PDA

Zobacz pełną wersję : DIGIC I vs DIGIC II

fotomuka
13-08-2005, 15:09
Co sądzicie o obu procesorach? Ja wolę pierwszy,z bardzo prozaicznego powodu - bardziej odpowiadają mi barwy i to w jaki sposób wychodzą cienie.
zwłaszcza gdy używam zewn. lampy. Na plus II z kolei przemawia ilość szumów...

muflon
13-08-2005, 16:03
A ja dokładnie odwrotnie - używam równocześnie 10D i 20D i jeśli chodzi o kolory, to zdecydowanie wolę to drugie. Choć akurat kolory to kwestia wyłącznie presetów WB, które moim zdaniem 10D ma gorsze. W RAW różnicy nie ma. Co do lampy się nie wypowiem, bo nie używam, ale myślę że zależność będzie podobna.

No i poza tym szybkość - tu po prostu nie ma porównania.

thorin
13-08-2005, 16:14
jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma...

fotomuka
13-08-2005, 16:27
miałem 20D na testach przez 2 tygodnie i wszystko było fajnie oprócz tego co mówię, już miałem kupować ale kolega kupił do studia i odrazu miał zepsuty AF, czekał 2 tygodnie aż mu wymienili body i jakoś się zniechęciłem. zwłaszcza że miał problemy z e-ttl II i 580 EX których niedawno ktoś pisał. pozatym wolę zbierać na dobre szkła niż co chwilę zmieniać body bo i nikona d70 kiedyś miałem ale to było totalne nieporozumienie jeśli chodzi o szumy przy wyższych iso.

Kubaman
13-08-2005, 17:57
no ale to są raczej Twoje preferencje, ale bez względu na Digic.

Ja oczywiście wolę dwójkę za
a) wspomaganie kart CF wykonanych w technologii SLC
b) możliwość jednoczesnego zapisu i podglądu zdjęcia na LCD
c) zdecydowanie poprawiony bufor i transfer, przez co polepszona szybkostrzelność
d) mniejsze szumy
e) lepsza jakość JPG prosto z aparatu, porównywalna z wywołanymi RAWami
f) pewnie o czymś zapomniałem :wink:

gonzo44
13-08-2005, 19:06
nie wiem czy za to tez jest odpowiedzialny procek, ale 350d wlacza sie momentalnie.

snowboarder
13-08-2005, 19:38
Co sądzicie o obu procesorach? Ja wolę pierwszy,z bardzo prozaicznego powodu - bardziej odpowiadają mi barwy i to w jaki sposób wychodzą cienie.
zwłaszcza gdy używam zewn. lampy. Na plus II z kolei przemawia ilość szumów...

Pokaz przyklad. Chocby jeden, zebysmy zobaczyli o czym piszesz.

fotomuka
13-08-2005, 19:39
podobno wlaczanie jest co innego w 300 a w 350 i 20 co innego. w 300 aparat wylacza sie calkowicie a w 350 i 20 jest na podtrzymaniu tak jak np dioda w telewizorze i jesli sie wlacza aparat to tylko jakby ze stanu czuwania.
cala elektronika jest wylaczona itd. dlatego sa tak krotkie czasy wlaczania. ofcoz to tez przemawia na korzysc II bo ona jest tych szybszych aparatach:)
A co do preferencji to ja glownie o nich mowie bo kazdy ma swoj gust np sa tacy co lubia aparaty firmy HP i jakims cudem zyja

perian
13-08-2005, 20:15
A co do preferencji to ja glownie o nich mowie bo kazdy ma swoj gust np sa tacy co lubia aparaty firmy HP i jakims cudem zyja

Nudzisz się strasznie, idź na zdjęcia. Skoro to takie oczywiste, to po kiego grzyba zadajesz pytanie, czy ktoś woli przestarzałą technologię czy obecnie stosowaną. Gama odpowiedzi jaką można udzielić jest łatwa do przewidzenia.

A kolorystykę zdjęcia ustalasz sobie sam, jeśli uważasz, że wersja procesora ma tutaj wpływ to znaczy, że szukasz wymówki na swój brak wiedzy i nieznajmość możliwości ustawień aparatów.

Kubaman
13-08-2005, 20:25
A co do preferencji to ja glownie o nich mowie bo kazdy ma swoj gust
a to zupełnie jasne 8-) , co nie zmienia faktu, że porównując Digic I i II nie możesz mówić o zepsutym AF kolegi czy ustawieniach WB

gawryl
13-08-2005, 20:32
digic II ma mniejsza swietlistosc (http://canon-board.info/showpost.php?p=65259&postcount=142) niz poprzednik, stad pewnie Ci sie mniej podoba :D :D :D

Polaco
13-08-2005, 21:13
digic II ma mniejsza swietlistosc (http://canon-board.info/showpost.php?p=65259&postcount=142) niz poprzednik, stad pewnie Ci sie mniej podoba :D :D :D
:lol: :lol:

Robert P.
13-08-2005, 21:17
:lol: :lol:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

thorin
13-08-2005, 21:52
podobno wlaczanie jest co innego w 300 a w 350 i 20 co innego...

podobno ? no przeciez go miales, niewiesz o czym piszesz ? jak miales 20 d i d70 to czemu z 300d uzywasz kitowego szkla :confused: i do not understand it, przeciez zbierasz na lepsze... podobno... heh swietlistosc - fajny termin prawie jak teoria z talibami w klewkach :mrgreen:

Vitez
13-08-2005, 22:24
Pokaz przyklad. Chocby jeden, zebysmy zobaczyli o czym piszesz.

A ja sie podpisze pod tym pytaniem bo nei mam pojecia jak procesor moze miec wplyw na WB.
Temat wyglada na trollowaty ;) (bez urazy).
Od procesora zalezy szybkosc przetwarzania danych a nie ich (algorytmow przetwarzajacych) jakosc :roll: .

snowboarder
13-08-2005, 22:24

No i DIGIC I nie ma duszy (http://canon-board.info/showpost.php?p=65259&postcount=142) (!)
Wydrukowalem pare jego zdjec na przezroczystym filmie
i swietlistosc jest szokujaca. Chlopak ma racje, jak nic,
chyle czola :-) :-) :-)

thorin
13-08-2005, 22:55
:) ciemnosc, ciemnosc widze... bo swietlistosci no ni hu hu nie umie zobaczyc :)

fotomuka
13-08-2005, 23:06
:) :D

watek ze slynna swietlistoscia byl o fotografii analogowej:) wiec sorka ale o "swietlistosci" wzgledem nic nie pisalem zwiazanego z digicami. tyle tylko ze klisza ma to cos, a matryca nie zawsze. więc troszkę się skompromitowaliście ale co tam;) każdy musi mieć swoje pięć minut:)

muflon
14-08-2005, 01:15
Ej, snowboarder nie denerwuj się tak :) Podyskutować można o wszystkim, nawet na tak głupi temat - zwłaszcza, że przy okazji można przypomnieć co ciekawsze cytaty fotomuki :mrgreen:

(PS. może zaczniemy kolekcjonować? Tak jak ja swego czasu inwektywy pod moim adresem - "srający kasą" itp. ;-) )

thorin
14-08-2005, 01:36
:) :D

watek ze slynna swietlistoscia byl o fotografii analogowej:) wiec sorka ale o "swietlistosci" wzgledem nic nie pisalem zwiazanego z digicami. tyle tylko ze klisza ma to cos, a matryca nie zawsze. więc troszkę się skompromitowaliście ale co tam;) każdy musi mieć swoje pięć minut:)

hmm no to wytlumacz mi skompromitowanemu co to jest to cos ? ta swietlistosc ? niewiadomo co to ale analogi to majo a cyfraki niy ? no co to motyla noga jest ? :mrgreen:

gawryl
14-08-2005, 10:20
hmm no to wytlumacz mi skompromitowanemu co to jest to cos ? ta swietlistosc ? niewiadomo co to ale analogi to majo a cyfraki niy ? no co to motyla noga jest ? :mrgreen:
nie wytlumaczy....ja juz raz prosilem....bezskutecznie....nie odda swoich definicji nikomu :D

gonzo44
14-08-2005, 10:23
moze ta klapka z tylu, moj cyfrak takiej nie ma :-(, a analog jak go ladnie poprosze to plecki otworzy ;-)

Zielony
15-08-2005, 16:11
(PS. może zaczniemy kolekcjonować? Tak jak ja swego czasu inwektywy pod moim adresem - "srający kasą" itp. ;-) )

To było dobre... :lol: :lol: :lol:
Mosz chopie piwo u mie ;)

king_nothing
15-08-2005, 20:33
jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma...

Jak sie nie ma co sie lubi to sie kocha swoja zone :grin: :grin: :grin:

kocis
16-08-2005, 08:10
Stawiam tezę: fotomuka konfabuluje. Młody jest.

thorin
16-08-2005, 08:27

co to znaczy konfabuluje :confused: nie uzywaj takich trudnych slow skad wiem czy mnie nie obrazasz ? :mrgreen: :lol:

Jak sie nie ma co sie lubi to sie kocha swoja zone :grin: :grin: :grin:

jak sie nie ma swojej zony to sie kocha cudza :)

nowy
16-08-2005, 15:41
Ludzie ! Dajcie spokój, bo nikonowcy leją z nas jak czytają te sprzeczki. Do rzeczy i pokażcie im klasę, nie zachowujmy się jak w polskim parlamencie, bo nas prezydent rozwiąże i odda władze nikonowcom, a to już by było lekkie przegięcie.

muflon
16-08-2005, 15:48
Ludzie ! Dajcie spokój, bo nikonowcy leją z nas jak czytają te sprzeczki.
Nie wiem czy zauważyłes, ale ten wątek to już dawno przestała być sprzeczka o DIGIC ;-) - a stał się czymś znacznie zabawniejszym :mrgreen:

Zielony
16-08-2005, 16:13
Ludzie ! Dajcie spokój, bo nikonowcy leją z nas jak czytają te sprzeczki.

Nikonowcy to powinni mieć wstęp wzbroniony tutaj...
Moderatorzy nie spijcie ;)

DoMiNiQuE
16-08-2005, 16:45
Nikonowcy to powinni mieć wstęp wzbroniony tutaj...
Daj spokoj, oni tez maja prawo sie posmiac ...ja na ich forum robie to codziennie :mrgreen:
;)

KMV10
16-08-2005, 18:47
Znalazłbyś takich, którym ta umiejętność rozwija się z wiekiem ;)

kocis
17-08-2005, 07:35
Ci zostają wziętymi pisarzami. :)

Krakers
29-08-2005, 09:44
Na forum N rzeczywiscie ludzie rozprawiaja o zawilych sprawach i najczesciej serwisowych , mozna sie wiele dowiedziec o mechanice aparatu i jak jest zlozony i z jakich czesci , u nas sprzet pozbawiony wad niepozwala nam rozmawiac np jak rozwiazac jakis problem bo takowe nie istnieja . My na forum C rozmawaimy np o rzeczach ulotnych, mamy ten komfort i rozprawiamy z nudow o swietlistosci :)