Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie radiowe + fotocela
Witam,
mam problem z lampą Nissin 622.
Posiadam zestaw radiowy z możliwością wyzwalania jednej lampy.
Wyzwalam nim starego Vivitara 1800 (używany np do podświetlenia tła).
Nissin ma wbudowaną fotocelę i chciałem aby był wyzwalany błyskiem Vivitara.
Niestety tak nie jest. Nissin nie reaguje. Daje się wyzwolić błyskiem lampy wbudowanej ale nie z analoga. Czy coś robię źle ? Czym różni się błysk ze starej lampy ? Czy da sie cos zrobić czy muszę dokupić odbiornik radiowy ?
Takie szybkie pytanko czy fotocela jest wbudowana w lampe czy tez jest osobna. Jak jest osobna wpinana w stopke to sprobuj odizolowac jedna z podstawek te na boku naciecia i wowczas powinno dzialac kiedys robilem tak na mojej lampie vivitara podobny problem moja lampa blyskala tylko raz z fotoceli po wlaczeniu
Lampa ma wbudowaną fotocelę. Na forum nikona doczytałem że pomija błysk pomiarowy. Ale co gdy nie ma pomiarowego ? Nie będzie błyskać ?
A sprobowac z zewnetrzna fotocela ???? Na allegro mozna taka kupic za kilka zlociszy
Można kupić. Chyba koło 40-50zł. Ale wolałbym już dokupić dodatkowy odbiornik radiowy.
Problem nie leży w tym co można kupić tylko czy da się wykorzystać to co jest.
traphezz
08-06-2009, 09:19
A nie da sie tej fotoceli wbudowanej przestawic zeby blyskala na pierwszy blysk a nie po pomiarowym?
Niestety nie wiem jak. Ale to by było fajne rozwiązanie.
te fotocele tanie do kupienia nie działają sprawdzałem, nawet z 580 tylko pierwszy błysk ..
mam ten sam problem 580II +nissin 622 kupiłem odbiorniki i canon śmiga jak ta lala na M ale 622 nichuhu
te fotocele tanie do kupienia nie działają sprawdzałem, nawet z 580 tylko pierwszy błysk ..
mam ten sam problem 580II +nissin 622 kupiłem odbiorniki i canon śmiga jak ta lala na M ale 622 nichuhu
jakiś czas temu kupiłem fotcele za 30-pare ztea i to samo ... raz błyskała i koniec - spisałem ją na straty. Z ciekawości zobaczyłem co ma w środku :mrgreen:
przewody które idą do sanek podłączyłem do kabelka z wtyczką PC to do lampy 580II - i tu miłe zaskoczenie lampa błyska wile razy ( > 1 ).