Zobacz pełną wersję : Obróbka zdjęć przed wysłaniem do fotolabu
Witam,
poradźcie mi - robicie cos ze zdjęciami przed wyslaniem do labu ? Chodzi mi tu głównie o wyostrzanie.
Właśnie dostałem odbitki. Zdjęcia wyslalem pomniejszone przez pomyłke - nie wiem jak tego dokonałem ;) :shock: :shock: i wyszly srednio ładnie. Ale, na przyszłość - czy maszyna sama sobie pomniejszy zdjęcie z 8mpix do 10x15 i będzie to znośnie wyglądało z 18-55 Kita ?
Może jakieś uwagi? Nie chce znów mieć zonka :twisted:
http://www.fotogenia.info/index.php?text=artykul&id=0020
zobacz tu
http://www.lab-net.pl/kadrowanie.php
a tutaj masz jak kadrowac (plik doc)
http://www.lab-net.pl/pliki/kadrowanie.doc
nic nie kadrowac jak masz 3:2 to z tego bedzie 10x15
@tadek
a co bedzie jak fotka krzywa, lub usunac zbedny fragment ktre moze przedszkadzac w odbiorze, to wystarczy ustawic parametry i wykadrowac ja np ze swojej wysluzonego kompakta 4 mpix wykadrowalem tak ze zamowilem odbitki 30x45cm a jakos jest akceptowalna jak dla mnie (nie ma tych kwadracikow) :)
Mnie chodzi raczej o to czy wyostrzac w PS czy nie? Mam 18-55 i zakładając ze zrobił maksymalnie ostrą fotkę na swoje możliwości to czy odbitka będzie ostra przez fakt pomniejszenia wielkości czy też nie ?
Tomasz Golinski
15-08-2005, 00:38
Myśle, że sporo zależy od tego, jakim softem traktują w labie te fotki. Najlepiej spróbować. Wysłać dwie foty i porównać naocznie.
Ja przy jakiejś okazji zauważyłem, że można nawet przeostrzyć, a na papierze wciąż będzie dobrze.
Ogolnie wiekszosc labow ma tak ze jesli klient nie zaznaczy "bez korekcji" to mu wyostrza, podciagna jasnosc, kontrast itp - wszystko to z automatu chyba ze zautomat zawiedzie to czasem laborant pare klikow wykona.
Szczegolnie gdy klient robi do 10x15 (format amatorsko-turystyczny - taki stereotyp) to tym bardziej poprawiaja by "ladnie wygladaly" .
Jesli sam sobie w PS zmniejszysz (tzn dostosujesz wymiary w pikselach vs dpi vs docelowy rozmiar zdjecia) , wyostrzysz i inne korekcje (poziomy, krzywe, kontrasty, balans kolorow)zastosujesz (w sRGB najlepiej) - to do labu najlepiej oddawac z zastrzezeniem "bez korekcji" bo moga ci spaprac (np zdjecie nastrojowe zrobione wieczorem rozjasnia ci tak jakby bylo poludnie myslac ze ekspozycja/fotograf zawiodl).
Przepraszam za maly OT wlasciciela ale wkrotce bede musial skorzystac z labu i mam watpliwosci co do rozdzielczosci, prosze bez docinkow to moj pierwszy raz :oops: :mrgreen: chodzi mi o rozdzielczosc zdjec przed oddaniem do labu, potrzebuje zdjec w formacie 18 x 21 i zastanawiam sie czy zmniejszac ich rozdzielczscosc bo zatraca sie na odbitkach pewne szczegoly ? czy wrecz przeciwnie jesli zmniejsze rozdzielczosc to bede mial gorsza jakosc... mysle oczywiscie o oryginalnym JPEG Fine - 3k x 2k pixli
chodzi mi o rozdzielczosc zdjec przed oddaniem do labu, potrzebuje zdjec w formacie 18 x 21 i zastanawiam sie czy zmniejszac ich rozdzielczscosc bo zatraca sie na odbitkach pewne szczegoly ?
Ja nie zmniejszam. Lab sobie dobrze radzi ze skalowaniem a przy wlasnorecznym zmniejszaniu istnieje ryzyko lekkiego niedopasowania rozmiarow co objawic sie moze niedokladnie tym samym kadrem.
Ja nie zmniejszam. Lab sobie dobrze radzi ze skalowaniem a przy wlasnorecznym zmniejszaniu istnieje ryzyko lekkiego niedopasowania rozmiarow co objawic sie moze niedokladnie tym samym kadrem.
Jeszcze tak nie próbowałem...
Ja robię pliki na gotowo. Dodatkowo wrzucam zawsze ramkę więc nie wiem jak by to wyszło przy skalowaniu przez maszynę, ponieważ ona obcina zawsze około 3% ze zdjęcia.
Ja robię odbitki na gotowym obrazku w PS'ie. Skaluję, kadruję samodzielnie.
Trzeba oczywiście wziąć pod uwagę dokładny (co do mm) rozmiar papieru.
Zawsze wychodzi dobrze. Jest chodzi o UnsharpMask to czy ja wiem. Szkło mam mydlane więc nie wiem czy to do daje ;)
Czasami stosuję jednak UM.
Jeśli chodzi o rozdzielczość to ustwiam na 300dpi. Z tego co wiem maszyna która mnie 'obsługuje' wyciska 400dpi, ale nie próbowałem jeszcze :)
Trzeba oczywiście wziąć pod uwagę dokładny (co do mm) rozmiar papieru.
Zawsze wychodzi dobrze.
Mi kilka razy przy odbitkach dopasowanych rozmiarem do wymiarow podanych przez lab brakowalo czasem milimetra albo dwoch... co ma dosc duze znaczenie czasami, bo gdy ja ciasno przycinam portret kota tak ze uszy ledwo sie mieszcza, a potem lab mi dodatkowo dotnie 1mm to uszy juz przyciete a zdjecia kotow z przycietymi uszami to ja wyrzucam.
Ramek nie robie bo ich nie lubie - tu moze tkwic kruczek ze na ramkach trudniej zauwazyc przyciecie przez lab... no ale ogolnie lab wmowil mi ze to moja wina bo maszyna nie zawsze tak samo przycina, papier sie przesuwa w trakcie robienia odbitek i maja racje - wymiary podane przez nich sa orientacyjne i najlepiej albo zrobic o jakies 100 pikseli wieksze zdjecie a nie dokladnie na wymiar, albo ramke, albo olac i zostawic skalowanie labowi - tak wlasnie robie i dobrze wychodzi.
Jeszcze lepiej gdy lab ma opcje "ciecie dynamiczne" (np fotonet tychy) - wtedy tna zdjecie sporo dokladniej dopiero po naswietleniu... nie wiem dokladnie jak to dziala ale dziala na tyle skutecznie ze nie trzeba przekadrowywac z 4:3 do 3:2 .
Ok, ja dla pewności sobie lekko wyostrze z automatu każdą fotkę. Polecacie jakiś program który to zrobi hurtowo dla 100zdjęć ?
Ok, ja dla pewności sobie lekko wyostrze z automatu każdą fotkę. Polecacie jakiś program który to zrobi hurtowo dla 100zdjęć ?
Widze, że nie masz się z tym zamiaru pier...dykać ;)
Niestety nie znam takiego softu...
Zasatanawiam się jakie dajecie ustawienia w UM w PS'ie.
Czy indywidualnie dla każdego zdjęcia czy macie jakieś wypróbowane ustawienie i się go trzymacie? Jeśli tak to jakie?
Ripek polecam ci napisanie prostego zadania w photoshopie na wyostrzanie - później otwierasz np 200 zdjęć robisz wsad i idziesz na kawę a sprzęt wszystko wyostrzy. Znajomy fotograf wszystkie zdjęcia wyostrza wzmocnieniem dwukrotnie 50, 1, 0
(...)
Jeszcze lepiej gdy lab ma opcje "ciecie dynamiczne" (np fotonet tychy) - wtedy tna zdjecie sporo dokladniej dopiero po naswietleniu... nie wiem dokladnie jak to dziala ale dziala na tyle skutecznie ze nie trzeba przekadrowywac z 4:3 do 3:2 .
utrafiles w sedno, do tychow mam rzut kamieniem i trzy beretem, juz nie musze sie certolic z wyborem labu :) z tego co zauwazylem (w okolicy 3 km na jednej tylko ulicy w tychach) sa 4 sklepy foto i ten ma najtanszy stuff, a roznica znaczna bo wystarczy przejsc sie kawaleczek by natrafic na identyczna jak w fotonecie karte 512 preteca ale o 20 zl drozsza...
Widze, że nie masz się z tym zamiaru pier...dykać ;)
Probowalem automatycznego, masowego wyostrzania w IrfanView ale efekty mnie nie przekonaly.
Poza tym masowo wyostrzam tylko fotki zmniejszone do rozmiaru internetowego (dluzszy bok 800 lub 640).
Do labu - indywidualnie.
Zasatanawiam się jakie dajecie ustawienia w UM w PS'ie.
Czy indywidualnie dla każdego zdjęcia czy macie jakieś wypróbowane ustawienie i się go trzymacie? Jeśli tak to jakie?
1. Indywidualnie to wg wskazowek z ksiazek Scotta Kelbiego albo "na oko" .
2. Masowo (jak wyzej - do internetu) to zrobilem sobie akcje w PS ktora zmniejsza a pozniej wyostrza Smart Sharpen 80%/0.6 .
1) prosty skrypt w bashu (lub innym shellu) + convert.
2) gimp i skrypt
3) irfanviewer ibatch job
wiecej nie znam :)
Odświeżę troszke w temacie przygotowania tak pliku aby nic nie obcieło. Jak dogadać się z labem aby nic nie ucieli. Może robić np białe ramki niech je sobie obcinają ale ile tej ramki. Zawsze można ją uciąć samemu. Tu jest sporo ale wasze rady są bezcenne http://www.pamprofil.pl/cyfrowa_kadrowanie.php
ryszard_ochódzki
16-09-2008, 12:40
Najlepiej zamawiaj w jednym labie. Najpierw przetestuj na pojedynczych plikach, a później hurt. Jak ze wszystkim trzeba troszkę potestować żeby finalne zdjęcia były okej.