PDA

Zobacz pełną wersję : Zepsuł się obiektyw - pomoc w diagnozie

rosim
05-06-2009, 22:03
Witam, mam obiektyw C 28-105 II USM, body C 450D i niestety zepsuł mi się dzisiaj. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale chyba padła przesłona, bo aparat robi zdjęcia tylko na nawiększej dziurze, tj. w zależności od ogniskowej od 3,5 do 4,5, przymknięcie powoduje, że na wyswietlaczu aparatu jest err 01 - przeczyść styki aparatu oraz obiaktywu. Oczywiście przeczyszczenie styków, formatowanie karty, wyciągnięcie i włożęnie akumulatora nic nie dało. Teraz pytanie do Was - co się mogło zepsuć? Przesłona, czy coś innego? Mam jeszcze 2 obiektywy 50/1.8 i kita 18-55IS i na szczęście tymi obiektywami moge robić zdjęcia, wieć chyba korpus jest ok? na szczęście mam obiektyw na gwarancji i mam nadzieję, że usterka zostanie usunięta, chyba, że doradzicie. Przy okazji - obiektyw kupiony w MM -ile może trwać reklamacja?
Proszę o pomoc i pozdrawiam.

piterpan
05-06-2009, 22:11
Z tego co piszesz to na 99% przesłona. Miałem to samo z C 17-85, dziś wrócił z serwisu ( z Żytniej). Uwineli się w 2 tygodnie.

zaitsev
05-06-2009, 23:04
Hmm... Kiedyś coś mi się obiło o uszy o niemal identycznej awarii. Z tego co pamiętam był to jakiś pasek, który był odpowiedzialny za pracę przysłony. Być może to jest to...