Zobacz pełną wersję : Kenko 1.5x Teleplus DG - co?
slonkaap
19-06-2009, 16:16
Witam ,po dluzszym czasie oczekiwania dzisiaj dotarl do mnie konwerter Kenko 1.5x.Jest to pierwszy moj konwerter i stad nadzieja ze ptaszki beda troche blizej.Po odebraniu przesylki lapie aparat i probuje.I tu szok.Po podpieciu pod 400/5.6 AF lata jak zwariowany i nie moze ustawic ostrosci.Kiedy podpinam 70-200/2.8 AF ustawia ostrosc bezblednie.Prosze o porade co sie dzieje.Przeciez Mark II af dziala do f.8 prawda?Pozdrawiam i czekam na pilna rade.Andrzej
deejay24h
19-06-2009, 16:23
CHyba na tym świetle af nie działa.. nie wiem było na forum o zaklejaniu styków wtedy jakoś chodzi .
levybike
19-06-2009, 16:24
Witam
Ustaw inny punkt AF niż centralny. Będzie łapało wtedy ostrość :) (ja używam zazwyczaj pośredniego między dolnym a bocznym prawym/lewym.
slonkaap
19-06-2009, 17:13
Ustawilem inny pkt ale nie wiele to pomoglo.Obok wyswietlanej przeslony w wizjerze widze znak +/-.
slonkaap
19-06-2009, 22:33
Jak pytalem kilka tygodni temu jaki zakupic konwerter odpowiedz/rozne/bylo nascie.Co sie dzieje ze po zakupie wskazanego konwertera na moje pytanie nikt nie chce udzielic odpowiedzi.Pozdrawiam slonkaap
slonkaap
21-06-2009, 09:34
Panowie pomocy.Czy nikt nie umie mi wytlumaczyc o co chodzi?Kiedy zakladalem watek jaki konwerter kupic pewne osoby twierdzily ze Kenko 1.5x DG smiga nawet z C.40D bez zaklejania stykow.Pozdrawiam
Wyślij może privy do tych "pewnych osób" . Ja bym powiedział że TC Canona 1.4x zabiera 1EV, więc 1.5x ma prawo zabierać więcej, przez co AF z 400 5.6 ma prawo nie działać nawet na 1D. Ale to takie tam gdybanie bo z konwerterami mam minimalne doświadczenie a Ty najwyraźniej nie możesz w to uwierzyć bo w ciemno przed zakupem uwierzyłeś anonimowym poradom forumowym :roll: .
levybike
21-06-2009, 14:47
Witam ponownie
U mnie AF w połęczeniu 100-400 + 400D + ten TC (wersja 1,5 MC DG, nie SHQ), śmiga bez żadnego zaklejania styków ani innych podobnych zabiegów. Na środkowym punkcie AF lata i gubi się non stop, raz na kilkanaście prób ustawi ostrość. Gdy zmienię na punkt pośredni między dolnym, a którymś z bocznych działa bardzo dobrze, bez większych różnic jak w przypadku braku podpiętego TC. Może ten TC będzie działał prawidłowo tylko z seriami xxxD lub xxD (trzeba pamiętać, że nie przenosi informacji o przesłonie):(?
Co do "drabinki" EV zazwyczaj daje korekcję -1 1/3 gdy mam podpięty TC.
P.S. Z ciekawości podpiąłem ten TC do 50/1.8 i też działa prawidłowo :)
W tym konwerterze nie zalepiasz żadnych styków, bo ich po prostu nie ma (chodzi o styki za pomocą ktorych obiektyw dowiaduje sie o obecnosci TC).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pewne osoby twierdzily ze Kenko 1.5x DG smiga nawet z C.40D bez zaklejania stykow
Bo tak jest. Konstrukcja czujnikow AF w 40d jest inna.
Ty najwyraźniej nie możesz w to uwierzyć bo w ciemno przed zakupem uwierzyłeś anonimowym poradom forumowym :roll: .
po to chyba jest forum by wymieniac sie doswiadczeniami jesli odleglosc nie pozwala na testy wlasnorecznie.. nie mowie by wierzyc slepo we wszystko ale opinia o tym tc potwierdza sie u wielu osob..
ja po raz kolejny napisze co pisalem wczesniej - 40d+400 5,6L+tc kenko 1,5 dg dziala bez zarzutu a af trafia w +/-90%.. nie wiem co moze byc problemem u slonkaap'a - nie mam 1d wiec tego nie sprawdze ale podejrzewam ze to kwestia ukladu af w 1d.. ja tez sie juz raz przekonalem ze to co jest ogolnie lepsze i bardziej precyzyjne nie zawsze niesie za soba same plusy - np. ten sam tc ktory w 350d dzialal mi bez problemu po zaklejeniu styków na centralnym punkcie przy f8, w 40d byl zupelnie nieuzywalny pod wzgledem af'u (kenko 1,4 pro300).. stad przesiadka na kenko 1,5 dg..
ps. slonkaap, nastepnym razem od razu pisz PW bo ostatnio rzadziej na CB zagladam..
po to chyba jest forum by wymieniac sie doswiadczeniami jesli odleglosc nie pozwala na testy wlasnorecznie.. nie mowie by wierzyc slepo we wszystko ale opinia o tym tc potwierdza sie u wielu osob..
Wiesz ja po prostu nie lubię zrzucania winy "ma działać bo na forum mi tak powiedzieli" .
Odpowiedzialność za zakupy ponosi ten, kto wydaje pieniądze a nie ten kto wydaje opinię.
Btw widzę że rzeczony konwerter wylądował w dziale Sprzedam. I to aż dwa razy (już jeden usunąłem) - nie duplikuj wątków ze sprzedażą drogi Andrzeju bo się pogniewamy...
slonkaap
23-06-2009, 15:20
Sorry Vitez ale moj komp sie zawiesza i stad podwojny wpis.Dzieki za usuniecie i jeszcze raz sorry.
Sorry Vitez ale moj komp sie zawiesza i stad podwojny wpis.Dzieki za usuniecie i jeszcze raz sorry.
Po co na siłę wymyślać wymówki? Jedno ogłoszenie wystawione 21.06, drugie dziś. Dwa dni Ci komp 'wisiał' ?
Nie odpowiadaj, tylko po prostu nie rób tak więcej.
Wiesz ja po prostu nie lubię zrzucania winy "ma działać bo na forum mi tak powiedzieli" .
Odpowiedzialność za zakupy ponosi ten, kto wydaje pieniądze a nie ten kto wydaje opinię.
wiem o co Ci chodzi i generalnie masz racje.. problem w tym ze czasem nie da sie tego inaczej sprawdzic i trzeba zaufac opiniom z forum.. sam nieraz bylem w podobnej sytuacji.. szkoda ze wyszlo jak wyszlo - kto mogl przypuszczac ze beda takie jaja z af w 1d :roll:
problem w tym ze czasem nie da sie tego inaczej sprawdzic
Zamawiasz w sklepie przez internet i jeśli nie spełnia Twoich oczekiwań to masz prawo do zwrotu towaru bez podania jakiejkolwiek przyczyny w okresie do 10 dni od otrzymania towaru.
Jeśli sprzedawca by się stawiał to Rzecznik Ochrony Praw Konsumenta chętnie takowego naprostuje.
To prawo powstało właśnie dokładnie w tym celu - chronić tych kupujących, którzy nie mają możliwości na żywo, przed zakupem sprawdzić czy dany towar im będzie odpowiadał.
slonkaap
24-06-2009, 15:49
Vitez jako ze to moj wate4k dlatego odpowiadam.Nikogo nie posadzam o zla wole i nic takiego nie napisalem.Zadalem pytanine i otrzymalem odpowiedz.To ze ten konwerter nie dziala z moim body to nikogo wina i prosze nie bic piany.To forum/moje ulubione/ma sluzyc wymianie opini i tak to traktuje.Jezeli u kolegi dziala z C.40D to super.U mnie nie dziala i to ja zdecyduije co dalej.Dzieki wszystkim za pomoc.Pozdro
Zamawiasz w sklepie przez internet i jeśli nie spełnia Twoich oczekiwań to masz prawo do zwrotu towaru bez podania jakiejkolwiek przyczyny w okresie do 10 dni od otrzymania towaru.
jesli kupuje sie w sklepie to ok, ale w przypadku zakupów z drugiej reki kwestia zwrotu jest juz bardzo umowna.. w samym dziale "sprzedam" na forum jest prawie 900 ogloszen wiec tyczy sie to duzej grupy ludzi, ktorzy jednak czy chca czy nie, musza polegac tylko na opiniach i recenzjach innych..
nie wspominajac o tym ze nawet sam zakup z mozliwoscie zwrotu tez pewnie opiera sie na przeczytanych opiniach - nikt przeciez nie bedzie zamawial wszystkich dostepnych tc by droga testów wybrac ten najlepszy a reszte zwrocic ;-)
pewnie, ze internetowe testy czy posty na forum to nie wyrocznia ale takie mamy czasy ze na czyms trzeba sie oprzec.. i tak lepsze to niz marketingowy belkot producenta..
jesli kupuje sie w sklepie to ok, ale w przypadku zakupów z drugiej reki kwestia zwrotu jest juz bardzo umowna.. w samym dziale "sprzedam" na forum jest prawie 900 ogloszen wiec tyczy sie to duzej grupy ludzi, ktorzy jednak czy chca czy nie, musza polegac tylko na opiniach i recenzjach innych..
Dlatego napisałem dość wyraźnie "Zamawiasz w sklepie przez internet" :roll: , jeśli nie jesteś pewien czy dany sprzęt będzie Ci odpowiadał.
To tylko kontrargument na to że sprzętu 'znanego' tylko z opinii nie ma możliwości sprawdzić - jest taka możliwość jak widać.
A jeśli chce się taniej używany... najpierw zamawiasz ze sklepu, nawet jak pasuje to zwracasz bez podania przyczyny, potem kupujesz ten sam model ale z drugiej ręki itp - tu ponosisz już tylko ryzyko jednostkowe że dany egzemplarz a nie model nie będzie Ci odpowiadał.
Żeby nie było - ja tak nie robię (gdyby ktoś marudził że coś tu jest nie fair :p - decyzja należy do indywidualnego poczucia przyzwoitości) ... kupowałem zawsze od sprawdzonych sprzedawców z którymi zawsze bym się dogadał gdyby było coś nie tak z modelem/egzemplarzem. Ale dawno już nie kupowałem sprzętu foto :roll: .
nie wspominajac o tym ze nawet sam zakup z mozliwoscie zwrotu tez pewnie opiera sie na przeczytanych opiniach - nikt przeciez nie bedzie zamawial wszystkich dostepnych tc by droga testów wybrac ten najlepszy a reszte zwrocic ;-)
A po co zamawiać kilka na raz? Można zamówić pod rząd. Spodoba się - zostaje, nie spodoba się - zwrot. Przecież nie mówię o zamawianiu kilku egzemplarzy tego samego modelu by je między sobą porównywać, a tylko jednego, upatrzonego modelu na podstawie opinii.
A jeśli chce się taniej używany... najpierw zamawiasz ze sklepu, nawet jak pasuje to zwracasz bez podania przyczyny, potem kupujesz ten sam model ale z drugiej ręki itp
Żeby nie było - ja tak nie robię (gdyby ktoś marudził że coś tu jest nie fair :p - decyzja należy do indywidualnego poczucia przyzwoitości) ...
ja mam jednoznaczna opinie co do takich praktyk.. szanujmy sie nawzajem - to sie tyczy tez pracownikow i wlascicieli sklepów ktorych sie w ten sposob wykorzystkuje.. przepis powstal by zwrocic towar ktory kupujacemu z jakichs przyczyn nie odpowiada a staje sie narzedziem dla "testerow" :roll:
Vitez, wiem jak bardzo lubisz miec racje i ostatnie slowo wiec z mojej strony EOT ;- ) .. milego dnia :-)
Witam, jakiś czas temu na jakiejś niemieckiej stronie w teście tego telekonwertera wyczytałem, że Auto Focus będzie działał wyłącznie dla przesłony 4 i mniejszych. Dla 5,6 i większych pozostaje ręczne ustawianie ostrości.
Witam, jakiś czas temu na jakiejś niemieckiej stronie w teście tego telekonwertera wyczytałem, że Auto Focus będzie działał wyłącznie dla przesłony 4 i mniejszych. Dla 5,6 i większych pozostaje ręczne ustawianie ostrości.
bzdury.. lepiej sprawdz takie inf. zanim je zamiescisz na forum bo jeszcze ktos sie tym zasugeruje..
na marginesie - od czasu tej rozmowy dokupilem 1d mkIII i af dziala nie tylko z wspomnianym kenko x1,5 ale i x2..
slonkaap
06-07-2009, 13:24
Kubak82 a z jakim obiektywem chodzi ten Kenko 1.5x? Z moim Mk II i 400/5.6 AF wariowal i nie ustawial ostrosci,dlatego odeslalem go do sklepu.Pozdawiam
no wlasnie wspolpracuje 400 5,6 L .. i to BLYSKAWICZNIE..
nawet jak podepne x2 to o dziwo, choc wolniej, to jednak pewnie trafia w punkt :!: a to juz f11 jest :shock:
nie wiem co moze byc problemem u Ciebie - nigdy nie mialem mkII ale u mnie ostrzy pewnie na kazdym punkcie ktory wybiore..
slonkaap
07-07-2009, 09:16
Dzieki zaq odpowiedz.Niestety jak wspominalem u mnie z Mk II AF latal jak oszalaly i dlatego odeslalem Kenko a czekam na 1.4x Canona.Pozdrowionka
odeslalem Kenko a czekam na 1.4x Canona.Pozdrowionka
to trzymam kciuki by canon dzialal :-) !! jak bedziesz mial chwile to wrzuc jakies sample jak sie sprawuje :-)
pozdrawiam!
no i jak sie sprawuje af z extenderem canona :-) ??
slonkaap
21-07-2009, 16:22
Witaj.Na extender czekam,poniewaz umowilem sie z facetem na pierwsze dni sierpnia.Powiedzial ze wtedy wraca do W-wy.Jak odbiore to wysle Ci sample.Pozdrawiam
Jak odbiore to wysle Ci sample.Pozdrawiam
ooo, i to jest BARDZO dobry pomysl - dzieki :-) !! ciekaw jestem efektow - sam o canonie wczesniej nie myslalem bo tylko z kenko dzialal mi af w 40d.. teraz sytuacja sie zmienila wiec kto wie - moze sam sie skusze na C 8-)