PDA

Zobacz pełną wersję : 70-200 4L IS - nie ostrzy w pionie :)

qsqs
07-06-2009, 01:05
Witam, dziś zauwazyłem że mój 70-200 4LIS nie ostrzy w pionie, dokładniej położyłem się na podłodze w galerii handlowej po sesji dla własciciela bo w szklanym dachu fajnie się odbijałem i chciałem sobe zrobić zdjęcie i ****. jak aparat miałem w pionie nie działał mi autofocus ani manual, jakby jakaś zapadka nie działała. Z pionu do poziomu powoli o przy kącie 45 stopni do poziomu wszystko już działa jak należy. Nate potem spradziłemw poziomie i tak jak jest oczywiście że przy ko ncach ostrzenia kręcisz manualem i się nie przesuwa podziałka ( bo nie ma już gdzie ) to u mnie na środku też czasami nawet w poziomej pozycji nie łapie. Czy to uszkodzenie obiektywu? czy ten tym może mieć cos takiego, zdziwiłem sie bo to przecież Lka. Kupiłęm ją jakieś 2 tygodnie temu używana na allegro z miesięczną gwarancją rozruchową i chciałbym się upewnić czy jest zwalony. Miałem identyczny poprzednio ale nie zauważyłem nic takiego choć nie miałem potrzeby robienia zdjęć w pionie.

airhead
07-06-2009, 01:38
jakiś powód sprzedaży prawie nowego szkła musiał przecież być...
tu problemem może być jeszcze IS (on się w ogóle dziwnie zachowuje w pionie), spróbuj - jeżeli tego jeszcze nie robiłeś - bez

tyryt tyty
07-06-2009, 10:25
Mam to samo szkło f4 is tylko na 50d i u mnie działa w pionie wszystko, w każdej pozycji ostrzy