Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DPP - jak zmniejszyć i wyostrzyć grupę zdjęć?

Fiba
12-06-2009, 15:25
Witam,

Zainstalowałem ostatnio program DPP który otrzymałem razem z aparatem i chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe utworzenie w nim takiej 'akcji' zeby zmniejszyć naraz wszystkie zdjęcia oraz lekko wyostrzyć za jednym zamachem?

Wiem, że to mega laicke pytanie ale na forum nie znalazłem odpowiedzi.

Z góry dziękuje za pomoc,

Pozdrawiam

Krzychu
12-06-2009, 15:38
Witam,

Zainstalowałem ostatnio program DPP który otrzymałem razem z aparatem i chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe utworzenie w nim takiej 'akcji' zeby zmniejszyć naraz wszystkie zdjęcia oraz lekko wyostrzyć za jednym zamachem?

Wiem, że to mega laicke pytanie ale na forum nie znalazłem odpowiedzi.

Z góry dziękuje za pomoc,

Pozdrawiam

Zajrzyj do opcji batch process...

Fiba
12-06-2009, 15:54
Znalazłem to właśnie i widze, że zmniejszyć się da. Ale z wyostrzeniem już gorzej, albo po prostu nie wiem jak.. :)

Tezet-gdynia
12-06-2009, 15:58
Ja to zalatwiam tak ze przed jakimkolwiek kreceniem suwakami, ustawiam wyostrzenie na jednym zdjeciu, pozniej kopiuje ustawienia z tego zdjecia, zaznaczam wszystkie i wklejam do wszystkich. Dopiero pozniej mysle co z kolorami, balansem itp ;) Bardzo to ulatwia, bo duza czesc zdjec w ogole nie wymaga korekty, a skopiowanie samej ostrosci nie jest mozliwe ;) I dopiero do batch :)

Fiba
12-06-2009, 16:06
Dobry sposób :) A mógłbyś mi napisać tak 'łopatologicznie' w jaki sposob to zrobic? W sensie jak się kopiuje ustawienia i wkleja do wszystkich? Program mam pierwszy dzień więc nie jestem w nim zbyt biegły..

Pozdrawiam

Tezet-gdynia
12-06-2009, 16:12
hmmm, w sumie nie mam go teraz zainstalowane ale chyba pamietam nazwy ;) otwierasz zdjecie, ustawiasz wyostrzenie, w gornym menu szukasz opcji: "copy recipe to clipboard". Zamykasz to zdjecie, zaznaczasz z ctrl dana grupe zdjec lub z shift jesli chcesz wszystkie pokolei wyostrzyc. Klikasz na nie prawym przyciskiem myszki i wybierasz: "paste recipe to all". Wtedy wyskakuje monit czy chcesz na pewno zastosowac te ustawienia do wszystkich zdjec i ble ble ble - klikasz na tak i gotowe :) Ustawienia balansu bieli w identyczny sposob mozesz kopiowac i wklejac jesli masz duza grupe zdjec i trzeba je wszystkie korygowac w ten sam sposob ;) Inne opcje tez :) Przydatna opcja kopiowania i wklejania "recept" ;) Na poczatku sam sie bawilem z ustawieniami kazdego zdjecia pokolei i zajmowalo mi to cale noce ;) Teraz jest duuuuuuzo szybciej ;)

Fiba
12-06-2009, 17:04
No i faktycznie działa to pięknie. Wielkie dzięki za pomoc, bardzo ułatwi mi to życie :)

Pozdrawiam,

ewg
12-06-2009, 20:12
Wyostrza się dopiero po zmianie rozmiaru zdjęć, więc odpowiedź na pytanie...

czy jest możliwe utworzenie w nim takiej 'akcji' zeby zmniejszyć naraz wszystkie zdjęcia oraz lekko wyostrzyć za jednym zamachem?
...jest negatywna (bo DPP wyostrza przed zmniejszeniem rozmiarów zdjęć poprzez Batch+Resize).

Proponuję dwuetapowo: Batch (z opcją Resize do TIFF) a potem wyostrzanie otrzymanych TIFFów i Batch do JPEG. (Oczywiście przy założeniu, że obróbka kolorystyczna itp były dużo wcześniej, bo wyostrzanie jest zawsze na końcu!)

Fiba
14-06-2009, 16:25
ewg dzięki za podpowiedź, ale akurat to, że pierw się zmniejsza a potem wyostrza to wiedzialem i faktycznie źle sformułowałem pytanie :)

Ale teraz mam kolejny problem. Robię wszystko tak jak napisał Tezet-gdynia i w DPP ładnie wyostrza mi wszystkie fotki, lecz mimo iż przy zamykaniu, gdy pyta czy ma zapisać ustawienia, klikam tak to gdy zdjęcia przeglądam normalnie, przez inny program to dalej nie sa wyostrzone :-? Nie wiem co źle robie, próbowałem kilka razy i to samo..

tnt
15-06-2009, 08:10
wyostrzyć można też grupę wybranych zdjęć w taki sposób:
w widoku głównym zaznaczyc wybrane zdjęcia (lub wszystkie), włączyc tool, kliknąć zakładkę raw, ustawić suwak sharpness na wybraną pozycję i gotowe. ja potem jeszcze po wykonaniu tej operacji zamykam tool, zamykam program (pyta czy zapisać zmiany), klikam "yes to all" i odpalam jeszcze raz i robię batch.

bebesky
15-06-2009, 08:49
ja potem jeszcze po wykonaniu tej operacji zamykam tool, zamykam program (pyta czy zapisać zmiany), klikam "yes to all" i odpalam jeszcze raz i robię batch.

a po co zamykać - to nie wystarczy stare dobre ctrl+s

tnt
15-06-2009, 09:20
teraz już wystarczy :)

ewg
16-06-2009, 10:04
[...] w DPP ładnie wyostrza mi wszystkie fotki, lecz mimo iż przy zamykaniu, gdy pyta czy ma zapisać ustawienia, klikam tak to gdy zdjęcia przeglądam normalnie, przez inny program to dalej nie sa wyostrzone :-?
Ustawienia DPP znane i uwzględniane są tylko przez DPP (tzw. recepty - "recipies"). Tylko polecenia "Convert and save...", "Batch process..." oraz "Transfer to Photoshop" pozwalają na obserwowanie na zdjęciach zmian dokonanych w DPP w innych programach. Samo "Save" (lub "Save as") modyfikuje pliki źródłowe w sposób niewidoczny dla innych programów. 8-)

EDIT: Aha (do przedmówców) - nie trzeba zapisywać zmian w danej sesji programu żeby Batch je uwzględnił. ;-)

Fiba
16-06-2009, 16:27
Aha, czyli wszystko jasne bo myślałem, że coś robie źle :)
A dlaczego nie da się tak, że zaznaczę wszystkie, kliknę 'convert and save...' i wszystkie mi np. wyostrza i zapisuje do pliku żebym otworzył w innych programach?
Po jednym się da ale wszystkich już nie..

ewg
16-06-2009, 22:36
Batch jest od tego.

renes
16-06-2009, 23:08
Może wyjaśniicie mój problem, otóż zdjęcia obrobione w DPP po transwerze do PhotoShopa (na TIFF) są zawsze ciemniejsze i bardziej kontrastowe. W oknie DPP wszystko pięknie i ładnie wyglada a w PhotoShopie po transferze muszę rozjaśniać i poprawiać. Czegoś w ustawieniach DPP chyba nie mam odpowiednio ustawione, tylko co?

bebesky
17-06-2009, 07:51
Może wyjaśniicie mój problem, otóż zdjęcia obrobione w DPP po transwerze do PhotoShopa (na TIFF) są zawsze ciemniejsze i bardziej kontrastowe. W oknie DPP wszystko pięknie i ładnie wyglada a w PhotoShopie po transferze muszę rozjaśniać i poprawiać. Czegoś w ustawieniach DPP chyba nie mam odpowiednio ustawione, tylko co?

poprawna kalibracja monitora i umiejętność zarządzania kolorem w programach będzie lekarstwem na twój problem.
programy bazują na profilach kolorów
jeżeli inny profil kolorów będziesz miał w dpp a inny w PS - będziesz miał całkiem inne efekty - wystarczy że w dpp będziesz miał RGB a w PS - sRGB - i już efekty mocno rozbieżne. PS ma do wyboru bardzo dużo profili kolorów.
Ponadto jeżeli w jeden program będzie używał profilu monitora ustawionego przez użytkownika a drugi będzie bazował na profilu domyślnym - różnice mogą być bardzo duże

Ale jest tu kilka osób które potrafią ci to wyjaśnić w bardziej naukowy sposób. Ja się na tym nie znam - ja tylko potrafię to stosować.

renes
24-06-2009, 20:57
Monitor mam skalibrowany.
W PS w przestrzeni roboczej mam ustawione RGB (Adobe RGB) a w polu "zasady zartządzania kolorem" odznaczenie Zachowaj osadzone profile.

W DPP w zakładce Colour Management w części Default Settings of Work Colour Space zaznaczone Adobe RGB, natomiast w części Color matching setting odznaczone sRGB.

Czy tu jest gdzieś jakaś niezgodność?

Zanim zainstalowałem DPP Rawy obrabiałem w ACR i konwertowane zdjęcia do PS były takie same, teraz (konwertowane z DPP) są ciemniejsze, ok. 1-2 działki. W ACR także miałem (wciąż mam) ustawioną przestrzeń Adobe RGB.

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, choć już nie korzystam z ACR plugin pod Canona siedzi z 30D, którego już nie mam, obecnie fotografuję 5D i obrabiam tylko w DPP.