Zobacz pełną wersję : 450d + m42 + dandelion -> nie działa potwierdzenie ostrości
Witam!
Kupiłem używany adapter M42 z dandelionem na allegro. Niestety nie działa potwierdzenie ostrości w moim aparacie - Canon 450d, a sprzedający utrzymuje, że u niego działało (niestety nie wiem z jakim body).
Wcześniej podłączałem adapter pożyczony od kolegi i wszystko było ok. Dodatkowo wówczas aparat wyświetlał przesłonę F2.0, a ten z allegro pokazał F00.
Jak sądzicie, czy może być problem z firmwarem dandeliona? Może być niekompatybilny z moim 450d? Spotkaliście się z takimi przypadkami?
Dzięki!
Adam
a sprawdz, czy dziala kiedy robisz leciutkie korekty nastawienia ostrosci. tzn. czy nie potwierdza tylko nastawionej ostrosci, czy rowniez w trakcie nastawiania
andrewjohn
02-06-2009, 16:37
A jaką masz przesłonę na obiektywie? Przy wysokich wartościach nie będzie potwierdzenia ostrości.
A jaką masz przesłonę na obiektywie? Przy wysokich wartościach nie będzie potwierdzenia ostrości.
az sie zdziwilem jak przeczytalem i organoleptycznie sprawdzilem.
fakt, nie dziala powyzej f/8 :)
jak wkręcisz adapter to jaka wartość przysłony pokazuje się na wyświetlaczu po lekkim wciśnięciu spustu ?
musi pokazywać f 2.0 albo f 1.4 jak pokazuje f 00 to znaczy się że nie ma kontaktu ze stykami w puszce, albo chip jest uszkodzony. Tak jak kolega wyżej napisał poruszaj zapiętą redukcją i zobacz czy się wyświetla wartość przesłony na wyświetlaczu
Daniel albo f2,8 :)
w każdym razie nie może być 00 czy -.-
Remek to tu mnie zaskoczyłeś z tym 2.8 ;)
a jest tego sporo od chińczyków
moja redukcja pokazuje w EXIF-ie 50/1.8.
o to chyba jakis stary rusek z emblematem V. :)
nie. nowiutki adapter OM -> EOS z potwierdzeniem ostrosci. domyslam sie, ze dandelion przeklejony z padnietego EF 50/1.8, ja uzywam z olympusowskim 50/1.8 wiec mi poniekad na reke ;)
adapter z tej aukcji:
http://allegro.pl/item606320823_adapter_af_canon_ef_eos_olympus_om.h tml
o, oprogramowanie zmienili - może na lepsze ?
nie wiem czym mialoby sie roznic. ostrosc jest nadal ustawiana manualnie ;)
Dzięki za odpowiedzi.
Moje body pokazywało F00 i nie dało się uzyskać potwierdzenia ostrości. Jest to dziwne, bo wcześniej testowałem adapter pożyczony od kolegi i pokazywał u mnie F2.0.
Z drugiej strony ten sam adapter kolegi u niego pokazuje F00, a potwierdzenie działa. Z tym, że on ma 400d, a ja 450d.
Z tego wszystkiego wyciągnąłem wniosek, że są różnice w firmware'ach zarówno aparatów jak i dandelionów, i że ten egzemplarz, który kupiłem, po prostu nie gada z moim aparatem.
Odesłałem sprzęcik i teraz liczę na zwrot kasy :) Jeśli się uda, to tym razem zamówię nówkę z gwarancją i chyba wersję programowalną, ze względu na tryb AF, łatwiej będzie trafić w moją ulubioną ruchliwą modelkę - córka lat 2 ;)
Pozdrawiam
Adam
na f00 potwierdzenia nie ma i nie będzie
coś przekombinowałeś
jak dostaniesz zwrot kasy to odezwij się do SILWE ma pewne jeszcze kilka szt. sprawdzonych i działających