PDA

Zobacz pełną wersję : aparat z gripem, a używanie w praktyce

mgtan
18-06-2009, 21:53
Witam,

wątek może wydać się banalny, ale z banałów nasze życie sie składa.

ja na początek mam jedno pytanie. 40D + grip jak odstawiam aparat to rzecz jasna przeważa go do przodu i opiera sie na gripie i pierścieniu UV od obiektywu.
Myślicie że to nie przeszkadza zoomowi? domyślam sie ze dobrze jest jak jest schowany do końca jak sie tak opiera... ale włąsnie to mnie zastanowiło czy może miec jaki negatywny efekt. np aparat opiera sie na gripe i wysuniętym obiektywie.

pozdrawiam.

mate00sh
18-06-2009, 21:55
Nie masz się czego obawiać o ile nie odstawiasz tak aparatu z wysuniętym zoomem. Jak jest zwinięty to nic nie powinno mu się dziać - sprawdzone przez wiele lat z wieloma aparatami i obiektywami.

mgtan
18-06-2009, 22:03
czyli tube chowam..w przypadku mojego szkła ustawiam na "szeroko" i jak rozumie nic sie nie dzieje.

karol_g
18-06-2009, 22:21
Chyba najlepiej i najwygodniej jest kłaść aparat na boku, uchwytem do góry, wtedy nic nie jest nadwyrężane, a do tego łatwo go chwytać :)

filip71
18-06-2009, 22:28
Ja zawsze tak robiłem ale złożonym zoomie i nie się nie działo a przerobiłem w swoim życiu już parę aparatów i ....naście obiektywów. Więc się nie przejmuj.

mgtan
18-06-2009, 23:54
Chyba najlepiej i najwygodniej jest kłaść aparat na boku, uchwytem do góry, wtedy nic nie jest nadwyrężane, a do tego łatwo go chwytać :)

dokładnie na o samo wychodzi bo o obiektyw sie opiera. Ale jak nicsie nie dziej to dobrze...to lece focić dalej :)