Zobacz pełną wersję : nazwy plików dużymi literami
allxages
18-06-2009, 16:01
hej,
wczoraj zauważyłem ciekawą rzecz. do tej pory nazwy plików mój aparat wypluwał małymi literami. ot przykład img_6666.cr2
a teraz zaczął dużymi: IMG_6666.CR2, także nazwy katalogów zrobiły się dużymi (np. 100CANON, a wcześniej produkował 100canon).
nie zeby to jakoś przeszkadzało, ale ciekawość mnie zżera co się mogło stać?
hej,
wczoraj zauważyłem ciekawą rzecz. do tej pory nazwy plików mój aparat wypluwał małymi literami. ot przykład img_6666.cr2
a teraz zaczął dużymi: IMG_6666.CR2, także nazwy katalogów zrobiły się dużymi (np. 100CANON, a wcześniej produkował 100canon).
nie zeby to jakoś przeszkadzało, ale ciekawość mnie zżera co się mogło stać?
Dla mnie to oczywiste - UROSŁEŚ w oczach Canona :-P . Wiem, że wybaczysz mi ten żarcik. Ciekawa sprawa :rolleyes: .
A czy sposob przenoszenia plikow na komputer w obu przypadkach byl ten sam?
allxages
18-06-2009, 16:36
Tak. Zawsze przez czytnik. co ciekawe zauwazyłem, ze stalo sie to w polowie jednego katalogu.
duze litery, bo pewnie FAT16 na karcie pamieci zrobiles a tam jest format 8.3 i w Windowsach od 95 w gore jest to wyswietlane duzymi literami
allxages
18-06-2009, 17:05
przede wszystkim nie uzywam windowsow. po drugie nie formatowalem karty (chyba nie pamietam, ale i tak wybralbym vfat) poza aparatem.
ale sprawdze to z ciekawosci
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
/dev/sdb1 on /media/EOS_DIGITAL type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,shortname=mixed,uid=1 000,utf8,umask=077,flush)
ciekawe bo ja odkad pamietam mam wszystko duzymi literami (:
bathez90
21-06-2009, 12:15
WIELKIMI literami niełuki
bez przesady az takie wielkie to one nie sa (: