PDA

Zobacz pełną wersję : 40D + zacięty na „BuSy”

endrju
20-06-2009, 17:25
Wyszedłem z dni otwartych NBP (w środku robiłem zdjęcia), chciałem zrobić zdjęcie budynku i… „Busy”. Odczekałem, zrestartowałem aparat, wyciągnąłem baterię, zmieniłem kartę, obiektyw.

Dalej po włączeniu pojawia się Busy i nie da się zrobić zdjęcia. Nie wyświetla się też menu na LCD, nie czyści się sensor i nie da się wejść w żadne ustawienia poza standardowymi.

Aparat kupiłem u Towersa rok i miesiąc temu.
Dziś miałem iść na Wianki, fotografować pokaz fajerwerków…

Macie jakiś pomysł?
Jeżeli nie, to ile naprawa tego może kosztować?

tom517
20-06-2009, 19:55
Busy się włącza jak podłączysz do komputera, może spróbuj podłączyć i odłączyć.

szymekgd
20-06-2009, 20:02
Mi podobna sytuacja przydarzylo sie w 2a razy podczas jednego dnia (400D,75-300,pretec 4G), zrobilem zdjecie, pojawilo sie "busy" i aparat sie zawiesil, na szczescie pomoglo wyjecie akumulatora..Dodam tylko, ze na karcie SanDiska nigdy sie z takim czyms nie spotkalem.

allxages
20-06-2009, 20:59
Mi podobna sytuacja przydarzylo sie w 2a razy podczas jednego dnia (400D,75-300,pretec 4G), zrobilem zdjecie, pojawilo sie "busy" i aparat sie zawiesil, na szczescie pomoglo wyjecie akumulatora..Dodam tylko, ze na karcie SanDiska nigdy sie z takim czyms nie spotkalem.

Gratuluje wnikliwej analizy i wniosków, że winą jest karta Pretec.

endrju
20-06-2009, 21:06
Podłączałem do komputera - w ogóle go nie widzi.
Karty to Sandisk Extreme, żadna z nich nie działa.
Bez niej z resztą też nic nie działa…

Mam jeszcze godzinę. Leżał bez żadnej baterii, włączony (kondensatory) ponad 2 godziny.
To też nie pomogło… :(

Bogdan56_Ch
20-06-2009, 21:16
Jest jeszcze dodatkowa bateria podtrzymująca pamięć aparatu, moze pomoże wyjęcie jej na jakiś czas.

endrju
20-06-2009, 21:22
Zrobiłem to ze wszystkimi bateriami jakie były w aparacie.

szymekgd
20-06-2009, 21:55
Gratuluje wnikliwej analizy i wniosków, że winą jest karta Pretec.

Coz, ja zadnej analizy nie przeprowadzalem, podalem tylko suche fakty dotyczace watku. Ty nabiles sobie tylko posta nic nie wnoszac do tematu.

szymekgd
22-06-2009, 14:11
Zrobiłem to ze wszystkimi bateriami jakie były w aparacie.

Oddales sprzet do serwisu, jakie uszkodzenie zdiagnozowali?

endrju
22-06-2009, 21:21
Sprzęt pójdzie od razu do serwisu w Berlinie.
Będę w stanie powiedzieć więcej, gdy wróci.

krzysiekp
24-07-2009, 15:46
miałem ostatnio taki sam problem, mianowicie w kościele z ex 580 II przy normalnej pracy wyświetlił sie busy. odczekałem, nic sie nie dało zrobić.wyłączyłem i włączyłem i nic. potem wszystko zgasło i koniec. po przyjściu do domu rozebrałem gripa powyciągałem aku. po jakiejś godzinie włożyłem aku i zaczął normalnie działać. aha w pewnym momencie przestało mi działaś kółko górne - czy ktoś spotkał sie z takimi problemami? myślicie czy dawać sprzęt do serwisu? dzięki

Sober
24-07-2009, 15:52
Ja miałem trochę inny problem - reagował na przyciśnięcie przycisków po paru sekundach. Próbowałem wyłączyć, usunąć custom functions itp i nie pomagało. W końcu wyświetlił błąd czyszczenia matrycy i się wyłączał.

Po wyjęciu karty udało się wyłączyć automatyczne czyszczenie matrycy i robić zdjęcia. Po jakimś czasie włączyłem czyszczenie i jak na razie działa....

Ktoś się spotkał z podobnym problemem? Wyglądało to na jakąś zwiechę softu....

endrju
25-07-2009, 15:43
Mój, opisany w temacie problem, okazał się problemem sprzętowym.
Aparat w serwisie w Berlinie przeszedł wymianę płyty głównej.

Wrócił działający, niestety z całkowicie niesprawnym/rozregulowanym układem AF. :(
Teraz jest w ponownej drodze do Berlina, a ja nie mam aparatu przez całe lato już… :(

zuczek
27-07-2009, 10:18
co do busy to ja mam taką przypadłość jak podłączam do kompa zgrywam fotki odłączam bezpiecznie usuń urządzenie winda odłącza aparat a na aparacie busy... i busy.. jak wyłączę i włączę jest oki ..

macie coś takiego ? ze swoimi 40d

ps. wind xp

endrju
27-07-2009, 11:39
Twój problem jest typowy i niczego nie oznacza.

Misiek87
27-07-2009, 21:12
A ja po zgraniu fotek mam "busy" przez jakis czas jeszcze, ale nie patrze na to, wylaczam aparat i odlaczam go. Po chwili go wlaczam i smiga :)

marcelDream
28-10-2009, 02:58
JA też mam ten problem z busy. Do aparatu podłączyłem jak zwykle 580 EXII i zostawiłem. Jak wziąłem go po kilku godzinach okazało się, że akumulator był wyczerpany. Włażyłęm drugi i przy wciśnięciu spustu migawki pojaił się napis busy. Co teraz? :evil: Okres gwarancji skończył się w maju. Możecie mi poradzić jak i gdzie to naprawić taniej niż na Żytniej?

fICHU
11-12-2009, 23:24
Podbije temat
Dostałem do rąk 40D.
Objaw:
Włączenie - nie mignie LED od czytania karty, nie działa żaden przycisk z tylnego panela, z górnego wszystkie oprócz skrajnego prawego od ISO.
Ostrzy poprawnie, organoleptycznie wydaje się trafiać, ale połowa spustu daje busy.
Sprawdzenie na różnych kartach (sandiski i inne zwierzaki noname)
Jaki czas to definitywny reset po wyjęciu baterii podtrzymującej?
Zostawiłem go na ok 15minut, niespecjalnie poprawiło stan rzeczy. Sprawdzany z różnymi szkłami. Ogólnie pacjent nie żyje. Oba kółka działają. I spust do połowy.
Jedyne znaki życia. Karty sprawdzane w dwóch róznych czytnikach starociach działają poprawnie.
Jakieś pomysły przed serwisem? (jak się okaże że to płyta to właścicielka się potnie tym aparatem...)

endrju
11-12-2009, 23:33
Padnięta płyta główna. Tylko serwis.
Mój to przechodzi (tak, ten z tematu)ł. Później padł AF, później znowu AF.

Aparat na kilka dobrych tygodni wycięty z życiorysu…

fICHU
12-12-2009, 11:52
ile taka "przyjemność" kosztuje?

endrju
12-12-2009, 12:42
Nie wiem, to była gwarancyjna naprawa.

kojlak
12-12-2009, 13:36
Kurde.. mam 40D i zaczalem sie obawiac, ze mnie to tez kiedys spotka..
Swoja droga jakbys mogl sie dowiedziec ile ta naprawa kosztuje poza gwarancja to bylibysmy Ci wdzieczni ;)

endrju
12-12-2009, 16:36
Najgorsze jest to, że aparat zepsuł się nie wiem kiedy, kilkadziesiąt sekund po zrobieniu ostatniego zdjęcia.