PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw do Canona 40d

shopenka
15-06-2009, 23:11
Witam, potrzebuje pilnej rady w doborze obiektywu, standardowego zooma do canona 40d, przez długi czas byłem przekonany do Canona 17-55 f 2.8, jednak np. w porównaniu do Sigmy cena jest b. wysoka Canon 4000 zł, Sigma 18-50 F/2.8 EX DC MACRO + UV ! (C) kosztuje ok. 2300 zł, czy Canon jest wart tej ceny?? Jakie macie doświadczenia? Będę bardzo wdzięczny za (p)odpowiedzi.
Pozdrawiam
Sebastian

mate00sh
15-06-2009, 23:23
Jest wart. Płacisz za piękny obrazek od pełnej dziury, szybki i dokładny AF i stabilizację. Sigmę musisz minimalnie domknąć, AF nie należy do najszczęśliwszych a stabilizacji nie ma wcale.

ElSor
15-06-2009, 23:46
A z tych 2ch propozycji najlepszy wg mnie jest wyselekcjonowany Tamron 17-50 f/2.8 ;P
Piekny obrazek od 2.8, celny AF (niestety glosny i umiarkowanie wolny) i brak mu ISa - za to kosztuje mniej niz polowe ceny Canona i mniej o kilka stowek od Sigmy.

PS polecam szukajke ;)

manwiththedog
16-06-2009, 00:24
Też stoję przed zakupem standardowego zooma do EOS 40D, przy którym przez półtora roku miałem 28-105 USM przełożonego z analoga EOS 300. Nie wiem, co z nim jest nie tak, ale o ile w analogu był i jest REWELACYJNY, o tyle w niepelnoklatkowej cyfrówce nie jestem w stanie uzyskać takiej ostrości, na jaką stać ten obiektyw.

Sigmy w ogóle nie brałem pod uwagę ze względu na fatalne doświadczenia z tymi obiektywami. Wahałem się pomiędzy Canonem 17-55 f2.8 IS USM, Tokiną 16-50 f2.8 i Tamronem 17-55 f2.8. Tokina odpadła pierwsza, choć ma najbardziej "pancerną" budowę w tym towarzystwie. Gdyby Canon był o 2000 zł tańszy, no niech będzie nawet 1500 zł tańszy - nie zastanawiałbym się. Ale nie za taką cenę! Przecież on jest droższy, niż "elka"! Wybrałem i kupuję Tamrona, choć zdaję sobie sprawę, że "przesiadając się" z USM na tamronowski autofocus będę musiał się przyzwyczaić... Jeżeli mógłbym coś podpowiedzieć: poczytaj testy obiektywów na stronie optyczne.pl - mnie to bardzo pomogło.

ElSor - a w jakim sensie użyleś określenia "wyselekcjonowany"?

Pozdrawiam
ManWithTheDog

Goomis
16-06-2009, 01:51
A z tych 2ch propozycji najlepszy wg mnie jest wyselekcjonowany Tamron 17-50 f/2.8 ;P
Piekny obrazek od 2.8, celny AF (niestety glosny i umiarkowanie wolny) i brak mu ISa - za to kosztuje mniej niz polowe ceny Canona i mniej o kilka stowek od Sigmy.

PS polecam szukajke ;)

Co do celny AF - popróbuj w złych , ciemnych warunkach to zmienisz zdanie... AF owszem jest głośny ale wcale nie taki wolny. Jak masz kasę to bierz Canona. Sigma 18-50 to jedno z najmniej udanych szkieł tej firmy

endrju
16-06-2009, 02:01
Tamron 17-50 + czerwone-wspomagacze z 430ex II i AF daje sobie radę nawet w ciemnościach.
Sprawdzone. ;)

wojkij
16-06-2009, 02:53
Co do celny AF - popróbuj w złych , ciemnych warunkach to zmienisz zdanie...

Z 10 koncertów tym szkłem zrobiłem i jedyne do czego można by się przyczepić to odgłosy - zdjęć nieostrych miałem może 5% a warunki na 2.8-1/30-3200.

Kwestia egzemplarza pewnie...

adisb
16-06-2009, 08:17
Witam, potrzebuje pilnej rady w doborze obiektywu, standardowego zooma do canona 40d, przez długi czas byłem przekonany do Canona 17-55 f 2.8, jednak np. w porównaniu do Sigmy cena jest b. wysoka Canon 4000 zł, Sigma 18-50 F/2.8 EX DC MACRO + UV ! (C) kosztuje ok. 2300 zł, czy Canon jest wart tej ceny?? Jakie macie doświadczenia? Będę bardzo wdzięczny za (p)odpowiedzi.
Pozdrawiam
Sebastian

Witam, miałem podobny problem jak ty byłem 2 miesiące temu na etapie zmiany aparatu i obiektywu jak widać mój wybró padł na 40D i wyżej wymienianą Sigme (za która zapłaciłem 1800 zł a nie 2300 jak piszesz tutaj masz linka http://www.fotoceny.pl/tow/14473_Sigma_18_50mm_F28_EX_DC_MACRO_Raty_0_.html do tego filtr Hoya UV 72 mm ok 50 zł po zakupie body i obiektyw pojechał do Sigmy na kalibrację. Co mogę powiedzieć po użytkowaniu światło 2.8 hmm jest bo jest a zdjęcia trzeba zaczynać robić od f4 tak jak zresztą pisze w teście swoją drogą zerknij sobie http://optyczne.pl/ranking_czytelników-ranking_uniwersalnych_zoomów.html jak narazie jest na wysokim 2 miejscu. Nie mam bezpośredniego porównania z Tamronem jak i Canonem wiem, że tego pierwszego bardzo polecają na CB ale też wiem, że większość użytkowników CB jest uprzedzona co do Sigmy.

W swoim zestawieniu może zerknij jeszcze na obiektyw, który ostatnio przykuł moją uwagę tj. Canon EF 17-40 f-4 L Usm w świetnym stanie ostatnio było do wyrwania na CB za ok 2300 zł.

Vitez
16-06-2009, 12:40
Nie mam bezpośredniego porównania z Tamronem jak i Canonem wiem, że tego pierwszego bardzo polecają na CB ale też wiem, że większość użytkowników CB jest uprzedzona co do Sigmy.

Pozostaje pytanie czy te polecenia i uprzedzenia powstały jako "fanaberie użytkowników forum Canona" czy na podstawie opinii i doświadczeń własnych, czy też przeczytanych u innych?

Gdybym nie miał kilku Tamronów i Sigm w swoich rękach przez krótszy lub dłuższy czas to może też bym się dziwił.
A tak to - nigdy więcej Sigmy.
Ty wydałeś troszkę forsy na Sigmę, więc to zrozumiałe że będziesz się upierał, że dobrze wydałeś pieniądze. Ale skoro nie masz porównania, to i Twoje zdanie ma niewielką wartość (brutalne ale prawdziwe).

adisb
16-06-2009, 13:33
Ty wydałeś troszkę forsy na Sigmę, więc to zrozumiałe że będziesz się upierał, że dobrze wydałeś pieniądze. Ale skoro nie masz porównania, to i Twoje zdanie ma niewielką wartość (brutalne ale prawdziwe).

a gdzie to piszę, że zachwalam i że dobrze wydałem $ na ten obiektyw :?: jak narazie to mam mieszane uczucia co do jego użytkowania i tego na co mi pozwala.

Goomis
16-06-2009, 13:38
Tamron 17-50 + czerwone-wspomagacze z 430ex II i AF daje sobie radę nawet w ciemnościach.
Sprawdzone. ;)

Tyle to też wiem ale nie wszyscy muszą mieć zewnętrzną lampę czy też nie zawsze chce się jej używać...

Z 10 koncertów tym szkłem zrobiłem i jedyne do czego można by się przyczepić to odgłosy - zdjęć nieostrych miałem może 5% a warunki na 2.8-1/30-3200.

Kwestia egzemplarza pewnie...

Może współpracy z konkretna puszką. Znaczy ja nie mówię żeby to była tragedia, ale on lubi sobie nie trafić przy 17mm w trudnych warunkach. Na 50mm - 0 zastrzeżeń. Główna bolączka to słaby dół...

najeli
16-06-2009, 15:45
Hmm... Jeszcze parę takich wątków i zacznę się zastanawiać nad zmianą szkła...

W końcu się wezmę i zrobię jakieś dokładniejsze testy, ale na razie nie mam żadnych zastrzeżeń do tej sigmy. Naprawdę jest aż tak źle? ;-)

stultus
16-06-2009, 15:58
ja tez mam tą sigme i nie narzekam wykorzystuje ją do ogulnej reporterki

adisb
16-06-2009, 16:57
Hmm... Jeszcze parę takich wątków i zacznę się zastanawiać nad zmianą szkła...

W końcu się wezmę i zrobię jakieś dokładniejsze testy, ale na razie nie mam żadnych zastrzeżeń do tej sigmy. Naprawdę jest aż tak źle? ;-)

Nie tylko ty ;) a co do testu chętnie pomogę...

Vitez
16-06-2009, 16:58

Jeśli nie masz zastrzeżeń to nie jest źle. Najpierw słuchaj siebie, potem ogólnych opinii.
Jak mnie się ktoś pyta "jak przetestować obiektyw" to mówię "porób nim zdjęcia miesiąc, dwa i sobie odpowiedz czy Ci pasuje" . Nie ma sensu robić onanistycznych testów jeśli w Twoich zdjęciach wynikowych nie widzisz nic złego w danym szkle.

Moje Sigmy (18-55 3.5-5.6, 20 1.8, któraś z 70-300 nie pamiętam która) pudłowały z AF - najpierw w sytuacjach zdjęciowych, potem by wykluczyć błąd fotografa porobiłem testy. I tyle... powiedziałem papa Sigmie.

ElSor
17-06-2009, 00:06
ElSor - a w jakim sensie użyleś określenia "wyselekcjonowany"?

Mam na mysli ze nie ma problemow jak ten ponizej ;) oraz innych typu mydlo, BF/FF ...

Co do celny AF - popróbuj w złych , ciemnych warunkach to zmienisz zdanie...

Moj egzemplarz nie ma zadnych problemow (moze to tez potwierdzic poprzedni wlasciciel - uczestnik tego forum) :-D

Nie watpie ze Canon jest lepszy no ale na 100% nie jest dla mnie wart doplaty 2000 zl - za to mam dodatkowo jakas dobra stalke :-P

jz7
17-06-2009, 01:08
"Sigma 18-50 F/2.8 EX DC MACRO + UV ! (C) kosztuje ok. 2300 zł,"

http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/401702 1800pln

najeli
17-06-2009, 11:01
[...]Nie ma sensu robić onanistycznych testów jeśli w Twoich zdjęciach wynikowych nie widzisz nic złego w danym szkle.[...]
Jedyne czego mogę się przyczepić to jakby bledsze odwzorowanie kolorów. Wydaje mi się, że 50/1.8 i 70-200/4 są jakieś plastyczniejsze. Ale może to też kwestia taka, że częściej tej sigmy używam przy kiepskich warunkach. Albo kwestia bokeh...

Vitez
17-06-2009, 14:35
Jedyne czego mogę się przyczepić to jakby bledsze odwzorowanie kolorów.

Odwzorowanie kolorów przez obiektyw, w aparatach cyfrowych to iluzja. O wieeeelee mniej zależy od obiektywów niż od matryc i algorytmów. Dwa kliki i nagle robi się zupełnie różne. Ten sam obiektyw na dwóch różnych modelach aparatu albo nawet firmware może dać różne odwzorowanie kolorów, szczególnie jeśli robi się tylko w JPG i nie rusza nic w obróbce zdjęć - po prostu z powodu różnic w algorytmach przetwarzania obrazu.

Wydaje mi się, że 50/1.8 i 70-200/4 są jakieś plastyczniejsze.

Plastyka obrazu to już inny temat niż odwzorowanie. Ale plastyka to już też i mocno subiektywny temat - co i jak tam się układa że nadaje zdjęciu głębię. Nie dziwne że stałka 50 1.8 i solidna Lka mają lepszą plastykę, co wcale nie znaczy że coś jest nie tak z tym szkłem...

najeli
17-06-2009, 15:55
Oj, może odwzorowanie to złe słowo. Chodziło mi o to, że w tych samych warunkach to Lką jakby od razu jakieś takie bardziejsze te zdjęcia wychodzą :) Ale też może być kwestia, że ja się gubię w szerokich kadrach i w nich trudniej znaleźć odpowiednią ekspozycję :)

W każdym razie AF raczej mi się nie myli (super dokładnych testów nie robiłam, w robaki trafia), szybkość AF bez zarzutu (ostatnio nawet foty na maratonie mtb robiłam, gdy na Lkę już był zbyt ciemno), wykonanie solidne, 3 lata gwarancji... Dopóki nie przejdę na FF to raczej się z tym obiektywem nie rozstanę...

mgtan
17-06-2009, 23:09
ja tylko dodam że warto dopłacić do Canona 17-55 IS f/2.8.

Mam tamrona w pracy (17-50 2.8 w drugiej edycji - tzn ta która jest dziś dostepna i taka zachwalana)...i niech on zostanie w pracy... dlatgo mam 24-105 a nie tego tamrona.

wszystko zależy co do czego i komu... ja wybrałem między 17-55 2.8 Canona a 24-105... i wybrałem jak widać w podpisie.

jesli zakres jest twój 17-50(55) to bierz Canona.