Zobacz pełną wersję : 350D - jaki obiektyw?
Witam serdecznie,
od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem Canona 350D (to moja pierwsza lustrzanka) - zakupiłem samo body i do tej pory używałem obiektywu z systemu M42 - chodzi o szkło marki Helios - takie jak tutaj:
http://allegro.pl/item665263890_helios_2_58_stan_bdb.html
Generalnie jestem z niego zadowolony, jednak chciałbym fotografować także podczas zawodów sportowych, co bez autofocusa przerasta moje umiejętności..
także mam pytanie: czy dysponując kwotą 500zł da się kupić jakiś sensowny obiektyw (może być używany)?
czego się można spodziewać po takich szkłach, jak to:
http://allegro.pl/item660433114_canon_28_90_mm_f_4_0_f_5_6_ef_iii_no wy_tanio.html
?
z góry dziękuję za odpowiedzi :)
zawody sportowe to dość szerokie pojęcie.. jak byś sprecyzował to było by łatwiej.. a co do w.w obiektywu odpuść sobie lepiej takie cudo.
mam na myśli przede wszystkim fotografowanie biegów ulicznych..
niemniej jednak, dobrze by było, gdyby obiektyw sprawdzał się także przy portretach..
jakieś propozycje?
Do biegów ulicznych to chyba raczej coś w miarę szerokiego, a do portretu w tym przedziale cenowym to wyłącznie Canon 50/1.8. A może udało by się coś nim wyczarować i na biegach ulicznych...
Canon 50/1.8. A może udało by się coś nim wyczarować i na biegach ulicznych...
Nie z tym autofocusem.
panmateusz
21-06-2009, 18:15
Praktycznie każdy AF w tej klasie cenowej jest z reguły za wolny. Może używane 55-250mm f/4-5.6 IS?
Witam
Jeżeli obiektyw ma się sprawdzić zarówno w portrecie jak i w sporcie to na początek niezły może okazać się ów Canon 55-250is bądź też Sigma 70-300 w wersji apo - pamiętaj tylko że to jest sprzęt od którego cudów wymagać nie można - na f4 można ustrzelić bardzo ładną fotkę ale można również się przy tym sporo namęczyć aby af trafił tam gdzie chcemy. Z tym że w/w używane szkła raczej ciężko będzie teraz znależć za mniej niż 600pln. Jeżeli 500zł to absolutnie maksymalna kwota to nie wiem czy nie zastanowiłbym się nad stałką 50/1.8 - lekkie, poręczne, wymaga ruchu a nie tylko stania w miejscu i zabawy zoomem co na początku pozwala wyrobić dobre nawyki.
Na początek kup nowy Canon 18-55 mm f/3.5-5.6 EF-S IS - dostaniesz go już za 3,5 stówki. Do tego dołóż osłonę z filtrem i na początek możesz startować. Następnie drogą prób i błędów dojdziesz do tego, jaki obiektyw będzie Tobie dalej potrzebny. Zresztą proponuję poczytać: http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Po zastanowieniu się i zorientowaniu się w cenach proponowanych przez Was obiektywów, doszedłem do wniosku, że chyba wolę jednak dopłacić i kupić szkło z zoomem, ponieważ podczas biegów nie zawsze można stanąć dostatecznie blisko.
Chciałbym zapytać, co rozumiecie przez fakt, że autofocus jakiegoś obiektywu jest za wolny? chodzi o to, że dłużej trwa ustawienie ostrość niż to ma miejsce w przypadku droższych szkieł?
jeszcze jedno pytanie: czy Sigma 70-300 APO robi dużo lepsze zdjęcia, niż Sigma 70-300 DG?
panmateusz
22-06-2009, 12:06
Dokładnie tak jak napisałeś, a szybkie łapanie ostrości w sporcie jest bardzo ważne. Miałem Sigmę 70-300mm f/4-5.6 w wersji APO DG, to po prostu ulepszona wersja, zmiejszona aberracja chromatyczna i winietowanie.
Moim zdaniem jeżeli sie zastanawiasz nad wersją DG, to lepiej wybrać tańszego Tamrona 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro. Jeżeli myślisz nad wersją APO DG, to kup Canona EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS - jest najlepszy optycznie w tej klasie cenowej.
....Chciałbym zapytać, co rozumiecie przez fakt, że autofocus jakiegoś obiektywu jest za wolny? chodzi o to, że dłużej trwa ustawienie ostrość niż to ma miejsce w przypadku droższych szkieł?............
Tutaj masz filmiki:
http://www.youtube.com/watch?v=ZO-I0H8TLYw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=7uVEO7O_x7w
w których masz pokazane działanie AF.
Generalnie w tym wszystkim chodzi nie tylko o szybkość ostrzenia, ale także jego jakość.
panmateusz - zasmuciła mnie Twoja wypowiedź ale (niestety) masz rację - w tej chwili kupowanie Sigmy, zarówno APO jak i "bez APO" jest mało opłacalne:-( ..
Do autora wątku - tamron 70-300 Di LD macro wydaje się być rozsądną propozycją jeżeli chcesz wydać 640-680(nowy) lub ~500 (używany).
Za canona 55-250 is zapłacisz w tej chwili pewnie nie mniej niż 750zł za egzemplarz używany - zatem wszystko zależy (jak niemal zawsze przy tego typu wyborach) od tego ile jesteś w stanie "dozbierać".
stwierdziłem, że w obecnej fazie mojej przygody z fotografią nie widzę sensu wydawać więcej niż 700zł na obiektyw, także wspomniany wyżej Tamron 70-300 Di LD macro zdaje się być propozycją do zaakceptowania..
jeszcze chciałbym się dowiedzieć: bardziej opłaca się zaoszczędzić na kupnie obiektywu 150zł poprzez zakup używanego, czy lepiej tę kwotę dołożyć i mieć nówkę?
Miałem kiedyś Canona 28-105 mm 3,5-4,5 USM II . Naped USM sprawdzał sie b.dobrze . Moge śmiało polecic ten obiektyw. Na allegro wyrwiesz juz za ok.500 zł
Nie z tym autofocusem.
To nie w tej kwocie. :)
Ugonio - wszystko zależy jaki stan prezentuje używane szkło - jeżeli nie było z nim nigdy problemów, ma czyste soczewki, pierścienie zmiany ogniskowej i ostrości chodzą bez zastrzeżeń to czemu nie używany?:-D ponadto jeżeli kupujesz w komisach bądź też od znającego się na rzeczy człowieka można śmiało prosić o zdjęcia tablic testowych potwierdzające brak front i back focusu. Ja swoją sigme kupiłem używaną, już po gwarancji (3 letniej) a mimo to obiektyw był i jest nadal w stanie który mogę określić jako idealny - i zaoszczędziłem jakieś 300zł.
ja tam heliosem sport fotografowałem-i jakość miałem zajebiaszczą :) kwestia przyzwyczajenia-a i sport będziesz mógł spokojnie fotografować manualami-kiedyś nie było obiektywów z AF i ludzie sobie radzili :)
Ja radzilbym Ci kupic na poczatek Canona 17-85 IS, to bardzo wszechstronny obiektyw, dzisiaj uzywany mozna dostac za ok. 600-700 zl, widzialem tu na forum nowe za 800 zl. Pofotografujesz nim spokojnie pare lat i potem zobaczysz czego szczegolnego Ci bedzie potrzeba.
talarczyk
22-06-2009, 17:02
jest jeszcze 70-210 (http://www.google.pl/search?hl=pl&q=site%3Acanon-board.info+70+210+usm&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=) z usm :)
panmateusz
22-06-2009, 17:34
A no jest, ale największą wadą jest dostępność. W końcu to produkt z początku lat 90 ;-)
A no jest, ale największą wadą jest dostępność. W końcu to produkt z początku lat 90 ;-)
a mówicie o tym ze stałym światłem f4 czy zmiennym 4-5.6?
panmateusz
22-06-2009, 23:12
Ja mówię o EF 70-210mm f/4-5.6 USM, nie wiedziałem nawet, że istnieje 70-210mm f/4 USM.
Ja mówię o EF 70-210mm f/4-5.6 USM, nie wiedziałem nawet, że istnieje 70-210mm f/4 USM.
hehe, ja też, dlatego zapytałem-bo przeglądałem na alledrogo :)
pozwolę sobie odświeżyć temat, pragnąc zapytać Was o opinię na temat obiektywu Canon ef 28-105 f/4-5.6 - czy jest wart zainteresowania?
Były dwie wersje tego obiektywu. Wersja II jest całkiem przyzwoita, a skoro canon wypuścił poprawkę, to zapewne pierwsza była niespecjalna...
II+20D używam często w pracy na produkty. Szału nie ma, ale jest sprawnie i przyzwoicie.