Zobacz pełną wersję : Matówka w 40D
hej,
mam pytanko o matówkę w 40d. używa ktoś "matówki z siatką" ? Rozumiem, że jest to jakaś niestandardowa matówka ?
Jakby ktoś kto ma taką matówkę albo korzystał z niej napisał czy to pomaga czy przeszkadza to będę wdzięczny.
ja używam matówki Ef-D w moim 40D. Na początku miałem mieszane odczucia, ale szybko się przyzwyczaiłem. W dużym stopniu ułatwia kadrowanie, także śmiało polecam.
Ja rowniez jej uzywam, od poczatku bardzo zadowolony bylem, nie wiem czy w jakis sposob te linie moga przeszkadzac, wrecz przeciwnie czesto sie przydaja, a jak nie sa potrzebne to raczej nie ma problemu zadnego, nie zaslaniaja nic ani zadnych podobnych historii z nimi nie ma
Bardzo pomagaja przy fotografowaniu architektury i innych plenerowych ujec.
dzięki, nie widziałem tego na oczy więc dlatego pytam czy dodatkowe linie nie zasłaniają obiektów, czuję się uspokojony ;)
Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines' : http://www.katzeyeoptics.com/page--Custom-Grid-Crop-Lines--gridlines.html i te linie są strasznie przydatne przy kadrowaniu. Bardzo niewygodnie by mi się teraz na 'gładkiej' pracowało.
Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines'
A przydatność klina i rastra jak oceniasz przy takim (stosunkowo małym) wizjerze?
Ja używam matówki z Katzeyeoptics z 'Rule of Thirds grid lines' : http://www.katzeyeoptics.com/page--Custom-Grid-Crop-Lines--gridlines.html i te linie są strasznie przydatne przy kadrowaniu. Bardzo niewygodnie by mi się teraz na 'gładkiej' pracowało.Miałem klin do 350D. Musiałem korygować światło bo przepalało fotki. Masz podobnie ze swoją?
A co do matówki z liniami do 40D to polecam. Po przejściu na gładką w 5D czułem się trochę dziwnie ;) W sumie do 5D też jest taka ale zmieniłem finalnie na taką do jasnych szkieł.
A przydatność klina i rastra jak oceniasz przy takim (stosunkowo małym) wizjerze?
Ciężko ocenić skoro nie ostrzę manualnie... Kupowałem tę matówkę dla linii, nie dla klina i rastra :) .
Co do korekty pomiaru światła - ustawiłem w C.Fn. korektę jak dla którejś Canonowej matówki i dobrze działa:
http://www.katzeyeoptics.com/item--Canon-40D-50D-Focusing-Screen--prod_40D.html
"We recommend use of the Ef-A selection in the camera’s focusing screen type custom function for most accurate results."
piotrthx
12-06-2009, 14:23
to ja dolorze jeszcze dwa pytania
czy matowke mozna wymienic samemu?
jak sie ma do tego gwarancja aparatu?
to ja dolorze jeszcze dwa pytania
czy matowke mozna wymienic samemu?
jak sie ma do tego gwarancja aparatu?
W 40D/50D jest to banalne, nie wymaga rozkręcania aparatu (odhaczasz zaczep i samo wychodzi).
...odhaczasz zaczep i samo wychodziWłaśnie, polecam położyć aparat bagnetem do góry żeby samo nie wyszło za daleko (czytaj nie wypadło z aparatu na dywan, gdzie np. często chadza kot ;) )
polecam matówkę z klinami ale jak masz jasne obiektywy. taki f2.8 nie mniej. a jak masz stałkę f1.4 no to jest bosko. a jak byś tak kita podpiął ciemnego to już nic nie widać, kliny i rastry szybko ciemnieją.