Zobacz pełną wersję : Dylemat potrzebna szybka pomoc
czarny1978
06-06-2009, 22:21
Witamwszystkich koledzy pomóżcie potrzebuje szybko lampy do swojej 20D w sobotę 13 czerwca idę na wesele do kolegi jako fotograf a niestety nie mam jeszcze żadnej lampy ,a czasu zostało bardzo mało zaledwie tydzień mam na oku Canon 380 EX podejrzewam że wam znana następna to SUNPAK PZ40X oraz ostatnia Nissin Di 466 .
Proszę napiszcie coś co mi pomoże wybrać coś z tych 3 lampek chce wiedzieć wszystko co istotne wady i zalety.
Od razu powiadam mam ok 400 zł więcej nie mam a te lampy w tych cenach można kupić na Alle...
weż nissina, ale tego drozszego 611, czy ile on tam ma w numerku:)
wiem ze nie mas zwiecej kasy, ale zawsze mozesz 400zł zaplacic od razu, a pozostale 150zł na 12 rat. 10zł miesiecznie, a lampka lepsza bedzie:)
czarny1978
07-06-2009, 13:10
Kurde żebym mógł kupić na raty obecnie wszystko mam na raty nie chciał bym znowu sie pakować w kolejne koszty .
Dzięki za rade.
ok, no to sorki.. w takim razie.. ja mam 420ex, uzywam jej tylko czasem do zdalnego wyzwolenia. Na body raczej wole miec 580ex, ale poki nie kupilem 580, to na 420ex nie narzekalem, ma hss, czego o nissinie nie powiem, tumaxa odradzają na ogół, sunpak nawet kilku zadowolonych widzialem z sunpakiem..
pomysl moze o uzywanej sigmie? albo ta 420ex, w sumei to polecam:)
hej,
jeśli ta cena to max to chyba bym wybrał SUNPAK PZ40X.
Osobiście kupiłem niedawno nissina Di622 ale zapłaciłem 500zł.
Canona 380 miałem i raczej nie polecam. To stara lampa.
czarny1978
07-06-2009, 22:49
Ja też coraz bardziej jestem przekonany na Nissina ale 466 zaletą jest możliwość dopalenia jak by było za mało, 380EX to pełen automat ponoć można z body ją regulować ale to trza do body zaglądać a to strata czasu a na weselu niepowtarzalne chwile są tylko raz .
"fotomih" a po wiec ty mi czy to co pisali w instrukcji o krótkim czasie ładowania ok 4s to prawda w Nissinie i ile błyśnięć wytrzymuje
Witamwszystkich koledzy pomóżcie potrzebuje szybko lampy do swojej 20D w sobotę 13 czerwca idę na wesele do kolegi jako fotograf a niestety nie mam jeszcze żadnej lampy ,a czasu zostało bardzo mało zaledwie tydzień ...
Bez złośliwości, ale umiesz fotografować z zewnętrzną lampą? Tych 5 dni to może być za mało, żeby się nauczyć...
Wszystko zależy czym zasilisz lampę. Może w ten sposób - 4s są osiągalne przy nowych bateriach. Ilość strzałów tak samo. Niestety nie robiłem jeszcze długiej imprezy żeby sprawdzić ile konkretnie (do tego wszystko zależy też od tego czy to główne źródło czy tylko ma lekko doświetlić i strzelać z małą mocą...).
Jeśli chodzi o regulację mocy to jak każdą w ttl regulujesz z body. Jeśli ustawisz moc na lampie to nie masz ttl (ttl używam jak strzelam na wprost, manuala jak odbijam światło). Zanim kupisz weź do ręki 466 i 622. Poszedłem po 466 a wróciłem z 622 ;)