Zobacz pełną wersję : Na co zamienić Sigmę 17-70 f2.8-4.5
herbatniczek
11-06-2009, 12:24
Hej,
Sigmę mam już ponad rok czasu i ostatecznie nie spełnia moich oczekiwań. Dobre zdjęcia wychodzą tylko na przesłonie 5.6-8. Przy 17mm jest dla Sigmy najtrudniejsze a czasem widoczki chciałoby się zrobić. Chciałbym ją rozmienić na dwa obiektywy o mniejszym zoomie.
Mam już zaplanowany zakup Tamrona 90mm f2.8 do portretów i makro. Będzie mi brakować czegoś do widoczków i spacerów. Co wybrać żeby być zadowolonym i nie przepłacić?
Myślę nad Tamronem 17-50 F2.8
patric89
11-06-2009, 12:51
kup tego tamrona chyba ze macro nie jest tak wazne to polecam C85 a do widoczków albo tamron abo cos nieco szrszego. Ja jestem b. zadowolony z tamrona - Ostry od pełnej dziury
no 17mm w tamronie to też nie będize spełnienie Twoich marzeń... ta ogniskowa to też największa bolączka tamrona. Znaczy jeżeli chodzi o bliskie plany to spoko, ale przy ostrzeniu na ~nieskończoność pojawiają się problemy więc pewnie to samo co masz teraz w tej sigmie. I to nie jest tylko moja odosobniona opinia. A tak swoją drogą to do widoczków po co Ci AF??;-> Co prawda miałem tego tamrona an wyprawie na bałkany rok temu i nie mogę powiedzić żeby mnie zawiódł ale trzeba wiedzieć jak go używać żeby było dobrze(ostrzenie na 50mm i zjerzdżanie na 17mm lub live view itp.)
Lepiej dozbierać i kupić 17-55 Canona albo jak odpada ze względów finansowych to tamrona 28-75 - ma o wiele lepsze opinie od 17-50 a do zalepienia dziury na szerokim KITa - do widoczków po przymknięciu będzie dobry. No chyba, że szeroki to nie tylko widoczki to 17-50 też fajne szkiełko tylko trza się z nim umieć obchodzić ;)
zbyszekjan
11-06-2009, 13:26
Dozbieraj do canona 17-55. Jasny, ostry od pełnej dziury i w całym zakresie ogniskowych, stabilizacja. Mam ten obiektym i mogę go śmiało polecić. Jedyny mankament to cena.
Może Sigma 10-20 do widoczków? Ew. odpowiednik Canona, jeśli cena nie jest problemem.
Mnie się tam bardzo podoba 17mm w Sigmie 17-70 :P
Nie będę oryginalny ale zdecydowanie Canon 17-55. Miałem ową Sigmę, potem Tamiego 17-50 i po próbach ( bo C to cenowo niemal trzy razy Tamron) zdecydowanie dołożyłem do Canona. Jest znaczna różnica.
mate00sh
11-06-2009, 22:28
Sigma moim zdaniem jest bardzo dobra w większości przypadków, ale zawiodła mnie w kilku momentach, gdy potrzebowałem użyć dłuższej ogniskowej w kiepskich warunkach oświetleniowych. Dlatego kupiłem C 17-55 IS. Sigmę mam nadal, ponieważ w porównaniu z Canonem jest mała, co czasem się przydaje.
Tak jak i przedmowcy radze C.17-55/2.8 IS, uzywam go od pierwszych miesiecy kiedy byl dostepny w Polsce.
A może canon 20mm i 50mm lub 85mm ?
Dwie stałki sympatyczne.
herbatniczek
12-06-2009, 21:39
Canon za drogi - nrazie mam wolne ok 1,5k a obiektywy szybko nie tanieją, więc zamiast czekać wolę sprzedać Sigmę i mieć dwa obiektywy.
Na Tamrona 90mm f2.8 jestem już zdecydownay.
a co myślicei o Tokina 12-24/f4 AT-X PRO ?
Nie wiem jak bardzo warto jest się opierać na testach rozdzielczości optyczne.pl ale wynika z nich że jest tak samo dobra a nawet lepsza jak Canon 10-22/3,5-4,5 a za to tańsza
Chyba ją wybiorę do widoczków na wyjazdy... ma ciekawy zakres i powinna być ostra ... ? Moje wymagania ostrosci zaczynają się od poziomu Tamrona 28-75 F2.8
Goomis - czemu ostrzyłeś na 50mm i zjeżdzałeś na 17? czy to jakaś popularna praktyka :) ?
Lepiej dozbierać i kupić 17-55 Canona albo jak odpada ze względów finansowych to tamrona 28-75 - ma o wiele lepsze opinie od 17-50 a do zalepienia dziury na szerokim KITa - do widoczków po przymknięciu będzie dobry. No chyba, że szeroki to nie tylko widoczki to 17-50 też fajne szkiełko tylko trza się z nim umieć obchodzić ;)
Opinie, opiniami, a życie sobie...:D :wink:
Tamrona 17-50 miałam ponad rok - był ostry od 2,8.
Natomiast Tamron 28-75 w porównaniu z 17-50 wypada pod tym względem zdecydowanie gorzej. Oczywiście mam na myśli mój egzemplarz.
Moje wymagania ostrosci zaczynają się od poziomu Tamrona 28-75 F2.8
J.w. ostrość w Tamronach chyba rzeczywiście jest mocno loteryjna. Jak trafisz dobrze to 17-50, jak i 28-75 będzie ostry od 2,8.
Tamron 90mm tez jakoś bardzo tani nie jest... chyba że namierzyłeś jakąś dobrą używaną sztukę.
Miałem 2 sigmy. AF w słabych canonach jest pewniejszy niż w Sigmie EX. Takie miałem doświadczenia. A testy optyczne hmm nie wiem co o nich myśleć ale KIT IS to pożądna maszynka wg nich ;)
herbatniczek
12-06-2009, 22:16
no w sumie z tym KITem masz rację.. Te wykresy rozdzielczości są zbliżone do Sigmy a oba szkła miałem i nie ma porównania..
Tamrona 90mm możesz dostać nowego za 1200zł z ebay albo używkę za podobną cenę w Polsce.
Szerokokątna TOkina 12-24 i Canon 10-22 mają problemy z abberacją i winietowaniem.. nie wiem jak to wygląda w praktyce ale to chyba głóny problem obiektywów szerokokątnych.. ?
AF w ogóle się nie liczy.
Przykłądowe fotki wyglądają dobrze.. ale czy Wy kupilibyście te sztuki?