Zobacz pełną wersję : Quantum Instruments Turbo SC Battery Pack
Czy ktoś wie coś na temat tego urządzenia? A może ktoś używa? Warto kupić?
http://www.bhphotovideo.com/c/product/502464-REG/Quantum_Instruments__Turbo_SC_Battery_Pack.html
naprawdę nikt tego nie używał?:(
Chyba na Allegro widziałem coś takiego Canona za 749zl.
Chyba na Allegro widziałem coś takiego Canona za 749zl.
Coś takiego Canona już posiadam.Niestety przy świetle odbijanym od ścian i sufitów w ciemnych pomieszczeniach szybko padają akumulatory. Szukam czegoś mocniejszego i myślę że to może być to, ale trochę szkoda mi 500 dolarów w ciemno:cry:
nie lepiej dodatkowy magazynek i drugi komplet aku?
amator4life
05-11-2009, 19:08
QUANTUM BATTERY PACK TURBO, 2X2 LUB bp2 to sa cuda ktore starczaja na kuuuupe wyzwolen blysku.Mam uzywam.Sa nienormalne.
rjrpolecam!
qb4hkm dodatkowy magazynek vs. Quantum BP :)
To jak Kodak dcs520 vs. 1DMkIIIIIIII hehe
nie jestem pewien ale wygląda to na zamiennik canonowskiego "dopalacza" np. cp e3 więc działanie tego urządzenia nie wydłuża działania lampy na aku tylko powoduje przyśpieszenie ładowania kolejnych błysków a aku w samej lampie rozładowuje się tak samo jak bez dopalacza czyli dość szybko.
Jeżeli np aku w lampie się rozładują a dopalacz będzie w pełni naładowany to lampa nie będzie działała (sprawdzone).
Może zna ktoś takie urządzenie które zastąpi lub będzie wspomagać główne
zasilanie w lampie. Podczas pracy w słoneczny dzień w plenerze nawet
najlepsze aku siadają bardzo szybko (ok 200-300 strzałów)
więc alternatywne zasilanie było by ułatwieniem w takiej sytuacji.
Kiedyś nawet myślałem nad podpięciem jakiegoś aku żelowego 6v
przewodami w miejsce paluszków w lampie, może ktoś już testował takie
rozwiązanie?
sebcio80
06-11-2009, 00:54
wyczerpią Ci się po 300 strzałach to wkladasz nowe i masz na kolejne 300 strzalow, wiec nie rozumiem po co kombinowac? szczegolnie ze to zaden problem i koszt w sumie dosc maly, na pewno mniejszy niz inne opcje jak dodatkowy pojemnij z akku
wyczerpią Ci się po 300 strzałach to wkladasz nowe i masz na kolejne 300 strzalow, wiec nie rozumiem po co kombinowac? szczegolnie ze to zaden problem i koszt w sumie dosc maly, na pewno mniejszy niz inne opcje jak dodatkowy pojemnij z akku
Dla Ciebie nie problem dla mnie jest to problem bo czasem 300 strzałów robię w 15-30 min a pracuję np 4-6h więc muszę zmienić 16-24 lub 8-12 kompletów aku a potem jakoś to naładować na następny dzień
W praktyce noszenie tych aku jak ich wymiana jest dość uciążliwa dlatego taki zewnętrzny 1 duży aku do głównego zasilania był by wygodny.
Mi nie chodzi o koszt tylko o wygodę i szybkość działania
sebcio80
06-11-2009, 02:44
nie wiem co robisz ze strzelasz tyle zdjec w tak krotkim czasie, mi na 2 godzinna sesje starcza do kazdej lampy jeden komplet akku
jesli masz takie zapotrzebowanie i robisz tyle fotek, to musza to byc jakies sesje komercyjne, wiec najlepiej zaopatrzyc sie w plener w lampy studyjne + generator
a jesli chodzi o ladowanie to taki duzy akumulator o duzej pojemnosci i napieciu 6V tez bedziesz ladowal caly dzien