Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektyww tamrona

beksa
06-06-2009, 18:12
mam takie pytanie mam okazje kupic tanio obiektyw tamrona 70-300mm co canona. tylko ze jest uszkodzony a mianowicie ma uszkodzona prowadnice zmiany ogniskowej co uniemożliwia zmianę ogniskowej poprzez obrót pierścienia (czyli tak jak się to robi
normalnie). Można zmieniać ogniskową wysuwając obiektyw.
i moje pytanie brzmi czy oplaca sie kupic taki obiektyw i czy poprzez taka zmiane ogniskowej nie popsuje sie nic wiecej?
Pozdrawiam
PS
chodzi o Tamron 70-300 LD Di Macro
cena ok 150zl

Peri Noid
06-06-2009, 23:25
Przy takiej zmianie ogniskowej będziesz miał bardzo duże problemy z ostrością, bo będzie kłopot z utrzymaniem stabilnego ustawienia soczewek.

beksa
07-06-2009, 22:37
tzn najpierw bede musial ustawic ogniskowa a pozniej fotka nie bedzie mozliwe plynne zmieniane ogniskowej i robienie zdjec -dobrze rozumie?

Peri Noid
07-06-2009, 22:49
Nie wiem, jaką konstrukcję ma ten obiektyw, ale można się spodziewać, że ustawisz ogniskową, potem wyostrzysz (tylko AF, bo będziesz musiał trzymać przednią część, żeby się ogniskowa nie zmieniła) i może zrobisz zdjęcie - ale wystarczy minimalna zmiana położenia soczewek i ostrość pójdzie w krzaki.

fotomih
08-06-2009, 15:35
hmm, ja właściwie kupuję tylko używane szkiełka. Ale uważam że na uszkodzone szkoda kasy. Za jakiś czas zacznie Cie to denerwować i przestaniesz go używać. 150zł zacznie się kurzyć. Lepiej wstrzymaj się i za jakiś czas kup sprawny.

beksa
09-06-2009, 17:47
BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC dzieki Wam nie kupilem tego Tamrona za 150zl!!! ale..
przechodzilem kolo komisu (w krakowie na karmelickiej) dzis wchodze a tam Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO Macro chcial za nia 350zl ale udalo mi sie zbic cene do 250 zl :) czyli bomba :) jeszcze raz dzieki bo jakbym kupil tego tamrona to na pewno bym nie wszedl dzis do tego komisu :)
Pozdawiam

beksa
16-06-2009, 08:11
a mam pytanie co do tego obiektywu sigmy (jest ona z czerwonym paskiem )
a mianowicie troche ciezko chodzi pierscien zmiany ogniskowej czy jest mozliwosc nasmarowania go albo cos w tym stylu zeby lzej chodzilo ? czy mozna zrobic to samemu jeśli tak to jak czy nalezy wyslac do jakiegos serwisu ?