Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 40D i autofokus

punkroc
20-06-2009, 20:12
Witam.
Zauważyłem, że w mojej czterdziestce autofokus mi się zawiesił.
Co się dzieje:
nie ma możliwości, by ustawić jakiś konkretny punkt AF - jest ustawiony na automat, ergo on sam sobie decyduje, na jakim punkcie ustawia ostrość, i nijak nie można mu tego wyperswadować.
Oczywiście próbowałem zmieniać via przycisk, ale po naciśnięciu on tylko potwierdza [tj zapala wszystkie punkty] i dalej swoje.

Macie jakiś pomysł?

GhostRider
20-06-2009, 20:29
To może przekręć rolką koło spustu lub rusz dźojstikiem ??

punkroc
20-06-2009, 20:31
To może przekręć rolką koło spustu lub rusz dźojstikiem ??

nic nie daje, one [punkty AF] się podświetlają dosłownie na ułamek sekundy - chyba żeby mi pokazać, ze tam są ale mają mnie głęboko w nosie.

x-mac
20-06-2009, 21:19
Niekoniecznie rolką, tylko pierwszym przyciskiem od prawej (z tyłu korpusu) albo zwyczajnie spustem migawki do połowy, a później wciśnij jakkolwiek joy'a. Musi zadziałać:)
A jak się całkiem zawiesi to postępuj analogicznie jak z MsWindows;)

punkroc
20-06-2009, 23:16
Niekoniecznie rolką, tylko pierwszym przyciskiem od prawej (z tyłu korpusu) albo zwyczajnie spustem migawki do połowy, a później wciśnij jakkolwiek joy'a. Musi zadziałać:)
A jak się całkiem zawiesi to postępuj analogicznie jak z MsWindows;)

Ok. Twojej metody numer jeden juz próbowałem [zaraz na samym początku, dodam] - z zerowym skutkiem. Świecą się punkty AF, a aparat dalej ma mnie w głębokim poważaniu, aczkolwiek głuchy jest na moje prośby i groźby.

Prawdę mówiąc, zdecydowałem, że póki co - postąpię jak ktoś inny tu z forum - wyjmę baterię z korpusu, odmówię hmhmfonowi prądu i zobaczę, czy zmięknie. ;]

A co do metody jak z Windą - jakieś może detale?

RomanS
21-06-2009, 00:05
A czasem przez przypadek nie przestawiles AF na All Servo?

zonk
21-06-2009, 00:26
A czasem przez przypadek nie przestawiles AF na All Servo?
Mnie w 40-tce na AI servo działa normalnie ustawianie ostrości na dowolny punkt! Przy AI servo jest tylko problem ze wspomaganiem focusa przez lampę wewnętrzną.

punkroc
21-06-2009, 12:34
Wyspałem się, włożyłem rano baterię, przemyślałem sprawę, i przestawiłem kilka funkcji, raz nawet ładnie poprosiłem. Działa :)

Dzięki wszystkim za pomocne dłonie :)

[Okazało się, że w indywidualnych nastawach gdzieś tam coś mi się pokićkało, przez nieuwagę musiałem coś zmienić i wyszły tomaty. Errare humanum est ;]

RomanS
21-06-2009, 12:43
Mnie w 40-tce na AI servo działa normalnie ustawianie ostrości na dowolny punkt! Przy AI servo jest tylko problem ze wspomaganiem focusa przez lampę wewnętrzną.

Dziekuje "zonk" za uwage i przepraszam za zamieszanie, tak rzeczywiscie bywalo w aparacie 20D w 50-ce jest juz inaczej. A pozatym widze ze sprawa sie juz ulozyla.