PDA

Zobacz pełną wersję : 350D grip i stan zużycia baterii

dentharg
16-08-2005, 09:26
Witam!

Kolega właśnie nadał mi temat: jeśli wyczerpują się baterie w gripie (stan na wyświetlaczu pokazuje zużycie), to jak stwierdzić, która bateria jest wyczerpana?

Czy obie jednocześnie (i co ważniejsze - w równomiernym stopniu), czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi. Zakładamy, że baterie są identyczne.

Czy to rodzi jakiś problem wg Was?

TommyTheCat
16-08-2005, 09:34
jesli sa identyczne to powinny sie tak samo rozladowywac

dentharg
16-08-2005, 09:38
Ja w swoim gripie zamierzam trzymać 2x1000 mAh PremiumGOLDy i do tego zawsze w zapasie oryginalną 720 Canona.

Vitez
16-08-2005, 10:44
Czy obie jednocześnie (i co ważniejsze - w równomiernym stopniu), czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi. Zakładamy, że baterie są identyczne.

Czy to rodzi jakiś problem wg Was?

Zaden problem - obie sie wyczerpuja praktycznie jednoczesnie.
Ale... zwroc tez uwage ze wskaznik naladowania lubi przeklamywac, szczegolnie przy uzywaniu gripa. Mi na przyklad pokazuje "połówkę" dosc szybko a potem moge jeszcze z 500 zdjec minimum pstryknac - przez to przestalem praktycznie na wskaznik patrzec ale dokupilem kolejna zapasowa pare :)

dentharg
16-08-2005, 10:48
I jeszcze jedno. Baterie podróbki (przynajmniej te moje) mają napięcie 7.2V, gdzie oryginalne Canona mają 7.4.

Na jednej baterii w gripie, puszka nie chciała odpalić, ale nie wiem, czy jest pusta, czy pełna (dopiero przyszła z allegro) i dopiero jak ją naładuję to sprawdzę..

dellti
16-08-2005, 12:08
jesli sa identyczne to powinny sie tak samo rozladowywac

A co w przypadku baterii o różnych pojemnościach? A dokładnie, czy grip (BG-E3) ma wbudowaną jakąś elektronikę niwelującą np. różny stan naładowania akumulatorów, czy są one po prostu podłączone równolegle? Pytam, bo zawsze mówiło się o szkodliwosci łączenia ze sobą akumulatorów o różnym stanie naładowania, i nie wiem, czy akumulatory mam ładować parami, czy też mogę je swobodnie mieszać.

--
Krzysiek

PS. Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie :)

TommyTheCat
16-08-2005, 12:56
witaj :)
szczerze mowiac to nie bardzo wiem jak to jest skonstruowane, ale przy zwyklym polaczeniu rownoleglym, przy ogniwach o roznych napieciach a wiec gdy ich czas rozladowania jest rozny, slabsza bateria bedzie dodatkowo obciazac mocniejsza

tadek
16-08-2005, 14:31
no wlasnie tez sobie wlasnie kupilem gripa do 350 i nie wiedzialem za bardzo jak to dziala a juz wiem

dentharg
16-08-2005, 14:45
Odpowiedź generalnie doskonała: "wiem, ale nie powiem"... ech..

mxw
16-08-2005, 15:43
A co w przypadku baterii o różnych pojemnościach? A dokładnie, czy grip (BG-E3) ma wbudowaną jakąś elektronikę niwelującą np. różny stan naładowania akumulatorów, czy są one po prostu podłączone równolegle? Pytam, bo zawsze mówiło się o szkodliwosci łączenia ze sobą akumulatorów o różnym stanie naładowania, i nie wiem, czy akumulatory mam ładować parami, czy też mogę je swobodnie mieszać.
można je swobodnie mieszać.

zgodnie z tym, co Canon napisał w opisie 350D i jego sposobie zasilania poprzez grip (White Paper), jeżeli w gripie są dwie baterie*, to prąd najpierw jest pobierany z mocniejszej, a po wyrównaniu napięć, z obu jednocześnie.

(* - oczywiście cały czas mówimy o dwóch akumulatorach NB-2LH, nie o bateriach, np. R6)

tadek
16-08-2005, 16:25
i wszystko jasne

dellti
16-08-2005, 17:59
można je swobodnie mieszać.

zgodnie z tym, co Canon napisał w opisie 350D i jego sposobie zasilania poprzez grip (White Paper), jeżeli w gripie są dwie baterie*, to prąd najpierw jest pobierany z mocniejszej, a po wyrównaniu napięć, z obu jednocześnie.

I to rozwiązuje problem - wielkie dzięki za odpowiedź.

--
Krzysiek