Zobacz pełną wersję : Pytanie NOWEGO
blackpearl
08-06-2009, 17:18
Witam.Dzisiaj kupilem eos 40d i mam pytanie.Czy mogę podpiąć do niego ef 28-90 4-5.6 ze starego analoga eos 300.Nie mam na razie kasy na nic innego a wiadomo chcialbym trochę nim poptsrykac.Wiem ze MM pisal ze nie podpiąl by do cyfry obiektywu z analoga,ale dlaczego?.Możliwe ze mogę cos uszkodzić?Będe wdzięczny za odpowiedzi.Pozdrawiam.
1. Gratuluje pomysłu kupowania drogiego body przy braku kasy na obiektywy.
2. 28-90 podepniesz, tyle że jakościowo ten obiektyw jest mocno taki sobie, co bedziesz doskonale widział na zdjęciach z 40d.
3. Pozbawiasz sie szerokiego kąta - 28 musisz pomnożyć przez 1,6.
I tak oto Antolll wyczerpał temat.
I tak oto Antolll wyczerpał temat.
Ale jestem fajny :mrgreen:
A tak na poważnie.
Jeśli masz w najbliższym czasie perspektywe kasy na obiektywy (i nie mam tu na myśli 200zł, raczej dodaj jedno zero) to zostaw 40d. A jeśli przez rok czy dłużej masz zamiar używać tylko 28-90 to ta puszka sie bedzie zupełnie marnować, lepiej kup jakąś starszą - gorszą - tańszą, ale szkło sensownej jakości (i tu sie zaczyna kolejny temat na więcej niż 2 posty).:mrgreen:
No ale może chociaż kolega zakupiłby sobie kita... albo 50/1.8, jeśli zooma nie potrzebuje.
Albo opcja Antollla - sprzedać 40d, kupić gorsze body i jakieś sensowne szkło
blackpearl
08-06-2009, 18:38
Wiem ze szklo jest najwazniejsze i dlatego wiem ze w pierwszej kolejnosci powinienem kupic ale nadazyla się okazja więc bralem.Przez dwa lata focilem lustrzanka innego systemu i doskonale zdaje sobie sprawe z wartosci dobrego obiektywu.Posiadalem dwie stalki 50,.sigmę apo 70-300, 35/2.Na razie nie mam nawet na waciki więc podepnę tego canona ef 28-90.Pozdrawiam.
...Posiadalem dwie stalki 50,.sigmę apo 70-300, 35/2.Na razie nie mam nawet na waciki więc podepnę tego canona ef 28-90.Pozdrawiam.
No więc nie jest tak źle, coś masz.
Zamiana 40D na coś słabszego (300D?) jest moim zdaniem kiepskim pomysłem na łatanie portfela. Lepiej pogonić inne graty i dołożyć do czegoś lepszego, niż równać w dół.
Mellan tam jest czas przeszły: posiadałem.
No fakt! Dzięki za słuszną uwagę, Comatus.
Mimo wszytko podtrzymuję opinię o nierównaniu w dół, cokolwiek by autor wątku natenczas nie zachciał podpiąć. Nie musi przecież kupować od razu elek, tamrony czy sigmy można kupić w znośniejszych cenach.
Wiesz, ja kupiłbym kita i do zabawy - wybór dużo lepszy niż 28-90, a cenowo to można poniżej 100 pln kupić (przynajmniej ja tak kiedyś kupiłem).
Będziesz się tylko frustrował. Pouśmiechaj się mocno do kogoś niech ci udostępni lub tanio odstąpi jakiegoś kita od xxxD. One są tanie jak barszcz, a pewnie będą lepsze.
EDIT:
No i comatus mnie ubiegł :(
blackpearl
08-06-2009, 20:13
he wlasnie usmiecham się do znajomego bo ma calą skrzynke "L" i mówi ze gdzie s tam lezy tez "kit",zobaczymy.
Kit, 50/1,8 - i juz masz takie minimum na początek. A potem, jak przyjdzie więcej $ to lepsze szkła sobie kupisz do dobrej już puszki.
jaki kit poniżej 100zeta ? no ok 18-55 IS kita można tanio dostać i nie jest zły, za 17-85 IS troskę więcej ale to już niezły wybór.
Szkoda, że, żaden forumowy mądrala nia zapytał o to, co się foci- jeśli coś lekko dynamicznego, to tamron/sigma to nie to (wiem, wiem- światło itd, ale jeśli AF nie trafia to i tak jest qpa pomijam słynne BF/FF)
A czy lepszy jest dobry obiektyw i gorsze body- pewnie tak, albo raczej może tak... całość tworzy zestaw używany do focenia, ot uchwyt, wygoda , szybkość zmian parametrów- ja uważam, że 40D jest niezły , pomimo swojego wieku technologicznego a dobry obiektyw mu pomoże w rozwinięciu skrzydeł.
jaki kit poniżej 100zeta ?
Zwykły kit 18-55. I jak napisałem: "przynajmniej ja tak kiedyś kupiłem" - dokładnie 80 pln + przesyłka (tu na forum).
Ale fakt, obecnie są ciut droższe.
Szkoda, że, żaden forumowy mądrala nia zapytał o to, co się foci
Skoro ktoś nie mówi co foci to się zakłada, że wszystko - zwłaszcza jak się pyta o obiektyw o jaki zapytał.
blackpearl
08-06-2009, 22:08
Jesli chodzi o moje focenie to portret,krajobraz(glównie Tatry) oraz mecze pilkarskie IV ligi.Sigma APO powiem ze sprawdzala się tak srednio,wolny AF.Ostatnio robilem zdjęcia Canonem 70-200/4 L +30d i róznica niesamowita.Tak juz pisalem narazie to będzie zapoznanie się z aparatem i potem na pewno cos lepszego.Do portretu myslalem ze na razie ta 50/1.8 canona na początek a do krajobrazu to moze sigma 18-50/2.8.Kiedys ją mialem i powiem ze byla ok tylko trochę AF zawodzil.
a do krajobrazu to moze sigma 18-50/2.8.Kiedys ją mialem i powiem ze byla ok tylko trochę AF zawodzil.
Albo tamron 17-50/2,8 :-D
blackpearl
10-06-2009, 00:59
No to mam juz swoją wymarzoną 40d.Kolega kita załatwił.stan wizualny aparatu oceniam na 6+.Wszystko chodzi pieknie,lcd czysciutki, wszystkie papiery są.Mam nadzieję ze ze servis na Zytniej mnie będzie nie potrzebny.Teraz tylko odkładanie kasy na lepszą optyke i lampeczke i plecak i...kufa sporo tego.Dobrze ze żona śpi ;p