PDA

Zobacz pełną wersję : Co wybrać Tamrona 18-270 czy sigmę 18-250

tank102
04-06-2009, 16:43
Dla leniucha że nie wachlować obiektywami co wybrać ??
Tamrona 18-270 czy nową Sigmę 18-250??]

Musztarda
04-06-2009, 17:32
dla leniucha to 270, nie będziesz musiał podchodzić tych 2 kroków ;)
a poważnie to wejdź na optyczne.pl czy jakąś inną stronę z testami i poczytaj :)
a jak byś był już maksymalnie leniwy to 18 i tak nie zrobisz np. panoramy mieszkania (np. domoklik.pl) więc może powinieneś szukać czegoś od 8mm ;P
a na serio, to jestem przeciwnikiem takiego lenistwa ;)

pzodrawiam

SirDuncan
04-06-2009, 18:10
juz sie pewnie nudny z tym robie, bo zawsze jak ktos rozwaza megazoomy, to to pisze, ale napisze jeszcze raz: zastanow sie czy na pewno chcesz taki obiektyw. Jesli ma to byc Twoj jedyny obiektyw i dlatego chcesz 'wszystko w jednym' to kup sobie jakiegos kompakta z gornej polki - bedzie taniej, a jakosciowo wcale nie gozej. Jesli ma to byc uniwersalny obiektyw tam gdzie nie bedzie wraunkow/czasu zeby zmieniac sloiki, szybko zauwazysz. ze jednak znajdziesz taka mozliwosc, bo zdjecia z megazuma to bedzie tylko zmarnowany pstryk. ja przerobilem ta lekcje, kosztowala mnie kilka stowek, wiec po co Ty tez masz tracic...

co mam do megazumow? nieostre, ciemne i slaby AF - mialem sigme 18-200, ale najpewniej tyczy sie to wszystkich MZ w tym przedziale cenowym...

Jago
04-06-2009, 21:19
Tamron - będziesz mieć większą szansę, że AF będzie pracować poprawniej niż w Sigmie.

andrewjohn
04-06-2009, 21:36
a poważnie to wejdź na optyczne.pl czy jakąś inną stronę z testami i poczytaj :)

O tamronie to faktycznie juz coś napisano, ale ta sigma 18-250 to jeszcze w sumie nowość, ja nie znalazłem testów, żeby porównać. Trudno też będzie na razie znależć na CB użytkowników tego obiektywu,żeby mogli podzielić się opiniami.

DAWIDSON
04-06-2009, 22:25
Zależy do czego potrzebujesz. Mam tego Tamrona i z megazoomów, to raczej najlepszy wybór w obecnej chwili. Jakość zdjęć oczywiście nie jak z np.24-105 :), ale porównywalna np. do canona 28-135 (z minimalną przewagą canona w ostrości). Fajny na wczasy i takie tam, jeżeli chcesz mieć uniwersalny - to bierz Tamrona. Szybki AF,duży zakres (na 270 potrafi zrobić dobre zdjęcia) - oczywiście lepiej 70-200 - ale nie zawsze można z takim "sisiorem" wyskoczyć :).
Jako dodatkowy obiektyw -w sytuacjach gdy chcesz/musisz mieć jeden obiektyw -to tak.