Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszczelnianie PRO1?

adams
17-08-2005, 16:49
Przeczytałem gdzieś na tym forum że do obiektywu PRO1 dostaje się kurz :-( , ale da się to jakoś uszczelnić. Może ktoś z was wie jak się to robi? Może ktoś zna link do strony gdzie będzie coś na ten temat. Będę wdzięczny za każdą informację.

Polaco
17-08-2005, 16:51
Przeczytałem gdzieś na tym forum że do obiektywu PRO1 dostaje się kurz :-( , ale da się to jakoś uszczelnić. Może ktoś z was wie jak się to robi? Może ktoś zna link do strony gdzie będzie coś na ten temat. Będę wdzięczny za każdą informację.
Moze jakis filtr UV by tu pomogl ?

BTW jak nie planujesz zdjec w ekstremalnych warunkach nie wydaje to mi sie zebys mial jakies problemy z kurzem...

adams
18-08-2005, 17:30
Moze jakis filtr UV by tu pomogl ?

BTW jak nie planujesz zdjec w ekstremalnych warunkach nie wydaje to mi sie zebys mial jakies problemy z kurzem...
Problem jest chyba z nieszczelnością między korpusem, a wysuwającym się obiektywem. Przy ustawieniu zooma na "wide" obiektywem można poruszać na boki, przy ustawieniu na "tele" już nie. Dlatego nie wiem czy właśnie w tym miejscu nie występują nieszczelności. A może to wszystko to tylko mit? Może ktoś wie więcej na ten temat.