Zobacz pełną wersję : powiększalnik
Witam i mam pytanie do znawców tematu, mianowicie który z obecnie wystawionych na allegro powiększalników najlepiej kupić do foto BW? Cena nie stanowi kryterium. Dziękuję za radę.
Jest jakiś Durst (firma dobra, ale nie znam konkretnie tych powiększalników), z doświadczenia powiem, żebyś poszukał magnifaxa, mam i jestem zadowolony, niestety jedyne co widze z czeskich produkcji na allegro w tej chwili to opemusy, które mniej lubie, ale nie są złe, poszukaj opini na temat tego dursta.
CavalerA
18-06-2009, 15:12
http://www.korex.net.pl/forum/viewforum.php?f=7
tutaj chyba można znaleźć odpowiedzi na wszelkie pytania związane z ciemnią:)
Pozdrawiam
jakbym miał miejsce brałbym tego dursta. czeskie powiększalniki są dobre, ale bez przesady, daleko im do produkcji japońskiej czy niemieckiej. pamiętaj jeszcze o tym, że w powiększaniu dobre szkło robi robotę.
Napisz jaki film, 135 czy 6x6, a może większy?
Jak 135 to szukaj czegoś konkretnie do małego obrazka. Osobiście polecam Axomata 5 na początek- tani i dość dobry. A co najważniejsze łatwo dostać wyposażenie dodatkowe (co w przypadku np. Durstów itp nie jest sprawą tak oczywistą). Nie ma się co ładować w inne drogie systemy (na początek).
Jak chcesz to mam takiego na zbyciu (praktycznie nowy). Pisz na pw.
Ja mam niepotrzebny powiększalnik krokus 66. nie ma do niego instrukcji a ja sie na tym kompletnie nie znam. może o to chodzi?