętam czy to był raw czy jpg. ;)
(ps: Drive Rescue nei daje rady).
Potrzebowałem pamięci - więc musiałem je usunąć. (...) Na meczu zapełniłem kartę od nowa (w domyśle - nadpisałem pliki).
Czycoś z tego jeszce będzie? ;)
he, he, byłby to doskonały i darmowy sposób na podwajanie pojemności karty :D
niestety, jeżeli nadpisałeś, to niewiele z tego będzie.
niemniej jednak - na pocieszenie dodam - że jakiś rok temu miałem podobną sytuację, tzn. nie ja, tylko ktoś pojechał na wakacje z jedną kartą, w połowie wyjazdu karta się przepełniła, to ją skasował (sformatował?) i robił zdjęcia dalej. po powrocie oczywiście chciał ściągnąć z karty WSZYSTKIE zdjęcia :lol:
użyłem wtedy zero assumption digital image recovery version 1.2 (http://www.z-a-recovery.com) - i długo zbierałem szczękę z ziemi, bo to dziadostwo odzyskało większość skasowanych fotek :shock:. więc możesz popróbować. tylko to były jpegi. :roll:
właśnei zapuściłem. :)
zobaczymy. ;)
użyłem wtedy zero assumption digital image recovery version 1.2 (http://www.z-a-recovery.com) - i długo zbierałem szczękę z ziemi
Ja sie pod tym moge podpisac (rowniez tym o szczece ;-)). Raz mi sie zdarzylo miec jakis (przejsciowy) problem z karta i to co ten program potrafi uratowac przechodzi ludzkie pojecie ;-) Co tam ludzkie.. nawet takiego geeka jak ja :mrgreen:
ArturBonoVox
09-09-2007, 13:34
Witam, mam pytanie techniczne. Jak wykonanac nastepujaca czynnosc:
"Na początek trzeba będzie zmienić domyślną konfigurację połączenia aparatu cyfrowego z komputerem za pomocą portu USB tak, aby karta pamięci była widoczna jako kolejny napęd dyskowy zgodnie ze standardem MSDC (Mass Storage Device Class). Wybieramy zatem opcję Disk Drive. W zależności od modelu opcje ustawień będą z pewnością różne, ale z pomocą instrukcji poradzicie sobie."
Gdzie i jak to ustawic, szukalem ale bez efektow:)
Dzieki.