Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon i Nikon-kolorystyka

electron
17-08-2005, 00:17
Czesc wszystkim jestem nowy na tym forum.
Mam takie pytanie:
Porównywałem ostatnio zdjęcia robione Canonem 10d+580ex+17-40L f/4 i Nikonem d70+jakis kit+sb600 i zauwazylem ze nikon robi zimniejsze zdjecia a Canon ma bardzo nasycone kolory szczególnie widać to przy robieniu zdjęć ludziom, skóra wychodzi wtedy bardziej "czerwonawa".Czy wy też coś takiego zauważyliscie? Czy tylko u mnie się tak dzieje? Co mam zrobić żeby zdjęcia wychodziły takie same jak w Nikonie?(Czy tylko Photoshop mnie ratuje?)
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziekuje za odpowiedzi

akustyk
17-08-2005, 00:27
nie robic na domyslnych ustawieniach, tylko skonfigurowac sobie neutralne parametry (kontrast 0, nasycenie 0, ostrosc 0). standardowo sa podbite i zdjecia ludzi wygladaja jak pozal sie biosie...

Driver
17-08-2005, 08:05
A ja robie oprócz sharpen wszystko na minusach
Polecam te ustawienia

gawryl
17-08-2005, 09:04
Co mam zrobić żeby zdjęcia wychodziły takie same jak w Nikonie?
1) edycja w programie graficznym wystarczy (i uwaga akustyka), lub
2) kupic Nikona :D

DoMiNiQuE
17-08-2005, 09:08
RAW i problem z glowy 8-)

Vitez
17-08-2005, 17:21
Kolorystyka to jeden z elementow dalszej obrobki zdjecia (najlepiej z RAWa) .
Jesli chcesz by z automatu wychodzily ci super fotki to kup kompakta :roll: .

pn_
17-08-2005, 17:31

Eee, to po co jest tryb JPG i te wszystkie ustawienia, programy itp.?!?

Pszczola
17-08-2005, 17:34
Na otarcie łez dla niekumatych ;-)

pn_
17-08-2005, 17:36
Na otarcie łez dla niekumatych ;-)

Taaaak? Tyle kasiory wylozone przez producenta na rozwoj wylacznie na otarcie lez?!?

akustyk
17-08-2005, 19:52
Taaaak? Tyle kasiory wylozone przez producenta na rozwoj wylacznie na otarcie lez?!?
nie tylko.

tez dla tych, ktorzy wywalaja kupe kasy na puszke, zeby potem wykorzystywac mniej niz 1/64 mozliwosci jej matrycy, wmawiajac sobie, ze to wieksza wygoda

electron
17-08-2005, 22:29
W jakimś tescie czytałem że tak własnie jest że nikony dają zimniejsze kolory, nasycenie czerwonego jest mniejsze.

electron
17-08-2005, 22:41
Kolorystyka to jeden z elementow dalszej obrobki zdjecia (najlepiej z RAWa) .
.

No tak wiadomo, nad zdjęciami pracuje się też przed monitorem komputera ;) ale chodzi mi o to czy takiego nasycenia nie możnaby uzyskać przez zmiane jakiś ustawień w aparacie.?
Dużo zależy też od dobrze dobranego balansu bieli-ale mimo to widać różnice w nasyceniu kolorów.

Nie robie na automacie.

pn_
17-08-2005, 23:56
nie tylko.

tez dla tych, ktorzy wywalaja kupe kasy na puszke, zeby potem wykorzystywac mniej niz 1/64 mozliwosci jej matrycy, wmawiajac sobie, ze to wieksza wygoda

Jak wyliczyles tak precyzyjna liczbe 1/64?

akustyk
18-08-2005, 00:05
Jak wyliczyles tak precyzyjna liczbe 1/64?
chyba sie machnalem, bo matryce w cyfrach Canona i Nikona nie sa 14-bitowe, tylko 12-bitowe. tak mi sie teraz przypomnialo :-)

zakladajac na chwile ze matryca jest jednak 14-bitowa, to na piksel wypada informacja w jednym z 2^14 stanow.
JPEG ma 8 bit na kanal. czyli na piksel przypada informacja w 2^8 stanow.

2^14/2^8 = 2^6 = 64.

ale jesli matryca ma 12-bit to ten iloraz sie zmniejsza do 16. i wydaje mi sie jednak, ze interpolacja nie pozostaje tu bez wplywu na ilosc informacji. z korzyscia na rzecz JPEG-a, choc trudno oszacowac jak duza.

tak czy siak JPEG to ograbianie siebie samego z informacji i na dzien dobry pogarszanie zdjec. do kotleta to jeszcze mozna wybaczyc, ale powazne zdjecia... tylko i wylacznie w RAW-ach

Vitez
18-08-2005, 01:06
ale chodzi mi o to czy takiego nasycenia nie możnaby uzyskać przez zmiane jakiś ustawień w aparacie.?

Pewnie by mozna, jednak nie bedzie to przy identycznych ustawieniach. Zauwaz ze Nikon to CCD Sony a Canon to CMOS Canona - "nieco" odmienne konstrukcje :roll: .

Dużo zależy też od dobrze dobranego balansu bieli-ale mimo to widać różnice w nasyceniu kolorów.

Tu sie powtorze - RAW i obrobka sluzy do odpowiedniego dobrania i nasycenia i balansu bieli.