Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Reczne ostrzenie w zenitarze "rybie oko"

sitek
07-06-2009, 19:20
Mam pytanie, wyczytałem że w tym obiektywie trzeba ręcznie ostrzyć, tylko pytanie: czy na matówce pojawia się czerwony kwadracik od AF i aparat robi "beep" czy trzeba to robić na oko?

HenrykG
07-06-2009, 19:33
Na oko. Ale można wykorzystać naniesioną na obiektywie skale odległości i głębi ostrości...

janmar
07-06-2009, 20:16
Dużo tego ostrzenia nie ma.:smile: Ustawisz 0,5 m i f 5,6 i robisz.Pozdrawiam

allxages
07-06-2009, 20:25
Dużo tego ostrzenia nie ma.:smile: Ustawisz 0,5 m i f 5,6 i robisz.Pozdrawiam

Nigdy nie miałem Zenitara w ręce, ale dlaczego akurat 0.5m? To nie lepiej nieskończność? Podejrzewam, że skala i tak się kończy koło 1m..

janmar
07-06-2009, 20:49
Nigdy nie miałem Zenitara w ręce, ale dlaczego akurat 0.5m? To nie lepiej nieskończność? Podejrzewam, że skala i tak się kończy koło 1m..

[Tak dokładnie to w kazdym przypadku zależy od tego co chcesz sfotografować].Nieskończoność w ogóle, niezależnie od szkła ustawiam niezwykle rzadko.Korzystam z pojęcia hiperfokalnej.W tym szkle przy ustawieniu jw. masz praktycznie wszystko ostre co przed Tobą.Nie mam obecnie tego szkła więc nie moge spojrzeć na skalę GO.Ale jak pamiętam to tak było. :smile:

allxages
07-06-2009, 21:05
Ja młody gniewny to i manualnie raczej nie miałem potrzeby ostrzyć, ale zawsze wydawało mi się, że hiperfokalną uzyskuje się poprzez ustawienie właśnie na nieskończoność. Co prawda fish-eye może troszkę się tutaj różnić, ale hmmm widocznie jestem niedouczony ;)

HenrykG
07-06-2009, 21:21
zawsze wydawało mi się, że hiperfokalną uzyskuje się poprzez ustawienie właśnie na nieskończoność.

Otóż nie. Jeżeli wykorzystujemy oznaczenia na obiektywie, to nieskończoność ustawiamy naprzeciw symbolu przysłony, której mamy zamiar użyć. Po "drugiej stronie" skali będziemy widzieć od jakiej odległości będzie ostro...