PDA

Zobacz pełną wersję : Matówka w 40D

an4r
11-06-2009, 22:53
hej,
mam pytanko o matówkę w 40d. używa ktoś "matówki z siatką" ? Rozumiem, że jest to jakaś niestandardowa matówka ?
Jakby ktoś kto ma taką matówkę albo korzystał z niej napisał czy to pomaga czy przeszkadza to będę wdzięczny.

austar
11-06-2009, 23:06
ja używam matówki Ef-D w moim 40D. Na początku miałem mieszane odczucia, ale szybko się przyzwyczaiłem. W dużym stopniu ułatwia kadrowanie, także śmiało polecam.

focs
11-06-2009, 23:20
Ja rowniez jej uzywam, od poczatku bardzo zadowolony bylem, nie wiem czy w jakis sposob te linie moga przeszkadzac, wrecz przeciwnie czesto sie przydaja, a jak nie sa potrzebne to raczej nie ma problemu zadnego, nie zaslaniaja nic ani zadnych podobnych historii z nimi nie ma

RomanS
11-06-2009, 23:35
Bardzo pomagaja przy fotografowaniu architektury i innych plenerowych ujec.

an4r
11-06-2009, 23:52
dzięki, nie widziałem tego na oczy więc dlatego pytam czy dodatkowe linie nie zasłaniają obiektów, czuję się uspokojony ;)

Vitez
12-06-2009, 10:02
Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines' : http://www.katzeyeoptics.com/page--Custom-Grid-Crop-Lines--gridlines.html i te linie są strasznie przydatne przy kadrowaniu. Bardzo niewygodnie by mi się teraz na 'gładkiej' pracowało.

Merde
12-06-2009, 10:20
Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines'

A przydatność klina i rastra jak oceniasz przy takim (stosunkowo małym) wizjerze?

dr11
12-06-2009, 11:39
Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines' : http://www.katzeyeoptics.com/page--Custom-Grid-Crop-Lines--gridlines.html i te linie są strasznie przydatne przy kadrowaniu. Bardzo niewygodnie by mi się teraz na 'gładkiej' pracowało.Miałem klin do 350D. Musiałem korygować światło bo przepalało fotki. Masz podobnie ze swoją?
A co do matówki z liniami do 40D to polecam. Po przejściu na gładką w 5D czułem się trochę dziwnie ;) W sumie do 5D też jest taka ale zmieniłem finalnie na taką do jasnych szkieł.

Vitez
12-06-2009, 12:57
A przydatność klina i rastra jak oceniasz przy takim (stosunkowo małym) wizjerze?

Ciężko ocenić skoro nie ostrzę manualnie... Kupowałem tę matówkę dla linii, nie dla klina i rastra :) .
Co do korekty pomiaru światła - ustawiłem w C.Fn. korektę jak dla którejś Canonowej matówki i dobrze działa:

http://www.katzeyeoptics.com/item--Canon-40D-50D-Focusing-Screen--prod_40D.html

"We recommend use of the Ef-A selection in the camera’s focusing screen type custom function for most accurate results."

piotrthx
12-06-2009, 14:23
to ja dolorze jeszcze dwa pytania
czy matowke mozna wymienic samemu?
jak sie ma do tego gwarancja aparatu?

Merde
12-06-2009, 14:41
to ja dolorze jeszcze dwa pytania
czy matowke mozna wymienic samemu?
jak sie ma do tego gwarancja aparatu?

W 40D/50D jest to banalne, nie wymaga rozkręcania aparatu (odhaczasz zaczep i samo wychodzi).

dr11
12-06-2009, 15:29
...odhaczasz zaczep i samo wychodziWłaśnie, polecam położyć aparat bagnetem do góry żeby samo nie wyszło za daleko (czytaj nie wypadło z aparatu na dywan, gdzie np. często chadza kot ;) )

irekaro
12-06-2009, 20:58
polecam matówkę z klinami ale jak masz jasne obiektywy. taki f2.8 nie mniej. a jak masz stałkę f1.4 no to jest bosko. a jak byś tak kita podpiął ciemnego to już nic nie widać, kliny i rastry szybko ciemnieją.