PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 20D plusy i minusy

Aux
13-08-2005, 18:26
Witam i pozdrawiam wszystkich Canonierow 
Przeczytalem juz chyba wszystkie testy 20D i wprzewazajacej większości komentarze sa bardzo pozytywne, powiedziałby nawet euforyczne. Przyznam jednac szczeze ze natknolem się na dosyc powaznego konkurenta Minolta 7D.
Wszyscy ktozy bawia się w foto jakis czas zdaja sobie sprawe ze wady i zalety to sprawa po czesci subiektywna, każdy z nas oczekuje od sprzętu czegos szczególnego, każdy ma jakas pasje i zainteresowania przy których fotografia ma swoje przełożenie. Np. szybkostrzelność body dla kogos kto robi nature nie ma tak wielkiego znaczenie itp.
Mój odzew kieruje szczgolnie do szczęśliwców posiadających już 20D. Proszę o opisanie zarówno zalet jak i wad. Proszę również o trzymanie się tematu „CANON 20D” bez skokow na wyzsza jak i nizsza pulke 

Pszczola
13-08-2005, 18:40
Na tym forum w kilku miejscach byly calkiem sensowne prezentacje plusow i minusow 20d w zestawieniu z innymi eosami. Zachecam do lektury.

Cichy
13-08-2005, 19:44
Same plusy :)

Vitez
13-08-2005, 21:09
A ja sie tak zastanawiam od kiedy 20D to "cyfrowy kompakt Canona" ? (w takim dziale oryginalnie byl ten watek umieszczony - przenosze).

Vitez
13-08-2005, 21:16
I teraz na temat: wady i zalety moge opisywaac bardzo subiektywnie i w odniesieniu do poprzednich aparatow jakie mialem (A100, G3, 10D).

Zalet mnostwo i pewnie wszystkie znasz - szybki (AF, bufor, podglad, fps), 8 megapikseli, niskie szumy, precyzyjniejszy AF srodkowym punktem przy szklach 2.8 i jasniejszych (a takich glownie uzywam i roznica pomiedzy 10D a 20D bardzo zauwazalna), E-TTL II.

Wady:
- grip taki sobie - gorzej sie trzyma niz 10D z gripem, wydaje sie mniej solidny.
- trzepie lustrem (znowu porownanie do 10D)
- wizjer ciemny, maly i moglaby byc wymienna lub nie az tak gladka matowka (ta wade odkrylem dopiero jak zaczalem sie manualnymi szklami bawic oraz jak mialem przez jakis czas EOS5)
- nieuszczelniany - ale tego nie wymagam w tej klasie ;) ... mam dwa szkla uszczelniane i jak czasem w deszczu robie to chcialbym zupelnie sie nie bac a nie tylko o body sie bac.

Kolejne wady jakie mi sie nasuwaly to kolejne roznice klasowe wiec sobie daruje (spot, wiecej pol AF, eyecontrol).

snowboarder
13-08-2005, 23:33
Vitez napisal w sumie wszystko. Moim zdaniem o ile twoje zastosowania
nie zachaczaja o specjalistyczne zdjecia akcji, skrajny szeroki kat lub
o ile nie bedziesz robil odbitek na sprzedaz wiekszych niz 40x60cm,
to nigdy nie bedziesz potrzebowal lepszego aparatu. Mam 20d od roku
i robie zdjecia wymagajace szybkiej reakcji AF i tu 20d sie czasem wyklada.
Predkosc serii jest wystarczajaca, z karta typu Sandisk Ultra II lub lepiej
dziala znakomicie. AF moglby byc szybszy, ale to zalezy tez od obiektywow,
z jasnymi szklami dziala bardzo dobrze.
Ja sadze, ze upgarde'uje prawdopodobnie w przeciagu paru miesiecy,
mozliwe, ze do 1D MkII (lub nastepcy). Ale szczerze 20d jest super
aparatem w pelni satysfakcjonujacym 99% zastosowan.
Co do Minolty, to choc nie mialem 7D w reku, to musisz pamietac, ze
wybierajac aparat wchodzisz w SYSTEM. Pozniej trudno zmienic
wszystkie obiektywy i aprat, dosc drogo to kosztuje ;-)
Zobacz co prezentuje Minolta jako system. Jesli uznasz, ze gama
obiektywow jest wystarczajaca, wez Minolte pod uwage. Moim zdaniem
trudno zaufac tej firmie. Cyfrowy SLR wprowadzili 5 lat za pozno.
Stracili tym samym moim zdaniem 80% uzytkownikow (w tym mnie).
Zobacz, ze ich tele kosztuja wiecej niz odpowiedniki Nikona lub Canona,
a technologicznie sa przestarzale. AS w aparacie nie zastepuje IS
w dlugich obiektywach. Ale znowu, jesli robisz tylko portrety, to
masz niezle szkla Minolty do wyboru. Powodzenia w decyzji ;-)

Kubaman
14-08-2005, 09:55
ponieważ pisać można z godzinę, opiszę kilka wad, które - niezależnie czy to ta półka czy nie - dają mi w kość i będę je kiedyś chciał wyeliminować przez zmianę body.

1) brak spota - naprawdę poważny brak IMHO, sporo trzeba kombinować, aby ten brak zneutralizować
2) brak uszczelnienia. Fotografując przyrodę, cały czas się trzęsę, co będzie jak spadnie deszcz itp.
3) za wolny AF w trybie servo. Jest i tak szybki, ale ja chcę więcej.

Jeden plus dla którego nigdy 20D nie sprzedam: darmowy, wysokiej klasy extender dla tele w postaci cropa x1,6 :cool:

maverick
14-08-2005, 11:44
Jeden plus dla którego nigdy 20D nie sprzedam: darmowy, wysokiej klasy extender dla tele w postaci cropa x1,6 :cool:
A z tym cropem to nie jest tak, że np. przy 200mm masz powiększenie obrazu takie samo jak z analoga przy tej samej ogniskowej, tylko mniejszy kąt widzenia jak w analogu (bo 1.6)? Taki extender to można sobie...

Alzail
14-08-2005, 12:03
to jest tak jakbys na analog zalozyl obiektyw 320mm :)

Cichy
14-08-2005, 12:13
Oświećcie mnie, co to jest SPOT ? :|

Alzail
14-08-2005, 12:25
pomiar swiatla punktowy, jezeli sie nie myle ;]

Mac
14-08-2005, 12:31
Nie ma idealnego body ale może Canon zacznie customizować (taki brzydki neologizm) swoje body i będzie dawał uszczelnienie w wersji 20Dn (nature) cena będzie wyższa niż standardowego 20D. Niestety swojego 20D straciłem a miałem go tylko 2 miesiące. Nie mniej podpisuję się pod tym co napisał Snowboarder. Drobnych mankamentów nigdy nie uda się wyeliminować a liczy się otoczenie wokół body a tutaj Canonowi nie wiele można zarzucić.

C41photocrew
16-08-2005, 12:53
to jest tak jakbys na analog zalozyl obiektyw 320mm :)

hmmm ale obraz pozostaje ten sam tylko kat widzenia z 320!!!

Alzail
16-08-2005, 13:00
tak ? to faktycznie to jest do... :P

C41photocrew
16-08-2005, 13:07
tak ? to faktycznie to jest do... :P

hehe life sux:) mi sie nie podoba w mym 20d jakosc obrazu:/ wogole jakos kurde zbieram sie do wyslania do serwisu znuuf i kurde nie moge sie rozstac z nim (kolejny - ):D hehe jednak gdyby nie ta moja ostrosc bylo by super...

Pawel Woo
16-08-2005, 13:16
Wracając do głównego wątku.
Vitez opisał większość plusówi minusów.
Dodatkowo (przynajmniej dla mnie):

(+)
bogata oferta softu dla RAW z 20D

(-)
- AWB czasami gubi się:
a. przy oświetleniu sztucznym (podnoszone w wielu wątkach)
b. Przy pięknej pogodzie w plenerach (duże kontasty, zieleń, niebieskie niebo) - tu akurat Minolta, Nikon a nawet Sigma mają przewagę.
- AF (szczególnie servo) - dużo gorszy niż w Minolcie

Tym niemniej po podsumowaniu wszystkich zalet i wad wybrałem 20D jako najlepiej odpowiadający moim potrzebom w tej klasie cenowej.

Pozdrowienia

Vitez
16-08-2005, 20:03
(+)
bogata oferta softu dla RAW z 20D

(-)
- AWB czasami gubi się

Zupelnie sprzeczne ze soba punkty... m.in. po to sie robi w RAW by dopasowac kolorystyke a nie polegac na AWB , wiec ossssochoozzzii? ;)

Zielony
16-08-2005, 20:40
Kolejne wady jakie mi sie nasuwaly to kolejne roznice klasowe wiec sobie daruje (spot, wiecej pol AF, eyecontrol).

Wspominasz Vitez o 'ajkontrolu'...
Było już o tym niedawno i kolesie sie wypowiadali raczej na minus tej funkcji...
Powiedz czy miałeś z tym dużo do czynienia i jak oceniasz tą funkcję?
Mnie się np. wydaje że funkcja mogła by być super dla reporterki, ale nie wiem bo sie nie znam...
Napisz coś na ten temat albo mnie gdzieś odeślij... :wink:

mxw
17-08-2005, 01:09
Było już o tym niedawno i kolesie sie wypowiadali raczej na minus tej funkcji...
Mnie się np. wydaje że funkcja mogła by być super dla reporterki, ale nie wiem bo sie nie znam...
ja miałem (mam) 'ajkontrol' w 50E - oj, dość nerwowa funkcja, technicznie działała bardzo dobrze (poza podglądem GO), nawet w okularach, ale aż głupio się robi, jak musisz się wgapiać nerwowo w ten jeden najważniejszy punkt. a gdzie kontrolny rzut oka na resztę kadru? a spojrzenie w dół na wskaźniki? przy AF single shoot jeszcze ujdzie, ale przy serwo?? :?

dlatego w sumie nigdy z 'ajkontrolu' nie korzystałem tak naprawdę ;)

Pawel Woo
17-08-2005, 09:05
Zupelnie sprzeczne ze soba punkty... m.in. po to sie robi w RAW by dopasowac kolorystyke a nie polegac na AWB , wiec ossssochoozzzii? ;)

Jak wspomniałeś Vitez- RAW to MIĘDZY INNYMI rozwiązanie problemu kolorystyki.

Czy podane punkty to sprzeczność?
Logicznie patrząc - NIE - to zwyczajnie wady i zalety.
Samochód może być szybki ale dużo palić... :)
AWB może działać dobrze, a jednocześnie możesz mieć bogatą ofertę softu.
Ja prostaczek uważam to za oczywiste.

I nadal uważam, że za te pieniądze 20D to optymalny wybór.

Pozdrowienia,

snowboarder
17-08-2005, 15:42
(-)
- AWB czasami gubi się:
b. Przy pięknej pogodzie w plenerach (duże kontasty, zieleń, niebieskie niebo) - tu akurat Minolta, Nikon a nawet Sigma mają przewagę.

Jestem w okolicach 20 tys. zdjec, wiekszosc w sytuacji opisanej
powyzej, wszystkie na AWB i ani jedno nie bylo off.

muflon
17-08-2005, 16:34
wszystkie na AWB i ani jedno nie bylo off.
Popieram. To dla mnie (poza szybkością i szumami) jedna z najważniejszych różnic między 10D i 20D - presety WB i sprawność AWB. Po prostu wszystko jest "tak jak trzeba".

Vitez
17-08-2005, 19:52

Sam nie mialem z tym do czynienia, tylko z opiniami.
Opinie negatywne pochodza od uzytkownikow aparatow z mniejsza niz EOS3 iloscia czujnikow AF (np 50E) - tam to rzeczywiscie szwankowalo bo ciezko bylo wycelowac, przekadrowywac itp.
Natomiast opinia ktora mnie przekonuje do eye control pochodzi od uzytkownika EOS3 gdzie przy duzej ilosci punktow AF eyecontrol dziala idealnie.
Dlatego - jesli jakis aparat mialby miec eye control to i odpowiednia ilosc czujnikow musi miec... na razie znam tylko jeden taki, niestety nie cyfrowy - EOS3.
Mam nadzieje ze w jakims nastepcy 1DMkII bedzie eye control+odpowiednia ilosc czujnikow AF.

Zielony
18-08-2005, 03:35
Dlatego - jesli jakis aparat mialby miec eye control to i odpowiednia ilosc czujnikow musi miec... na razie znam tylko jeden taki, niestety nie cyfrowy - EOS3.
Mam nadzieje ze w jakims nastepcy 1DMkII bedzie eye control+odpowiednia ilosc czujnikow AF.

Hmmm...
Z tego co wiem to EOS 3 ma 45-punktowy AF. 1D MKII tak samo. Czyli teoretycznie w 1D MKII i wyżej funkcja zdała by egzamin pozytywnie :rolleyes:
BTW, temat z 'ajkontrolem' chyba się już wyczerpał...

oskarkowy
20-08-2005, 22:33

Tak naprawdę eyecontrol miał sens tylko w EOS3. Tam działał świetnie, intuicyjnie i nigdy się nie mylił. Zawsze miałeś jakiś punkt na matówce w miejscu gdzie patrzyłeś.

A jaki sens ma EC w aparacie, gdzie masz 5 czy 7 punktów ostrości? Bo ja nie wiem.. I tak trzeba przekadrować i tak. Więc nie dziwię się, że użyszkodnicy EOS 5, 50E czy 30 narzekają. Bo nie da się inaczej...

oskarkowy
20-08-2005, 22:38
A wracając do plusów i minusów 20D. Mnie przeszkadza jeszcze jedna duperela, którą prawdopodobnie można zmienić software'owo. Nie cierpię zgrywać zdjęć z katalogów po 100 sztuk. Dużo dałbym za możliwość wrzucania wszystkich zdjęć z karty do jednego worka. Przecież i tak mają czterocyfrowe nazwy, więc po co to ograniczenie?

I jeszcze jeden minus, który zdaje się już wszyscy zaakceptowali: AF działa słabo na innym niż środkowy punkcie ustawiania ostrości.. A używanie automatycznego wybierania to czysta loteria (z mniejszym prawdopodobieństwem trafienia niż w lotto).

muflon
20-08-2005, 23:01
A wracając do plusów i minusów 20D. Mnie przeszkadza jeszcze jedna duperela, którą prawdopodobnie można zmienić software'owo. Nie cierpię zgrywać zdjęć z katalogów po 100 sztuk. Dużo dałbym za możliwość wrzucania wszystkich zdjęć z karty do jednego worka. Przecież i tak mają czterocyfrowe nazwy, więc po co to ograniczenie?
Hemm? No ale to się przecież robi jednym poleceniem: cp /gdzie_karta_CF/dcim/*canon/* /dokad_kopiować/ :-D W połączeniu z poleceniami montującymi/odmontowującymi kartę i obracającymi JPEGi na podstawie EXIFa to mój cały software do zgrywania fotek - cztery linijki shella :mrgreen:

A do zgrywania z databanka mam podobny skrypt, który dodatkowo zmienia nazwy tak, żeby nie kłóciły się pliki z różnych kart (uzywam "resetowanej" numeracji w aparacie). Raptem parę linijek więcej. Ech, ten unixowy sposób myślenia jednak strasznie rozleniwia :lol:

PALOMBO
21-08-2005, 15:52
?????

Cichy
21-08-2005, 16:16
Ja też nie czaję. Ale zgrywam katalogi w Commanderze, potem zaznaczam wszystkie pliki z danego katalogu i robię ''Przesuń" do katalogu nadrzędnego. Szybciej idzie niż zgrywać po kolei każdy katalog.

A do minusów dodam te cholerne syfy na matrycy :):) Ale to każde niemal lustro cyfrowe ma ten problem..

mxw
21-08-2005, 16:19
Hemm? No ale to się przecież robi jednym poleceniem: cp /gdzie_karta_CF/dcim/*canon/* /dokad_kopiować/ :-D W połączeniu z poleceniami montującymi/odmontowującymi kartę i obracającymi JPEGi na podstawie EXIFa to mój cały software do zgrywania fotek - cztery linijki shella :mrgreen:
nie trzeba tam jeszcze wstawić -r ? ;)
generalnie unix pod tym względem to fajna rzecz, choć w windzie też można to zrobić (za pomocą wyszukaj).

mxw
21-08-2005, 16:25
Ja też nie czaję. Ale zgrywam katalogi w Commanderze, potem zaznaczam wszystkie pliki z danego katalogu i robię ''Przesuń" do katalogu nadrzędnego. Szybciej idzie niż zgrywać po kolei każdy katalog.
niezmiennie polecam jakiś mini-sofcik (choćby ten dostarczony z canonem na płycie) do zgrywania fotek automatycznie po wsadzeniu CFa do czytnika - bez konieczności wykonania żadnego ruchu myszą czy klawiaturą :-D
nie ma przy tym też problemu z tymi podkatalogami.

tylko q..de, coś mi się po...ło w kompie i wczoraj ściągał CF 1GB ponad 20 minut :?

muflon
21-08-2005, 16:52
Ja też nie czaję.
Ale tu nie ma nic do czajenia. Po wstawieniu konkretnych wartości, w moim wypadku np. po wpisaniu cp /usbdisk/dcim/*canon/* . i wciśnięciu ENTER w aktualnym katalogu znajdą się wszystkie pliki JPG i ewentualne CRW z aparatu. Koniec. A po jednokrotnym zapisaniu tej komendy razem z trzema innymi w pliku tekstowym, mogę wpisywać tylko foto_copy i zdjęcia się ściągają/obracają same. To taka trochę inna filozofia :) mniej klikania, zaznaczania itp :)

Zresztą w Windows to się też powinno dać - wiem, że istnieje coś takiego jak Windows Scripting Host, można sobie takie małe makro wydłubać, podstawić je pod ikonkę albo i wręcz pod zdarzenie "podłączono kartę". Ale o szczegóły to już nie do mnie. W każdym razie takie rozwiązanie ma jedną zasadniczą przewagę nad dowolnym innym software: działa dokładnie tak jak potrzebujesz.

nie trzeba tam jeszcze wstawić -r ?
Nie trzeba :) Kopiują się same pliki - spójrz dokładnie na maskę. W przypadku 10D ostatnią gwiazdkę można ewentualnie zastąpić [cj]*, bo tam są te dziwne pliki THM. Albo można je też kopiować :)

Cichy
21-08-2005, 17:48
Muflon, mówisz do mnie szyfrem, a jam prosty chłop. Wkłądam kartę i co, na kartce mam komendę napisać ? :P Wolę swoją metodę, już mnie tak nie denerwuje jak zgrywanie katalog po katalogu, tym bardziej że ostatnio staram się oszczędzać spust i nie walić byle więcej.. ;)

muflon
21-08-2005, 18:01
Muflon, mówisz do mnie szyfrem, a jam prosty chłop. Wkłądam kartę i co, na kartce mam komendę napisać ?
Cichy, rzeczywiście, zdecydowanie nadajemy na różnych falach :) Ale mogę Ci podrzucić jednego hinta "dla klikaczy": zamiast wchodzić po kolei do każdego katalogu na karcie, zapuść na niej wyszukiwanie plików *.jpg (to trzeba wpisać w polu w okienko, które pokazuje się chyba po wciśnięciu Alt-F7 (? - zgaduję, ale jakoś tak). Powinny w panelu wyskoczyć Ci wszystkie zdjęcia z podkatalogów jak leci - możesz je wtedy zaznaczyć szybko wciskając gwiazdkę na klawiaturze numerycznej i następnie skopiować jednym ruchem (F5) gdzie trzeba.

Vitez
21-08-2005, 18:12
A wracając do plusów i minusów 20D. Mnie przeszkadza jeszcze jedna duperela, którą prawdopodobnie można zmienić software'owo. Nie cierpię zgrywać zdjęć z katalogów po 100 sztuk. Dużo dałbym za możliwość wrzucania wszystkich zdjęć z karty do jednego worka.

Czyli potrzebny ci jakis programik klasy Downloader. Typu Cam2PC, Cam4you czy podobno najlepszy ale platny Downloader Pro Breeza. Ja sobie radze Total commanderem oprzez kilka przeniesien po skopiowaniu i jeszcze nie zauwazylem by te dodatkowe pare sekund mnie wnerwialo.

I jeszcze jeden minus, który zdaje się już wszyscy zaakceptowali: AF działa słabo na innym niż środkowy punkcie ustawiania ostrości.. A używanie automatycznego wybierania to czysta loteria (z mniejszym prawdopodobieństwem trafienia niż w lotto).

A tu sie ciutke nie zgodze... AI Servo, automatyczny dobor punktow AF + szybkie (pod wzgledem AF jak i swiatla 2.8 ) szklo na pokaz lotniczy/rajd itp dziala bezblednie - przelacza sledzony obiekt pomiedzy punktami AF bez problemu i blyskawicznie co pozwala uniknac czasem centralnych kadrow przy takim sledzeniu.
Sprawdzalem na razie raz (na rolkowcach) ale muflon pewnie potwierdzi na samolotach 8)

oskarkowy
22-08-2005, 11:41
Czyli potrzebny ci jakis programik klasy Downloader. Typu Cam2PC, Cam4you czy podobno najlepszy ale platny Downloader Pro Breeza. Ja sobie radze Total commanderem oprzez kilka przeniesien po skopiowaniu i jeszcze nie zauwazylem by te dodatkowe pare sekund mnie wnerwialo.

A tu sie ciutke nie zgodze... AI Servo, automatyczny dobor punktow AF + szybkie (pod wzgledem AF jak i swiatla 2.8 ) szklo na pokaz lotniczy/rajd itp dziala bezblednie - przelacza sledzony obiekt pomiedzy punktami AF bez problemu i blyskawicznie co pozwala uniknac czasem centralnych kadrow przy takim sledzeniu.
Sprawdzalem na razie raz (na rolkowcach) ale muflon pewnie potwierdzi na samolotach 8)
Vitez, przy pokazach samolotowych możesz się walnąć nawet o 10 metrów i nitk tego nie zauważy. Ja używam szkieł przy f/3.5 z odległości najczęściej 1m. Chyba nie muszę pisać, co się dzieje ze zdjęciem, na którym aparat pomyli się o 1cm...

muflon
22-08-2005, 11:44
przy pokazach samolotowych możesz się walnąć nawet o 10 metrów i nitk tego nie zauważy. Ja używam szkieł przy f/3.5 z odległości najczęściej 1m. Chyba nie muszę pisać, co się dzieje ze zdjęciem, na którym aparat pomyli się o 1cm...

No ale biorąc pod uwagę GO, to to jest z grubsza ten sam przedział dokładności. Co więcej, 10m z odległości "samolotowej" to często mniejszy ruch pierścienia AF niż 1cm z metra - zatem precyzja AF jest bodajże jeszcze ważniejsza.

oskarkowy
22-08-2005, 11:45
A, denerwuje mnie jeszcze jedno (w 10D tego nie było). Jak kasuję zdjęcia, to aparat zostawia puste katalogi (te z numerkami) nie usuwając ich. Szukałem w instrukcji i nie znalazłem. Zakładając zgranie 10x tej samej karty na DB i kasowanie w aparacie, to po ostatnim zrzucie karty mam przynajmniej 20 katalogów z czego tylko 2 pełne. Szukałem w instrukcji, czy da się to jakoś usuwać, ale nie ma takiej możliwości.
To, co wyżej koledzy piszą o dopisaniu kodu - no cóż... ja nie mam zielonego pojęcia o czym do mnie piszecie.. Prościej byłoby mi zmienić aparat, niż kombinować z tymi dopiskami ;)

oskarkowy
22-08-2005, 11:47
No ale biorąc pod uwagę GO, to to jest z grubsza ten sam przedział dokładności. Co więcej, 10m z odległości "samolotowej" to często mniejszy ruch pierścienia AF niż 1cm z metra - zatem precyzja AF jest bodajże jeszcze ważniejsza.
Z tą tylko różnicą, że samolot nie da Ci w twarz, jak zobaczy ostry nos a nieostrą kabinę pasażerską.. ;)

kociu
22-08-2005, 12:39
Do zgrywania plikow rowniez polecam downloadera pro dziala bardzo dobrze znajdujue sam wszytkie pliki na karcie i po nacisnieciu przyciski download zdrywa do podanego wczesnie w opcjach katalogu.

feder
22-08-2005, 12:47
A, denerwuje mnie jeszcze jedno (w 10D tego nie było). Jak kasuję zdjęcia, to aparat zostawia puste katalogi (te z numerkami) nie usuwając ich. Szukałem w instrukcji i nie znalazłem. Zakładając zgranie 10x tej samej karty na DB i kasowanie w aparacie, to po ostatnim zrzucie karty mam przynajmniej 20 katalogów z czego tylko 2 pełne. Szukałem w instrukcji, czy da się to jakoś usuwać, ale nie ma takiej możliwości.

Wystarczy w aparacie sformatować kartę, zamiast kasować zdjęcia - niepuste katalogi są usuwane.

Vitez
22-08-2005, 22:34
Ja używam szkieł przy f/3.5 z odległości najczęściej 1m. Chyba nie muszę pisać, co się dzieje ze zdjęciem, na którym aparat pomyli się o 1cm...

No dobra ale jesli ktos przy takich "warunkach fotografowania" uzywa automatycznego doboru punktu AF to znaczy ze jest **** nie fotograf i probuje wine na sprzet zwalac ;) .
Automatyczny dobor punktow AF ma swoje specyficzne i SKUTECZNE zastosowanie ktorego przyklad ci podalem. Jak ktos tego uzywa na sile "bo fajne" to sam sobie winien ;) ... lampka wbudowana tez fajnie blyska ;)

A, denerwuje mnie jeszcze jedno (w 10D tego nie było). Jak kasuję zdjęcia, to aparat zostawia puste katalogi (te z numerkami) nie usuwając ich. Szukałem w instrukcji i nie znalazłem.

A odwazyles sie chociaz raz sformatowac karte w aparacie albo usunac wszystko z poziomu czytnika? Pomaga :roll: .
Ja bardzo rzadko usuwam opcja Erase All... najczesciej jest to format i problem jest niezauwazalny.

Fotonal
23-08-2005, 07:30
Zasadniczo 20D nie ma zadnych wad ! Brak spota, "wodoszczelnosci", itp. nie mozna nazwac wadami. Te funkcje sa dostepne w profesjonalnych aparatach a 20D takim nie jest. Cena zaplacona za to co dostajemy w 20D jest doskonala. 100% wart polecenia.

pn_
23-08-2005, 07:49
Zasadniczo 20D nie ma zadnych wad ! Brak spota, "wodoszczelnosci", itp. nie mozna nazwac wadami. Te funkcje sa dostepne w profesjonalnych aparatach a 20D takim nie jest. Cena zaplacona za to co dostajemy w 20D jest doskonala. 100% wart polecenia.

I ja tak uwazam. Stosunek cena / jakosc osiagnal tu optimum. 20D to duzy sukces Canona.

muflon
23-08-2005, 08:38
Tak jak ogólnie się zgadzam, że 20D to chyba najlepszy stosunek price/performance, to poniższe prawdą niestety nie jest.

Brak spota, (..) Te funkcje sa dostepne w profesjonalnych aparatach a 20D takim nie jest.
Brak spota to od zawsze wyłącznie marketingowa zagrywka Canona, nie uzasadniona żadnymi względami technicznymi. D70 to ma a bynajmniej do "profesjonalnej" linii się nie zalicza.

Fotonal
23-08-2005, 10:06
muflon - jako, ze to forum Canona - nie bralem pod uwage zadnych kundli spoza budy Canona !!

pn_
23-08-2005, 10:25
nie bralem pod uwage zadnych kundli spoza budy Canona !!

No co ty, ze slaska moze, ze tak niekulturalnie sie wypowiadasz?

chase
23-08-2005, 20:20
Tu bym sie mocno nie zgodzil. Zaraz sie okaze ze profesjonalny jest raptem jeden aparat (wiadomo... ten najdrozszy). To ze 20D nie ma pewnych cech, to nie znaczy ze nie jest to profesjonalny sprzet. A z wiekszoscia wad tutaj wymienionych mozna spokojnie sobie radzic (ale to juz nie w tym temacie - bo tutaj mowimy o sprzecie, a nie o fotografujacym i jego technikach).

chomsky
24-08-2005, 16:57
Fotonal-Zasadniczo 20D nie ma zadnych wad ! Brak spota, "wodoszczelnosci", itp. nie mozna nazwac wadami. Te funkcje sa dostepne w profesjonalnych aparatach a 20D takim nie jest. Cena zaplacona za to co dostajemy w 20D jest doskonala. 100% wart polecenia.
Wodoszczelność,spot,dobre szkło,brak problemów z AF ,fajne kolory i ogólnie jakość obrazu to cechy Olego E1, za cenę duzo ponizej 20d.Podejrzewam,że i inne aparaty nie odbiegaja zbytnio jakościowo.Warto popróbowac,zaskoczenie bywa całkiem fajne i ożywczo wpływa na rewizje własnych doswiadczeń.Tak więc byłbym ostrożny z tym optimum jakość /cena.
Cześc.Ch.

KuchateK
24-08-2005, 16:59
Ta... Jakosc obrazu olego... Mialem... Uzywalem... Podziekuje... Juz wole swoje nedzne 20D.

mxw
25-08-2005, 00:19
Ta... Jakosc obrazu olego... Mialem... Uzywalem... Podziekuje... Juz wole swoje nedzne 20D.
jeszcze jedna wada 20D i innych lustrzanek:
właśnie robiłem fotki w nocy i, q...de, mogłoby to badziewie mieć podświetlane przyciski ;)

a o automatycznym regulowaniu jasności LCD w zależności od jasności otoczenia (podobnie, jak te zielone napisy w wizjerze) już nawet nie wspomnę :twisted:

chomsky
25-08-2005, 00:47
Kuchatek-to dziwne bo po odbiorze kolejnej partii zdjęć niektórzy mieli nietęgie miny i nie byli to własciciele E1.Choc moim zdaniem zdjęcia z Canona nie były do końca tragiczne.Tylko takie plastikowe bardziej i nienaturalne.No i ta mgiełka.Rzeczywiście trochę romantyczna, o ile Ci o to chodzi.
Cześć.Ch.

KuchateK
25-08-2005, 04:45
Mnie najbardziej przeszkadzal szum... ISO400 z E1 bardzo mnie zawiodlo... Wiadomo bylo, ze bedzie gozej, ale aktualnie jest duzo gozej (jak dla mnie). Dodatkowo jeszcze razi mnie WB jaki dobiera E1... Tam gdzie z 20'stki (i nie tylko) sa takie fajne zolte z E1 strasznie zimne, az wrecz niebiesko nienaturalne...

Choc nie da sie zaprzeczyc ze ergonomicznie "w lapie" to naprawde udana konstrukcja. Nawet klapka do CF'a duzo fajniejsza. Mam nadzieje ze ze dwie wersje i sie Canon zdecyduje na podobne elementy na poziomie 20'stki a nie tylko jedynek.

Ale jak to mowia "co kto lubi"...

Zielony
25-08-2005, 10:38
właśnie robiłem fotki w nocy i, q...de, mogłoby to badziewie mieć podświetlane przyciski ;)

a o automatycznym regulowaniu jasności LCD w zależności od jasności otoczenia (podobnie, jak te zielone napisy w wizjerze) już nawet nie wspomnę :twisted:

Gdzieś o tym uż było...
Może neony dookoła? :twisted:

Układ guziczków to trza znać na pamięć...

Vitez
25-08-2005, 20:08

Wada to to nie jest a tylko feature przydatny, ktory moge potwierdzic bo tez robilem pare razy w nocy - latarka (i asystentka :) ) niezbedna. Niby aparat znam prawie na pamiec ale lepiej sie w przyciskach nie pomylic bo przy nocnych zdjeciach to szkoda by bylo tych 30 minut naswietlanai gdyby sie potem okazalo ze cos zle ustawione ;) .
A nawet przy wlaczonym podswietlaniu od LCD, gornego LCD i jeszcze od wezyka - nadal za ciemno.

pn_
25-08-2005, 20:10
Wada to to nie jest a tylko feature przydatny, ktory moge potwierdzic bo tez robilem pare razy w nocy - latarka (i asystentka :) ) niezbedna. Niby aparat znam prawie na pamiec ale lepiej sie w przyciskach nie pomylic bo przy nocnych zdjeciach to szkoda by bylo tych 30 minut naswietlanai gdyby sie potem okazalo ze cos zle ustawione ;) .
A nawet przy wlaczonym podswietlaniu od LCD, gornego LCD i jeszcze od wezyka - nadal za ciemno.

Ja tam mam bardzo ergonomiczny aparat i trafiam w przyciski bez pudla. :-)

Alzail
25-08-2005, 20:14
pomidor ? :P

pn_
25-08-2005, 20:17
Przełącz w końcu na inny tryb niż zielony kwadracik a sytuacja się odmieni :mrgreen:

Ja ma zielony prostokacik z dziurka w srodku. :-)

pn_
25-08-2005, 20:18
pomidor ? :P

Nie, nie, nie. Przeca nie napisalem jaki :mrgreen:

KuchateK
25-08-2005, 20:19
Raz do tej pory jak narazie potrzebowalem latarki do aparatu... W celu podgladniecia okienka ze skala odleglosci na obiektywie ;) Czyli w zasadzie nie do aparatu nawet :mrgreen:

Alzail
25-08-2005, 20:19
haha ja to wiem ;] :mrgreen:

Vitez
25-08-2005, 22:28
Ja tam mam bardzo ergonomiczny aparat i trafiam w przyciski bez pudla. :-)

Nie pisze o ergonomicznosci tylko o ryzyku.
Zakladam ze trafilbym gdybym probowal - wystarczy dobre przyzwyczajenie. Ale jesli mam latarke i szkoda mi na marne czekac kilkunastu minut naswietlania z ryzykiem zlych nastawow - to po co ryzykowac?

lauviah
21-02-2008, 22:12
Cichy, rzeczywiście, zdecydowanie nadajemy na różnych falach :) Ale mogę Ci podrzucić jednego hinta "dla klikaczy": zamiast wchodzić po kolei do każdego katalogu na karcie, zapuść na niej wyszukiwanie plików *.jpg (to trzeba wpisać w polu w okienko, które pokazuje się chyba po wciśnięciu Alt-F7 (? - zgaduję, ale jakoś tak).

stary watek ale mi sie przypomnialo to dopisze

w Total Commanderze jest skrot Ctrl+B - wyswietla pliki katalogow podrzednych

Tomanderos
01-03-2008, 19:30
Przeczytalem sporo o 20D. Teraz jestem zdecydowany, kupuje te maszyne!! Do tego jeszcze Tmarona 17-50 i zobaczymy jakie foty beda wychodzic:)

konradl
01-03-2008, 19:46
Przeczytalem sporo o 20D. Teraz jestem zdecydowany, kupuje te maszyne!! Do tego jeszcze Tmarona 17-50 i zobaczymy jakie foty beda wychodzic:)

Mam ten zestaw i moge polecic :), a co do wad 20d, to chyba tylko kiepski i maly ekranik, sam aparat bardzo fajny, moj ma prawie 2 latka a wyglada jak nowka, co prawda mial przygode serwisowa jeszcze w okresie GW ale teraz jest od prawie roku ok.

Co do tamrona mi sie trafila swietna sztuka, na ostrosc ani trafnosc AF-u nie moge narzekac, do wad jednynie mozna zaliczyc silnik napedzajacy AF, waaarczy i nie jest za szybki, wiec raczej do spokojnych fotek polecam.

KMV10
01-03-2008, 21:53
Mam ten zestaw i moge polecic :), a co do wad 20d, to chyba tylko kiepski i maly ekranik

Którego niesamowitą zaletą jest to, że:
a) ponieważ jest mały więc żre mniej prądu;
b) ponieważ jest mały to go nie brudzisz nosem, tak jak np. telewizor w 40D ;)

Co do tamrona mi sie trafila swietna sztuka, na ostrosc ani trafnosc AF-u nie moge narzekac, do wad jednynie mozna zaliczyc silnik napedzajacy AF, waaarczy i nie jest za szybki, wiec raczej do spokojnych fotek polecam.
Warczy? On wyje, większość Sigm przy tym dźwięku jest niemalże bezgłośna ;)

anwa
02-03-2008, 19:26
Fotografuję 20D 3 lata.
Wada 20D - wielopunktowe ustawianie ostrości. Teoretycznie wszystko powinno być ostre. Naprawdę to nic wtedy nie jest ostre. Kompletnie bezużyteczna funkcja - niezależnie od zastosowanej przysłony obiektywu.

Merde
02-03-2008, 20:57
Fotografuję 20D 3 lata.
Wada 20D - wielopunktowe ustawianie ostrości. Teoretycznie wszystko powinno być ostre. Naprawdę to nic wtedy nie jest ostre. Kompletnie bezużyteczna funkcja - niezależnie od zastosowanej przysłony obiektywu.
Coś mi się nie chce wierzyć, że nie można wybrać jednego aktywnego punktu AF...

Vitez
03-03-2008, 02:11
Coś mi się nie chce wierzyć, że nie można wybrać jednego aktywnego punktu AF...

Można, ale dziury w całym też można szukać ;) .

Slavko
03-03-2008, 07:45
Fotografuję 20D 3 lata.

Widocznie 3 lata to za mało abyś nauczył się fotografować z wykorzystaniem tej fuknkcji (no chyba, że masz walnięty aparat). U mnie gdy mialem 20 funkcja działała OK, a mam wysokie wymagania dotyczące ostrości obrazu.

Vitez
03-03-2008, 19:40
Mam nadzieję że mowa o tym samym... czyli o A-DEP (a nie o automatycznym wyborze pól ostrości), wg mnie również totalnie nieprzydatna funkcja.

Tomanderos
05-03-2008, 19:50
ok. ale wytlumaczcie mi jedno: dlaczego pomiedzy PL a GB sa takie roznice cenowe, np. 20D body (uzywane) PL-1700zł, GB-1500 i jeszcze grip lub kit, tamron 17-50 PL-1300zł, GB-900zl. Mam nadzieje ze to nie jest glupie pytanie, chodzi o to ze chyba kupie sprzet za granica..

l4mb3r7
08-03-2008, 21:31
Witajcie!

Zwracam się do Was z małym dylematem, który mam nadzieję pomożecie mi rozwiązać. Otóż fotografia to moja pasja, obecnie focę kompaktem Sony DSC-S90 ;E no i chciałbym wreszcie nabyć swoje pierwsze lustro (co nie znaczy, że w ogóle nie miałem z nimi styczności, więc proszę mi nie polecać jakiś hybryd czy coś w tym stylu). Niestety ogranicza mnie budżet, jednak kolega ma do sprzedania zestaw Canona, a konkretniej 20D + jakieś tam dwa obiektywy za 1800zł. No i tu pada pytanie, czy teraz jeszcze opłaca się kupować 20D? Czy to nie dziadek? Jak ma się ona w porównaniu z np. 400D lub Nikonem D80, jeśli w ogóle możemy mówić o takim porównaniu? Nie mam jakiejś ulubionej kategorii w której robię zdjęcia, jeśli kogoś to interesuje, może zajrzeć do mojej galerii (http://l4mb3r7.deviantart.com/). Pozdrawiam!

l4mb3r7
11-03-2008, 19:58
Nikt nie pomoże? ;(

KMV10
11-03-2008, 23:33
20D to w dalszym ciągu bardzo dobry aparat. Jeśli jest w dobrym stanie i nie jest zajechany (migawka) to można brać.

latarnik
12-03-2008, 00:20
Ja samo body 20D, z przebiegiem niewiele powyżej 6k klatek, kupiłem pod koniec ubiegłego roku za trochę ponad 1400 złotych.

Przy wyborze korpusu odrzuciłem na dobrą sprawę 350D i 400D ze wzgędu na ich rozmiar. Dokonałem jakiś tam oględzin w sklepie i uznałem, że większe body lepiej leży mi w rękach, a mniejsze jest dla mnie raczej niewygodne. Być może musisz spojrzeć na to pod tym kątem, co ja. ;)

Pozdrawiam.